Csak mondom

Csak mondom

A csontkovács

2016. november 20. - pettra01

Azzal kezdem, hogy nagyon szerencsés ember vagyok. A többség így hatvanon túl állandó ízületi bántalmaktól szenved, nekem az ízületeimre nem lehet panasz. Mint ahogy a fejfájást se ismerem, ez is egy áldás. 

Egyszer, úgy harminc évvel ezelőtt két öregasszonyt vittem el egy csontkovácshoz, és ha már ott voltam, én is jelentkeztem ügyfélnek. Akkoriban volt egy olyan problémám, hogy járás közben elzsibbadt a lábam - igen, voltam vele orvosnál, kisütötték, hogy érszűkület okozza, van neki egy speciális neve, úgy is hívják, hogy kirakatnéző láb, mivel időről időre meg kell állni és megvárni, hogy újra érezni kezdd a lábadat. Ezt elmondtam a csontkovácsnak, aki hümmögött egyet, leültetett egy székre, egymáshoz mérte a két lábamat, aztán hátulról megfogott, megemelgetett, aztán megint összemérte a lábaimat és közölte, hogy most már jó lesz. És láss csodát, valóban jó volt, utána nem zsibbadt a lábam. 

Néhány héttel ezelőtt a fürdőszobában a mosdókagyló szifonja folyni kezdett. Mondtam a fiúknak, hogy meg kellene nézni, mondták, hogy jó, aztán nem csináltak semmit. Aztán amikor újra tócsába léptem, begurultam, nem fogok én könyörögni senkinek, majd megcsinálom és kész. Szét is szedtem, össze is raktam újra, csak a nagy igyekezetben elvesztettem az egyensúlyomat és felborultam, és ez a kövön nem volt éppen szerencsés mutatvány, valami megroppant a derekamban. Akkor még úgy-ahogy helyrejött, de nem sokkal később a konyhában valamiért lehajoltam és úgy is maradtam, olyan lumbágó volt ez, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. A kínok kínja következett, akinek már volt ilyen, annak nem kell különösebben magyarázni: se állni, se ülni, se feküdni nem tudsz igazán, még az éjszakák is borzalmasak voltak, ha végre találtam olyan pozíciót, amelyben kevésbé fájt, már előre féltem, hogyan leszek képes feltápászkodni. Idővel aztán enyhült, de még mindig nem az igazi, ezért úgy döntöttem, keresek egy csontkovácsot. 

Járt utat a járatlanért el ne hagyd - mivel hajdanában nagyon jó benyomást tett rám az egykori csontkovács, örültem volna, ha ismét megtalálom, na de arra már esély sincs, harminc év az harminc év, akkor volt már vagy ötven-hatvan éves, úgyhogy vagy nem is él már, vagy ha igen, hát nagyon öreg és nem valószínű, hogy bárkit is képes lenne megemelni. Beírtam a nevét a keresőbe, talán átadta a tudását valakinek. Nem is csalódtam, találtam egy embert, állítólag annak a bácsikának a tanítványa. Nosza, írtam neki egy levelet, röviden vázoltam, miben rejlik a probléma, és kérdeztem, hol és hogyan lehetséges őt elérni. 

Kaptam választ. Először nagyon örültem, aztán alábbhagyott az örömöm. Az állt a levélben, hogy amennyiben van röntgen- vagy MR felvétel a gerincemről, jelentkezzek, és akkor megbeszélhetünk egy találkozót. Így viszont már nem is akarok vele találkozni. Milyen csontkovács az, akinek röntgenfelvétel meg MR kell ahhoz, hogy egy embert kissé megropogtasson? Jó, hogy vérképet, tüdőszűrőt meg háziorvosi beutalót nem igényel. 

Egyébként csontkovácsokkal nagyjából Dunát lehetne rekeszteni, de nem vaktában választ az ember, az a jó, akit többen ajánlanak, mert ezt a bizonyítványt is most már pár órás tanfolyamon meg lehet szerezni, honnan tudjam egy vadidegenről, hogy tényleg érti a mesterségét? 

