Csak mondom

Csak mondom

Ha megvénülünk

2017. október 16. - pettra01

Ha az ember nem hal meg időben, egyszer csak azon veszi észre magát, hogy a tenyerén kezdi hordozni a társadalom. Olyan megkülönböztetett figyelemben lesz része, amilyet esetleg egész addig való  életében még hírből sem ismert, pusztán azért, mert eljárt felette az idő. Különösen így év vége felé élvezheti a kényeztetést, helyi szinten idősek napjára hívják, ahol megvendégelik, van közös ebéd, pogácsa, a polgármester beszédet mond, meg műsort is adnak. A mi városunkban más extrák is vannak, ajándékcsomagot is kapunk, amelyet ráadásul házhoz hoznak. Ha valamiért nem tudjuk átvenni a csomagot, akkor sincs veszve semmi, bedobnak egy tájékoztató papírt, hogyan juthatunk mégis hozzá. Vagy személyesen megyünk el érte a polgármesteri hivatalba, de ha ez nem lehetséges, valakit meg is hatalmazhatunk, hogy elmenjen érte, az ehhez szükséges meghatalmazást is mellékelik, azt csak ki kell tölteni a saját adatainkkal, a meghatalmazott adataival, na meg két tanú is kell hozzá, természetesen ők is az összes adataikkal.

Országosan is nagyon jó most 65 éven felülinek lenni. Hetek óta arról  szólnak a hírek, hogy jön a nyugdíjkorrekció, az idén nyugdíjprémium is lesz, sőt, idén is kapunk Erzsébet-utalványt, még az is lehet, hogy nagyobb összegben, mint tavaly. Riportokat is láthatunk, amelyekből kiderül, mennyire örülnek a  nyugdíjasok a busás juttatásnak, még meg se kaptuk, de a megszólalóknak már kész terveik vannak, hogy mire fogják fordítani, van, aki gyógyszerre, van, aki élelemre, van, aki ruhára, és persze nagyon sokan a gyerekeikre és unokáikra fogják költeni, elvégre jön a karácsony. A tájékoztatás persze kell, de azért van egy pont, amin túl már esetleg kontraproduktívvá válik, persze nem beszélhetek mások nevében, de én már jobban örülnék,  ha kisebb füstje lenne a dolognak. Igaz, hogy öregek vagyunk, de azért annyira nem hülyék, hogy naponta többször szükséges legyen a szánkba rágni, mekkora szerencse ér majd minket novemberben. Jó, ráadásul kampányidőszak is van, nem lehet csak úgy csöndesen odaadni, bár ha valóban az lenne a cél, hogy örüljünk neki, nagyobb lenne az öröm, ha lenne valami meglepetés-jellege az egésznek és mondjuk utólag mondanák el, hogy miért is kaptuk...

De ha már ekkora a hírverés, azért nem ártana, ha nem mosnák össze a különféle okokat, amiért most plusz pénzeket kapunk. A nyugdíjkorrekció például nem ajándék, az járandóság, azt azért kapjuk, mert nagyobb volt az infláció a várnál. Ami itt most ráadás, az a nyugdíjprémium meg egy érdekes valami, mindenki a nyugdíja arányában kapja, nem mindegy, hogy ötvenezer forint a nyugdíja vagy kétszázezer, hát legalább ebben lehetnénk egyenlőek. 

Nincs köztük összefüggés, de mégis van: a napokban hallottam egy rádióriportot. Egy szabolcsi falu iskolája nyert valami pályázaton egymillió forint értékben sporteszközöket. Nagyon örültek neki, hát persze. Megszólalt a falu polgármestere, hogy a település lakóinak nagy többsége közmunkából él, csak a nyári időszakban van lehetőségük valamiféle mezőgazdasági idénymunkára, abból próbálnak előbbre jutni. 

Szóval ha már olyan jól teljesít a gazdaság, lenne a plusz pénznek helye máshol is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr512992004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2017.10.16. 13:18:07

Valóban, olyan nagy felhajtás van a nyugdíjasoknak kifizetendő összegekről, mintha a főnyereményt kapnák ajándékba.

