Csak mondom

Csak mondom

Kiben mi lakik?

2016. június 02. - pettra01

Időnként elképedek a Facebookot nézegetve, pedig én csak azt látom, amit az ismerőseim közzétesznek, így meglehetősen szűrt információkkal rendelkezem. A minap valaki közzétett egy költeményt, amit valaki a Facebookon publikált Orbán Viktor születésnapja alkalmából. Ott volt a poéta neve is, nem volt túl nehéz rálelni az adatlapjára. Kíváncsi lettem rá, ki lehet ő. 

Pomázon él és rokkant nyugdíjas, özvegy is, viszont van neki 1179 ismerőse - mindez nem árul el róla túl sokat, csak adat. Több fotót is közzétesz, látható kalapban, kalap nélkül. A fejlécben egy fotón ő látható Kósa Lajos oldalán a Parlamentben - hogy mit keresett ott, el nem tudom képzelni, nem is valószínű, hogy fontos. Csak neki az, de neki nagyon. Na és persze ott a legfőbb vezér fotója is, és ha a bejegyzéseket olvassuk, azokból az derül ki, hogy az imádat nem új keletű, már évekkel ezelőtt is túláradó köszöntőket tett közzé a bálvány születésnapja alkalmából. Míg három éve azt írta: köszönjük, hogy van nekünk, köszönjük, hogy a népért él, most már úgy kezdődik a vers: Tán Isten küldte őt ide, a Földre...A verset pedig a rajongótábor kommentjei követik.

Honnan, miből táplálkozhat ez a lelkesedés? Más lehet arrafelé a levegő? Érthetetlen. Ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanazokat a híreket halljuk, hát hogyan lehetséges az, hogy ennyire másként érzékeljük a valóságot? Mintha A vakok országába tévedt volna az ember, ahol az a természetes, ha nem lát, ha pedig mégis, akkor úgy vélik, meg kellene fosztani ettől a rendellenességétől. Hiszen erre semmi szükség, ez valamiféle abnormalitás. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr208770304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2016.06.02. 17:39:20

Szia!

Egyszer azt álmodtam, hogy a pokolban vagyok, ahol senki nem volt normális, de mindenki annak tartotta magát. Az álmom végig arról szólt, hogy megpróbálok valahogy lelépni. És, amikor sikerült, akkor láttam, hogy az a világ csupán egyetlen - bár nagy - épületbe volt bezsúfolva, utcákkal, házakkal, mindennel, ami együtt jár az emberrel. Egy olyasfajta építményt képzeljetek el, mint a bálna.
Azt elmondanom sem kell, mit éreztem: SZABADON!

CsipkeRózsa 2016.06.02. 20:21:58

Nem csókolt kezet Orbánnak?

Drizari 2016.06.02. 20:39:19

Szolgalelkűség. Diktátoroknak szükségük van ilyen emberekre, maguk mellé veszik, hogy mások lássanak példát: jól járnak a szolgalelkűséggel. Erre építkezett és építkezik minden diktátor, Magyarországon nagy hagyománya van a szolgalelkűségnek. Ma ezért lehet szitokszó a liberális, és ezért szitok még további három: cigány, zsidó és buzi. Ezt a négy szót használják a szolgalelkűek lépten-nyomon, akár igazak valakire, akár nem. Ezért válhattak szitokszavakká.

pettra01 2016.06.02. 21:31:17

@Xilit: Ez egy nagyon jó megfogalmazás, hogy "senki se volt normális, de mindenki annak tartotta magát" - hát ez a dolog lényege. A dolgok látszólag rendben vannak, a világa komfortos, hiszen például van benne folyóvíz is, hogy a folyás iránya nem megfelelő, azt észre se veszi, mert szerinte nem az a normális, ha a csapból jön és a csatornán távozik, hanem fordítva, és azzal van a baj, aki ezt nem így gondolja.

pettra01 2016.06.02. 21:35:21

@CsipkeRózsa: A gyerekeimnek vannak dunaűjvárosi kollégái, mesélték, hogy nemrég ott járt Orbán, taposták egymást a hívek, hogy megcsókolhassák a kezét. Ez azért borzasztó, hogy emberek ilyesmire képesek, és még csak nem is szégyellik magukat emiatt.

pettra01 2016.06.02. 21:47:09

@Drizari: Hát igen, még ha maga mellé veszi, juttat neki valamit, akkor talán van rá magyarázat, de mi hajtja az ilyen öregasszonyokat? Nem lesz magasabb a nyugdíja, ugyanazt a farhátat eszi, gyakorlati haszna semmi sem származik ebből az imádatból. Talán ugyanonnan ered ez is, mint a vallás, kell valaki, akihez fohászkodik? Nem Krisztus menyasszonyai, hanem Orbán menyasszonyai? Persze nemcsak nők vannak megverve ezzel a betegséggel.

