Csak mondom

Csak mondom

Az én ünnepem, a te ünneped...

2016. október 22. - pettra01

Az, hogy telefonon felhívnak ismeretlen gépek, hogy a Kossuth térre invitáljanak október 23-án, még hagyján. Tulajdonképpen felhívhatnának május 1-je előtt is, nem beszélve mondjuk a karácsonyról, hátha teljesen megfeledkeznék róla, ha nem figyelmeztetne a Nagy Gondoskodó. 

Aztán javában nézek egy filmet, reklámszünet, fizetett hirdetés. Arcok váltják egymást, férfiak, nők, öregek, fiatalok, és mind köszönetet mondanak '56-ért. A kormánycsatornák ontják a beszámolókat, határon túli agg történészeket faggatnak arról, hogy az ottani fiatal generáció hogyan őrzi a forradalom emlékét. Sajnálkoznak, hogy bizony vannak hiányosságok, mert az iskolában például nem tanítják. Beszámolók sora arról, hogy a világon mindenhol a magyar '56-ot ünneplik, szobrot, emléktáblát, miegyebet avatnak. Hát jó, avassanak, lelkük rajta. 

Aztán megszólal a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aminek a csattanója az, hogy elvégre a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek köszönhetjük, hogy ma szabadok vagyunk. Hát ez eddig nem jutott volna eszembe. Talán az életünket, a létezésünket is az '56-os kéthetes forradalomnak köszönhetjük. Végül is, a nagy dolgok esetében az idő mellékes körülmény, nem igaz? 

Az igazán parádés húzást a Fidesz új kommunikációs igazgatója mutatta be. Előadta, hogy az ünnep megzavarására készülnek a provokátorok, ugyanazok, akik tíz éve a ötvenedik évfordulót is tönkretették, most ezt is meg akarják gyalázni. Ha tízéves lennék, vagy alig idősebb, ezt biztosan el is hinném, de sajnos már tíz évvel ezelőtt is léteztem, sőt, gyakorló felnőtt voltam, és bár nem vettem részt a kérdéses ramazuriban, nem lőttek rám gumilövedékkel, viszont nagyon is jól emlékszem az akkori kedves képekre a magukat forradalmárnak kikiáltó randalírozókról, akik pont az évforduló jegyében foglalták el a Magyar Televízió épületét, mert talán élő adásban szerették volna elmondani, hogy vesszen Gyurcsány az összes kommunistákkal együtt és hogy a magyar válogatott nyerje meg a foci vb-t. Tán csak nem ők főztek ki valami újabb tervet? Aggodalomra persze semmi ok, a mostani rendőrség nem az akkori rendőrség, a mai rendőrök nem durvák, tiszteletben tartják az emberi jogokat meg a forradalmi hevületet és még véletlenül sem fognak erőszakos módon fellépni. 

Na persze a bűnmegelőzés is jobban működik, mint hajdanában. Olvastam, hogy valami öntudatos hazafias csoport már azt indítványozta, hogy elébe kellene menni a bajnak, átmenetileg őrizetbe kellene venni Juhász Pétert és Szigetvári Viktort. Nem is tudom, van nekik alibijük 2006. október 23-ára? Kiderülhet, hogy igazából azt is ők hozták össze...

Október 23-át kisajátította a Fidesz. Nem is tudom, mi marad nekünk, akik most már egészen biztosan nem vagyunk részei az Új Magyar Egységnek.

Kénytelenek leszünk új ünnepeket szerezni magunknak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr3311828587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2016.10.22. 06:46:31

Ezt jól megaszontad! :)

Ippeg egy előző posztodhoz írtam , válaszol little-nek, hogy '56. akkor is ellenforradalom, ha a forradalomhívők a fejük tetejére állnak.
Szörnyű, hogy mik történtek akkor is, gyerekek kezébe adtak fegyvereket, és csináltak belőlük gyilkosokat, s ha eltalálta őket egy golyó, zengett tőlük az ég is, hogy itt gyerekeket mészárolnak le.
Mocskos dolog volt , mindenki tudja, hogy Nyugatról szervezték, s a rendszert akarták megdönteni.
Még hogy forradalom! Csak meg kell nézni a vidéket, mennyivel józanabbak voltak a parasztok, ahogy hírét vették, hogy készülődik vissza Mindszenty , s vele Horthy kivándorolt holdudvara, kiadták a jelszót: Földet vissza nem adunk! Bölcsen tartózkodtak a forradalomnak nevezett lincselésektől.

A fidesz ármánykodása minden határon túlmegy. Bizony , most már határozottan azt kívánom, hogy essenek bele a saját csapdáikba.

Hajrá Juhász Péter!

És: Valahol láttam Bajnait, egy Népszabadságot tartva a kezében. Az első gondolatom az volt, hogy hátha visszatér a politikába. Egy potenciális közös miniszterelnök-jelölt. De jó is lenne!

Drizari 2016.10.22. 08:18:07

Egységes nézőponttal nehéz megítélni '56-ot. A hivatalos verzió szerint 12 napig tartott, november 4-én hajnalban megindultak a szovjet tankok, ezzel az általános támadás. De jóval hosszabb ideig tartó folyamat volt, kezdve az értelmiségi fiatalok vitakörével, az 1955-ben kezdődő Petőfi kör működésével, és talán az '57 novemberig fennálló munkástanácsok szétoszlásáig tartott. Nagy Imre és társai kivégzésének híre megint más és új gondolatokat szültek, amik egy ideig rejtve maradtak.

Sokan sokféleképpen élték át ezt az időszakot, és gyerekeiknek eszerint adták tovább az emlékét, ezért nem lehetséges közös nevezőt találni. Talán csak abban lehet közös, hogy rendkívül erős volt a kommunista és a Szovjetunió ellenesség. Érdekes módon a magántulajdon prioritása, a gyárak államosításának megszüntetése és a TSZ-ek felszámolása nem szerepeltek a közkívánalmak között. Sőt, az utóbbi szövetkezeti forma éppen '56 után kezdett el terjedni, és lett egyre kevesebb az egyéni földműves gazdálkodó.

