Csak mondom

Csak mondom

Lehet más?

2016. június 01. - pettra01

Nincs nagy visszhangja, pedig megérdemelné, hogy legyen. Az egyik parlamenti párt társelnöke - nem mellékesen alapítója - lemondott párton belüli tisztségéről, a nyár végén pedig parlamenti mandátumát is visszaadja. Ez nem szokványos esemény, magyar politikus ilyet nem szokott tenni, ha elnyeri a képviselőséget, akkor ott általában berendezkedik, beviszi a rokonságot is, kiépíti a maga kis birodalmát, mintegy arra készülve, hogy onnan is fogják eltemetni. Én egyetlen ilyen esetre emlékszem, ő is LMP-s volt, egy nő, a nevére sajnos, nem emlékszem, de ő se várta meg a ciklus végét, hanem felállt és távozott. Egy ilyen döntés el kellene, hogy gondolkodtassa a közvéleményt, de nálunk ez nem így működik. 

Persze, van, aki meg akarja magyarázni. Érdekes véleményeket olvasni: nyilván kevesebbet keres képviselőként, mint amennyit ügyvédként kereshet. Egy másik annyit fűz hozzá: biztos tele van már a zsebe. A harmadik mintha Schiffer jövőjéért aggódna, azt kérdezi: és mit fog csinálni? Elmegy buszvezetőnek? És természetesen többen úgy vélik, a dolognak semmi jelentősége, egy jelentéktelen politikai tényező egyik ismert arca eltűnik, ettől semmi sem fog változni. Ráadásul vannak, akik szerint az LMP valójában Orbán teremtménye, csak arra jó, hogy kevesebben legyenek a valódi demokratikus oldalon. Mert a valódi demokratikus oldalt Gyurcsány jelenti, meg némiképp az MSZP, na de az LMP az nem is igazi párt.

Tény, hogy vidéken ha van is, alig látszik az LMP. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ne volna iránta érdeklődés, sokkal inkább azt jelenti, hogy nem fordítottak elég energiát a párszervezésre, nem használták a bevált fogásokat, a könnyen érthető jelszavakat. Ha valaki vidéken LMP-szimpatizáns, nincs hova mennie, nem találja meg a hasonlóképpen gondolkodókat, nincs fórum, nincs rendezvény, nincs pártiroda, marad tehát az országos szervezet, jó esetben választásokkor a szavazólapon lesz valaki, aki a párt színeiben indul és lehet rá szavazni. Hogy ilyen feltételek mellett mégis bejutottak a parlamentbe, az óriási eredmény, arra utal, hogy sokkal több hívük van szerte széjjel, mint amennyit bármelyik közvélemény-kutató mér. 

Már megkezdődött a fúrás: most aztán az LMP bárkivel kész lesz szövetkezni. A maradt vezetők ezt cáfolják, miért lenne kész? Miért menne most másfelé, mint amerre eddig ment? Mi változott? A társelnök felállt, ennyi. Nem másik pártot alapít, nem kilép a pártból, nem fordít hátat a politikának, csak hátrébb lép. Érteni vélem. Tiszteletre méltó az elhatározás. A párt nem szűnik meg, nem lesz gyengébb. És talán tényleg lehet más a politika...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr688768326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.06.01. 20:13:46

Kaufer Virág mondott le mandátumáról és Kukorelly Endre is, ő szintén az LMP színeit képviselte a múlt ciklusban. Schiffer? Kollaboráns alkat, Gyurcsánynak nekiugrott, Orbánnak már nem mert. Bensőségesen bírt beszélgetni Jobbikosokkal. Szimpatizánsainak biztosan hiányozni fog, a többségük csak felületesen ismerte, hallgatósága szerint szépen beszélt. Véleményem az sem befolyásolja, hogy Tamás Gáspár Miklós szerint a visszavonulása nagy veszteség az ellenzéknek. Ha arra gondolok, hogy a Jobbik is ellenzékben van, akkor talán az én gondolataim is megférnek TGM-é mellett.

pettra01 2016.06.01. 20:40:56

@Drizari: Köszönöm, Kaufer Virágra gondoltam, Kukorelly valahogy nem hagyott bennem nyomot. Schiffer valóban kollaboránsnak tűnt, de valójában lehet, hogy csak ilyen a stílusa, nekem személy szerint nem volt a kedvencem, nem is az az alkat, aki nagy lelkesedést tud ébreszteni az emberekben, de a mostani lépése mindenképpen elgondolkodtató. Lehet, hogy nélküle sikeresebb lesz a párt. A Jobbikkal azért nem hasonlítanám össze, nem lehetett könnyű jobbikosokkal bensőségesen beszélgetni:)

ZorróAszter 2016.06.01. 21:56:50

Kedves Pettra!

Én is csak arra tudok gondolni, hogy egyedül maradt a bezárkózási politikájával. És most nyitás kezdődik az MSZP felé.

