Csak mondom

Csak mondom

Nagy lépés a korrupció ellen

2018. május 26. - pettra01

Kormánytisztviselőket vádolnak korrupcióval - olvasom a címet. Naná, hogy belenézek, ilyen hírt azért nem sűrűn talál  az ember. Aztán, ahogy kibontakozik a történet, elképedek. A részletekből kiderül, hogy két kormánytisztviselőt lepleztek le a fővárosban, aki szörnyűséges visszaéléseket követtek el. Munkájuknál fogva hozzáfértek különféle nyilvántartásokhoz, és mint kiderült, több alkalommal is jogosulatlanul kértek le adatokat ezekből a nyilvántartásokból. Például egyikük a saját édesapja kérésére utánanézett, hogy egy bizonyos autó, amit a papa meg szeretett volna venni, rendben van-e papírilag. A másik kormánytisztviselő is ilyen horderejű visszaélést követett el, ráadásul saját célra, ő maga vásárolt volna autót és előtte nézett utána a  gépjármű hátterének. 

A legelképesztőbb, hogy a Fővárosi Főügyészség képes egy ilyen hírt közzétenni. Mi ezzel a szándék? Nyugodjunk meg, dolgoznak a háttérben, íme a bizonyíték, most is horogra akadt két veszedelmes tisztviselő, akik, ha nem leplezik le őket, ki tudja, hány autónak néztek volna még utána csak úgy a saját vagy a hozzátartozóik örömére? Mondjuk nekem a fejemben nem fordult volna meg, hogy egy kormánytisztviselőnek, aki hivatalból hozzáfér ilyen adatokhoz, nincsen  joga úgy általában nézelődni az adatok között, sőt, igazából azt tartanám normálisnak, ha ezeket az adatokat bárki megnézhetné, ha meg akarná nézni, ha már vannak ilyen nyilvántartások. Ezek szerint ez nem így van és valamiféle külön kérés vagy engedély szükségeltetik ahhoz, hogy információt lehessen szerezni. 

Gondolom, az ilyen visszaélésekre nem rutinvizsgálatok során derül fény, valószínű, hogy vannak olyan kötelességtudó tisztviselők is, akik ha észreveszik, hogy kollégáik közül valaki ilyen borzalmas szabályszegésre vetemedik, kötelességüknek érzik, hogy ezt jelentsék feljebbvalóiknak, ami után kiszáll valami nyomozócsapat és átvizsgálja a gépeket, pénzt, energiát nem kímélve kideríti, mikor és ki nyomott meg indokolatlanul egy-egy gombot a számítógépen. Miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat kivizsgálta az ügyet, majd elfogta a bűnösöket, a Fővárosi Főügyészség most hivatali vesztegetés elfogadása és több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot. Hogy miféle vesztegetésről lehetett itt szó, az nem derül ki, valószínű, hogy amit a szívességükért cserébe kaptak, az nem volt egyéb, mint egy köszönöm  szépen, de azért példásan meghurcolják most őket, nem is beszélve a megbízhatósági vizsgálatról, aminek már a neve is elég hátborzongató, ráadásul ugye bíróságra kerül az ügy, lesz ítélet, tehát következményei is lesznek ennek az egésznek, remélhető, hogy arról is majd részletesen beszámolnak, mi meg csak állunk és nézünk, mert nem is értjük, miért akarják velünk elhitetni, hogy nálunk a korrupció lényege ez lenne? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr4114004026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2018.05.26. 16:14:32

Valóban nevetséges, hogy a hozzáférést úgy tüntetik fel, mintha egy nagy bűnt követtek volna el, ráadásul még korrupciónak is nevezik. A korrupció szó használatával az embereket akarják hülyíteni, hátha valaki elhiszi, hogy ebben a kormányban ez a korrupció megnyilvánulása.

Az lehet a helyzet, hogy az autók adatait le lehet kérdezni, de azért fizetni is kell:

kekkh.gov.hu/gepjarmuadat-lekerdezo/

Nem tudom, hogyan jöttek rá, hogy ebben a két esetben nem fizetett senki, hiányzik a "pénztárból".

Ennyire csak nem ellenőrzik az embereket!!! Megéri erre időt fordítaniuk?

Valerya 2018.05.26. 18:55:21

Hát nem is tudom. Már minden hír mögött valami okot, célzatosságot vélek. Valahogy úgy rémlik, hogy az ilyen példaértékűre kalibrált "visszaélések" után érdemes figyelni: mi sül ki belőle? Mit akarnak elkövetni, mire akarják felhívni a figyelmet, mit akarnak megint lenyomni a torkunkon? Szóval ilyenek fordultak meg a fejemben, miközben olvastam a "szörnyű visszaélésről" a tudósítást. Pláne, ha hozzágondoljuk, hogy mennyi véresen komoly korrupcióról lehetne folyamatosan beszámolni! A számunkra kiválasztott eseten pedig tessék szörnyülködni! Bizony! (ha-ha).