ZorróAszter 2016.10.22. 12:03:33

Egy érdekes probléma van csak. Hogyan lehet vakfolton tartani a nyilasok szerepét ötvenhatban.

Meg se szabad kérdezni, hogy hova tűnt ötvenhatban az a bő tíz évvel korábbi még kb. 300 ezres nyilas párttagság.

És a nyilasok a szélsőjobbnak ugyebár csak egy része volt.

Hogy lehet, hogy a politikai paletta testületileg kerülgeti ezt a kérdést jó messzire?

Xilit 2016.10.22. 12:51:14

@ZorróAszter:

Ez különösen fáj nekem. Hogy Kopácsi képes volt átadni a fővárost a Corvin közi nyilasoknak.
Na, mindjárt itt terem Judit.......

Ezért is mondtam little-nek, hogy a pártatlan utókor fogja megítélni a történéseket, vagy egyszerűen csak felgöngyölíteni a szálakat, mi honnan ered, és hová vezetett.

ZorróAszter 2016.10.22. 12:56:56

Ahhoz a liberálisoknak be kéne ismerniük, hogy nácikkal cimboráltak a Kádár-rendszer legyőzése érdekében.

Azt meg nem fogják. Továbbra is dicső forradalmároknak titulálják a nyilasokat.

Most meg már egész történészhadsereg fújja a hazugságaikat jópénzért.

Mögöttük meg az egy zsebben tartott világszabad világsajtó.

Xilit 2016.10.22. 13:31:52

@ZorróAszter:

" Ahhoz a liberálisoknak be kéne ismerniük, hogy nácikkal cimboráltak a Kádár-rendszer legyőzése érdekében. "

Igen.

Meg még valami: akkor foga visszanyerni - vagy inkább elnyerni - a hitelességét a szocialista párt, ha elismeri, hogy megtagadta a leglényegét, a gyökereit, amelyhez visszatérnie modern szociáldemokrataként üdvös lenne.

Hogy mennyire gyerekcipőben járunk: az előbb olvastam egy cikket a svéd menekültpolitikáról.
Egyrészt nagyon magas színvonalon kapnak ellátást a menekültek, másrészt a svéd polgárok meghökkenve és riadtan figyelik a tőlük szokatlan kultúra tömeges megjelenését. És mit ad isten, beiizított a svéd szélsőjobb és már 20 %-on állnak.
Ennyire meg tudnak ijedni az egyébként . hozzánk képest - magasan szocializált demokraták.

Azt hisszük, ha a szőnyeg alá kotorjuk a szennyesünket, aztán jól le is tapodjuk, hogy ne látszódjék, szennyes volt, nincs. Pedig ott erjed tovább a lábunk alatt.

littke 2016.10.22. 14:49:32

Az hogy a mai rendszer esetleg elpolitikázza, eltorzítja 56-ot, én nem tudom, az egy dolog.

De ekkora ökörségeket, Z. X. kommentjeirere gondolok, még nem olvastam.

Méghogy nyilasok 56 ban! A nyilasok még 43-ban sem voltak népszerűek, nemhogy 56 ban, amire már hál istennek rendesen meg lettek rikítva. Z még a sarki kutyát is nyilasnak nevezi ha nem tetszik a szőre. Ezzel persze a fogalmat nagyon levizezi mert azok tényleg borzalmasak voltak.

Én 13 éves voltam, már jártam a Széna térre, mindent a magam szemével láttam. Mit láttam? Felszabadult emberek tömegét. Mellesleg senki nem akart nekem fegyvert adni, és nem láttam korombelieket azzal.

56, szereted vagy sem egy felkelés volt a komcsi elnyomás ellen, sikertelen persze a túlerővel szemben, a rendszer összeomlására még 43 évet kellett várni. Volt ilyen, kissebb mértékben máshol is: Lengyelben Kelet n-ben és tálán másutt. Kíméletlenül mindesgyik el lett fojtva, hasonlítsd össze azt a mai rendszer ellenes tüntetésekkel, szabad sajtóval, ezzel is ahol mi kommunikálunk. Ég és föld. OK ma sincsen mennyország, az ég talán nem jó szó.

Kétlem hogy ez a történelmi nézet valaha is megválltozna, de X, ha ebben hiszel, szabad, Godo-ra is várhatsz.

Más:
56 itt Ottawában mindig meg van ünnepelve, van egy szép emlékmű amit a város épített, azt megkoszorúzzák. És van ünnepség a Magyar Házban ahol az itteni magyarok szocializálnak.

Ugy a 90 es évektől a magyar követség, Ottawa ez itt van, is résztvesz ebben.
A Magyar Ház holnap is tele lesz, lesz vacsora, ünneppség és az idén a külügyminiszteretek Szíjjártó is itt lesz.
Hát tessék. a sok "nyilas" nem fér a bőrébe.

pettra01 2016.10.22. 15:00:00

@Xilit: Bajnai az új Németh Miklós vagy Csaba királyfi, a mi reménységünk, akit vissza fogunk várni még húsz évig. Ahelyett, hogy elfogadnánk, abból kell főzni, ami van itthon. Persze ha nincs semmink, akkor tényleg a kőleves a megoldás - talán. Bízhatunk benne, hogy ha odatesszük a vizet, majd kerül bele minden és végül kitűnő gulyás lesz belőle, de azért ez meglehetősen esetleges, mert mi van akkor, ha nem? Akkor megint vizet fogunk enni négy évig...
Tegnap Botka Lászlót láttam az ATV-n, és tényleg nem értem, hova tette az MSZP az eszét, amikor félretette ezt az embert? Kíváncsi vagyok az előválasztásra, abból talán kijön valami hasznos is, mert ha a mostani élcsapat bebetonozza magát, azzal el is intézik magukat. Meg bennünket is.
A parasztok elsősorban a föld művelésével voltak elfoglalva, a szabadság meg hasonló fennkölt dolgok nem nagyon hozták őket izgalomba. Ha veszélyben látták a földjüket, arra nagyon érzékenyek voltak, de egy földosztás vagy földértékesítés föllelkesítette őket.

