Csak mondom

Csak mondom

Szar ügy

2016. május 22. - pettra01

Szörnyűséges gaztettet valósítottak meg dunaújvárosi pedagógusok. A napokban a városi internetes portál megzengette, hogy az egyik városi általános iskola pedagógusa egy csapatnyi harmadikos fiúcskát arra kényszerített, hogy kitakarítsák az iskolai wc-t, és ezzel lábbal tiporta az emberi méltóságukat. A szülők ezen felháborodtak és elégtételt követelnek. 

Ami számomra az esetről kiderült, az annyi, hogy az említett drága gyermekek azzal csapták agyon az időt, hogy egyik társuk holmiját - a szandálját - tréfásan elorozták és beleforgatták azt a wc-ben található emberi végtermékbe. A mulatságnak a takarítónők vetettek véget, akik ezt a fajta humort nem értékelték, és fellázadtak, mondván, tüntesse el a nyomokat, aki csinálta. A gyerekek fölött diszponáló pedagógus kisebb nyomozást indított, ám ez nem vezetett eredményre, a tettes nem jelentkezett, ezért hát úgy döntött, a kollektív bűnösség elvét érvényesíti, és az esemény résztvevőit közös takarításra kötelezte. Amint a hírek arról beszámoltak, a takarítási akciót felügyelték, ám nem biztosítottak védőfelszerelést - ezek szerint kellett volna kesztyűt, maszkot, szkafandert, a fene tudja, mit a rendelkezésére bocsájtani a kis huncutoknak. 

Nem tudom, hol tart most az ügy, állítólag időközben kiderült, hogy az elkövetők nem is azok voltak, akik végül megkapták a büntetést, persze ez is csak feltételezés, azt hiszem, a Nemzeti Nyomozóirodát még nem vonták be, de hát ami késik, nem múlik, eljöhet még az is. Mi a kérdés tulajdonképpen? Az, hogy ki piszkított oda, vagy az, hogy ki alkalmazott egy otthagyott kupacot? Arról a gyerekről egyáltalán szó se esik, aki az események középpontjában lévő szandál tulajdonosa, és aki ezek szerint céltáblája az ehhez hasonló gyermeki tréfáknak. 

A kommenteket olvasva az ember elgondolkodik. A hozzászóló szülők általában biztosak benne, hogy az ő gyermekük jól nevelt, ilyesmit sose tenne, tisztán hagyja maga után a wc-t, ezért azon háborognak, miért kell a mintagyerekeknek mások neveletlen, büdös kölykének a piszkát takarítania, különben is, azért van a takarítónő. A harcosabb szülők a pedagógus és a takarítónő eltávolítását követelik, az iskola igazgatója vizsgálódik, lehet, hogy maholnap uniós szintre kerül a kérdés, elvégre gyerekeket aláztak meg, akik minden bizonnyal megálltak a fejlődésben. Megnyugtató, hogy az igazán nagy horderejű kérdésekben - mint amilyen ez is - a társadalom képes hallatni a hangját. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr628737954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.05.22. 13:59:11

Valóban "szar ügy" a kollektív bűnösség elvét alkalmazni. Figyelemre méltó (ha igaz), a csínytevők 8 évesek, és már képesek maguk közül valakit kiközösíteni és megalázni. És bírnak titkot tartani, nem árulták be "szarkeverő" társaikat.

pettra01 2016.05.22. 14:20:04

@Drizari: Úgy látszik, mások megalázását nem lehet elég korán kezdeni. A pedagógusnak döntést kellett hoznia, ezt a megoldást választotta - kérdés, hogyha bármi mást választ, jól teszi-e?

Drizari 2016.05.22. 16:32:03

Nem tudom, mi más lett volna a helyes, de a kollektív illemhely takarítás nem volt az. A vétlenek sérültek lelkileg. Mit szólt volna a pedagógus, ha az egyik vétlen megtagadja a "szar pucolást" és hazamegy? Kicsapják ezt a harmadikost?

pettra01 2016.05.22. 17:12:56

Nem tudom, milyen állapotok lehettek ott, gyanítom, hogy kicsit bonyolult lehetett a művelet és nem volt elég hozzá egy wc-kefe. Azt azért megnézném, akinek sikerül megtalálnia az elkövetőt, mert ugye hagyományosan "kárnak, szarnak nincs gazdája", ha viszont valakire sikerül rásütni, akkor rajta ragad és onnantól kezdve az lesz a ragadványneve, hát az se szerencsés éppen. Azt azért ismerjük el, hogy az iskolai wc-k állapota szörnyűséges, sőt, egyáltalán a közös wc-k állapota, ami arra utal, hogy nem igazán tudjuk megfelelően használni ezeket a helyiségeket. Szerintem egy ilyen közös - akár igazságtalan - büntetés nem okoz akkora lelki sérülést, mint hogyha egy bűnöst találnak és vele végeztetik el. Ha csak annyi haszna volt ennek az egésznek, hogy most mindenki erről beszél arrafelé és megkülönböztetett figyelem övezi majd a wc-ket, már megérte. Pistike is visszakapta a viseltes szandálját, egy szava se lehet, reméljük, az ő lelke pláne rendben van.

