Csak mondom

Csak mondom

Fél százalék

2018. március 08. - pettra01

A kampányra való tekintettel ismét megszórnak bennünket, nyugdíjasokat Erzsébet-utalványokkal. Remek, bár azért kicsit jobban örülnék, ha adományok helyett azt kapnánk meg, ami a törvény szerint jár. 

Most éppen van erre egy aktuális példám. Van egy törvény, hogy ha a nyugdíj mellett dolgoznak az aggok, akkor minden ledolgozott év után az adott évben elért jövedelem 1/12-ed részének 0,5%-ának mértékével megemelik a nyugdíját. Korábban ezt igényelni kellett, tavaly viszont közölték, hogy már nem kell kérni, automatikusan mindenki megkapja, akinek jár. Na jó, úgy öt éves nyugdíj melletti munkaviszonyom van, eddig soha nem kértem, vártam, hogy egyszer csak megemelkedik a nyugdíjam, de ez nem történt meg. Nem óriási vagyonról van szó, de azért mégiscsak érdekli az embert, hogy most akkor mi ez, ha mindenkinek jár, akkor nekem miért nem? Írtam hát egy levelet, hogy erre kérdésre választ kérnék. 

Kaptam is választ, egy határozatot, hogy megvizsgálták a kérésemet és úgy határoztak, hogy havi 110,- forintos nyugdíjemelés illet meg engem. Mindezt hat oldalon voltak szívesek közölni, a temérdek írásból kiderült, hogy egy 2010-ben megszerzett 264 ezer forintos jövedelem jogosított fel erre a hatalmas emelésre. Ez azért érdekes, mert bár voltak alkalmi munkáim 2010-ben, de a rendszeres munkát 2012-ben kezdtem el, a későbbi évek viszont mintha meg sem történtek volna, arról egy szót sem szól a levél, amelyik a NAV-ra hivatkozik, hogy az ő adataik alapján állapították meg az emelést. 

Ez rendkívül érdekes. Minden évben adok be adóbevallást, tehát nem a fekete gazdaságban dolgozom, hogyan lehetséges az, hogy ennek nincs nyoma a NAV-nál? Az ember azt gondolná, hogy nem egy megoldhatatlan feladat ilyet kiszámolni, kikérik, hogy mennyi volt az adott évben a jövedelmem, szoroznak, osztanak, kész, nem kell hozzá különösebben okosnak lenni, de a jelek szerint valamiért ez meghaladja az ONYF képességeit. Vagy náluk van hatalmas káosz, vagy a NAV-nál, de hogy itt valami nagyon nincs rendben, az biztos. 

Természetesen újra reklamáltam. Mellesleg a terjedelmes levélben arra is kitérnek, hogy a döntés ellen fellebbezhetek meg kezdeményezhetem a foglalkoztatómnál, hogy önrevízió keretében vizsgálja felül, hogy teljesítette-e a befizetéseket, és bírósághoz is fordulhatok, a per költségmentes. Tényleg bíróságra kell menni egy ilyenért? Nem lehetne, hogy az Erzsébet-utalvány helyett tisztességesen intézzék el az ügyemet azok, akiknek ez a dolguk, és ne legyen szükséges ezért nekem levelezgetni meg pereskedni, esetleg a nemzetközi bíróságtól várni a segítséget? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr7313724498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pietnik 2018.03.08. 15:02:42