pettra01 2016.10.22. 15:15:58

@Drizari: Azzal a gondolattal is el lehet játszani éppenséggel, mi lett volna, ha a vitakörök tovább folytatták volna a tevékenységüket, mert hát pont azzal tették lehetetlenné ezeknek a szellemi műhelyeknek a létezését, hogy fegyveres síkra vitték a dolgot. Ami elejétől fogva halott ügy volt, mert ki gondolhatta komolyan, hogy a szovjet túlerővel szemben érdemes itt lövöldözni? A rendszerváltáshoz semmi köze '56-nak, akárhogyan is szeretnék belemagyarázni. Föl lehet ezt fújni akármekkorára, ez akkor is egy lufi marad.
Annak idején édesapám a megyei tanácsnál volt osztályvezető, és amikor ott megalakult a munkástanács, őt is beválasztották, pedig ott se volt. Csak valaki javasolta, hogy ő olyan rendes ember, hát ott a helye, aztán megválasztották. Persze sose volt kétséges, hogy ő melyik oldalon áll, ettől függetlenül egy fajta priusz rajta maradt, ő persze nem olyan ember volt, akiben ez sérelmeket ébresztett volna. Mindig úgy beszélt róla, hogy ez természetes volt.

pettra01 2016.10.22. 15:25:43

@ZorróAszter: Éppen tegnap kesergett valaki a Kossuthon, hogy már alig vannak élő szemtanúk, és ki kellene használni, hogy még van egy-kettő, elhívni őket iskolákba, hogy ámuljanak a gyerekek. Mert ők el tudják mondani, milyen volt a börtönben. Jaj. Még az a szerencse, hogy a cifrább részletekkel talán nem dicsekszenek, ők most már úgy beszélnek, hogy mind a hazáért harcoltak és a gaz elnyomókra lövöldöztek, pedig hát bizony, hogy voltak listák, kiket kell elpusztítani, meg voltak, akiket el is pusztítottak, nem is akárhogyan. Aztán a rendszerváltás után megírták a szelektív visszaemlékezéseiket és most majd szobrokat állítanak nekik, mert ők a mi hőseink.

pettra01 2016.10.22. 15:50:39

@littke: Szerintem azért nem adtak neked fegyvert, mert nem kértél, ha akartál volna, talán még ágyút is kapsz, ha van éppen. Hogy kik hogyan jeleskedtek '56-ban, valószínűleg szerencsés voltál, ha csupa lelkes, nemes emberrel találkozták akkor. Bizony, hogy előmásztak az egykori nyilasok, akik még itthon maradtak, meg egy csomó köztörvényes briganti, például a Falábú Jancsi, aki valami alezredességig vitte, akkora nagy szabadságharcos volt, hogy hősiesen kifosztotta nem is tudom, melyik áruházat a forradalmi csapatával. Őt mondjuk meglőtték végül és meghalt, de sok hozzá hasonló is ügyesen lelépett és utána nyugaton hazudozott össze-vissza. Például hogy ők mind politikai okokból voltak '56 előtt börtönben, aztán pedig dehogy. Nyomorult kis bűnözők voltak. A rendszerváltás után meg hazajöttek és iskolákban akartak mesélni a dicsőséges forradalmunkról.

ZorróAszter 2016.10.22. 16:16:55

@littke:

Nalássa! Pont ezt az idegességet látom Önökön, mikor felemlegetem ezt a kérdést.

Pedig igazán megválaszolhatná legalább maga: hol volt az a 300 ezer nyilas és a minimum még ugyanennyi, ha nem több - többi szélsőjobbos.

Mert maguk aszongyák: 56-ban nem voltak, emigrációban sem voltak: Önök nem dédelgették őket.

Nos akkor hol voltak?

Begurultak az ágy alá?

littke 2016.10.22. 16:19:58

@pettra01: @CsipkeRózsa:
Persze mindez előfordulhatott, de nem ez volt a tipukus, a domináló.

Olyan időket élt az oszág 56 előtt (és egy ideig utána) mint ami ma Észak Koreában létezik.
Nagy Imrét meg titokban koholt vádat alatt elitélték, a börtön udvarán stikán... egy gödörbe temették társaival, nesze neked korai Kádár.
Nesze neked az a rendszer. Csak hányni akarok.
Szégyenteljes.

littke 2016.10.22. 16:27:20

@ZorróAszter:
Z ön nyiasozik, és szélsőjobbozik, de ezek a magyar plolitikába bele érdemesen nem szóltak, kivéve amikor Hitler őket hatalomba tette, a 2. VH utolsó éveiben.

A magyarok többsége nem tartozott oda, és még "szélsó jobbos"-okhoz sem, se akkor se ma.
Ha önnek az a Rákosi Gerő rendszer és a korai Kádár rendszer tetszett, legyen meg az önnek. Ápolja emléküket. Ugyan fogalmam sincsen hogy ön azt átélte e, így ha nem talán elhitte amit önnek az iskolákban akkor tanítottak.
Én már akkor is, de most is, kritikusan néztem arra amit a rendszer tanít.

Xilit 2016.10.22. 16:28:57

@littke:

Nagyon nehéz ám úgy törekedni párbeszédre, vagy egyszerűen csak egy jót beszélgetni, hogy az egyik fél szimplán ökörségnek nevezi a partnerei állításait, ráadásul anélkül, hogy komplex rálátással rendelkezne a tárgyalt témában. De, ha érdeklődésed, többirányú megéltséged, magas szintű tanulmányaid okán rendelkeznél is e komplexitással, elvárható lenne, hogy ne söpörd le magadról a tiedétől eltérő véleményeket , azokat ökörségeknek titulálva.
Legalább ennyi intelligenciát kérek tőled.
Amúgy, ami neked ökörség, az nekem közvetlen és közvetett tapasztalat, lévén, politikus család sarja vagyok.

