Csak mondom

Csak mondom

Mit terveznek a Népszabadsággal?

2016. október 28. - pettra01

Nem titok többé: Mészáros Lőrinc médiaszakértő vette meg a Médiaworksöt, annyi sok újságja lett hirtelenjében, hogy nem győzi számlálni. Az ember általában azért vesz valamit, mert szándékai vannak vele, persze én nem tudok ilyen sokoldalú ember fejével gondolkodni, mint ez a Mészáros nevű polihisztor, ki tudja, lehet, hogy az ő esetében az ilyen általános igazságok nem érvényesek. Megszüntetni és elfelejteni a Népszabadságot, ez is egy lehetőség. Beszántani még a helyét is, sóval behinteni - a mostani hatalomtól ez nem lenne idegen megoldás. Na nem azért, mintha annyira nagy veszedelmet jelentett volna ez a lap a hatalomra, van (még) itt több olyan felület, ahol sokkal keményebben és sokkal gyakrabban szúrtak oda a kormánynak, mint ahogy azt a Népszabadság valaha is tette. De akkor mi lehetett vele a baj igazából? 

Talán leginkább az, hogy a Népszabadság egy szimbólum volt. Aki megvette, előfizette, online böngészte, úgy érezhette, hogy ez az ő lapja, hogy neki még van egy lapja. Azt, hogy a lap jellege apránként megváltozott, észre se vette, számára ez maradt a mérvadó sajtótermék. Amíg létezett a Népszabadság, azt hihette, hogy még létezik baloldal Magyarországon.

Ha veszek egy lapot, ezek szerint nem jár vele semmiféle különösebb kötelezettség, leszámítva olyan apróságokat, hogy a még létező munkatársakkal nekem kell lerendeznem a dolgot. Vagy elküldöm őket és kifizetem az ezzel felmerülő járandóságaikat, vagy a továbbiakban is foglalkoztatom őket, elvégre őket is megvettem, szakemberek, akár újságot is képesek csinálni, akár nekem is. Mondjuk azt mondja a Lőrinc, hogy adok nektek néhány napot, hogy nőjetek fel a feladathoz, találok nektek egy megbízható főszerkesztőt, közlöm, hogy mik az új játékszabályok és újra meg fog jelenni a lap. A nevét talán megváltoztatja Nemzeti Szabadságra például.

Persze azt a pofátlanságot is kinézem az új tulajdonosból és hátországából, hogy még csak nem is változtatják meg a lap nevét. Megteheti, megvette. Népszabadság cím alatt jelenik meg a továbbiakban a Magyar Idők szellemisége. Akkor még csak azt se mondhatja az ellenzék, hogy megszüntették a Népszabadságot, mert íme, nem szüntették meg. Ez már olyan Habony-léptékű szemétség lenne, és ami a szomorú, hogy egyáltalán nem kizárt egy ilyen variáció sem. 

Érdekesen alakulnak az erőviszonyok. A Fidesz megveszi az ellenzéki sajtót, aztán mi lesz? Az ellenzéki pártokat is megveszi? (Mondjuk sokak szerint már megtette). Lassan már minden a Fideszről fog szólni, ő lesz hatalmon, de ő lesz az ellenzék is. Szóval eljut oda, hogy két macska lesz és egymással játszik...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr8511845025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.28. 05:11:40

Majd eldönti a tulaj, a tulajdon szent, s aki meg bele akar avatkozni a tulaj magánügyibe, az fasiszta. Szóval töröld gyorsan ezt a cikket, mert fasiszta leszel a végén!

A Népszabadság szerkesztőségének pedig üzenet: abbahagyni a nyavjagást, csak azt kaptátok, amit megérdemeltetek.

Xilit 2016.10.28. 09:05:54

Kb. azt érzem , mint amikor a filmeken éjszaka dörömbölnek az ajtón , a házigazda rémeket látva megy ajtót nyitni, és nem tévedett, ott áll a előtte a rém, nem is egy, félre lökik, és becsörtetnek az otthon meghittségébe s elkezdik fellökdösni a bútorokat, kidobálnak mindent a szekrényekből, felborogatják a matracokat, feltúrják a fiókokat. A köntös kapó nagymama szorítja magához az álmukból felriadt, rémült unokákat, a szülők dermedten figyelik, mi történik, nem értik......vagy nagyon is. Ez a hatalommal visszaélő brutális hatalmaskodás. Amikor a jogra olyan emberek telepednek rá, akikre a kecskémet sem bíznám, akiket kikerülök az utcán, mert izomban mérik az erőt.
Szóval, ezt érzem. Berúgták a Népszabi ajtaját a trágyaszagú csizmájukkal, és disznót fognak nevelni a szerkesztőségben.