Ezek után maradok magamnak, majd helyrejövök apránként, vagy nem, a csoda ezúttal elmaradt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr3211975540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz Anyabagoly 2016.11.20. 09:07:53

Pettra!
Az a csontkovács, aki röntgen felvételt kér, nem sarlatán, hanem nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen veszélyes egy kifakadt gerincsérvhez hozzányúlni, mert egy rántással nemhogy javulást, hanem egy egész életre szóló bénulást is előidézhet. Életveszélyes viszont az a felelületesség, amivel ezeket a kérdéseket te a nyílvánosság elé kipakolod, kinyilatkoztatás gyanánt. Mi lenne, ha mielőtt elkezdesz hablatyolni, utána is néznél annak, amiről írsz?
Például - egyetlen rákereséssel meg lehet találni:
www.lumbagospecialista.hu/node/77
Meg ezt is:
"Normál esetben, ha a csigolyák közötti porckorongokra ható erő egyenletesen oszlik el, a szélek felé, e szerkezet megfelelően működik. Elfajuláskor a porckorong széle valahol meggyengül, és arrafelé kiboltosul a belső porcállomány. Ha csak kiboltosul, az még nem sérv, csak protrusio. Porckorongsérv, discus hernia esetén a gerincvelő, illetve az abból kilépő ideggyökök nyomása révén :

kisugárzó ( általában végtagokba) fájdalom, zsibbadás, érzékzavar, bénulás, reflexkiesés , inkontinencia, stb. jöhet létre.
erős derékfájdalom, férfiaknál akár herébe sugárzó fájdalom, nőknél méhkörüli fájdalom is jelentkezhet.
a gerinc mozgásai beszűkülnek, a lordosis (ágyéki görbület) csökken
fájdalmas (antalgiás) tartás a jellemző "

"A porckorongsérv (discus hernia) bármelyik gerincszakaszon kialakulhat, bármilyen (felnött) életkorban. Mégis vannak kiemelt területek, a nyak és deréktájék, ahol a gerinc a legmozgékonyabb. A gerincsérvet : röntgen-, MRI-, CT-, illetve gerincfestéssel lehet kimutatni. Ezekre a pontos diagnosztikai vizsgálatokra a célzott , személyreszabott gyógytorna kezelés, McKenzie-torna miatt is szükség van. "

Tudom, mert átéltem egy ilyen történetet, szerencsére, végleges bénulás nélkül!
Maradj inkább a politikánál, azzal nem ártasz senkinek.... elvagytok vele itt egyen-ketten a kispadon...

Xilit 2016.11.20. 10:07:37

Pettra, amikor talpmasszázst tanultam, a természetgyógyász mesélte, hogy egy rendkívül tehetséges fiatal csontkovács , akinek a keze alól megkönnyebbült emberek százai kerültek ki, amikor egyszer nyomatékosan felhívták a figyelmét arra, hogy milyen következményei lehetnek egy mellényúlásnak, helytelen diagnózisnak, úgy megrendült , hogy letette a praxist. Ugyan még a szakmából is többen a segítségére siettek, nehogy abba hagyja, inkább képezze magát tovább, akár tanuljon orvosnak, olyan keze van, nem mert többet beteg emberhez nyúlni.
Tény, hogy óriási a felelősség, a homeopátiás doktorok is bekérnek minden leletet, és azokat vetik össze a saját ismereteikkel.

Ahogy a hagyományos orvoslásban, úgy az alternatívban is akadnak bőven kóklerek.

