Csak mondom

Csak mondom

Hol a határ?

2018. január 24. - pettra01

Alapvetően jámbor ember vagyok, de nagyon ritkán azért engem is ki lehet hozni a béketűrésből. 

Többször írtam már az állatkertemről, ami összesen három egyedet számlál, Pocok cicát, aki bent lakik, Nüni kutyát, aki szintén bent lakik, de ha olyan kedve van, ki is szokott menni, és van még ezen kívül Goldi, aki egy meglehetősen bonyolult természet, régebben még gyakran behoztuk, de a legutóbbi kis csínytevése után, amikor majdnem megevett, úgy döntöttünk, hogy ő egy kinti kutya. Három oldalról jó kerítésünk van, de az egyik szomszédtól jelképes kerítés választ el, az az ő oldala, tehát neki kellene megcsinálnia, viszont emiatt Goldit nem lehet még néha se elengedni, mert egyből világgá megy. Tény, hogy láncon tartjuk, de ez a lánc hat méteres, ki lehet számolni, mekkora mozgásterülete van. Emellett rendelkezik egy jó óllal, aminek az alja is deszka. 

A nyavalyás állatvédők nem szállnak le rólam. A kapcsolatunk igazából úgy kezdődött, hogy azért kerestek meg engem, írjam meg a könyörgő beadványukat az önkormányzathoz pénzügyben. Ezt néhány évig meg is csináltam, ez viszont azzal járt, hogy idejártak hozzám ennek ürügyén és beleláttak az életembe. Az utóbbi években már szegény az önkormányzat, már nem ad nekik támogatást, nem kell folyamodványokat írnom, de nekik az lett a mániájuk, hogy Goldit látogatták. Ebből millió konfliktus támadt, mert szerintük én nem megfelelően tartom a kutyát, elkezdték etetni, de neki nem jó a csont meg a száraz kaja, olyan szorulása lett, hogy majdnem beledöglött. Másfél liter parafinnolajat töltöttünk bele, mire nagy nehezen helyrejött. Már akkor mondtam ezeknek, hogy itt a vége, fejezzék ezt be, más kutyáját nem etetjük. Nem értettek a szóból, ha olyan kedvük volt, jöttek, nálunk mindig nyitva volt a kapu, szabadon be tudtak jönni. 

Néhány hete az egyik megint jött, hogy Goldinak olyan hely kellene, ahol szabadon szaladgálhatna - ezt aláírom, hogy jobb lenne neki szabadon, de hát nem tudom szabadon tartani. Azt mondta, hogy ismeri a menhelyes nőt, ott nagy bekerített terület van, átmenetileg oda elvihetnék, és aztán lesz majd neki jó helye. Föl is hívta innen a nőt, átadta a telefont, a nő meg nekem elkezdte mondani, hogy nekik nincs helyük, és hát jó, oda lehet vinni, de csak két hétre, és ha nem fogadja senki örökbe, akkor el kell altatni, mert ugye öreg és problémás. Hát erre  mondtam, hogy akkor sztornó, szó nincs arról, hogy meg akarnék szabadulni tőle. 

Két hete hallom innen a szobából, hogy a fiam egy nővel beszél a verandán, hát kimentem. Az állatvédős némber volt az, javában fenyegette a fiamat, hogy ugye ő se akarja, hogy följelentsenek bennünket állatkínzás miatt. Hát ettől kicsit elborult az agyam, és úgy elzavartam, hogy öröm volt nézni, mert ez már zaklatás a javából. Ezek után bezártuk a kaput - soha eddig ez nálunk nem volt szokásban, hát most meg kellett tenni. Néhány nap múlva mit látok a facebookon? Ki vagyok plakátolva, hogy van egy szegény kutya, akit nagyon szörnyűséges körülmények között tartanak, csak falakat lát, meg hogy állandóan sír és a szomszédok is panaszkodnak ránk. Két nappal később még képeket is tettek föl a kutyáról, amiket bent készítettek a mi udvarunkban, szándékosan olyan szögből, hogy a háza ne látsszon. Amúgy Goldi soha nem sír, néha ugat, persze, de például lényegesen kevesebbet, mint a környék bármelyik kutyája. 

Nagyon örülnék, ha itt vége lenne az egésznek, a bezárt kapu végre megállítaná ezeket a fanatikusokat, de ha nem, kénytelen leszek belebonyolódni egy háborúba, ami a hátam közepére nem hiányzik. A kérdés csak az, mit lehet tenni az ilyen fajta tolakodó segítségnyújtók ellen, akik a kéretlen gondoskodásukkal több kárt csinálnak, mint hasznot? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr2713598871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2018.01.24. 04:28:17

Hmm.
Kicsit keveset írsz Goldiról. Bőven a te bajaidról. Mit történt ami miatt "majdnem megevett" téged?

Az biztos, hogy nálunk egy városban ha a kutyádat kint tartanád télen (mégha fdeszkapadlós kutyaházban is.) "6 méteres láncon" több bajod lenne.