Mindennél többet fog mondani a mostanában sokat emlegetett " magyar lélekről ", ha lesz újságíró, aki visszaszivárog. Amúgy lehetetlen, hogy Murányi , Hargitai , s akár mind, nem tudtak a várható fejleményekről. Hiszen mi, akik nem voltunk bennfentesek, s már csak kommentelni jártunk vissza, hónapok óta tárgyaltuk, kinek a kezébe fog kerülni az újság.

Én azt szeretném tudni, mi lett a mi adatainkkal. Merthogy pontos listát készíthetnek rólunk. Nekem feltett szándékom volt, hogy amennyiben bekövetkezik, amitől tartunk, törlöm a regisztrációmat. Erre nem maradt lehetőségem. Mert sunyin, váratlanul, éjszaka támadtak. Micsoda nagy harcosok! Nincs a világon hadvezér, közkatona, stratéga, aki becsülné őket.

Xilit 2016.10.28. 09:08:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

Max, én meg itt mondom neked, hogy amikor nem véleményezel az írásaidban, hanem csak tájékoztatsz, egészen fogyasztható cikkeket gyártasz. :)

Xilit 2016.10.28. 09:15:31

Kishantost is visszakapta az ökogazdaság. Lesz a földekkel munka, visszaállítani az egészségét, évek kellenek rendbe hozni azt a dúlást, amit a kormány emberei műveltek rajta.
Hát így leszünk a Népszabival is.

ZorróAszter 2016.10.28. 09:44:06

@Xilit:

Kishantost tudomásom szerint jól szétbsztk. Első dolguk volt jól megműtrágyázni, meggyomirtózni.

Pirruszi győzelem. Ha jól tudom, minimum tíz év, míg megint biogazdaságként üzemelhet ezek után.

Xilit 2016.10.28. 10:42:56

@ZorróAszter:

Ha 10 év nem is kell, de jó néhány, igen. Bízom benne, hogy azoktól a külföldi alapítványoktól , amelyek életre segítették, most is megkapja a szükséges támogatást.

Nem csak vegyszerekkel pusztítottak, hanem traktorral rámentek a beérett, illetve érés alatt lévő növényekre. Azt sem engedték meg, hogy amit lehet, betakarítsanak.
Hogy barbarizmus, még csak ki sem fejezi eléggé a történet, a rendszer lényegét.

Xilit 2016.10.28. 10:47:30

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

:)

Ami jó, az jó!

ZorróAszter 2016.10.28. 11:02:17

@Xilit:

Csakhogy ha jól tudom, addigis fenn kell tartani a biogazdaság feltételeit, viszont a termékek nem árulhatók biotermékként magasabb áron.

Vagyis addig eléggé veszteséges a dolog.

Xilit 2016.10.28. 11:36:52

@ZorróAszter:

Újból meg kell teremteni a feltételeket, ez a sok idő. Addig nem is termelhetnek, legalábbis biogazdaságként nem működhetnek. De úgy gondolom, Kishantos már nem fogja alább adni, viszont a talpra álláshoz kell a szakmai és az anyagi segítség is. Ha jól emlékszem, vannak melléküzemágaik, amelyeket megtartottak, kézművesség, házi termékek előállítása. Ezek ugyan nem hajtanak akkora hasznot, amelyre építkezni lehet, de mindenképpen az életben maradás, a túlélés szándékának a kinyilvánítása. Ahogy mondani szokták: segíts magadon, az élet is megsegít. Hát, valahogy így.