Xilit 2016.11.20. 10:16:47

Azért van tanulsága a történetnek: nem mindig vezet jóra a " magad uram, ha szolgád nincsen ". Most milyen jó lenne, ha ,megvártad volna , amíg a fiúk neki állnak. Szóval, méregből, semmit.
Aztán az is igaz, hogy a gyermekek sokszor csak akkor mérik fel, mi mindent nem tettek meg a szüleikért, amikor már baj van. De, ez mindannyiunkra érvényes, minden viszonylatunkban.

pettra01 2016.11.20. 14:31:55

@Teréz Anyabagoly: Látom, változatlanul erős ellenszenvet váltok ki belőled bármilyen megnyilvánulásommal, amivel nincs is különösebb probléma, nem szükséges kedvelnünk egymást. De azért az enyhe túlzás, hogy életveszélyesnek minősítesz, mintha legalább is mozgalmat hirdettem volna azzal a jelszóval, hogy a továbbiakban vegyük semmibe a tudományt és támaszkodjunk inkább a kuruzslókra, és tömegesen fertőzném meg borzalmas nézeteimmel az emberiséget. Azt hiszem, ettől azért messze vagyunk. Ha én így gondolom, hát így gondolom, ha te másképpen, hát másképpen, és kész.

pettra01 2016.11.20. 14:44:20

@Xilit: Egyszer olvastam egy régvolt hályogkovácsról, aki valami bugylibicskával műtötte az embereket és sorra adta vissza a látásukat, aztán egyszer valaki felvilágosította, mit is csinál, és úgy megrémült, hogy soha többé nem merte csinálni, amit pedig addig sikeresen és jól csinált. Sokat írtak már a csontkovácsok veszedelmes tevékenységéről, hogy milyen szörnyűséges következményei lehetnek, de ha egyetlen csontkovács is okozott volna már tragédiát, az igencsak hagy visszhangot keltett volna, mivel azonban ilyenről nem hallottunk, elhihetjük, hogy nem is fordult elő. A csontkovácsok egyébként nem brutálisak, jobbára olyan mozdulatokat használnak, amelyeket a beteg maga is használhatna, de a fájdalomtól való félelem miatt már korlátozott a mozgása, tehát nincs semmi természetellenes a terápiájukban, ennél fogva a veszélyei se olyan mérhetetlenek, mint amekkorának feltüntetik.

pettra01 2016.11.20. 14:51:05

@Xilit: Ez régi módszerem, hogy úgy kényszerítem ki valaminek az elkészültét, hogy nekiállok én, ez be is szokott válni, volt már olyan, hogy elindultam a villanyfúróval, aztán persze kivették a kezemből, de régebben volt annyi eszem, hogy ezt közönség előtt csináltam, most viszont egyedül voltam itthon és úgy barkácsoltam, csak azt felejtettem el, hogy azért már csak öreg vagyok és labilis. Amikor aztán ott hemperegtem a kövön, nem is tudtam, hogy most sírjak vagy inkább nevessek a saját hülyeségemen, és igazság szerint meg is érdemeltem, hogy így jártam. Na de levontam a tanulságot, legközelebb is alkalmazom a módszert - mert azért az bevált -, csak megengedem, hogy segítsenek rajtam :)

obsidian1 2016.11.20. 16:34:56

Egy csontkovács, aki nem akar hályogkovács lenni :)

pettra01 2016.11.20. 16:50:50

@obsidian1: És akkor a szegkovácsokat még nem is említettük :)

Xilit 2016.11.20. 17:03:30

@pettra01:

Most jutott eszembe, hogy az exemet , sok-sok évvel ezelőtt egy orosz csontkovács tette helyre, ennek már legalább negyed évszázada, azóta is kutya baja.

Szokásomhoz híven elképzeltelek , amint beindulsz a villanyfúróval - drámai pillanatok, ugrik az egész család, és menti a menthetőt . :)
Pettra, ha megírod az életed történetét, vagy karcolatokat belőle, nem elfeledkezni rólam! :)

Xilit 2016.11.20. 17:04:00

Amúgy most hogy vagy?