A korrekciós emelés jár, a nyugdíjprémium szintén nem ajándék, azt még a Bajnai kormány hozta törvénybe, bizonyos feltételek megléte esetére. Ezt a megszüntetett 13. havi nyugdíjak kárpótlásaként adják.
Orbánék elfelejtették, vagy nem merték a törvényből törölni, vagy csak gondolták, egyhamar úgysem érjük el a 3,5 %-os növekedést.
Nem azonos arányban jár a nyugdíjasoknak, csak 40-80 ezer Ft között növekszik, maximált kifizethető összeg 12 000 ezer Ft, vagyis aki sokat kap, az az egy hónapra eső 1000 Ft-ot is megkapja.

officina.hu/belfoeld/176-nyugdijpremium-osszege-2017-2018

pettra01 2017.10.16. 16:02:33

@CsipkeRózsa: Köszi, végigolvastam. Hát én egy háládatlan rohadék vagyok, ennek se tudok igazán örülni, elnézve, hogy milyen horribilis pénzről van szó, még inkább az a kérdés, miért nem differenciáltak inkább, húzni egy határt, hogy aki mondjuk százezer alatti nyugdíjat kap, annak több jusson? Ha én mondjuk nem kapnék se prémiumot, se Erzsébet-utalványt, túlélném, de akiknek gyalázatos nyugdíjuk van, kicsit többet kapnának.

pettra01 2017.10.16. 16:08:13

Ja, igen, és most novemberben állítólag automatikusan megemelik azok nyugdíját is, akik mellette munkaviszonyban állnak, hát nagyon kíváncsi vagyok, tényleg megtörténik-e. Ez is remekül ki van találva, évi 0,5%-ot tesznek rá, de nem a nyugdíj 0,5%-át, hanem a mellette elért kereset 0,5%-át, ez megint annak kedvez, aki a nyugdíj mellett mondjuk tanácsadó valahol jó pénzért :) Nekem az öt év munkaviszony után most megemelkedik a nyugdíjam vagy 2500 forinttal.

Xilit 2017.10.16. 17:09:18

Az Erzsébet akkor lenne hasznos, ha bármit vehetnék rajta, és minden bolt beváltaná. Én vega vagyok, húsféleségeket nem eszem, a kenyeret magam sütöm, nem akármiféle lisztekből. Én egy élelmiszerboltban, legyen az a Spar - leginkább az -, alig költök. Ahol vásárolok, ott az Erzsébetet nem fogadják, jól is teszik egyébként, semmi értelmét nem látom a kártyakibocsátásoknak, népgazdasági haszna biztos, hogy nincs, csupán a kormánybarát üzletkörök profiltálnak belőle.
Én bőven megelégednék azzal, ha tisztességes bérek, nyugdíjak állnának a rendelkezésünkre, nem kell bonyolítani a dolgokat.

Az emelés és a prémium ajándékozási fílingjétől viszket a tenyerem, különösen, amikor Matolcsy elmagyarázza, mennyire rendben van az MNB-sek sokmilliós fizetése, Rogán feledhetetlen tehetségű lakása stb.
Megérdemlik, hogy öregkorukra várják a postást a visszamenőlegesen fizetett nyugdíjemeléssel, ha a számok úgy állnak.

pettra01 2017.10.16. 17:47:09

@Xilit: Idén nem is találkoztam már utalványokkal, tavaly még abban kapták a gyerekek a fizetésük mellé az étkezési hozzájárulást, de idén szerencsére már nem, létezik még egyáltalán? Vagy direkt csak a nyugdíjasoknak nyomtatnak egy adagot? Azt valószínűleg egy másik lista alapján küldözik, vagy abból is kap Kun Béla?

Xilit 2017.10.16. 18:10:49

@pettra01:

Kun Béla.....:)

Az egy dolog, hogy eljár felettünk az idő, na de ennyire nem vagyunk matuzsálemek.

Hihetetlen, hogy van ember, aki komolyan tudja venni ezeket.

Szóval Bözsét csak nekünk nyomnak már? Na, majd a Kasszás Erzsinél érdeklődünk.