Drizari 2018.05.26. 22:12:55

Ez a gk. nyilvántartás más, mint amit bárki fizetés ellenében lekérhet. Ebben benne valamennyi tulajdonos neve/azonosító adatai és lakcíme az első forgalomba helyezéstől. Ha az autónak volt 3 tulajdonosa, akkor mindhárom neve-anyja neve-szül.dáruma-lakcíme szerepel ebben a nyilvántartásban az autó műszaki adatain-színén-biztosításán-műszaki vizsga érvényességi idején felül.
Aki ilyen adatokat kezel, annak a szoftver naplózza a nyilvántartásba belépésének idejét és melyik autó adatait kérdezte le.
Ezeket az adatmegnyitásokat havonta ellenőrzik, és feltűnik, ha semmi változást nem vezettek be, azonnal látható a naplóból, ki nézte ezeket meg, vagyis nem kell hogy kolléga súgja be a másikat ilyen "nézegetés" miatt.

pettra01 2018.05.26. 23:07:56

@CsipkeRózsa: Erről az egészről valamiért az egyszeri gazda jutott eszembe, aki úgy szedette a cseresznyét az emberekkel, hogy folyamatosan fütyülniük kellett, nehogy egyenek is belőle. Röhej.

pettra01 2018.05.26. 23:09:58

@Valerya: Egyáltalán hogyan foglalkozhat ilyen ügyekkel az ügyészség meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat? Ezért kaphat egy dolgozó esetleg egy figyelmeztetést, de hogy bíróság elé is állítsák, megáll az ész.

pettra01 2018.05.26. 23:19:21

@Drizari: Nekem úgy tűnik, hogy ez az egész adatvédelmi őrület kicsit túl van hajtva, miért bizalmasak az ilyen adatok? Anyám neve, mikor születtem, és így tovább? Ha egyszer az enyém volt az a bizonyos autó, miért ne tudhatná meg ezt bárki? Én mondjuk egyáltalán nem igénylem, hogy az én adataimat így védjék, mégis védik, amit meg igényelnék, arról ne is álmodjak...

Drizari 2018.05.27. 05:30:53

@pettra01:

Szegényes a fantáziád és vészesen jóhiszemű vagy. Ha a személyes adatokat kezelő ügyszám nélkül, "csak úgy" megnézi az adataidat, azután bármire felhasználható. Mondjuk a tudtod nélkül fölvesznek a segítségével hatalmas hitelt, vagy kezességet vállalnak, vagy bejelentkeznek a házadba. Az adatkezelőt félre is vezethetik, akit mondjuk azért kér meg az ismerőse, mert az illető autótulajdonos meghúzta a kocsiját a parkolóban és szeretné vele személyesen lerendezni a káreseményt. Közben továbbadja annak, akivel összekülönbözött és a "sértett" meglesi a lakása közelében és elveri. Számtalan ok lehet a visszaélésre.

Aki ilyen munkakörben dolgozik, pl. jogosítványokat ad ki, az adatkezelő szoftverbe a személyi számával jelentkezhet be bármelyik munkahelyi számítógépről. Innentől kezdve bármit tesz, a forgalmi naplóban másodpercre pontosan rögzül, hogy milyen adathoz nyúlt , mit változtatott benne, és mennyi ideig dolgozott vele. A hó végén ezeket az ügykezelő személyi számához kapcsolódó "munkatükröket" ellenőrzik és felfigyelnek az "eseményekre", elkezdik a dolgozó titkos megfigyelését. Ebben az esetben is ez történt.

Drizari 2018.05.27. 05:42:52

Még annyit tennék hozzá, hogy az ilyen adatok kezelői tudják, hogy tilos csak úgy kíváncsiságból megnézni adatokat, még ha azok ismeretében nem is történik bűncselekmény. Az ilyen adatkezelő a saját célra vásárolni kívánt autó adatait se nézheti meg, csak a fizetős változatot.

pettra01 2018.05.27. 11:14:12

@Drizari: Hát lehet, hogy nem vagyok eléggé gyanakvó, de szerintem önmagukban az adataim ismerete nem sok lehetőséget ad ilyen szélhámosságokra, azért az irataim is kellenének hozzá, na meg mondjuk én is személyesen - persze szerencsém is van, mert sose jelentettem csábítást az ilyen csalók számára, nem nagyon lenne mit elvenni tőlem :) De visszatérve a nagy védelemre, ha rossz szándékaim vannak, pénzért kikérem az adatokat és úgy élek vissza vele, csak odafigyelek rá, hogy valaki más nevén tegyem mindezt, aztán kereshetnek...