Drizari 2016.06.03. 05:26:37

@pettra01: Persze hogy vannak hívők a férfiak között is, és mindannyian az a korosztály, akik megízlelhették életükben a személyi kultusz édes ízét. Cserébe kapnak jövőre 0,9 százalék nyugdíjemelést. E "versike" megzenésítése, mint azt írták a neten többen, Ákosra vár, és Mágára, hogy eljátszhassa - így képviselve a fiatalabb generációt.
Ha esetleg nem ismered, egy pár évvel ezelőtti gyöngyszem : www.youtube.com/watch?v=irNDZhcd9yw

Xilit 2016.06.03. 08:02:36

Az ember döbbenetes dolgokra képes, hogy ne kelljen változnia. Sok évezrednyi leleményesség érlelte az eszköztárát, hogyan háríthatja a szembenézés, az önvizsgálat fájdalmát. Pedig nincs annál felszabadítóbb, mint amikor végre nem kell hazudozni, védekezésgyanánt támadni. Tény, hogy amennyiben úgy döntünk, hogy leépítjük a játszmáinkat., mert megbetegítenek, méltatlanok, és óriási teherként cipeljük magunkkal, tényleg csak a végsőkig kitartó barátok - ha vannak egyáltalán valódi barátaink, és nem csak kinevezzük néhány társunkat erre a pozícióra - maradnak mellettünk.
Az alávetettséget választó társainknak mindaddig szükségük lesz az önámítás e módjára, amíg ők maguk is alávetők akarnak maradni. Így teremtik meg az egyensúly , az önbecsülés illúzióját: a vezér védőszárnyai alatt ők is urak, fontos személyek lehetnek, elképzelhetik, hogy azok, és azonosulhatnak e szereppel. Ha leleplezzük őket, az vért kíván, hiszen megerőszakolva érzik magukat - ez tartja össze a CÖF-féle szerveződéseket. Senkit sem lehet sem felébreszteni, sem megmenteni az akarata ellenére, de mindenki felébred, "megmentődik", amikor a számára eljött az idő.

pietnik 2016.06.03. 10:29:34

Hát ezzel a "megmentődik"-kel van nagy bajom! Hogy a fészkes francban van az,hogy ennek VHP-nak a megmentődése Orbán Viktor baljós üstököskénti feltünéséhez vezethető vissza!?Fordítva miért nem történnek ilyesmik?!
A nyilasoknál, a horthyistáknál sem tűnik annak,hogy a szocban ,ha kényszeredetten is,de jót cselekedtek az ország újjáépítésével,de aztán jött a fordított "megmentődés",azaz a rendszerváltás,és szétlopják az országot,és akkor ez a VHP felvilágosodik,sok százezer VHP,és VHK személyében?!
Miért is nincs felvilágosodás abban a kérdésben,hogy a szocban jobb volt,és talán Kádár meggyalázott porhüvelyének koponyáját vissza kellene adni,és legalább fejet hajtani előtte,illetve előttük!?Kézcsókra ,és seggnyalásra sosem tartottak igényt!

pettra01 2016.06.03. 11:23:13

@Drizari: Ez úgy kell nekik, mint az, hogy elmennek a templomba, ahol megkapják az éppen aktuális bölcsességet és ettől aznapra okosabbak lesznek, de jön a következő nap, és ha elmaradna ez a szellemi muníció, üresen maradnának. A többség ilyen gyakori feltöltésre szorul, és ez nagyon szomorú. Az ember meglehetősen tökéletlen konstrukció.

pettra01 2016.06.03. 11:46:09

@Xilit: Ebben a felébredésben nem vagyok biztos, utolsó leheletükig kitartanak a hitük mellett, és ha elveszik a prófétájukat, akkor keresnek egy másik hasonlót, akiből meríthetnek. Olyanok, mint a paradicsom, feltétlenül kell valaki, akire fel tudnak futni, aki támaszt, tartást ad nekik.

pettra01 2016.06.03. 11:55:35

@pietnik: Lehet, hogy éppen az volt a szocializmus hibája, hogy mindenkire próbált kiterjedni, hogy nemcsak számomra volt jó, de a szomszéd számára is, aki szerintem nem érdemelne annyit, mint én. Jó példa erre az alapjövedelem, sokak szerint az a hibája, hogy igazságtalan, mert mindenkinek járna. A megfelelő világ az ezek szerint, hogy egyesek ügyesek, megérdemlik a jobb életet, a kettesek pedig nyomorogjanak csak az ivadékaikkal együtt. Kádár maradványait elvihették, ettől még nem tűnik el, nem kell hozzá semmiféle csont, hogy ne felejtsük el, amúgy se akarná senki körmeneteken hurcolászni.

ZorróAszter 2016.06.03. 18:41:07

Kedves Pettra!