Esetleg tényleg megunta a banánt.

pettra01 2016.06.02. 13:00:08

@ZorróAszter: Sokáig azt hittem, az LMP nem is akar többet, mint éppen-hogy jelen lenni, ellenpontozni a mindenkori hatalmat, lehetőséget, hogy hallathassa a hangját, de mintha kimondottan kerülték volna a tényleges felelősséget. Végül is ez a legkényelmesebb pozíció, neki soha nem kell döntenie, csak mások döntéseit minősíteni. Csak hát ezt se lehet büntetlenül a végtelenségig csinálni. Talán most más irányt vesznek. És van abban valami, amit Eörsi mond, hogy nem lehet mindent és mindenkit elutasítani, mert aki ezt teszi, az előbb-utóbb magára marad.

CsipkeRózsa 2016.06.02. 13:53:47

Én nem szerettem Schiffer politikáját. Nem tudta Orbánt úgy bírálni, hogy közben a baloldali pártok felé ne adott volna egy pofont.
A másik, ami nem tetszett nála, hogy ő már akkor a Jobbik tagjaival röhögcsélt, amikor a Jobbik még nem volt egyáltalán elfogadott a többség szemében, sőt egyes újságok, TV-k nem beszéltek róla, nem hívták meg a tagjait. Ezt Drizari hozzászólása juttatta eszembe.

pettra01 2016.06.02. 15:58:58

@CsipkeRózsa: Az biztos, hogy nem véletlenül nem szövetkezett a baloldali pártokkal, súlyos bűnök terhelik őket is, és valahogy nem jön elő a tiszta generáció, hát lehet, hogy majd előbb-utóbb az is megtörténik. A Jobbikot én soha nem tudtam komolyan venni, az eredményeiken egyfolytában csodálkozom, hogy normális emberek hogyan képesek egyáltalán eljátszani a gondolattal, hogy az ilyen emberekre bármit is rá szabadna bízni.

Xilit 2016.06.02. 18:02:56

Sziasztok!

Amióta csak színre lépett, hamisságot éreztem benne. Ugyanakkor az LMP programjából jó sokat elolvastam, és annyira megtetszett, hogy rájuk szavaztam. Akkora szimpátiatávolság volt részemről az LMP és Schiffer között, hogy sehogyan sem értettem, miként lehet ő a párt vezetője.
Hát, most végre lehetőség nyílik egy új arculat kimunkálására. Szabó Tímea már jelezte a demokratikus ellenzékhez való közeledés szükségességét. Úgy legyen!
Hogy voltaképpen milyen szerepet játszott Schiffer, kikkel tartott, és kik tartottak vele, egyszer úgyis megtudjuk.

pettra01 2016.06.02. 22:09:05

@Xilit: Lehet, hogy nem hamisságot éreztél benne, csak ezt a látszatot keltette az a harmadik utas politikai hozzáállás, amit ő képvisel. Az biztos, hogy mindig gondosan vigyázott arra, hogy ne kerüljön ellentmondásba korábbi véleményével, és ha valaki a következetességre törekszik, az mindenképpen dicséretes. Azt hiszem, afelől soha nem lehetett kétség, hogy baloldali, ha mégse szövetkezett a demokratikus ellenzékkel, annak oka sokkal inkább a magukat baloldalinak tartók baloldaliságában keresendő. Lehet, hogy 2018-ban mégiscsak lesz valamiféle szövetség valakivel, pont ezért állt félre.

Xilit 2016.06.03. 08:37:20

@pettra01:

A '94-es választások előtt Győrben tartott egy óriási sikert arató nagygyűlést Horn Gyula. Győr nem a baloldaliságáról híres, ám, hogy az embereknek mennyire elegük volt az MDF-kormány sületlenségeiből, jelezte, hogy Hornt megváltóként ünnepelték. Ott tette azt a lelkesítő kijelentést, amelyre szó szerint nem emlékszem - gondolom, visszakereshető, majd utána is nézek - Azt hiszem, a hazafelé vezető úton esett le a létra a kocsijáról, de az volt a lényege, hogy elzavarjuk ezeket a fenébe, és csinálunk egy jó kis baloldali, mindenki számára élhető demokráciát.
Mint annyian, én is bedőltem neki. Annyira hinni akartam abban, hogy a szocialista párt megőrzött valamit a Kádár-érából, hogy lehet valami közös köztük és köztem. De nem volt.

Kádár halála óta nincs a baloldaliságot nyíltan felvállaló és képviselő politikus. Szerintem Schiffer is messze áll tőle, nagyon messze. De nem is kell a baloldal plecsnijét magán viselnie senkinek, legyen elég a szolidaritás, az együttérzés, a tisztelet - nem kevés érték.

Xilit 2016.06.03. 08:41:57

Bocs, nem rendeztem a soraimat. Általában elolvasom küldés előtt, amit írtam, és milyen jól szoktam tenni! :)
Szóval, ott tette Horn azt a lelkesítő kijelentést, hogy elzavarjuk ezeket a fenébe. Azt hiszem, a haza felé vezető úton esett le a létra a kocsiáról, de neki "csak" a nyaka bánta, az élete megmaradt.

pettra01 2016.06.03. 12:05:48

@Xilit: Kádárt keressük az utódokban, de egészen biztos, hogy nem fogjuk megtalálni. A baj az, hogy meg sem közelítik az aspiránsok, nem kicsi hibádzik, hanem lényegi különbségek vannak, de mi valami tökéletest szeretnénk, csak hát efféle szentek eléggé ritkán tévednek a földre. Én most már azzal is beérném, ha valaki olyan jönne, aki nem okoz túl nagy csalódásokat, illetve pillanatnyilag a nem Orbán már biztató.