Xilit 2017.10.16. 18:15:44

Most néztem vissza, mit írtam: nem a különböző kártyákkal való fizetésen problémázom, hanem a mindenféle utalvány kibocsátását tartom abszolút feleslegesnek.

pettra01 2017.10.16. 18:53:24

@Xilit: Eljár az idő, hát igen. Szörnyűek ezek a kampányrendezvények, láttam a képeket az idei ebédről, tele volt a sportcsarnok öregekkel, lehangoló a látvány is, meg az egész, hogy tisztelni kell az öregeket azért, mert öregek. Akkor se mennék ilyen helyre, ha kötelező lenne.

Xilit 2017.10.16. 19:10:32

@pettra01:

Ráadásul csak akkor kell tisztelni az öregeket, ha éppen a voksaikon múlhat valami.
A tisztelet ott kezdődne, hogy nem használok fel senkit kényem-kedvem szerint, ahogy az érdekem megkívánja. Sem a nyugdíjasokat, sem a határontúliakat.

Kár, hogy az LMP szétcseszi még a lehetőségét is a kormányváltásnak.
Azért ne legyek igazságtalan: van olyan párt, amelyik itt és most a helyzet magaslatára tud emelkedni?

pettra01 2017.10.17. 01:27:03

@Xilit: A kihasználhatóság persze nem korfüggő, nyüzsögnek a zsengébb korosztályokban is a balekok. Láttam olyat, hogy valaki úgy őrizgette az előző konzultációs levelet, mint valami kincset, mert azt egyenesen neki írta az ő Viktora.
Éretlenek vagyunk, de nagyon. Olvasgatom a Facebookon a kommenteket, igen, nagyon sokan akarnak kormányváltást és nagyon sokan haragszanak úgy általában az összes pártra, és olyanokat írnak, hogy el kell zavarni mindet és vegye a NÉP a kezébe az irányítást. Azért meghallgatnám, hogy ezt mégis hogyan gondolja, mert csak van valami elképzelése arról, hogyan történik ez, amikor odamegy a nép és rendet csinál.

Xilit 2017.10.17. 07:38:17

@pettra01:

Amikor a nép rendet csinál, az olyasmi, amiben nem szeretnék részt venni, mert az autógyújtogatástól a lincselésig bármi előfordulhat a nagy igyekezetben.
Jó néhány éve már, hogy a Kossuth téren gyülekeztünk hangot adni a nem tetszéseinknek, és akadt néhány tűzoltó, aki egészen begerjedve be akarta vinni a kompániát a Parlamentbe. Kónya hangos bemondón intette nyugalomra a tüntetőket, én meg a barátnőmmel úgy helyezkedtünk, hogy megléphessünk, ha kitör valami. Végül is nem történt atrocitás, de nem csak ennyiben különbözünk a fidesz Kubatov-gárdájától, amely bevetésre készen áll, ha meg kell védeni tőlünk a hazát.

Egyébként hiányolom Kónyát és a Szolidaritást, a jó ég tudja, mi van velük, hová lettek.

ZorróAszter 2017.10.17. 10:04:54

Szerintem össze tetszenek téveszteni a népet a nyilas csőcselékkel.

Persze sokan a lumpen csőcseléket is a néphez szokták sorolni. Főleg akik felhasználják őket - éppen a nép ellen.

A népnek elsősorban okosodnia kellene, hogy ne lehessen olyan könnyedén orránál fogva vezetgetni. Ugyanis a világot uraló pszichopaták 5000 év óta erre helyezik a legnagyobb súlyt. Enélkül ilyen segghülye társaság nem uralhatná a Földet évezredeken keresztül. És persze az értelmiség permanens árulása nélkül.

pettra01 2017.10.17. 11:25:24

@Xilit: A fiammal szoktunk jókat dumcsizni, a múltkor mondta, hogy többször kedve lett volna elmenni egy-egy rendezvényre, de aztán inkább letett róla, mondván, hogyha az ember beleáll egy tömegbe, attól kezdve már sodródik, nem feltétlenül azt teszi, amihez kedve van. Hát igen, elmész egy békés tüntetésre, aztán ott valaki elkezd ütni téged egy esernyővel mondjuk, hát nyilván védekezel, aztán pont téged örökítenek meg, hogy te vagy a magából kifordult nyugdíjas :)

pettra01 2017.10.17. 11:35:07

@ZorróAszter: A nép úgy nagy általánosságban nem akar okosodni, meg van róla győződve, hogy ő tud minden fontosat. A többség nem is próbál tájékozódni, megragad a jelszavaknál, plakátoknál, rövid de hangzatos mondatoknál, megfogja valamelyik aktuális földi istenség, és attól kezdve hisz benne. Az is elgondolkodtató, hogyan teremnek ezek a sztárok, mint most ez az osztrák Kurz, ha az ember belegondol, hogy összesen 31 éves, hát nem semmi.