ZorróAszter 2016.10.28. 11:52:23

@Xilit:

Még az jutott eszembe, hogy úgy tudom, van biogazdaságra átálláshoz EU támogatás. Lehet hogy ezt megint igénybe lehet venni. De lehet hogy már nem.

pettra01 2016.10.28. 12:31:03

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Hát valóban, a tulajdon, az szent. Bár nem egészen mindegy, hogy a kinek a tulajdonáról is van szó. A módszerek pedig változnak, úgy is lehet mondani, hogy finomodnak, nem harcolnak egymás ellen, hanem felvásárolják, tulajdonba veszik egymást. Elvégre piacgazdaság van, úgy normális, ha minden eladó, nem?

pettra01 2016.10.28. 12:55:37

@Xilit: Most a szent galleni kaland lélektani ismétlése folyik, egymástól nagyon távol került civilizációk találkozása, olyan ütközet, amelyben a legyőzött azért marad alul, mert már nincs módszere a betörő vadakkal szemben, akik továbbra is hátrafelé nyilaznak. Az ember azt érzi, hogy ezzel a harcmodorral igazából nem tud mit kezdeni, nem segít se a jog, se az ész, valami kerítés-félére vágyakozik, ami talán megvédené, de pillanatnyilag tanácstalanok vagyunk és nem tudjuk, mit kellene tennünk, hogy legalább esélyünk legyen arra, hogy ha át nem is tudjuk menteni magunkat, legalább hírmondó maradjon belőlünk.
Kishantost nagyon jó, hogy szóba hoztad, remekül példázza azt a tehetetlenséget, amivel végignézzük, amint ledózerolnak bennünket. Nem tehetünk semmit és senki sem tehet értünk semmit. A legvégén persze kiharcolták az igazukat, csak közben rengeteg érték veszett oda, miközben a másik oldalon volt valami időszakos diadal, valamiféle borzasztó nyereség. A magántulajdon szentségének a nyakatekert értelmezése az is, valami olyan, hogy akkor szent, ha az enyém.

pettra01 2016.10.28. 13:00:57

@ZorróAszter: Kishantos arra is remek példa, mekkora nagy függőségben is vagyunk Brüsszeltől. Lényegi dolgokba nem képes beavatkozni a rettegett zsarnok. Megakadályozni a legnagyobb marhaságot se tudja, utólag segít gereblyézni, de hát az már nem ugyanaz...

Drizari 2016.10.28. 13:17:59

A Népszabadság nem fog többé megjelenni, ez kiolvasható az alaptörvényből.

"Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.

Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra." - így fogalmaz az alaptörvény.

Ez azt jelenti, hogy mindent megszüntetnek, ami a köztes időszakban keletkezett, arra emlékeztet, vagy a működésüket jelentéktelenné szorítják vissza. Elkezdték harapdálni a Jobbikot is, egyenlőre nem sok sikerrel, most legutóbb a Nemzeti Arcvonallal kötötték volna össze a rendőrgyilkos nyugdíjas Győrkös Istvánon keresztül.

Xilit 2016.10.28. 14:10:41

@pettra01:

Miután fiaim vannak, számolnom kellett a lehetőséggel, hogy olykor összecsapnak mások fiaival, hát számba kellett vennem, hogyan is néz ki a gyakorlatban a Te soha ne kezdj verekedést, de magadat se hagyd elve. Mert mondani könnyű, a helyzetek azonban spontán alakulnak, sokszor váratlanul - mint pl. számunkra a Nolblogon a Cubával való vircsaft.
Azt tanácsoltam a gyerekeknek - az édesapjukkal egyetértve - , hogy a támadó, erőszakos félre próbáljanak az értelmén keresztül hatni. Hogy szánják, hiszen a durvaság mindig az otthoni mellőzöttség következménye. Na de, ha semmiképpen nem lehet lebeszélni az illetőt a bunyóról, akkor használják ők is a testi ügyességüket, ötvözve a szellemi erejükkel.

Örök probléma az egyén számára is a konfliktuskezelés, na de, amikor már csoportok, népek között dúl a viszály, ott nemigen lehet az értelemre hatni. A zsidók elhurcolását sem tudtam megemészteni, nem csak az elhurcolók miatt, hanem, hogy ez a nép hagyta magát. Hogy jogunk van-e az életünk, a szeretteink védelmében ölni, ha másképpen nem tudjuk biztosítani az életben maradásunkat, ez számomra sokszor átrágott, és megválaszolatlanul hagyott kérdés. És persze az erkölcsi jog egy dolog, a másik, hogy mit teszek éles helyzetben.

Zavaró aktualitása van a kérdésnek: itt vannak a barbár hordák, fenyegetnek minket , egyelőre még csak korlátozzák az életlehetőségeinket, de később, tovább is mehetnek, néhányunk már megtapasztalta, mivel jár, ha szembeszegül velük: úgy leesett a létrájuk, hogy azt soha többé fel nem vették.