Pettra!
Mikor én nyugdíjba mentem(jöttem?!) ,akkor fegyveres testületi tag létemre a nyugdíjamnak 2/3-ad részét kaptam csak meg,mert akkoriban (még nem) csüngőhasú me-enk kijelentette,hogy legyen nyugdíjplafon
62 ezer magyar forint!Akkoriban az volt a "divat,hogy egy olyanforma egyenruhás(alezredes pl.)mint én,az a teljes fizetését kapta nyugdíj gyanánt,plusz ami a végső jutalomból egy hónapra jutott!
Hát ezt változtatta meg(mondom,hogy akkor még nem) csüngőhasú me-enk!Így lettem a nyugdíjam kétharmad részének örökös használója,melynek hiányzó része mára havonta eléri a 1oo ezer forintot,és 99 óta ez a hiányzó összeg összesítve kb 12 millió forint!Az a bosszantó benne,hogy ennek a törvényes felülvizsgálatának lehetőségét egy másik,az EU általszentesített törvénnyel kizárták!Bár egy próbapert megérne,de van-e rá időm,meg elviselni akarok-e egy pofátlansággal fűszerezett kudarcot?!
Azóta már a negyven évesen nyugdíjba menekült utódaim teljes nyugdíjjal rendelkeznek,és a csökkentettek közül pedig sokan találtak baráti kiskaput,és visszafoglalkoztatással,meg egyéb himihumival jóval leköröztek,és azt sem tudom,hogy az a tiszthelyettes,akivel forintra egyezett a nyugdíjam,hogyan vezet ma előttem kb 65 ezer forinttal!?
Aztán voltam négy évig biztonsági őr,naná,hogy a Pintér-féle Sárvári Securitinél,ahol 23o forintos órabérért aszaltam a jeget,ráadásul be sem jelentettek,ezért nem kérhetem,hogy azt utólag számítsák be,ráadásul sem adót nem fizettek utánam,se semmit,meg aztán olyan kevés lenne az a o,5 %,hogy lehet,nekem kellene még fizetni!
Akinek meg megemlítem,aki akkor illetékes volt,röhög,és pofátlanul azt mondja,hogy há' így jártál!
Ha meg a nyugdíjfolyósítóhoz fordulok mit mond?!Ne tudd meg!

pietnik 2018.03.08. 15:07:54

Ja,és ami ennek a rendszernek a végtelen pofátlansága,na,meg Orbáné,hogy ez a faszkalap akkor azt jelentette ki,hogy azért lesz a nyugdíjplafon csak 62 ezer forint,mert nehogy abból dőzsöljenek azok,akik a szocializmusban jó fizetéssel összelopkodták magukat!
Csak azt nem tudta-tudja ez a barom,hogy ha lett volna lehetőségem,akkor sem loptam volna,mint ahogy ő tette akkor is,és most is!
De ne tévedjünk!Ezt a törvényt a nagy MSZMP utódpárt képviselői is megszavazták!!!
És úgy gondolták Lendvai Ildikóval az élen,hogy az a bizonyos 19 ezer forint az annyi mint 12 millió hiányzó forint!!!És a havi 1oo ezer!

pettra01 2018.03.08. 15:28:17

@pietnik: Ez az egész nyugdíjszámítás egy átláthatatlan valami, amikor nyugdíjba mentem, kaptam egy paksamétát, mindenféle számolási adatokkal, először még nézegettem, de rájöttem, hogy kár, mert a büdös életben nem fogom megérteni a szisztémát, hogy tulajdonképpen hogyan jutnak el A-ból B-be. Azt a próbapert azért csak meg kellene kockáztatni, nem is értelek, idődbe belefér, nem?
Ha nem jelentettek be biztonsági őrként, akkor tényleg nem vonatkozik rád ez a fél százalék, én viszont biztos, hogy be vagyok jelentve, most is megkaptam a tavalyi éves adóbevalláshoz a papírokat, ezek alapján vallom be az adót, szóval vannak itten rejtélyes dolgok.

Edit exnolbloggerina 2018.03.09. 08:39:02

Csakhogy előkerültél!

Először egy szolgálati kérdés: Ti tudjátok használni a blogajánlót?

A nyugdíjak kiszámításának folyamata számomra rejtély, pénzügyér legyen a talpán, aki üti-vágja, érti.
Az biztos, hogy minél bonyolultabb, annál jobban lehet csőbe húzni a jónépet.

De nálad nagyon kilóg a lóláb, ne hagyd annyiban!

ZorróAszter 2018.03.09. 10:28:47

Kedves Pettra!