ZorróAszter 2017.10.17. 18:37:39

A nagytőke abból csinál sztárt akiből akar. Főleg a német nagytőke ért ehhez a környéken a legjobban: tegnapelőtt Hitler, tegnap Merkel, Orbán. Ma Kurz.

Nincs ebben semmi rendkívüli.

A népnevelés már egy másik tészta.

Itt a legeslegfontosabb az volt, hogy a munkavállalók képviselet, összefogás, szakszervezetek nélkül maradjanak.

Így tartható fenn a rabszolgatartó rendszer az idők végezetéig.

Ezért parancsoltak rá az MSZP-re, hogy marja el magától a balosokat, a szakszervezeteket, lényegében a választói többségét. És legyen jó kis liberális tartalékpárt. Ha az SZDSZ kimúlna, akkor lépjen a helyébe már mint liberális párt alig a parlamenbejutási küszöb felett még pár évig.

Szerintem az értelmiség hajlamos magát csalhatatlan észnek gondolni. A népet annyit verték át az utóbbi párszáz évben itt, hogy tudja, mit ér a hiszékenysége.

Xilit 2017.10.18. 19:31:16

@pettra01:

Most az amcsi ügyvivő fordult ki magából, kapott is akkorát, hogy még most is cseng a füle: rádörrent a magyar állam, hogy kussoljon má', mit ugat bele a belügyeinkbe, pláne választások jövetelekor.
Van egy kis hiányérzetem, nem tették hozzá, hogy köcsög.
Pedig mifelénk ez járja, na, talán majd a bayer, benne mindig lehet bízni.

index.hu/belfold/2017/10/18/a_kulugy_kiosztotta_a_magyar_sajtoszabadsagert_aggodo_amerikai_ugyvivot/

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.19. 11:37:19

Én valószínűleg halálomig leszek kénytelen dolgozni, mert mire én nyugdíjba mennék, addigra már összeomlik a nyugdíjrendszer. Hacsak nem szerzünk külországokból egy-két millió fiatal munkavállalót... :)

pettra01 2017.10.20. 01:10:53

@Xilit: Tud ez még fokozódni?

Xilit 2017.10.21. 10:07:37

@pettra01:

A 444 kommentelői sokszor emlékeztetnek a Nolblogra. Ha szellemes megjegyzéseken akarok derülni, hozzájuk megyek.

Egyikőjük szerint a fideszről a jövőben elnevezendő mentális betegség neve a fidelitis lopatilis lesz. :)

444.hu/2017/10/20/legyenek-kimeletesek-tarlos-istvannal-ugy-tunik-hogy-nincs-jol

pettra01 2017.10.21. 12:42:50

@Xilit: Én is szeretem a 444-et, és nemcsak a cikkeket, a kommentek érik sokszor a legtöbbet :)

Xilit 2017.10.22. 18:45:16

Na, most bepipultam. A szocik hivatalosan elhatárolódtak Szanyi utalásától, mit elhatárolódtak, elítélték !
A jó édes nagynénikéjüket! Befejeztem velük, úgyis elegem volt már belőlük.

CsipkeRózsa 2017.10.22. 19:05:26

@Xilit:

Az MSZP Havas Szófiától is elhatárolódott tavaly, amikor '56-ról nem a pártnak megfelelő szöveget mondta.

A Szanyi Tibor által mellékelt fénykép egy megtörtént esetet mutatott be, és szerintem van még több hasonló is.

Xilit 2017.10.22. 19:35:02

@CsipkeRózsa:

Én ennek hiszek:

moly.hu/konyvek/hollos-ervin-lajtai-vera-koztarsasag-ter-1956

És Marosánnak. És a saját józan eszemnek.