CsipkeRózsa 2016.11.20. 17:16:02

Pettra, ha megírod az életed történetét, alcímnek ajánlom : Akivel mindig történik valami.

pettra01 2016.11.20. 17:45:18

@Xilit: A fúróval voltak kalandjaim, hajdanában mondogattam a gyerekeim apjának, hogy föl kellene szerelni a fürdőszobában a kád fölé azt a tartót, amire a zuhanyt lehet akasztani, aztán addig halogatta, hogy megelégeltem, aztán majdnem kifúrtam a falban a vízcsövet :) Hát igen, az is a fürdőszoba volt, nem hiába mondják, hogy a lakás legveszélyesebb helyisége...
Amúgy meg jól vagyok, továbbra is próbálgatom a különféle csodaszereket, legutóbb a zabpehely mozgatta meg a fantáziámat, aztán tegnap csináltam is egy adagot, hát lehet, hogy nagyon egészséges, de valami borzalmas íze van, úgyhogy nem valószínű, hogy azon fogok élni. A derekam most már tűrhető, de valahogy érzem, hogy nem sok kellene neki, hogy tökéletes legyen, csak éppen azt a mozdulatot én nem tudom megtenni.

pettra01 2016.11.20. 17:48:55

@CsipkeRózsa: Hogy velem mindig történik valami, az túlzás, hát nem is megyek sehova, alig találkozom valakivel, persze Robinsonnal is mindenféle történt, pedig ő egy lakatlan szigeten volt...

Teréz Anyabagoly 2016.11.20. 18:06:05

@pettra01: Ha ellenszenvet táplálnék irántad az sem lenne csoda, megdolgoztál érte! De ez nem az irántad tanúsított ellenszenvem, hanem az ostobaságok iránti, amit nem tudok és nem is akarok
legyőzni. Nem hiszem, hogy túlzás lenne életveszélyesnek minősíteni amit itt összeírkáltál, mert csak egy ember higyje el, ami benne van és járjon pórul - már akkor is nagy a baj. Persze, nem a te bajod!
Te ne tudnád, aki ha jól emlékszem talpmasszázst is tanultál, meg kezeltél is vele embereket! Ejnye!
Felesleges volt szólnom, miért is hittem, hogy egyszer átgondolod, rajtad kivül másnak is lehet igaza. Éljen! Írjál regényt, de közben azért hallgass egy kis zenét is, olykor nem árt!
De figyelj oda a szövegre is! Csóközön!

www.youtube.com/watch?v=E40kAHHVzuI

Xilit 2016.11.20. 18:22:34

Manetti akár bagolynak is képzelheti magát, attól még okos nem lesz. Marad az, amit csinált magából.
Mivel szánom, nem részletezem.

Xilit 2016.11.20. 18:24:27

@pettra01:

Végül is tiszta szerencse, hogy nem állt be a derekad napokra. Valami kenőcsöd van otthon?
Addig is, amíg ráérzel a mozdulatra. :)

pettra01 2016.11.20. 18:40:14

@Xilit: Dehogynem állt be, csak már azon túl vagyok. Amikor történt, a gyerekek hoztak mindenféle csodaszert a patikából, kenőcsöt, tablettát, de nem mondhatnám, hogy értek valamit. Hetek kérdése és helyrejön magától :) Ráadásul ha az ember ilyen nyomorult, akkor minden baj eléri, olyankor botlik meg, csúszik el, ami akár még szerencse is lehet, mert egy ilyen ügyetlenkedéstől akár helyre is ugorhat, ami kiment a helyéről, de ezúttal nem jött össze. Egy ismerősöm küldött egy receptet, valami varázskenőcs, azt írta róla, hogy van náluk egy öreg orvos és messze földről járnak hozzá ezért a kenőcsért, erre azt mondták a patikában, hogy nem úgy van az, fel kell íratni, mert van benne valami, amit nem lehet csak úgy belekeverni akárkinek. Hát ebben maradtunk, azért nem fogok orvosokat megkörnyékezni, hogy írják fel nekem.

pettra01 2016.11.20. 18:46:09

@Teréz Anyabagoly: Hogy ki és miért dolgozott meg, arról lehetne beszélni, csak éppen nem érdemes. Sok sikert az ostobaság elleni harcodhoz. Az meg, hogy regényeket írok folyamatosan vagy politikával foglalkozom a kispadon, az hadd legyen az én dolgom.