Rossz módszer. Ezek a rühes patkányok a saját bandájuknak osztogatnak, a népnek viszont első körben azt se adják meg, ami törvény szerint jár. Ezért nem lehet, nem szabadna beletörődni abba amit ők kiszámolnak, mert eleve ki van adva nekik, hogy a haverokon kívül mindenki más rosszul járjon. Azt se kapja meg ami törvény szerint jár.

Példa: a 70 éves takarítónéninek aki nem tud kijönni a nyugdíjából és munkát vállal, megvonják a nyugdíját a munkaviszony idejére.

A csókosok - például egy minisztériumi osztályvezető - beadnak egy kérvényt, hogy továbbra is folyósítsák a nyugdíját, Orbán aláírja és ő kapja a fizetése mellé a nyugdíjat is.

Mocskos tolvaj patkányok. A jó kurva anyjukat.

pettra01 2018.03.09. 11:07:53

@ZorróAszter: Nem mentegetni akarom őket, de az ilyen kiszámolós dolgokkal mindig is voltak zűrök, én emlékszem, amikor bedőlt a vállalkozásom, mert kiderült, hogy mégse vonatkozik rám egy kedvezmény és járkáltam be, hogy most mi legyen, folyton kiszámították, hogy mennyi a tartozásom és mindig más végeredmény jött ki, de nem kicsi eltérésekkel. Akkor nagyon óvatos voltam, rájöttem, ha elkezdek nagyon kekeckedni, a végén nagyon rosszul járhatok, így aztán amikor aránylag kedvező volt a számítás, azt hamar elfogadtam. Lehet, hogy most se kellene itt reklamálgatnom, mert még a végén kiderül, hogy egyáltalán nem is jár nekem még nyugdíj se :)

nemecsekerno_007 2018.03.09. 11:23:46

- A lakosság nagyobbik fele azért kap pénzt mert "írva vagyon" (törvény írja elő)
- A lakosság kisebbik fele megkeresi a sajátját, meg a nagyobbik felének a pénzét is amit a törvény előír.

Felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer. Így működik, még ha évtizedek óta mást hazudunk magunknak a politikusok aktív közreműködésével.

Akik külföldön dolgoznak egy fillér járulékot nem fizetnek a magyar rendszerbe. Ez lenne az igazságos közteherviselés??!! És még ekézzük a politikusokat???!!! Álszent képmutatás, a politika csak ehhez asszisztál.

Még mielőtt leírná itt valaki a szokásos "dehát 20-30 évig fizetett járulékot" szöveget: az a pénz sehol sincs, mert abból az akkori nyugdíjat, eü elátást fizettük. Ez az egyik évtizedes hazugság.

Családi vagyonfelmérés kellene és akik családon belül meg tudják oldani egymás finanszírozását, azok kiszállhatnának az állami rendszerből és akkor kevesebben terhelnék azt. Utána lehetne azon gondokodni, hogy mennyivel járulnának hozzá a leginkább rászorultak ellátásához.

Így lehetne komolyabb adó- és járulékcsökkentést elérni, ami javíthatna a foglalkoztatáson, meg ugye több lenne a nettó bér is így.

De ez tabu.

Edit exnolbloggerina 2018.03.09. 11:27:55

@pettra01:

Amit 'Aszter alkotott nekünk, frissülővel, gyűjtővel.

sandokan50 2018.03.09. 12:15:42

@Pettra

Törvény szerint az jár, amit a politikusok eldöntenek, legyen ez a nyugdíj melletti kereset 2400-ad része, vagy Erzsébet utalvány. Minél több, annál jobb... :-)) Szerintem ne tekintsük az Erzsébet utalványt adománynak. Ez is jár, ha egyszer a "gazdaság helyzete megengedi."

A nyugdíjemelés nem az új törvény alapján jár. Az újítás csak az, hogy nem kell kérnünk, ami azért nekem például nagy könnyebbség. A hivatali bürokráciát mindannyian ismerjük.