Látod, Szófiáról már el is feledkeztem. Pedig ő volt az egyetlen az elmúlt évtizedekben, aki végre kimondta.

'56. egy Nyugatról bujtogatott és szervezett borzalom volt. Képzeld el, milyen feszültség uralhatott mindent, hogy 3 éves koromból van emlékképem! Igaz, csak egy, de az szorongató.

pettra01 2017.10.22. 21:35:35

Szanyi okosabban tette volna, ha inkább csöndben marad, mekkora nagy vihart kavart, szóval ez a téma még ma is olyan, hogy nem tudnak benne megegyezni az emberek. Értem én Szanyit, hogy irritálja ez a szirupos nagy ünneplés, így is lesz ez, főleg, amíg az ilyen Wittner Mária jelképezi a nagy szabadságharcot, szóval mennyivel könnyebb magasztossá tenni egy március 15-ét, nyilván ott se csupa nemes hős viaskodott, de legalább ott már megtehetjük, hogy csak a szépre emlékezünk. Azt még csak meg tudom érteni, hogy most Szanyitól gyorsan elhatárolódnak a szocik, de mi a fenének kell nekik koszorúzni?

Xilit 2017.10.22. 23:25:48

@pettra01:

Akár Szanyi magánakciójáról van szó, akár egy, a párton belüli csoport lázadásáról, esetleg irányváltást jelző kezdeményezésről, én üdvözlöm. A szociknak ebben a formációban befellegzett, eszemben sincs lehetőséget adni nekik a kormányzáshoz.
'18. nem róluk fog szólni, erről az MSZP-ről '22. sem. Olyan örökségük volt, amit , ha továbbvisznek, s arra építkeznek, ma az ország mérvadó hangja lehetnének. De csak megélhetési politikusokká váltak.

Koszorúznak....inkább nézegessék a Köztársaság téren készült képeket. Hátha beugrik néhányuknak, hová tartoznak.

Xilit 2017.10.22. 23:30:32

Végig futottam a híradás alatti kommenteket a 444-en, mindegyik mértéktartó, tárgyilagos, s nincs nyoma ünnepi hangulatnak.

pettra01 2017.10.23. 00:11:28

Talán sok ez ennek a társadalomnak, ennyi változás aránylag rövid idő alatt, nem könnyű ehhez igazodni. Mi még egykori vöröskatonákat hívtunk meg, hogy meséljenek a régi időkről, meg Mitroskinát rajongtuk körül, aki egy volt a felszabadítók közül, '56 pedig ellenforradalom volt, most meg pont az ellenkezője. Általában az embereket meg lehet érteni, de annak a pártnak a jogutódját, a leszármazottját, amelyik léte és az általa képviselt ideológia léte is '56 -ban veszélybe került, na őket nem lehet megérteni. Nem várja el tőlük senki, hogy továbbra is ellenforradalmat kiabáljanak, de azért talán ennyire nem kéne átértékelniük a múltat. Érdekes, hogy ők ezt nem érzik. Mi lenne, ha nem hajtanának fejet ebből az alkalomból? Szerintem nem is várják el tőlük, hogy ők is ott lelkendezzenek egy '56-os ünnepségen.

Xilit 2017.10.23. 10:28:10

@pettra01:

A szocialisták '89-es pálfordulása egyenesen arcul csapott. '94-ben még Horn bizalmat tudott ébreszteni, de a kormányzása annál nagyobb csalódás volt. Csak néztem, mi történik: eladják a közműveket? Fizetős lesz a fogászat? Olyan mértékű privatizáció indult meg, olyan , védőháló nélküli kapitalizálódás, amit az MSZMP utódjaként végrehajtani felért az árulással.
Azóta sem szavaztam rájuk, most már biztos, hogy Horn Gyula volt az első és az utolsó, nevében szocialista politikus, aki megkaphatta a voksomat.

A nagypapa vöröskatona volt, irtó büszke voltam rá, mint ahogy történelmünk dicsőségének tartom a Tanácsköztársaságot is.
Valami nagy baj van a magyarokkal, büszkélkednek, de nincs valódi önbecsülésük, szabadságról povedálnak, de bármikor készek fejet hajtani , az erkölcshöz nincs érzékük.
A történelmünket csak a kevesek nagyszerű kitörései színezik, de azokból sem tanulunk, semmiből.