KapitányG 2016.05.22. 17:13:26

@Drizari: OK, nem tudod, mi más lett volna a helyes, de azt feltehetően tudod, hogy te mit tettél volna. Te mit tettél volna?

Drizari 2016.05.22. 17:57:52

@KapitányG: Nem vagyok pedagógus, csak azt tudom, hogy vétlen gyerekként mit tettem volna. Hazamegyek. Volt részem negyedikesként kilenc évesen kollektív bezárásban, hazamentem.

KapitányG 2016.05.22. 18:31:37

Értem én. Nyilván az lett volna a helyes, hogy csak azt zárják be, aki elkövette azt, ami miatt a kollektív büntetést kaptátok.

Drizari 2016.05.22. 18:39:00

Nem lett volna helyes. Kilenc évesen egyedül jártunk be az iskolába, és onnan haza. A szülőket büntették a bezárásokkal, akik aggódhattak, miért nem érkezett haza a gyerek.

pettra01 2016.05.22. 18:46:46

Érdekes, az ilyen bezárásokra úgy emlékszem vissza, hogy erősítették a közösséget. Hát nem vagyunk egyformák...

KapitányG 2016.05.22. 19:03:23

@Drizari: Aztán, ha kiaggódták magukat, remélhetőleg megtanították a gyereküket arra, hogy ne csináljon olyasmit, amiért bezárás jár.
De biztos az lenne a legjobb, ha a gyerek azt tapasztalhatná az iskolában, hogy csinálhat bármit, nem jár érte büntetés.

Xilit 2016.05.25. 08:59:38

A Nolon jó néhány kommentet írtam a témával kapcsolatban. Nagyon nem értek egyet a "pedagógusok" módszerével, lélektelennek, poroszosnak, ostobának és végtelenül felelőtlennek tartom az eljárásukat. A konkrét - fizikai - egészségügyi (járványügyi) veszélyein túl csupán arra volt jó , hogy zsenge korukban tapasztalatot szerezhettek a gyerekek, mi az a hatalommal való visszaélés.
Ha érintett szülő lennék, magam is nagy balhét csaptam volna. Remélem, az akciózó tanárok pályamódosításra kényszerülnek.

KapitányG, akinek nincsenek ráérzései, miként bánjon a nehéz helyzetekkel, az válasszon olyan foglalkozást, amely nem igényel napi szinten problémamegoldási készséget, felkészültséget.

A tanárok helyében összetrombitáltam volna a szülőket - nagy iskolai szülői értekezlet - és elmondtam volna, hogy valakik hogyan alázták meg az egyik társukat, mások pedig , tanúként , passzív résztvevői voltak, hiszen nem avatkoztak be.
A szülőkre bíztam volna, hogy derítsék ki, kinek a lurkója volt olyan "bátor" ezt a csínynek semmiképpen nem tekinthető tettet elkövetni, s hogy teremtsék elő az ú cipőre valót - kortól függően zsebpénzből vagy diákmunkából.
Az iskola nem büntethet, a pedagógus nem őrmester, nem ügyész, nem bíró.

KapitányG 2016.05.25. 10:53:05

Kideríteni? A pedagógus is azt próbálta.
A szülőkre bízni? Azokra a szülőkre, akik azt tartják természetesnek és normálisnak, hogy amikor az iskolában "sérelem" éri a gyereküket, nem a pedagógussal, az igazgatóval, egyszóval az iskolán belül próbálják megbeszélni és tisztázni a dolgot, hanem a facebookon kürtöljék világgá?
A legszomorúbb ebben az ügyben az, hogy az elkövető képes volt hang nélkül végignézni, hogy vétlen társaival takaríttatják el azt a piszkot, amit ő csinált. És hang nélkül nézi a következményeket is.

