Csak mondom

Csak mondom

A tojás színe és visszája

2016. november 19. - pettra01

Kiment a stáb az Alföldre, ahol most 1 kilométer sugarú körben elrendelte a NÉBIH az összes baromfi kiirtását. Mutatták a hangárszerű építményeket, amelyek üresen állnak, mint elhangzott, előző nap még sok ezer kiscsirke nevelkedett ott, de aztán megszületett a döntés a megsemmisítésükről, mert így akarnak gátat vetni a madárinfluenza terjedésének. Szerencsére magát az aktust nem láthattuk. A gazdák nem akartak kamera elé állni, van nekik most éppen elég bajuk, azt mondják, meg fogják téríteni a kárukat, de hogy ki, mikor és hogyan, arról még nincs információ. A telepeken dolgozók sem nyilatkoznak, ők is tele vannak aggodalommal. Ha nincs állat, nincs munka, ha nincs munka, nincs pénz, és  ha nincs pénz, akkor nincs élet. 

Mégiscsak akadt egy gazda, aki szóba állt a riporterrel. Ő csak saját használatra tart baromfit, de rá is vonatkozik a rendelet, még nem tudja, hogy melyik napon, de egészen biztos, hogy megjelennek a fehér ruhások és elpusztítják a tyúkjait. Na de az a jövő, a jelenben viszont a tyúkok még mit sem sejtve szaladgálnak az udvaron, a gazda pedig áll az udvar közepén, kezében egy edény, benne kukorica, azt szórja a jószágnak. Közben mondja: ezt nagyon szeretik, és szép lesz tőle a tojás sárgája. Nem kérdezik meg tőle, mi értelme van annak, hogy a halálra ítélt állományt kukoricával örvendezteti meg, ő se meditál azon, van-e még bármi jelentősége a tojássárga színének, vagy ha el is gondolkodik rajta, nem mondja...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr7311973506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.11.19. 14:44:08

Jó volna tudni, hogy milyen módon irtják ki az állatokat. Néhány évvel ezelőtt is volt ez a járvány, és akkor megvádolták az illetékeseket, hogy néha az élő állatokat dobták a tűzbe.

Nem értem, ha ki kell írtani a baromfit, akkor az előtte tojt tojása ehető?

pettra01 2016.11.19. 15:07:25

@CsipkeRózsa: Egészen biztos, hogy valami borzalmas eljárás, nem irigylem azokat az embereket, akiknek ezt végre kell hajtani, nem lehet valami lélekemelő. Egyszer csak egy szatyor halat végeztem ki, de utána sokáig még álmodtam is velük, hogy néztek rám. Gondolom, a tojást is megsemmisítik, de az legalább nem érzi...

Xilit 2016.11.19. 16:16:54

Nem akarok belegondolni. A hülye ember át sem gondolja, mit és hogyan kellene termelni, termeszteni, tartani, egyáltalán, hogyan kellene élni, szimbiózisban a természettel, csak megy a pénz után. Aztán, ha beüt a krach, mert a természet megelégeli a dolgainkat, akkor legfeljebb elpusztítja a maga kreált világot, benne minden élőlénnyel. Növény, állat, ember - nem számít.
Tegnap olvastam, hogy Mexikóban erdőségeket számoltak fel, hogy az Európában slágercikk avokádót tudják minél nagyobb területeken termeszteni. És ez csak egyetlen példa a sok ezer közül.

pettra01 2016.11.19. 16:28:31

@Xilit: Ha akarja, ha nem, az ember továbbgondolja ezeket a dolgokat. Akár odáig, hogy míg a falusi gazda ösztöneiben még benne van, hogy bár talán a következő órában jönnek és kivégzik az állatait, amíg azok élnek, addig megadja nekik, amit egy élőlénynek meg kell adni, a civilizáció viszont már odáig merészkedik, hogy megvonja a gyógyíthatatlan betegek gyógyszereit, mert az már színtiszta veszteség.