Feltételezem nincsen neutralizálva, ezért "menne világá"...és mutjáról se írsz. Talán lenne megoldás, talán lehetne neki egy jó otthont találni, talán azok akik téged zavarnak ebben tudnának segíteni.....

pietnik 2018.01.24. 08:41:40

Nagy az Isten állatkertje,és alacsony a kerítés!!
Az én szomszédomnak nem(csak?) a kutyámmal van baja,hanem azzal a két,majdnem húsz méter magas fenyőfával,amelyek a ház előtt a kerten belül magasodnak.Nagyon szeretem őket,és ha valóban sor kerül a kivágásukra,akkor úgy fogom érezni magam,mintha meztelen fenékkel,csokival összekent szájjal ülnék az ablakban!!
A szomszédnak az a mániája,hogy ha valamelyik fa kidőlne....rá az ő házára,akkor mekkora kár érné!
Már mindenki hajlik arra,hogy azokat ki kell vágni,nekem meg minden alkalommal görcsbe ugrik a gyomrom,mikor szerencsétlen, halálra ítélt kedvenceimre lopva ránézek,mert már nyiltan nem merek!
A minap olvastam,hogy a növények,főleg a fák,kommunikálnak az ember gondolataival...hm mintha az elhatározás óta kókadoznának szerencsétlenek ágai,sejtve,vagy tudva sorsukat!
Akkor,mikor a kanalizációt csináltam,akkor a fenyők mellett ástam ki a csatorna helyét,két méter mélyen,és a szemközti szomszéd felé egyetlen gyökér sem volt,mind az uralkodó szél felőli oldalon tartja a fákat,comnyi vastagságban,mélyen a föld alatt!Mások itt a körülmények,mint a vékony föld rétegű hegyekben,ahol a talaj szinte terülnek el a gyökerek,itt biztosan a mélybe nyúlnak!Ezt hiába mondtam a szakembereknek,és azt mondták,hogy ne igen okoskodjak,mert ők megvizsgálhatják ugyan ,hogy ez igaz-e,de arra rámegy a házam!
És némi igazság van abban,hogy a szomszéd áskálódik,mert hiába van erre az esetre is biztosításunk,,a biztosító a fák kidőlése okozta károkért még senkinek sem fizetett,igaz eddig semmiért sem!Ilyen mocsok társaságot még nem látott a világ!
A kutyám pedig az udvar ura,és hiába csukom be a hátsó udvarba ,onnan állandóan ugatva kivánkozik kifelé,és ha kiengedem,állandó családi konfliktus,modván,hogy összesározza az udvart,kitapossa a füvet...hadd tapossa!
Azt a hatalmas örömet,amit mutat a viszonylagos szabadságért,azt nem lehet nem észre venni!A szomszéd meg csináltassa meg a kerítést,és az állatvédőket tényleg zavard el a p..francba!

pettra01 2018.01.24. 12:11:36

@littke: csakmondom123.blog.hu/2017/01/04/konfliktus_469#more12095663
Hát ez egy éve volt, most néztem a dátumot, azóta se mentem hozzá közel, a verandánál tovább nem jöhet be a lakásba, mert nem megbízható - ilyen esetben, ha a kutya gazdára támad, általában nem nagyon javasolják, hogy mégiscsak szabadon kellene engedni. A fiam el szokta vinni sétálni, de csak éjjel, mert akkor nem találkoznak senkivel, biztos, ami biztos.

pettra01 2018.01.24. 12:25:31

@pietnik: az állatvédők könnyen osztogatnak tanácsokat, hogy el kell engedni, legfeljebb elmegy, na és, majd hazajön, elszökött már máskor is és mindig megkerült, de hát nem úgy van az, ha rohangál a városban, akármi is történhet, és akkor engem vesznek elő, hogy miért nem gondoskodtam róla, hogy nem tudjon elmenni.
az ól miatt is ezer konfliktus volt. Remek ólja van, de az állatvédők szerint az nem jó, mert abban fázik, ezért mindenféle rongyokat hordtak bele, ami azért nem jó, mert ha eső van, a rongy vizes lesz és akkor azt a kutya utálja, kikaparássza, közben belegabalyodik a lánccal, szóval rongyot nem rakunk be és kész. A deszka sokkal jobb, mert azon átszívódik a víz. de ez a mániájuk, hogy rongyokat kell az ólba tenni, hát hogyan értessem meg velük, hogy amit beszélnek, az egy marhaság?
Van egy ilyen legenda, hogy valami német grófnő egyszer elvitt egy magyar menhelyről egy kutyát, hát ezt a történetet már annyiszor hallottam, hogy majd Goldit is meglátja valaki a menhelyen és beleszeret és milyen jó élete lesz. A menhelyes nő ezzel szemben azt mondja, hogy egy fiatal kutyának is kevés esélye van örökbefogadóra a menhelyen, egy öregnek meg semmi. Nem most, hanem úgy öt éve hirdettem, kerestem neki helyet, de valahogy olyan hely nem létezik, ami neki megfelelne. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy neki ez az egyetlen esélye az életre, ha itt marad.