Xilit 2016.10.22. 16:33:01

Most vasalok egy-két órát, majd visszatérek.

ZorróAszter 2016.10.22. 16:47:08

@littke:

"Én már akkor is, de most is, kritikusan néztem arra amit a rendszer tanít. "

Nem teljesen. Most is azt szajkózza, amit a rendszer tanít.

És velem foglalkozik, ahelyett, hogy válaszolna.

Én is tudok számolni, és tudom, hogy a 300 ezer nyilas és az ennél is nagyobb szélsőjobb nem a többsége volt a 9 millió magyar állampolgárnak.

De Ön vagy tényleg nem tanult történelmet, vagy szándékosan löki a rizsát.

Mert például akkor Ön szerint Gömbös Gyula ki volt? És mi volt a legmagasabb pozíciója?

És válaszolhatna végre ezek fényében a kérdésemre is. Had ne tegyem fel újra.

littke 2016.10.22. 16:54:59

@ZorróAszter:
Kedves Z.
56-ot ünnepeljük. Ez a poszt tárgya. Nem sokat tudok Gömbösről, sőt semmit. sajnálom.

56-ról van szó, annak leveréséről, azokról akik NI-t a gödörbe tették.
Nyilas ide, szésőjobbos oda. Nem érdekel.

Hacsak nem azt állítja hogy Nagy Imre is az volt. Ha igen ha nem ehhez több hozzászólásom nincsen.

pettra01 2016.10.22. 17:10:57

@littke: Mivel magyarázod, hogy október 24-én Nagy Imre statáriumot hirdetett? Az ő kivégzése egyértelműen szovjet kívánságra történt, nekik már korábban is szálka volt a szemükben, ezt meg kellett tenni, fel kellett áldozni azért, hogy többé-kevésbé békén hagyjanak bennünket. Igen, olyan időket éltünk, amikor bizonyos szabályokat tudomásul kellett venni. A falnak is neki lehetett szaladni, csak éppen annak nem volt semmi értelme, Kádárnak sikerült az akkori lehetőségek között egy élhető életet teremteni, annál jobbra szerintem '89 előtt nem volt esély. Nagy Imre elképzelései jók voltak, csak ideje nem volt rá, hogy a megvalósításhoz szükséges körülményeket megteremtse. Egy nagyhatalommal szemben csak akkor lett volna esélyünk, ha biztos támogatást kapunk egy másik nagyhatalomtól, de ugye az nem valósult meg.

littke 2016.10.22. 18:07:20

@pettra01:
Egyet értek.
Hogy miért rendelt el NI oct 24.-én statáriumot azt nem tudom. Te tudod? Talán a tömeges lincselést megakaályozni akarandó, az nem jó látvány, azt mindenütt el kellene kerülni.

NI az én szemeben nagyon is pozitív ember.
Kádár? Talán élete végére tényleg pozitív figura, de az biztos, hogy akkor 56 szeptemberáben az ördöggel kötött szerződést. Nem tudom de gondolom azok a dolgok élete során nagyon bántották.
Gödörbe temetni volt barátait egy koncepciós per után. Ez nem kis dolog. Ezt nem lehet elfelejteni, erre mentség, a ruszkik kényszerítették, a szememben nem elegendő.
Tragikus figura. Szerencséje hogy időben meghalt, mert lett volna mit magyaráznia.....

ZorróAszter 2016.10.22. 18:10:35

@littke:

Kedves Little!

Dehogy mondom.

Én az Ön állításait állítottam szembe a tényekkel:
"Z ön nyiasozik, és szélsőjobbozik, de ezek a magyar plolitikába bele érdemesen nem szóltak, kivéve amikor Hitler őket hatalomba tette, a 2. VH utolsó éveiben."

És ezzel kapcsolatosan kérdeztem rá például Gömbös Gyulára. Hogy az öt hová helyezné a politikai palettán, és tudja-e, milyen pozícióban volt halála előtt?

Kiegészítő kérdés: ki nevezte ki őt oda?

(Ha már volt szíves ökörségnek minősíteni azt, amit én mondtam :o)

ZorróAszter 2016.10.22. 18:20:49

@littke:

"akkor 56 szeptemberáben az ördöggel kötött szerződést."
És akik nyilasokkal szövetkeztek ellene, azok kikkel kötöttek szövetséget?

Egyébként Kádárnak nem volt barátja sosem Nagy Imre. Sem az 56-os köre.

És egyébként már kérdeztem Öntől korábban, de akkor se válaszolt:
Kinek volt több köze ahhoz, hogy az oroszok negyven évig itt vendégeskedtek? :

Horthynak-Szálasinak, vagy Rákosinak-Kádárnak?

littke 2016.10.22. 18:23:45

@ZorróAszter:
Kedves Z. letzte mal: Gömböshöz nem értek.

56-ban 13 éves voltam.
Ismertem a náci/nyilas zászlót, olyat nem láttam. Ha volt is egypár ilyen érzésű ember az nem volt domináló, azt azok nagyon is titokban tartották.
Mert a magyarok többségének, ismétlem, ma is, akkor is és régen is, azok az elvek idegenek és visszataszítóak.

Drizari 2016.10.22. 18:45:51

@pettra01:

A történelemben nincsen ha, értelmetlen ilyen gondolatokat kergetni. A vitakör addig élt és létezett, amíg. Sokan nem tudják, a Petőfi kör kommunista értelmiségi fiatalok vitafóruma volt, ahol Sztálintól elfordulva szellemiségében ismét Marxtól indultak el, és Lenint helyezték előtérbe, pedig az osztályharcra hivatkozva ő is vastagon benne volt a tömeggyilkosságokban. Októberben már egy másik értelmiségi fiatalokból álló társaság lett a hangadó, ők radikálisabbak voltak, a MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége), 23-án már ők a hangadók, az aznapi tüntetés előkészületeit ők végezték. Róluk és céljukról pár nappal a tüntetés előtt Marosán György így nyilatkozott: "Elvileg egyetértek, de vigyázni kell, nehogy az egyetemi stricik hangulata átmenjen kommunista- és szovjetellenes támadássá." '56. október 23-án megtörtént.