Drizari 2018.05.27. 13:11:45

@pettra01:

Nem nézted meg azt a linket, amit CsipkeRózsa ide betett ....

pettra01 2018.05.27. 15:38:24

@Drizari: Na, megnéztem. Hatalmas összeg, itt nyilván nem ezt a pénzt akarták megúszni. Elképzelhető, hogy a papa csak játszott a gondolattal, hogy esetleg megveszi azt a bizonyos autót, és mivel a lánya ott dolgozik, miért ne nézhetné meg neki, hogy rendben van-e vele minden? Értem, hogy a lányának is be kellett volna fizetnie a díjat, de hogy ez miért ekkora szenzáció és miért kerül bíróság elé, azt nem értem.

CsipkeRózsa 2018.05.27. 16:01:19

Jó ide egy közmondás:

Nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját.

Aki olyan helyen dolgozik, hogy hozzájuthat egy kis kedvezményes megoldáshoz, ki fogja használni.
Igaz, a nyomtató lóra vonatkozhat legkevésbé, hiszen kénytelen néha enni is.

Ha én egy konyhán v. cukrászatban dolgoznék, ingyen is ehetnék finomat.

Ficzek Úr 2018.05.27. 19:17:27

@Drizari: Régebben az OTP "viccelt meg" hogy felvettem pénzt egy bizonyos automatából,holott akkor a környéken se jártam. Egy hozzáértő szerint a banknál tudják hogy hol szoktál pénzt felvenni,és mivel az automaták kameráinak nagy része semmit sem ért,így nem bizonyíthattam hogy semmi közöm a pénzfelvételhez.

Ficzek Úr 2018.05.27. 19:18:44

@pettra01: javítja a statisztikát.

vacsnem (törölt) 2018.05.27. 22:08:02

Kormány tisztviselőket NEM vádolnak korrupcióval.
Na ez hír.

2018.05.27. 23:04:06

@pettra01: hidd el, van benne rutinjuk, tudják miért kell vigyázni a személyes adatokat. Kaya Ibrachim és Josip Tot neve ismerős?
Milliárdnyi összeget nem fizettek be adóként. Az egyik török vendégmunkâs volt Németországban, csak átutazott Magyarországon. A mâsik horvát állampolgár, életében se járt külföldön...

pettra01 2018.05.27. 23:09:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezen kicsit módosítanék: Tudják, hogyan kell visszaélni a személyes adatokkal. Az átlagember nem félti a személyes adatait és nem él vissza másokéval, ezért el se tudja képzelni, hogy van, aki erre iparágat szervez... Amit mellesleg ezzel a fajta adatvédelemmel úgyse lehet megakadályozni, ennél fogva porhintés az egész.

Kibic a toronyban 2018.05.28. 05:12:14

Talán összesen ez a két tisztviselő nem volt tolvaj fideszes. Csak őket vádolhatták meg, mert a többi mind családtag.

Drizari 2018.05.28. 05:15:03

@pettra01:

Nem a befizetendő összegre hívtam föl a figyelmed, hanem hogy a mindenki által hozzáférhető gépjármű adatokban nincsenek személyi azonosító adatok, csak kizárólag gépjárműadatok.

Amihez ezek a közszolgák hozzányúltak, abban viszont vannak személyes adatok, méghozzá annyi, amennyi tulajdonosa és üzembentartója volt annak az autónak. Magáncélra büntethetőség mellett ez szigorúan tilos, és ezt jól tudja mindenki, aki ilyen adatokkal dolgozik.