Xilit 2016.11.19. 17:36:13

@pettra01:

És mennyire a falusi gazdának van igaza. Én a helyében megpróbálnám megmenteni az állatokat, csak fogalmam sincs, hogyan. Nem is akaródzik elhinnem, hogy a az otthon tartott aprójószág is megfertőződhetett. Egészen más körülmények között élnek, jóval egészségesebbek, erősebb is az immunrendszerük.
Előbb talán meg kellene vizsgálni az állatokat, aztán dönteni felőlük. Ja, igen, ez idő és pénz.

Csak figyelem, hogy rászálltak a gyógyhatású készítményekre, kíváncsi vagyok, mikor tiltják be, és teszik kötelezővé a gyógyszerfogyasztást, nem különben az orvosi vizsgálatokat.
Épül a magyar falanszter.

pettra01 2016.11.19. 18:43:58

@Xilit: Ez valami túlzott elővigyázatosság, nem nézelődnek, hogy tüsszög-e a tyúk, aki belül van az 1 km sugarú körön, annak lőttek. Mekkora szerencse, hogy az emberek között nem terjed ez a járvány, még kitalálnák, hogy bennünket is egy körön belül ki kell irtani :)
Pedig meg fogják szavazni a kötelező szűrővizsgálatokat, de talán nem börtönöznek be, ha nem mész, csak keményen büntetnek...

littke 2016.11.19. 20:05:54

Hello,
Rendszeresen olvasom írásaidat, és a specialitásod a borongosság. Esse jó asse jó.
Remélem van azért az életedben olyan dolog amiben kedved tellik, próbálj néha, a változatosság kedvéért ezekről írni.
Nem tanácsként mondom, nincs erre senkinek szüksége, nem akarok beavatkozni, de én így látom.

pettra01 2016.11.19. 21:07:54

@littke: Ezen most hosszan el fogok gondolkodni, miért is alakul ki rólam az a kép, hogy nekem semmi se jó. Ez igazából nem igaz, nem vagyok az a morgós, mérgelődős fajta, ami a személyes életemet illeti, különösebben nincs okom panaszra és nem is panaszkodom, például tyúkjaim sincsenek, így engem nem fenyeget a madárinfluenza. Természetesen több olyan dolog is van az életemben, amiben kedvem telik, de azt nem tartom szükségesnek leírni. Azt hiszem, az ember elsősorban problémákat vet fel, talán abban a reményben, hogy attól kicsit változik a világ vagy néhány ember más oldalról is nézi a dolgokat. És hát mostanában egyebünk sincs, mint a társadalmi problémáink, adja magát, hogy az ember ezeken gondolkodjon.

littke 2016.11.19. 21:15:11

@pettra01:
Hát persze. de azért talán 1:10 arányban jó dolgokról is lehetne írni.
De ha nem hát nem.

Xilit 2016.11.19. 21:28:14

Szerintetek is az van leírva, hogy Jézust lengyel királlyá koronázták?

index.hu/kulfold/2016/11/19/lengyel_kirallya_koronaztak_jezus_krisztust/

Tisztázzuk: 2016. van, Európában élünk, és most volt az amerikai elnökválasztás. Vagy kisiklottam az idősíkomról?

Xilit 2016.11.19. 21:31:14

@littke:

littke, csak arról van szó, hogy itthon most nem jó. Majd egyszer lesz, biztosan. Kanada legalább 50, de inkább 100 évvel tart előbbre, mint a mai Magyarország. És ez nagyon lehangoló.

pettra01 2016.11.19. 22:05:29

@Xilit: Akkor most Lengyelország királyság lett?