ZorróAszter 2016.10.22. 19:01:05

@littke:

Kedves Little!

Könnyű kibúvó. De ha utána se néz, akkor legközelebb megint azt fogja mondani, hogy "Z ön nyiasozik, és szélsőjobbozik, de ezek a magyar plolitikába bele érdemesen nem szóltak, kivéve amikor Hitler őket hatalomba tette, a 2. VH utolsó éveiben."

Hát persze hogy a nyilasok hülyék lettek volna karlendítéssel és Kitartás! Éljen Szálasi!-val köszönni. Meg árpádsávos karszalagot ölteni.

Helyette piros-fehér-zöld karszalagot öltöttek és Aki magyar velünk van!

Budapest utcáin is.

Meg az emigrációban is.

Még a kanadai emigrációban is.

Önök pedig nem kérdezték, hogy milyen volt az a karszalag 1944-45-ben.

pettra01 2016.10.22. 19:31:59

@littke: Én se tudom, hogy miért rendelte el, de ha csak a dátumokat nézzük, hogy egy 23-án kitört forradalomban már 24-én el kell rendelni a statáriumot, az azért beszédes. És azt nem Kádár rendelte el, hanem Nagy Imre. Nyilván ez is azt bizonyítja, mennyire magasztos események történtek.
Kivel kötött volna szövetséget? Abból az egész helyzetből kiutat kellett találni, elszabadult a pokol, megvadult fegyveres emberek szaladgáltak mindenfelé és keresték, kivel is számoljanak le. A temetésük meg, hát nem hiszem, hogy az valami szándékos halottgyalázás volt, egyszerűen csak nem lett volna bölcs dolog nyilvános temetést rendezni nekik - gondolom, ezért történt így.

pettra01 2016.10.22. 19:44:22

@Drizari: Na igen, az értelmesek beszélgettek, vitatkoztak, úgy akartak valamiféle megoldáshoz eljutni, mígnem jöttek a hangosabbak és ők lettek a hangadók. Ez az igazi tragédia, hogy a lármás, erőszakos mindig háttérbe tudja szorítani az okosabbakat, mert azokat hamar félreállítják azzal, hogy tutyimutyik, nincs bennük elég tűz, stb. Persze, értelme nincs azon meditálni, mi lett volna ha, de az tény, hogy a hősies és tettre kész ifjúság azért elkapkodta a dolgot.

Drizari 2016.10.22. 21:03:18

@pettra01:

Elkapkodásról nem beszélhetünk, mert Budapest lakosságát magukkal rántották. Velük szimpatizált a túlnyomó többség, és 24-én már ÁVH, kommunista és szovjetellenes hangulat uralkodott el az egész országban.

23-án döntik a Sztálin-szobrot, 20 órakor Gerő elmondja hírhedt beszédét, amire válaszul tömegek özönlenek a rádió épületéhez, ahol az "őrző-védők" ÁVH-sok. A híradós katonák próbálták a tömeget visszaszorítani az épülettől, de hibát követtek el, mert leadtak riasztó lövéseket, amiket a sötétben az ÁVH-sok félreértelmeztek és kilőttek az épületből a tömegre. És megindult a tűzharc, ugyanis a katonák átálltak, és közben a civilek még szereztek lőfegyvereket. Másnap 24-én hajnalban Zsukov bevonultatta tankjait Budapestre, amire válaszul a felfegyverkezett civilek barikádokat emeltek és megkezdődött az összecsapás az orosz katonákkal, kialakultak a fegyveres felkelők gócpontjai. Ebben a helyzetben leváltották Hegedűs Andrást és helyére Nagy Imrét nevezték ki miniszterelnöknek, akinek az első intézkedései ebben a helyzetben (folyt a fegyveres összecsapás a fegyveres felkelők, ekkor még ez volt az elnevezésük, és a szovjet csapatok között) a kijárási tilalom és a statárium elrendelése volt, majd délben rádióbeszédet tartott, és felszólította a harcoló feleket a háborúzás befejezésére. Ez a nap azonban még bővelkedett eseményekben, aztán következett a másnap, október 25-e, ami akkor a "véres-zászlós csütörtök" néven rögzült a polgárokban, mert halomra lőtték a fegyvertelen tüntetőket a Kossuth téren.

Ez nagyon tömören és zanzásítva az első három nap története.

ZorróAszter 2016.10.22. 21:27:12

@Drizari:

Kár hogy nem említette M. Kiss Sándor történész zseniális szavait, miszerint az ávósok egymást lőtték a Rádiónál is, meg a Köztársaság téren is. Aztán meg a Kossuth téren is.

És kár hogy nem említette, hogy Gerő a beszédében lefasisztázta a jónépet. Mert ugye évtizedekig ezt állították.

Aztán még az is eszembe jutott, hogy hihette-e egy szellemi fogyatékos ávós vagy kommunista is, hogy a tömegbelövéssel segíthet a helyzeten.

És nem voltak-e esetleg olyanok is Magyarországon, akiknek az eredmények túl kevésnek tűntek, és kicsit fel akarták pörgetni az eseményeket?

Drizari 2016.10.22. 21:50:47

Október 26-án és 27-én az ÁVH-s katonák fegyvertelen tüntetőkre nyitottak tüzet Baján, Bajon, Berzencén, Gödöllőn, Győrött, Kalocsán, Kiskunhalason (2 halott), Kecelen, Kiskőrösön, Kecskeméten (3 halott), Miskolcon, Nagykanizsán, Örkényben, Sopronban, Szabadszálláson, Szegeden, Tatán, Várpalotán és Zalaegerszegen. A mosonmagyaróvári sortűznek 52 halottja és 86 sebesültje volt, az esztergomi vérengzés áldozatainak számát a különböző források 14 és 22 közé teszik.