LebensraumamOsten 2018.05.28. 07:23:38

@Drizari: Írogatsz butaságokat.
A NAV-nál is vn hasonló. ÉS tudod miért?
Mert Győzike meg egy csomó hozzá hasonló büdös cigány, meg sok rohadt közéleti frekventált tolvaj nyavalygott, hogy az ügyintézők (akiket ezért tartanak és fizetnek amúgy) belenéznek a piszkos kis stiklis ügyeikbe és látják az aljas csalásaikat.
Ezért kell már minden rendszerben lekérdezésről jegyzőkönyvet vezetni és benne megindokolni, hogy minden egyes megnyitás összefüggött-e bármilyen olyan üggyel amit az ügyintézőre kiszignáltak.
Innentől nincs véletlen adócsalás kiderítés. Innentől minden kis stiklis csaló biztonságban érezheti magát, mert a bűnpártoló Védelmi Szolgálat és Alkotmányvédelmi Hivatal és ügyészség mindig megvédi őket attól. hogy kiderüljenek a bűncselekményeik.Ja és a jegyzőkönyves papírozás elviszi a dolgozó ügyintézők munkaidejének tekintélyes részét. Tehát ha az eddigi munkamennyiséget elvégzik -márpedig el kell nekik - akkor csak túlórával lehet. Nem mintha sajnálnám őket, de a túlórát is adózók, tehát az én pénzemből fizetik ki, hogy a Nemzeti Bűnpártoló Szolgálat és Bűnelfedő Ügyészség, meg a Nemzeti Csaláspártoló Hivatal kellő hatékonysággal tussolhasson el ügyeket és lophassák meg a magyar adófizetőket. Szép, ugye?

igazi hős 2018.05.28. 08:44:54

Kicsit hagy világosítsam fel a posztert, ha már sikerült egy kupac demagógiát összehordania.
1. A gépjármű nyilvántartás, a másik 2 nagy rendszerrel (útlevél és népesség) egyetemben, nem nyilvános, ugyanis csupa védendő személyes adat van benne.
2. Minden hozzáférést naplóznak, mert ez az állampolgárt védi. (Meg a lekérdezést indító személyt is, ha jogos indoka volt.)
Tegyük fel, hogy minden adat publikus, akkor elég megnézni egy parkolóban (lehetőleg P+R, mert ott sokáig állnak) a drágább autókat, mindhez van cím, és már lehet is menni "beszerző körútra". Vagy egyszer bentfelejted a lakáskulcsot az autóban, a rendszám alapján bárki megkapja a címedet és még szerszám sem kell, hogy meglátogasson. Tetszik?

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.28. 10:03:54

@Drizari:

Mind igaz, amit írtál, de a hírben nem ez a lényeg. A hír arról szól, hogy kormánytisztviselőket vádolnak.
Két alsó kenőt.
Persz a hír címére mindeki felkapja fejét, hogy ez igen! Már a kormánytisztviselők sincsenek biztonságban, nem vdi őket a kormány. Ami röhej, mert arról valahogy sosincs hír, hogy felső kenőket is vádolnának. Pedig azok sem szentek.

Mellesleg jogos, hogy felelősségre vonják a munkájukkal visszaélő ügyintézőket, csak nem kellene a kivéve a gyevi bírót passzust alkalmazni. Mindenki feleljen, ha szándékosan hibázik.

John Doe3 2018.05.28. 10:31:32

@Drizari: nem jól tudom, hogy ezek az adatok az ingatlannyilvántartásból is legálisan lekérhetők? Az Optentől megkapod tetszőleges cég bármilyen adatát -- gombokért, beleértve a tulajdonos(ok) személyes adatait. Akkor miről is beszélünk?

erkölcsi hulla 2018.05.28. 11:07:59

Ez csak egy sima visszaélés, köszönőviszonyba sincsen az igazi korrupcióval, mikor milliárdok csúszkálnak haveri zsebekbe, és tűnnek el örökre. Azt persze senki sem vizsgálja.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.28. 11:31:17

@erkölcsi hulla:

Mit vizsgáljanak, ha azt nem naplózzák?;D

kommentes nikk 2018.05.28. 17:04:13

Sose értettem azt a sztorit, hogy a nevemmel, címemmel, anyám nevével milyen visszaélést lehet elkövetni? Írja itt valaki, hogy hitelt vesznek fel a nevemre? Mégis hogy? Banki ügyintézésnél első, hogy személyit, lakcímkártyát kapd elő, és add oda a néninek a pultban. Hol lehet bemondásra hitelt felvenni? Hagyjuk már....

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.28. 22:27:01

@kommentes nikk:

Kaya úrnak is volt igazolványa, igaz, hogy állítása szerint ő sosem vett semmi féle magyar céget sem igazolánnyal sem anélkül. Valakik még is látták az igazolványát, amivel megírták a szerződést és bejegyeztették tulajdonosnak a bíróságon. Vajon hoyg történheett ez?;D
Vagy hagyjuk már?

pettra01 2018.05.29. 00:22:11

@látjátok feleim szümtükkel: Az a Kaya valami Soros-praktikával jutott át a határon és férkőzött a jó magyar cégek közelébe, de most már nem kell aggódni, mert mindjárt lesz nekünk Stop Soros és ilyen többé nem fordulhat elő.
süti beállítások módosítása