Hogy Kishantos végül győzött, annak oka egy magyar bíróságon magyar bíró által hozott döntés,
amellyel tudatta a hatalommal, hogy nem engedi tovább garázdálkodni. Csak nem mindegy, kinél, mikor és hogyan telik be a pohár.

A párom már fiatalon keleti sportot űzött, amikor összeházasodtunk, éppen aikidóra váltott.
Ennek az önvédelmi sportnak a lényege a támadó fél lendületének a hasznosítása.
Ezt a legtágabb értelemben is megfontolhatnánk.

Hogy milyen az élet! :) Mielőtt befejezhettem volna a kommentemet, esélyem támadt egy kis konfliktuskezelésre. Azt hiszem, jobban is megoldhattam volna. :)
Na de a gyakorlat teszi a mestert - csak van-e kedvem azért konfrontálódni, hogy belejöjjek? :)

Xilit 2016.10.28. 14:16:06

@ZorróAszter:

Nem hiszem,hogy az újrázáshoz pályázható EU-s forrás. Ezért említettem a már eddig is képben lévő külföldi alapítványokat.

Egyébként kíváncsi lennék, milyen képet vágna a kormány, ha Brüsszelből azt tanácsolnák, hogy nyújtsanak vissza nem térítendő támogatást Kishantos részére, hiszen a gazdaság egyértelműen az ő hibájukból ment tönkre.
Most ugrik be, hogy Kishantos perli is az államot. De ennek utána kell néznem.

CsipkeRózsa 2016.10.28. 14:53:30

Ha már Kishantos is szóba került:

"Kishantos atyja, Bolye Ferenc csütörtökön hunyt el, azon a napon, amikor a kishantosi gazdaság ügyét is érintő fontos döntés született a Fővárosi Törvényszéken."

hvg.hu/gazdasag/20161007_meghalt_kishantos_hose_gyasz_bolye_ferenc

pettra01 2016.10.28. 14:53:38

@Drizari: Ez a végképp eltörölni mindig is veszedelmes jelszó volt, és azért nem ártana gondolkodni is, miközben új világot építenek nekünk. Valamiért egyre gyakrabban látok hasonlóságot az ISIS és ezek között, rombolásban már felveszik a versenyt.
Azért mekkora nagy vicc lett volna, ha mondjuk Soros megvette volna a Médiaworksöt, jó-jó, tudom, hogy ez képtelenség, de azért eljátszani a gondolattal egészen jó érzés.

CsipkeRózsa 2016.10.28. 14:58:47

Úgy tudom, hogy a Népszabadság a Mai Nap híreit kapja, jelenteti meg.

Az a baj, hogy az archívum is az új tulajdonosé lesz, tehát még a cikkeket megírók sem férhetnek hozzá, és a sok komment is ott marad.

pettra01 2016.10.28. 15:10:51

@Xilit: Az idősebbik fiam állandó céltábla volt az iskolában. Világéletében magának való volt, nem bántott soha senkit, és ezzel úgy látszik, olyan jeleket adott, mi szerint őt viszont lehet bántani. Beírattam szegénykémet judora, az se segített. Egyszerűen nem akaródzott neki az önvédelem, inkább még inkább kerülte a konfliktusokat és ezzel együtt az embereket is, mostanra egészen remete lett. Egyszer egy kölyök túlfeszítette a húrt, ráadásul a fiam barátnője is jelen volt, amikor elkezdett királykodni, a gyereknél meg pont akkor telt be a pohár és bevágta a kölköt a strandon a medencébe ruhástól, mindenestől. Ettől aztán még inkább megijedt, mert egy ilyen kitörés alkalmával akár agyon is csaphat valakit, szóval végképp kisétált a társadalomból. Most talált egy olyan munkahelyet, ahol webfejlesztő, akkor dolgozik, amikor akar, ő általában éjszaka akar, amikor nem nagyon találkozik másokkal, és így érzi jól magát. Érdekes, hogy a testvérei is nehezen fogadják el a sajátosságait, főleg a lányom, aki képtelen megérteni, hogy lehet valaki ilyen - mert ő meg pont az ellenkezője.
A konfliktuskezelés nekem se volt az erősségem, inkább kitértem előle, ha volt rá lehetőség. Most is sokáig csöndben vagyok, csak hát ezek a kis dolgok gyűlnek, halmozódnak, néha pedig robban, és soha nem akkor, amikor indokolt lenne, megesik, hogy őrjöngök valami apróság miatt és senki nem érti, mitől ment el az eszem :)

pettra01 2016.10.28. 15:13:54

@CsipkeRózsa: Ezek azok az áldozatok, amelyeket nem lehet jóvá tenni. Ráadásul azt se lehet bizonyítani, hogy ezt az embert lényegében megölték, mert hát nem olyan hagyományos gyilkosság volt, de hogy az volt, az nem is kérdés.