Tiszakécskén vadászgépről lőtték a felvonulókat (17 halott és 110 sebesült). 1956. október 29-ig a békés tüntetők ellen összesen 61 sortűzre került sor az országban. A több száz halott és sebesült között számos asszony és gyerek is volt, és az áldozatok zöme hátulról szenvedte el sebesüléseit.

Még egyszer: október 29-ig a békés tüntetők ellen összesen 61 sortűzre került sor az országban. A több száz halott és sebesült között számos asszony és gyerek is volt, és az áldozatok zöme hátulról (!!!) szenvedte el sebesüléseit.

Xilit 2016.10.22. 21:59:11

@ZorróAszter:

Érdekes egy nép vagyunk. Loholunk a dédelgetett szabadságillúzióink után, de nem zavartattuk magunkat , hogy Hitler csatlósaivá váltunk, kényelmes is volt talán, helyettünk intézték el a németek a zsidókat, vitték a cigányokat, komcsikat, minden söpredéket, had tisztuljon az árja magyarság.
A szemét oroszok kisöpörték innen a nácikat, igaz, nem szeretetből, hanem stratégiai megfontolásból, de hát ezek szerint tényleg nem a fasizmus dehonesztáló ránk nézve. Kit is kellett utálni? Nem, még véletlenül sem azokat, akiknek Trianon köszönhető: hulljon a férgese, hulljanak az oroszok.

Lassan nem is csodálkozom. Ilyenek vagyunk, ácsingózunk a tisztelet után, hogy valamire tartsanak minket, miközben nekünk nincs tartásunk.

Drizari 2016.10.22. 22:01:48

Közülük nagyon sokan maradtak a téren:

fortepan.hu/_photo/download/fortepan_39768.jpg

- holtan.

Xilit 2016.10.22. 22:09:25

Pár perce olvastam, hogy Gyurcsány megint megnyilatkozott, sürgeti a közös összefogást, hogy el lehessen takarítani végre Orbánékat. Elvileg igaza is van. De mindig van egy de.
Nekem nem kell olyan ember, bármennyire is délceg vitéz, aki Mindszentyt forradalmárnak nevezi, s ezzel végleg elszakítja a gyökereit. Tulajdonképpen megkönnyebbültem.

ZorróAszter 2016.10.22. 23:12:47

@Drizari:

Igen. Mindez úgy igaz, mint ahogyan Gerő Ernő lefasisztázta a jónépet, Nagy Imre utolsó szó jogán mondott beszéde, miszerint csak attól fél, hogy azok fogják újratemetni, mint akik felakasztották, hogy az ávósok egymást lövöldözték le a Rádiónál, a Köztársaság téren meg a Parlamentnél, hogy a Köztársaság téren az ávósok a virágágyásokban ásták el az általuk foglyulejtett felkelők hulláit (Pongrácz Gergely), hogy Mező Imrét az ávósok lőtték le a Pártházból, hogy Szerov tábornok részegen száguldozott és lövöldözött egy tankkal az Akadémia utcában. És ő volt, aki majdnem kinyírta Mikojánt és Szuszlovot, a Szovjetunió két főfővezetőjét, Meg hogy Mosonmagyaróváron az ávósok szervezték a tüntetést a riadókészültségbe helyezett laktanyához, hogy belelőhessenek a tömegbe.

Mindezt itt most fejből rögtönöztem hirtelenjében, de tudom folytatni napestig.

ZorróAszter 2016.10.22. 23:24:04

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Az is egy érdekes dolog, hogyha Hitler győz Horthyék segedelmével, akkor itt ma Grossungarn van magyarok nélkül Magyarország helyett.

Ugyanis Hitler a nemcsak a zsidókat és cigányokat tartotta untermenschnek, aljanépnek, hanem a magyarokat, szlovákokat, románokat és a többieket is. Akiknek nincs helye a 3-400 milliós árja Európában.

És Horthyék mindezt nagyon jól tudták. Szálasi és a többi ilyen-olyan fajvédő, Gömböstől Imrédyig, Böszörmény Zoltántól Szálasiig.

Vagyis hazaáruló gazember volt mind.

Namost miért nem lehet minderről beszélni?

Mert ha ez így igaz, akkor hozzájuk képest Sztálin, Rákosi, Péter Gábor, Kádár a magyar nép szempontjából valóságos angyal volt ezekhez a disznókhoz képest.

Ezért ez ugyanolyan titok, mint a nyilasok részvétele 56-ban.

pettra01 2016.10.22. 23:31:44

@Drizari: Ezeket a sortüzeket sose tudtam hova tenni, nem azért, mintha nem hinném el, hogy voltak, csak nem láttam benne logikát, hogy tulajdonképpen kik lőttek és miért, mert ésszerű magyarázat nincs rá. Mint ahogy azt se értem, hogy kerültek azokban a zavaros időkben gyerekek a tömegbe? Mert hogy a férfi meg a nő elmegy akárhova hőbörögni, rendben van, de minek visznek magukkal gyerekeket? És hát azok a békés tüntetők azért nem voltak annyira békés tüntetők, vagy fegyvert szerezni mentek ezekre a helyekre, vagy leszámolni valakikkel. Az mire utal, hogy hátulról sebesültek meg? Hogy már békésen sétáltak hazafelé, amikor utánuk lőttek?

pettra01 2016.10.22. 23:36:09

@Xilit: Talán ezt is megoldja egy előválasztás. Lehessen szavazni Gyurcsányra is, aztán a végeredmény hátha meggyőzi, hogy nem kellene már ezt erőltetnie.

littke 2016.10.23. 00:03:34

@pettra01:
Írod:
"A temetésük meg, hát nem hiszem, hogy az valami szándékos halottgyalázás volt, egyszerűen csak nem lett volna bölcs dolog nyilvános temetést rendezni nekik - gondolom, ezért történt így."
Hát persze hogy nem. Áldott jó elvtársakról beszélünk. vajjon mitől féltek? Hiszen mindenkinek jót tettek jót akartak
Give me a break.