Ma ott tartunk, hogy Bogdán Lászlóba hátulról - a bátor magyar - belerúgnak, leköpdösik a magától értetődő emberségéért.

pettra01 2017.10.23. 11:56:44

@Xilit: Tudod, van az a vicc, hogy és hova álljanak a belgák, hát vagyunk jó páran ebben az országban, akiknek nincs hova állni. És talán nem a pártok viszik ilyen vagy olyan irányba a társadalmat, hanem fordítva van, ők csak megfelelnek az elvárásoknak. Itt a realitásokra nincs igény, azt várják, hogy hazudjanak nekik dicső múltat, makulátlan hősöket, gaz muszlimokat, akik naphosszat be akarnak törni ebbe a kánaánba, csodálatos teljesítményeket, szóval tényleg olyanok vagyunk, mint egy nagy óvoda, ahol ahhoz, hogy a növendékek megegyék az ebédet, azt kell nekik mesélni, hogy erősek lesznek tőle és szépek. Az igazság, hogy Viktor néni főz mostanában és marha rosszul, nem lenne kifizetődő. És az a legnagyobb baj, hogy akire ki lehetne cserélni ezt a szakácsot, azokról is messziről látszik, hogy ők se lennének képesek normálisan megfőzni azt a spenótot.
Ja, mostan Bogdán László történetével is van valami probléma, tényleg már nem is tudom, mit gondoljak.

Xilit 2017.10.23. 12:52:32

@pettra01:

" És talán nem a pártok viszik ilyen vagy olyan irányba a társadalmat, hanem fordítva van, ők csak megfelelnek az elvárásoknak. " Igen. Ezt a feudális mentális állapotot lovagolja meg jó érzékkel a kormány.
Ez nem mentség a számukra, ettől még sehonnai bitang ember mindahány.

Nem tudom, mi érdeke lenne Bogdánnak valótlanságot állítani. Hogy a roma vezetők nagy része fúj rá, az köztudott, egy hitelességet mérő összevetésben ugyanis nem Horváth Aladárék kerülnének ki győztesen.

CsipkeRózsa 2017.10.23. 13:25:45

Érdemes elolvasni egy hozzászólást az alábbi blogból, ha még nem olvastátok volna:

reflektor.blog.hu/2017/10/22/szanyi_tibor_unnepelt?

a nagy hohoohooo 2017.10.22. 23:16:37

Xilit 2017.10.23. 20:10:21

Hallottátok, mit mondott orbán? MUK

Jó lenne, ha történne valami, mert ez az ember provokálni foga a civil társadalmat, kiküldi a garázdáit, hogy konfliktusokat gerjesszenek, amire hivatkozva akár kihirdetheti a szükségállapotot.
Nem nyugszik, és ebből még nagyon nagy bajok lehetnek.

pettra01 2017.10.23. 23:43:27

@Xilit: Ülhetne pedig csendben azon a nagy seggén, mert nem nagyon van oka félni a választás eredményétől, de ha elkezd a tűzzel játszani, még a végén megégeti magát :)

Xilit 2017.10.24. 10:32:34

@pettra01:

Szerintem meg van mitől félnie, mert jó ideje és sokfelé gyújtogatja a tüzeket, és már nem tudja kordában tartani azokat.
Nézd meg Lázárt, milyen sima mosollyal kezdett kihátrálni mögüle. Süllyed a hajó, hogy a vizet se hagyjuk ki a buliból. :)

Tegnap elnéztem Gyurcsányt Egonnál, milyen egy fess férfi, jó kiállású, értelmes, baromira kár érte.
Amikor azonban a fiatal fideszhez hasonlította a DK-t, rögvest kijózanodtam.

Eldöntöttem, az Együtt-PM szavazója leszek.

Xilit 2017.10.26. 10:04:23

A magyarok egy része az iszlámtól félti az országot, pedig orbántól kell.

privatbankar.hu/makro/megrazta-europat-a-politikai-gyilkossag-hova-vezet-a-magyar-szal-313421
süti beállítások módosítása