Xilit 2018.01.24. 15:11:01

A probléma ott kezdődik, hogy Te mint gazda, nem vagy biztonságban a kutya mellett. És, ha Te nem, úgy bárkire veszélyessé válhat. Biztosan lehetne ezen az állapoton változtatni, de ehhez anyagi befektetés is kellene, meg következetes együtt-tanulás a kutyával. Ez a lehetőség valószínűleg kizárt az esetetekben.

Amit egyáltalán nem értek, az az, hogy bárki szabadon jöhet-mehet az ingatlanotokon belül. Szép-szép a nyitottság, de ez itt nem Amerika, ahol még sövény sem választja el a házat az úttól. Az állatvédők, azzal, hogy bejárnak , és úgy tesznek-vesznek nálad, mintha csak otthon lennének, birtokháborítást követnek el. Jogodban áll ugyan nyitott kapu mellett létezni, de egy bírósági tárgyalás során ezért hanyagsággal is vádolhatnak, mondván, Te teremted meg a folytatólagosan elkövetett zaklatás esélyét.
Ettől függetlenül a nyakukba akaszthatsz egy szabálysértési eljárást - nem fogod megtenni.

A kutyát viszont sajnálom, idős is, a szabadságot már nem élheti meg, ellenben problémaforrássá vált.
Ha az intuíciódra hallgatsz, biztosan felötlik a senkit nem bántó megoldás.

pettra01 2018.01.24. 15:51:41

@Xilit: A mostani helyzet senkinek se jó, a kutyának se, nekünk se, és én lennék a legboldogabb, ha valami csoda történne és akadna valami olyan hely, ahol jobba élete lenne, szóval ha tudsz egy német grófnőt, aki pont egy kutyára vágyik, feltétlenül értesíts. Most úgy áll a helyzet, hogy a menhelyre se tudnák vinni, csak a gyepmesteri telepre, ahol viszont becsuknák egy ketrecbe - az miért és kinek lenne jó? Ráadásul az is csak átmeneti megoldást jelentene, a vége altatás lenne, azt meg nem szeretném. Neki igazából valami bekerített üzem terület kellene, ahol nappalra bezárnák, éjjel meg segítene őrködni és futkoshatna, de hát hol van ilyen?
Az, hogy nem volt bezárva a kapu, azért nem azt jelentette, hogy ettől ez közterület lett, de hát mindegy, most zárva vagyunk, de ettől nem fognak megnyugodni, ki lettem nevezve állatkínzónak és kész, talán még föl is jelentenek. Egyébként van olyan hely, ahova a kerítésen másznak be, mert ott is van egy szegény kutya, aki olyan egyedül van és senki se simogatja, ezért bejárnak hozzá simogatni. Teljesen hibbant népség.

Xilit 2018.01.24. 16:20:28

@pettra01:

Nincs grófnő/né ismerősöm, sem német, sem semmilyen, de egy jó megoldást már meg is fogalmaztál: az üzemi területet. Ha kiteszed a facebookra, hogy ingyen és bérmentve agilis kutyát ajándékozol őrző-védő szolgálatra, eléggé valószínű, hogy elkel Goldi.

pettra01 2018.01.28. 01:21:01

@Xilit: Megoldódott, más állatvédők szervezkedtek és elvitték, van itt egy állateledeles nő és ő lesz most már a gazdája. Nem menhely, nem altatás, szóval mindenkinek így a legjobb. A fiam kicsit fújt rám, de pár nap és majd lenyugszik, mi tényleg nem tudtunk neki olyan szabadságot biztosítani, amit ő szeretett volna, hát ha igaz, hogy most királyi élete lesz, annak csak örülök. Kár, hogy ilyen hülye körülmények között történt mindez, na de a lényeg, hogy most már béke lesz - ettől persze még ezeket a fanatikusokat nem szeretném soha többet látni. A nagy akciózásban itt maradt két karton kutyakonzerv, hát mire szegény nünü ezt megeszi, eltelik némi idő :)

Xilit 2018.01.29. 10:34:32

@pettra01:

Ez jó hír, de kik azok a más állatvédők? :)

pettra01 2018.01.29. 11:25:43

@Xilit: Hát csak úgy mások, hogy az agresszíveket kihagyták a buliból, legalábbis az első vonalból, más kérdés, hogy a háttérben nyilván ott voltak és most ez egy diadal nekik, hogy győztek. Lenyomta a nagy dumát a facén, hogy most Goldi más világba került, finom, meleg étel, meleg ól, igazi szeretet, stb. Mellesleg ott is láncon van, hogy meddig, azt nem tudom, meg hogy meddig tart a paradicsomi állapot, majd meglátjuk, hogy két-három hét múlva ott lesz-e még, mert azért valami rossz érzés van bennem az egésszel kapcsolatban, szóval ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mert persze, vannak csodák, de hogy egy öreg, bogaras kutyának ilyen szerencséje legyen, ez valahogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.
süti beállítások módosítása