@ZorróAszter:
Ön mindent tud. Ránézésről és kommentekről tudja ki a nyilas. Hihetelen tehetség....és hogy itt kanadában hemzsegnek. Ön nagyon szórakoztató ez biztos...

@Drizari:
Na csak vigyázz amit írsz itt nyilas beszéd. Méghogy azok az ÁVOsok másokra, magyarokra lőttek vóna....nade ilyet? Irgum burgum. Hát azt a nyilasok és az a komisz Mindszenthy provokálta ki!!!

ZorróAszter 2016.10.23. 00:25:52

@littke:

Nem tud válaszolni a kérdéseimre. Amiben meg óvatlanul konkrétumokat mond, abban meg hülyeségeket.

Aztán abban találja meg a kibúvót, hogy nem ismeri Gömböst.

Ha meg az se megy, akkor meg velem igyekszik foglalkozni, hátha közben elsikkadnak a hiányzó válaszai.

Mintha bizony én magát nyilasnak neveztem volna valaha is. Vagy akár mondjuk Orbánt a sztárok közül.

Akit annak neveztem, azokat felismerem a sunyi náci dumájukról. És igyekszem magam tartani ahhoz, hogy csupán a harmadik nyilvánvaló jel után mondjam is ki. Hat év alatt kb. tíz kommentelőnek.

Miközben akikkel csak nálam, az én blogomban találkoztam, csak az minimum 200 ember. Vagyis ezek szerint statisztikusan csak a kis részét ismertem fel.

littke 2016.10.23. 02:32:13

@pettra01:
Elolvastam. Jó leírás nincs ezzel semmi baj.
Igen, az orosz megszállásból és az ők belénk erőltetett kásájából volt elsősorban a legtöbb embernek elege.

Drizari 2016.10.23. 06:03:51

@littke:

Össze-vissza hadováló, frázisokat pufogtatóval semmi értelme vitatkozni. Így viselkedik mindegyik ma még élő kommunista, amelyik menekülne a tények elől.

ZorróAszter 2016.10.23. 08:39:18

@Drizari:

Egyelőre úgy tűnik, Önök menekülnek a tények elől.

És ismételgetik a rendszerváltás előtti emigráns ellenzéki hazugságokat, meg a jól fizetett mai "történészek" önellentmondó ostobaságait.

De a válaszlehetőség az Ön számára is adott:

Hova lett a bő tíz évvel korábbi 300 ezres nyilas párttagság, no meg az ennél is több sima szélsőjobbos 1956 októberében?

Ha az emigráció állítja, nem ők dédelgették, a mai történészek meg szóba se engedik hozni őket 56-tal kapcsolatosan?

Tehát tessék: nyitva a pálya.

Érdeklődve várom a válaszát.

Xilit 2016.10.23. 08:57:53

@ZorróAszter:

A napokban futottam bele egy cikkbe, amely a németek európai terveit tárgyalta. Egyedül a cseheket akarták megtartani, egyrészt, hosszú távon a német fajba való integrálás kísérleteként, másrészt intellektuálisan a többi közép-kelet-európai nép fölé helyezve őket, jól hasznosuló munkaerőt láttak bennük.
Minket az Uralon túlra telepítettek volna, sterilizálva, hogy ne szaporodhassunk. Hálából az életünk meghagyásáért rabszolgaként dolgozhattunk volna.

De mit nekünk tények, mindent magunkra aggatunk, szemellenzőt, rózsaszín szemüveget, köd előttünk, köd utánunk, éljen a magyar szabadság, éljen a haza - ha megmarad.
Egyébként sem a miénk ez a földdarab, mi itt betolakodó migránsok vagyunk. És pontosan úgy is viselkedünk Európában, mint amit a menekültekről állítunk, feltételezünk.

Xilit 2016.10.23. 09:08:18

@pettra01:

Most is azt állítom, amit eddig, hogy Gyurcsány és Orbán ég és föld, de ez messze nem azt jelenti, hogy akkor Fletó, és senki más.
Amúgy is az izmosodó civilek fogják megteremteni a változások feltételeit.

Már mérik a Kutyapártot, ebben a szent pillanatban 1 %-on állnak. Szívesen látnám őket a Parlamentben.

ZorróAszter 2016.10.23. 09:58:00

@Xilit:

Sok más néppel kapcsolatos terveivel ellentétben a csehekkel kapcsolatosan többször is megnyilatkozik Hitler. Azt mondta, hogy a csehek többsége elnémetesíthető, a többivel meg el kell bánni.

Az aljanépek kb. 10%-át megtartották volna mezőgazdasági rabszolgának, és csak a többit deportálták volna az Uralon túlra.

Konkrétan a magyarokkal kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy Hitler a magyarokat lustának mondja általában, és így még erre is alkalmatlannak.

Xilit 2016.10.23. 11:14:27

@ZorróAszter:

Mellbevágó ám, így, ilyen tervezetekről értesülni. És nem vagyok hajlandó elhinni, hogy erről az aktuális Horthy-kormány mit sem tudott. De szobrot Horthynak! Nem is kéne sok idő, amennyiben hivatalban maradna Orbán, és már pedzegetnék, hogy helyet kapnia a Kossuth téren , illendő megemlékezés az utókor részéről.

Olyan írások jelennek meg '56. kapcsán, hogy még levegőt venni is elfelejtek, tovább megyek, elkezdek félni, hogy zombik közé kerültem a bolondok házában. A kommunistákat - a mindenkoriakat - úgy festik le, mint magát az ördögöt, azok, akik maradéktalanul úgy is viselkednek, s emiatt meg sem illeti őket az értelmes ember titulus.
Lukács György az MTA szerint nem méltó arra, hogy utcát nevezzenek el róla, a Tanácsköztársaság - amelyre annyira büszkének kéne lennünk, mint az 1848-as valódi forradalomra, hiszen kikiáltói minden népet megelőzően létre akarták hozni az egyenlőség és szolidaritás társadalmát - maga volt a fertő és vezetői a gonoszság megtestesítői..........nem is sorolom, észben sem lehet - nem is akarom! - tartani, mi mindent hordanak össze laikusok és közéleti megnyilatkozók.