Xilit 2016.11.20. 20:15:26

@pettra01:

Az ember ilyenkor olyan tehetetlen. Segíteni nem tudok, hát örülök annak, hogy nem hagyod el magad.

Xilit 2016.11.21. 18:20:35

Sziasztok, mi újság?

ZorróAszter 2016.11.21. 23:13:36

Szerintem ha a csontkovácsoknak van olyan módszere, ami hatásos, az régen átment az orvostudományba, konkrétan az ortopédiába és a gyógytorna technikákba.

Itt inkább az a probléma szerintem, hogy a csontkovács mutat egy fogást, ami akkor éppen enyhülést okoz, a gyógytornász meg például célzottan próbál adott izmokat erősíteni, hogy a javulás tartós legyen.
Az pedig több hónap macera.

Amiről Pettra mesélt - a csontkovács lógatásának is van gyógytornászati megfelelője, csak éppen medencében végzik gyógyvízben.

pettra01 2016.11.22. 12:29:59

@ZorróAszter: Ez akár logikus is lehetne, de hát mégsem az. Tény, hogy sok módszer átment az orvostudományba, de azért van egy apróság, ehhez szükség van egy fajta érzékre is, amit az egyetemen nem tanítanak. Ezért is vagyok most már bizalmatlan a természetgyógyászokkal , mert elvégezhet valaki ötven tanfolyamot, megszerezhet hatalmas elméleti tudást, de attól még egyáltalán nem biztos, hogy jó is lesz. Nem véletlen, hogy vannak, aklknél sorba állnak, és van, aki hiába is hirdeti magát, nem megy hozzá senki. Nem nevezném átmeneti enyhülésnek, ha a probléma utána évtizedekig nem jelentkezik, ez azért már ok a bizalomra, nem?
Most ajánlottak nekem egy nőt, azzal, hogy felpuhítja a csontokat aztán újra felépíti, hát ez sajnos nekem sok, még kipróbálni se szeretném...

ZorróAszter 2016.11.22. 14:06:37

Nekem valami mégis azt súgja, hogy azokat a módszereket, amik valóban hatásosak és veszélytelenek, azokat már rég beépítette az orvostudomány a saját praxisába. Volt rá pár száz év. Nem hiszem, hogy ez olyan készséget igénylő művészet lehetne, mint mondjuk egy operaénekesé.

Szerintem a természetgyógyászok meg például a kínaiak használnak olyan szereket, amik hatásosak ugyan, de van valami veszélyük. Hallottam valakinek voltak a lábán valamilyen kiütések, és a kínaiak ripsz-ropsz meggyógyították. Aztán pár évre rá hallottam, hogy volt valami balhé hogy olyan gyógyszereket használtak kínaiak, amit Nyugaton nem törzskönyveztek mert például nagyon hatásos de rákkeltő.

Nem esküdnék meg rá, hogy az is olyan volt, de gyanús.

pettra01 2016.11.22. 14:37:30

@ZorróAszter: Veszélye szinte mindennek van, hosszan mesélhetnék a magam tapasztalatairól, amiket különféle orvosokkal szereztem, szóval ha az ember bemegy a jóhírű klinikára, ahol mindenféle sok cafranggal rendelkező orvosok foglalkoznak vele, ott sincs rá semmi garancia, hogy egyáltalán élve megússza, és nem feltétlenül azért, mert olyan bonyolult a baja. A törzskönyvezett gyógyszerekkel meg az a helyzet, hogy annyi mellékhatásuk van például, hogy nem egyszer pont a gyógyszer idéz elő valami más problémát, amit még nehezebb meggyógyítani. Ezzel nem azt mondom, hogy forduljunk inkább a kuruzslókhoz, mert azok között meg pláne van mindenféle. Nehéz kérdés ez, az ember nem dönt könnyen, jól megfontolja, már amennyire képes megítélni, hogy valamiben ki lehet igazán megbízható. Én most ott tartok,hogy nagyon nézegetem az ajtót, hogy talán fel fogok rá csimpaszkodni, hátha nem szakad le, aztán megpróbálom kilógatni magamat :)
süti beállítások módosítása