Xilit 2016.11.19. 22:52:04

@pettra01:

Ja. Felkészül Orbán Viktor.

pietnik 2016.11.21. 13:19:26

Little!
Mondjál már csak egyetlen kurva jó dolgot,amiről itt lehet írni?!
Tulajdonképpen te nem hiszel el semmit,hogy itt,a kurvára felszabadított volt szocialista országokban
nem történik semmi jó,vagy ha igen,akkor azt az egy ,jónak mondható dolgot ezer másik nagyom szar dolog írja felül!
És azt sem hiszed el,hogy ezek a rossz dolgok özönével,naponta öntik el az embereket,míg a valóban nagyon jó,számbavehető jó dolgok ritkák,mint a fehér holló!Valszeg azok is voltak,fehér hollók,és a madárinfluenza miatt kirtották azokat is!
Ami pedig még rosszabb,hogy a tikokat is azért írtják,mint a fehér hollókat!Nehogy mán' a kisember is jól járjon!Ugyanis vannak olyan gyanús hangok,hogy a madárinfluenza rémével való fenyegetés révén irtották ki a konkurencia csirkéit,és midjárt megugrott a nem influenzás csirkehús ára!!
Mert érdekes,hogy ha frontálisan terjedő MI(madárinfluenza) a nagy termelők számára mindig lokákissá válik,ami az ő lokálisságaikat nem érinti!
Látod,én is pesszimista vagyok!!
És tudod ,miért !? Mert erre dresszúrázzák a kisembert ,a kisvállalkozót,hogy még az élettől is menjen el a kedve!
És ezt nem csak egyes rosszindulatú médiák,érdekcsoportok űzik,hanem a nyeregben levő globál elit!!
És ha ez nem lenne igaz,akkor csak rád nem igaz!Mégpedig azért,mert te a másik oldalon vagy regisztrálva!!

ZorróAszter 2016.11.21. 22:45:40

Egy kicsit nekem is gyanús a dolog, mert egy hét különbséggel két zárt nagyüzemből jelentették, holott a madárinfluenza a kint tartott csirkéken szokott kezdődni kis gazdaságokban.

Nem a zárt nagyüzemekben, ahol se a csirke se a táp nem érintkezhet idegenekkel.

Xilit 2016.11.22. 09:57:12

Nem gondoltam erre, már mint hogy a madárinfluenza vírusa tudatosan kerülhet valahová, azért, hogy tönkre tegyenek egy-egy üzemet, akár politikai, akár gazdasági célból. Nagyon-nagyon visszaüthet.
Amúgy Kínában is ez történt volna?

Furcsa egyébként, én éppen a nagyipari állattartásban nem bíznék. Annyira természetidegen, hogy a bármi is megtörténhet.

pettra01 2016.11.22. 12:38:27

Először azt mondták, hogy a költöző madarak terjesztik, most már olyat is előhoznak, hogy egyesek távol-keleti olcsó ketreceket vásárolnak, és azzal hozzák be a vírust. Bizony lehet ennek piaci háttere is, Ahogy én értelmezem, a tömeges kiirtásnak főleg a megelőzés a jelentősége, ha valahol találnak fertőzést, akkor a környéken elpusztítják az összes baromfit, akár beteg, akár nem. Aztán ez érdekes, hogy emberre nem veszélyes, szóval talán túlzott ez az óvatosság, de hát nem vagyok tyúkszakértő.

ZorróAszter 2016.11.22. 13:57:44

Csodák nincsenek. Még vírusügyben sem. Úgyhogy nyilván valamelyik munkás vitte be a csizmájával a vírust. Csak azért furcsa, hogy két zárt nagyüzemben történt, és nem ott, ahol szabadon tartják a csirkéket.

Ezekben a nagyüzemekben egy centis fertőtlenítő vizes tálon keresztül lehet bemenni, de ezek szerint unták töltögetni a tálat, és enélkül járkáltak ki-be.

pettra01 2016.11.22. 14:41:52

@ZorróAszter: Aztán az is lehet, hogy a tálban való topogás nem is hatékony, mert hátha az ember ruházatán ott üldögélnek a vírusok, meg aztán rátüsszent a tyúkokra például, és kész a baj.
süti beállítások módosítása