A megoldás egyszerű: a seggnyalók köre nagy. És verseny is van közöttük. Így mindig akadnak közöttük leggusztustalanabbak, akik elvétik a lépést és túlszaladnak.

pettra01 2016.06.03. 18:55:11

@ZorróAszter: Amíg csak arról van szó, hogy ezek a buggyantak megrohanják Orbánt és nyalogatják, a fenét se érdekli, de amikor már egyetemi professzor harsogja a közmédián keresztül, hogy Matolcsynak szobrot kellene állítani, és ezzel párhuzamosan maholnap már az általános iskolában is a matolcsyzmust oktatják, az azért már ijesztő. Főleg, mert már teljesen úgy tűnik, hogy ez ellen nem is lehet semmit se tenni.

Xilit 2016.06.04. 12:32:25

@pettra01:

Egy kolleganőm folyamatosan nehéz helyzetekbe lavírozta magát, de olyannyira, hogy időnként már dolgozni sem tudott bejönni - kék foltok a szeme alatt stb. A főnök nagyon sokáig elnéző volt, de akadt olyan munkatársam, aki szerint azért nem tud - akar - változni, mert még nem elég szar neki. Ezzel a meglátással értettem egyet - teljesen felesleges lett volna a lelkére beszélni, nem volt hülye gyerek, csak képtelen volt megtenni a változáshoz szükséges első lépcsőfokot . A cérna akkor szakadt el, amikor a férje ura nem adott haza több pénzt, és a munkahelyi kasszából pótolta a kieső jövedelmet. Nem tudom, mi lehet vele azóta, sikerült-e talpra állnia, vagy talált magának egy új gazdit, aki változatlanul pórázon tartja.
Nehéz sorsok. Amikor elbocsátották, mindenki szomorú volt, de nem tudtunk rajta , neki segíteni - megjegyzem, próbáltunk.

Xilit 2016.06.04. 12:40:04

Orbán is meggyógyulhatna, ha el tudná engedni azt a kényszert, hogy legyőzze az édesapját. De ez nagy meló, és miniszterelnökként , ezzel a haveri körrel, nem fog menni. Jó esetben a megfelelő társ óriási segítség lehet, de a jelek szerint nem áll mellette adekvát személy.

Megnéztem a hölgyet, aki elkövette azt a ......költeményt :) , mit mondjak? Egy ötéves szellemi szintje van az arcára írva. Bocsánat, okos ötévesek! :)

pettra01 2016.06.04. 13:31:41

@Xilit: Ilyen kolleganőm nekem is volt, ráadásul nemcsak a férje, hanem a huszonéves fia is verte időnként, a magyarázat mindig az volt, hogy fát vágott és úgy történt a baleset. Az érdekes, hogy sose panaszkodott, ellenkezőleg, tele volt mesével, és ha azt hallgattad, azt hihetted, hogy idilli a családi életük, és szerintem még ő maga is elhitte és boldognak hitte magát. Illetve hát bizonyos értelemben boldog is volt, csak valahogy nem szeretett hazamenni, ki tudja, miért? Akkoriban volt már vagy ötven éves, hát mit is tehetett volna? Váljon el? Inkább magának is hazudott. Lehet, hogy ez más vonalon is így működik, nem számít, hogy valójában milyen a bálvány, kialakítanak maguknak egy idilli képet róla és azt imádják.

pettra01 2016.06.04. 13:33:51

@Xilit: Azért elég szánalmas, ha egy 53 éves férfi még mindig az apjával harcol, neki bizonyít - ráadásul ezt tovább is örökíti, a fia ugyanilyen kényszeres, mint ő...

Xilit 2016.06.04. 14:44:16

@pettra01:

Sokan úgy is halnak meg, sőt, abba halnak bele, hogy az életüket a gyermekkori szülői pecsét határozta meg, soha nem tudnak felnőni, hogyan is tudnának, hiszen nincs önismeretük.

pettra01 2016.06.04. 16:00:30

Érdekes ez a szülői pecsét - van, aki ennek hatására éppen az ellenkezője lesz, és van, aki másolja a mintát. Hogy ez mitől függ, ki tudja?

Xilit 2016.06.05. 10:03:17

Igen, a szülői minta, az elvárások hathatnak ránk riasztólag is, kérdés, hogy mennyivel hoznak közelebb az önvalónkhoz, fogunk-e szeretetteljesebben élni. Mert ez a lényeg.

Drizari 2016.06.05. 21:16:33

Belebotlottam a neten egy budapesti vételkörzetű rádió stábjába. Meglepődtem:
karcfm.hu/munkatarsak/

pettra01 2016.06.06. 00:01:33

@Drizari: Szép társaság. veretes nevek, szóval még egy kormánycsatorna. Hihetetlen mennyiségű pénzt ölnek bele különféle médiatermékekbe, azért kíváncsi lennék, hogy ez hol fizetődik ki.
süti beállítások módosítása