pettra01 2016.05.25. 12:33:02

@Xilit: Azt azért nem hiszem, hogy járványügyi veszélyei lettek volna a dolognak, biztos, hogy nem kellett puszta kézzel tapicskolni a dologban. Azóta se derült ki, ki volt a tettes - egyébként az se világos, mi számít nagyobb bűnnek, hogy valaki odatette a névjegyét és nem tüntette el, vagy egy másik valaki, aki ezt a produktumot felhasználta a saját ostoba viccéhez? Szerintem az utóbbi, és tartok tőle, hogy itt nem magányos elkövetőről volt szó, lehetett ott asszisztencia is, akik - ha nem is működtek közre - legalább helyeseltek. Szóval kíváncsi lennék rá, mi derül még ki, ha kiderül egyáltalán. Lehet, hogy a bűnelkövetés is kollektív volt, és akkor lényegében teljesen logikus a kollektív büntetés.
Tapasztalatot szerezhettek, hogy mi a hatalommal valő visszaélés - hát igen, meg azt is mégtapasztalták, mi az erőfölénnyel való visszaélés, amikor valakit céltáblának jelölnek és úgy vélik, hogy bármit megtehetnek vele szemben...

pettra01 2016.05.25. 12:40:49

@KapitányG: Ebben a stádiumban, ahová a dolog eljutott, már tényleg nem nagyon van más választása az elkövetőnek, mint hogy megpróbáljon észrevétlen maradni. Főleg, hogy országos botrány kerekedett belőle. A tettes biztos, hogy nem ezt akarta, szóval valószínű, hogy nagyon megbánta már az egészet.

Xilit 2016.05.25. 16:26:53

Ha valamire ugrom, az az erőfitogtatás, különösen, ha a csoport kipécézi egy-két tagját, akikre rászállhat. Az is vérlázító, amikor ezt gyerekek teszik egymással, de az még inkább, amikor a szituáció szereplői felnőttek kontra gyerekek.
Azok a nebulók, akik "megtréfálták " a társukat, feltehetően nem élik az otthon melegét. Miután a szülőkön nem vehetnek revánsot, keresnek valakit, akit ők uralhatnak.
Engem az érdekelne inkább, mit élt át, mit mond, miről és miért hallgat a sértett.

Azt olvastam egy híradásban, hogy nem kaptak a srácok gumikesztyűt sem. És, ha valamelyik gyerek allergiás a klórra vagy a vegyszerek bármely összetevőjére? Utána a maradék pár percben megették a tízóraijukat - hol mostak kezet és mivel? A WC-ben, hideg vízzel? És a saját ruhájukban dolgoztak? És ez csak a fizikai része.
Szóval, nem volt ez egy átgondolt döntés.

pettra01 2016.05.25. 17:01:25

@Xilit: Csak feltételezem, hogy nincs erre berendezkedve egy iskola se, hogy egy fél osztálynyi gyereket ellásson mindenféle védőfelszereléssel, és gyanítom, hogy azért a gyerekek nem vitték túlzásba a takarítást, szóval nem hiszem, hogy bárki összekente volna magát. Erősen föl lett ez fújva inkább. Na és ez az érdekes, hogy a sértett szülői önérzet odáig terjed, hogy mire kényszerítették az ő drága, jól nevelt csemetéjét, a szandálos gyereket meg védje meg a saját anyja, ha van neki. Nem tudom, ha az én gyerekemről derülne ki, hogy valakivel ilyen otromba tréfát művel, hát a fejét nyomom a wc-kagylóba, mert ha valaki erre képes, akkor az eléggé ijesztő. A büntetésnek helye volt, főleg, ha azt nézzük, hogy még utána is a szülőket nem az érdekli, mit és miért csináltak a gyerekek, hanem hogy mit merészelt a pedagógus.

Xilit 2016.05.25. 18:30:13

Nem tudom, hogy fel lett-e fújva. Azt viszont igen, hogy amikor a gimiben az igazgató felpofozta az egyik osztálytársamat, mert nem zakó volt rajta - be akarta vezettetni, hogy a fiúk zakóban járjanak iskolába, és ahogy ezt kihirdette, másnaptól meg is követelte -, hálás voltam a sorsnak, hogy nem én kaptam, mert visszakézből repült volna a pofonom.
A visszaélést , a hatalmaskodást még az elején kell megállítani, különben oda jutunk, ahol most is tartunk, s nem akarom tudni, még hová el nem érhetünk.

pettra01 2016.05.25. 21:04:32

@Xilit: Gimiben volt egy osztálytársam, akit pofon vágott az osztályfőnök, ő pedig kapásból visszaadta. Végül áttették másik osztályba, a tanár is maradhatott, de azért utána már tartózkodott a pofozkodástól. Aztán az érettségi banketten kibékültek, de az biztos, hogy az egész iskola erről beszélt hetekig. Régen főleg még általános iskolában bevett szokás volt, hogy verik a tanárok a gyerekeket, sőt, szülői felhatalmazással tették, úgyhogy ha a gyereket elnáspángolta a tanár, mélyen hallgatott róla otthon, mert még az apja is jól megverte ráadásul. Hát hiába, nagyot fordult a világ.
süti beállítások módosítása