Hol élünk? Kik ezek az emberek, és honnan jöttek, illetve hol voltak eddig? Ők lennének a mi szőnyeg alá söpört problémáink manifesztációi? Úgy gondolom, igen.

pettra01 2016.10.23. 11:48:22

@Xilit: Még a végén bekerülnek. Azt azért nem tudom elképzelni, mihez kezdenének abban a szerepben.

pettra01 2016.10.23. 11:54:50

@Xilit: Orbánnak biztosan lesz szobra, sőt, egész szoborcsoportja. Őt magát se lehet egyetlen alakban megmintázni, meg aztán a család és a leghívebb hívek is bronzba kívánkoznak.

ZorróAszter 2016.10.23. 12:19:54

@Xilit:

Horthy olvasta a Mein Kampfot, és tudta, hogy a nácik szerint a magyar elcigányosodott zsidó-török nép, akiket vissza kell telepíteni oda, ahonnan jöttek, az Uralon túlra.

Mint mondám, erről azért nem szabad beszélni, mert ha ez igaz, akkor ezekhez a gazemberekhez (Horthytól Imrédyn át Szálasiig) képest Sztálin valóban a megváltó, Rákosi meg Péter Gábor valóságos angyalkák voltak glóriával és pici szárnyacskákkal.

Ezért a liberálisok meg az un. demokratikus ellenzék mindezt igyekeztek kiradírozni a történelemből. És ezért kezdtek bratyizni a nyilasokkal és forradalmárnak és szabadságharcosnak mondani őket

Xilit 2016.10.23. 12:43:07

@pettra01:

Én el tudom képzelni. Valahogy úgy, ahogy a szakértői kormányt. Ezek a kétfarkúak komoly emberek jó nagy adag humorérzékkel megáldva. Valahol olvastam, hogy minél intelligensebb valaki, annál inkább érti és szereti a humort. Mi itten szeretjük! :)

Xilit 2016.10.23. 12:50:36

@pettra01:

Sebaj, lesz mit döntögetni! :)

Németh Szilárd most biztosan vizsla szemekkel kutatja, hol bújnak meg az ellenzék terrorista elemei, akik szét akarják fújolni a magyar nép - mit magyar nép, az emberiség - megmentőjének , feltehetően papírról eldadogott nagymonológját.
Látom lelki szemeim előtt a birkózót. :)

Xilit 2016.10.23. 13:07:14

@ZorróAszter:

Pedig ezt nem szabad elmismásolni, ez nem az a kategória, amikor mindannyiunk érdekében bölcsebb hallgatni.
Kicsit talán sürgetni kéne a szembenézés igényének a felmerülését, annál is inkább, mert e nélkül csak mókuskerék van, és nyomorult vegetálás, egészen a kipusztulásig.
Megfigyelte - megfigyeltétek -, hogy bármiről legyen szó, ami/aki nem akar élni -. vagyis mozogni -, az élet megsegíti, hogy el tudjon múlni?
Mint nép, könnyen így járhatunk.

Felötlött egy gondolat: a németek meg akartak minket semmisíteni, de az oroszok megmentettek.
Vagyis, esélyt kaptunk a fennmaradásra. Ezt tovább fogom gondolni, csak előbb megebédelek. :)

ZorróAszter 2016.10.23. 16:29:56

Tök érdekes, ahogyan ezeket a kérdéseket a cenzúra kiradírozza nemcsak a sajtóból, hanem az emberek kobakjából is.

A sajtó tényleg nagyhatalom.

És az is érdekes, ahogy mindez már a nyolcvanas években elkezdődött - egyrészt a megbékélés jegyében, másrészt a liberálisok akkori indulása kapcsán.

Külön érdekes, hogy mindez egybeesett a Bibó-reneszánsszal. Bíbó írt minderről (a magyar nép helye a náci fajelméletben és a nácik ál), de ezt a részt valahogy "elfelejtették" idézgetni.

ZorróAszter 2016.10.23. 16:33:03

és a nácik ál) helyett

és a nácik terveiről ezzel kapcsolatosan)

Valamiért az egerem néha beletörölget az előzőleg megírt részekbe. Nem értem, miért. Lehet hogy az ellenségnek dolgozik. :o)

pettra01 2016.10.23. 17:16:58

Néztem most a Kettős mércén a Kossuth téri fütyülősöket, meg hogy Juhászékat nem engedték be az őrző-védők a térre, aztán a nagyvezír szónoklatának a végéhez is volt szerencsém. A szokásos megvédjük a hazánkat, Európát, sőt, a világot, meg hogy '56-ban is győztünk - mik derülnek ki? Ezek szerint nem is verték le a dicső forradalmat, hanem megnyertük, megfutamítottuk az összes betolakodókat. És persze hajrá Magyarország, hajrá magyarok. Nem tudom, hol sípoltak a tiltakozók, de a beszéd alatt nem lehetett hallani.

Xilit 2016.10.25. 18:42:42

Ma azon rötyögtem, hogy a külügy, mihez tartás végett behívatta az orosz nagykövetet, hogy is képzelik azt az állításukat, miszerint '56. nem volt más, mint a Nyugat - CIA - által szervezett felkelés.
Egyszer mondják meg az igazat az oroszok, rögtön raportra kell jönniük a magyarokhoz, akik aztán majd jól ellátják a bajukat, akár haza is zavarják őket. :))

Nagy az isten állatkertje, de a legnagyobb a magyaroké. :)

Xilit 2016.10.25. 18:45:08

Na, még annyit, láttam a közeli felvételeket, ahogy a kulturált fideszes öregurak és mamák lebyunyózták az ellenzékieket a Kossuth téren. No kommento.
süti beállítások módosítása