Xilit 2016.10.28. 16:29:23

@CsipkeRózsa:

Köszi a linket! Nagyon-nagyon sajnálom.

pettra: " ezt az embert lényegében megölték, mert hát nem olyan hagyományos gyilkosság volt, de hogy az volt, az nem is kérdés. "

Nem is kérdés.

CsipkeRózsa 2016.10.28. 16:29:29

@CsipkeRózsa:

butaságot írtam, nem a Mai Nap, hanem a Magyar Idők híreit tartalmazza a jövendő Népszabadság.

Xilit 2016.10.28. 16:36:14

@pettra01:

Megértem a fiadat. Volt egy majdnembarátom, az erejét hasonló módon tapasztalta meg. Annyira megijedt, hogy akár meg is ölhette volna az illetőt, hogy ez komoly szorongássá vált a számára.

De jó lenne ezekről is jó sokat beszélgetni, mindenki elmondaná a saját tapasztalatát, fürkésznénk, hol vannak a határaink, megosztanánk egymással a megoldásainkat.

Erről jut eszembe, Tóth Gabi életmódközpontot akar nyitni, amelyben ő is közre működne, mint tanácsadó.
Hát már mindenki gurunak képzeli magát?

Xilit 2016.10.28. 16:37:57

@CsipkeRózsa:

A Mai Napon egy kicsit csodálkoztam. :)

Hogy mondta az egyik újságíró? Hullagyalázás folyik?

Xilit 2016.10.28. 16:40:12

Az archívumot meg kéne valahogy menteni. Kimenteni a kezük közül. Van erre valamilyen technika?

pettra01 2016.10.28. 20:38:41

@CsipkeRózsa: Ha történetesen újra megjelentetik, nemcsak a hírek fognak onnan eredni, hanem mindennek másképp kell szólnia. Majd nem Matolcsyt meg Rogánt cincálják, hanem Juhász és Vona lesznek a céltáblára rajzolva és ennyi. És ha a népszabadságosoknak történetesen nem veszi be a gyomra ezt a fajta menüváltozást, akkor pillanatok alatt találnak lelkes jelentkezőket, akik bármikor bármit megírnak, az igényeknek megfelelően...

pettra01 2016.10.28. 20:41:43

Hát én nem vagyok jogász, de az a gyanúm, hogy az archivum lenyelése teljesen jogtalan, onnantól kezdve bohóckodhat, amikor megvette a boltot, de a korábbiak egy nagy frászt az övé. Majd csak akad valahol egy épeszű ügyvéd, amelyik széjjelperli azt a hülye fejüket.

Xilit 2016.10.28. 21:45:46

@pettra01:

" . Majd csak akad valahol egy épeszű ügyvéd, amelyik széjjelperli azt a hülye fejüket. "

Úgy legyen!

pettra01 2016.10.29. 14:43:53

@Drizari: Köszi! Már el is felejtettem ezeket, tehát valahol léteznek még?

Drizari 2016.10.29. 16:31:41

@pettra01:

Ami egyszer kikerült a netre, az ott is marad, hiába "törli" a gazdája.

pettra01 2016.10.29. 21:21:03

@Drizari: Ez is egy fajta archivum, szóval akkor mit zárt le az új tulaj? Ezek után tényleg nem értem, miért is dolgoztak sokan éjt nappallá téve, hogy kimásolgassák a blogjukat a nolblog megszüntetése előtt - érdekes, még azt a blogomat is megtaláltam, amihez már akkor se fértem hozzá, amikor még működött a nolblog, mert az első jelszavam valamiért nem működött egy idő után, de ha tudom a blog címét, beírom, akkor megjelenik az egész.

Drizari 2016.10.29. 22:40:46

@pettra01:

Az új tulaj a laikusok elől záratta el az archívumot. Ám ezzel a "Wayback Machine" segítségével viszont bárki megbírja nézni a már lezárt "törölt" weboldalak tartalmát. Ezt a segédszoftvert erre a célra alkották, és ingyenes hozzáférést biztosítanak az internethasználók számára, tartozzanak a világ bármely országához.
süti beállítások módosítása