Drizari 2016.06.03. 17:58:20

Kádár teljesen más alapokon állt, nincs értelme ma szellemét keresni, megbukott az a rendszer. Amit ma látunk, és tapasztalunk, ez van a társadalomban, ellene tenni reménytelen kísérlet. Orbán nem tesz mást, mint enged ennek a társadalmi "óhajnak", és a politikájához sorakozók nem jártak rosszul, ha mást nem is, végül kaptak egy trafikot. Mára szvsz eljutottunk odáig, hogy Orbán bukásával sokaknak lenne vesztenivalója, így maradni fog pozícióban két év múlva is. Pártjának talán kevesebb lesz a mandátuma, de nem számottevően fog csökkenni.

ZorróAszter 2016.06.03. 18:06:27

@Drizari:

"Orbán nem tesz mást, mint enged ennek a társadalmi "óhajnak""

No meg lopnak mint a szarka.

És a FIDESZ támogatottsága akkor fog zuhanni, mikor a szavazói rájönnek, hogy nekik nem jut semmi ebből a lopott vagyonból a homályos ígéretekkel ellentétben. (Most mi lopunk!!!!)

ZorróAszter 2016.06.03. 18:08:47

@pettra01:

Nem csudálkoznék, ha az derülne ki, hogy ezeket a pártokat (LMP, DK, stb.) a FIDESZ érdekében a gyarmattartóink hozták volna létre.

pettra01 2016.06.03. 18:34:53

@Drizari: Nagyon gyorsan lezajlott a visszarendeződés, az ember azt hitte volna, hogy a szocializmusban eltöltött évtizedek formáltak valamit, de nem, valahol mélyen bennünk maradt a hajlandóság, hogy a kiválasztottakat szolgáljuk, mert hlszen ez a világ rendje. És ez olyan nagyon szomorú. Hogy az ilyen mészáros lőrincek ott parádéznak a milliárdjaik tetején, az emberek pedig nemcsak hogy kalapot emelnek, de meg is hajolnak hozzá, mert valami felsőbb akarat hatalmat adott ezeknek, és ennek köszönhetően mindenhatókká lettek, dönthetnek arról, ki kapjon közmunkát és ki ne.

pettra01 2016.06.03. 18:46:36

@ZorróAszter: Hát ez már konteó, nem hinném, hogy kellett ehhez bármiféle rafinált háttérhatalom. Az LMP-t Gyurcsánynak köszönhetjük, abban a hangulatban, ami a Gyurcsány-kormányzás második felét jellemezte, egészen természetes, hogy született egy ilyen párt. A DK meg sose jött volna létre, ha Gyurcsány tudomásul vette volna, hogy megbukott, csak hát neki az a rögeszméje, hogy többre hivatott. Minden levitézlett vezér, trónfosztott király ezen munkálkodott, hogy valahogyan visszatérjen, és ehhez általában talált is híveket, ki többet, ki kevesebbet, de ez a visszatérés nagyon keveseknek sikerült.

Xilit 2016.06.04. 13:17:58

@pettra01:

Nagyon vonzó a számomra az a mesterkéletlen egyszerűség, ami Kádárt jellemezte. Úgy gondolom, ez az alapállás a bölcs emberek sajátja. És, hogy milyen rálátással rendelkezett, azt a mi negyven évünk igazolja - sehol olyan nyugodt, annyira élhető , perspektivikus nem volt az élet , mint nálunk.
No, erre az életszemléletre lehetett volna további felépítményeket húzni, de , ahogy Drizari is megfogalmazza a lényeget, a társadalom kollektív tudata még beéri egy silányabb vezetővel, be is hívja - megteremti magának azokat a helyzeteket, amelyek, majd egyszer elvezetik a fejlődéshez szükséges felismerésekhez - amikor már annyira szar lesz , megtörténik.

Xilit 2016.06.04. 13:19:03

@Drizari:

Szerintem nem a rendszer bukott meg, hanem mi, emberek, akik nem tudtunk mit kezdeni vele.

Xilit 2016.06.04. 13:22:45

@ZorróAszter:

Az Ön elgondolása viszont azt feltételezi, hogy Gyurcsány " beépített " ember. Nem vagyok benne biztos. Az azonban tény, hogy a DK-elnöknek eszmeileg nem sok köze volt a szocializmushoz.

pettra01 2016.06.04. 15:56:42

@Xilit: Volt éppen elég próbálkozás, hogy Kádárt lejárassák, de nem sikerült és nem véletlenül. Orbán is beírta magát a történelmünkbe, csak éppen egy egészen másik oldalra. A rendszerváltáskor sikeresen aprópénzre váltottuk az összes nagy lehetőségünket, sajnos.
süti beállítások módosítása