Egyébként én is hasonlóan jártam, mint te. A 2016 éves munkám után nem akarták megadni az emelést. Kiderült, hogy nem az én adóbevallásom számít, hanem a munkáltató bejelentése. Elmentem a volt munkáltatómhoz és egy perc alatt rendezték. Azóta élvezem a havi 500 ft-os emelést.

pettra01 2018.03.09. 12:50:24

@nemecsekerno_007: Családi vagyonfelmérés? Itt? Ahol a szolidaritás már nyomokban sem lelhető fel? Régebben volt egy olyan ötletem, hogy a nyugdíjat nem ilyen munkában töltött évek, meg ki mennyit fizetett be alapon kellene juttatni, hanem státusz alapján, valahogy úgy, mint a családi pótlékot, hogy eléred azt a kort, kapsz annyit, hogy meg tudj élni belőle - ez a szegényeknek nagyon kedvező lenne, hogy végre lenne egy emberi bevételük, a gazdagnak meg nem igazán számítana. szerintem ez egy jó ötlet, de egyből leharapták érte a fejemet, hogy hú, hát ez borzalmasan igazságtalan lenne. Szóval nagyon messze vagyunk még attól, hogy bármit is meg tudjunk változtatni.

pettra01 2018.03.09. 12:51:38

@Edit exnolbloggerina: Hát használjuk, nem? Igaz, most legutóbb nem akart működni, mert közben valami programom letiltotta a felugró ablakokat, de engedélyeztem és azóta megint megy minden.

pettra01 2018.03.09. 12:56:48

@sandokan50: Az Erzsébet-utalványt még véletlenül se tekintem adománynak, bár egészen nyilvánvaló, hogy annak szánják. Egyébként amikor nyugdíjba mentem, fogalmam se volt, mennyi lesz majd a nyugdíjam, fel voltam rá készülve, hogy valami nyomorúságos összeg, és nagyon kellemesen csalódtam, féltem is utána, nehogy kiderüljön, hogy véletlenül valami tévedés történt. Ez a fél százalék egyébként tényleg egy vicc, mennyivel egyszerűbb és tisztességesebb lenne, ha a nyugdíj melletti keresetből vonnának le kevesebbet, de hát az föl se merül. Csak ha nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozol, de hát akkor se te kapod meg, hanem a szövetkezet jár jól. Ki van ez találva.

nemecsekerno_007 2018.03.09. 12:57:13

@pettra01: jaja, előbb nekünk kéne változni :)

élhetetlen 2018.03.09. 14:31:38

@nemecsekerno_007: Kár leírnom újra, de azért megpróbálom. A felosztó-kirovó rendszer egy elvileg egy társadalmi szerződés (az más, hogy a törvényhozó oldal önkényesen változtatgatja), ami arról szól, hogy x éven keresztül fizetsz, és ezért a befizetett összeg mértékében majd kapsz valamit. Majd. „Akik külföldön dolgoznak egy fillér járulékot nem fizetnek a magyar rendszerbe”. Így van, de az az idő nem is számít bele a nyugdíjába, az itt fizetés, külföldön fizetés arányában fogja kapni a nyugdíja egyik részét innen, a másik részét külföldről, tehát ez nem szempont. „Még mielőtt leírná itt valaki a szokásos "dehát 20-30 évig fizetett járulékot" szöveget: az a pénz sehol sincs, mert abból az akkori nyugdíjat, eü elátást fizettük. Ez az egyik évtizedes hazugság.”. Neked meg ezt nem kéne leírnod többször. Beteszed a bankba a pénzedet, az a pénz sincs meg, mert már aznap kiadhatják másnak kölcsönbe, de attól még érvényes az a szerződés, hogy, ha ki akarod venni, akkor ki kell, hogy adják azt, ami neked a szerződés szerint jár. És igen, abból a pénzből adják ki, amit aznap betettek mások. Csak egyszer próbáld már meg átgondolni. Azt már nem is kezdem újra, hogy a „kiszállni az állami rendszerből” egyszer már elkezdődött, igaz, hogy ez terhelte a költségvetést, de a jövőben tehermentesítette volna.

pettra01 2018.03.09. 14:56:13

@élhetetlen: Igazából nagyon sajnálom, hogy a kommunizmus, mint elérendő cél, kiment a divatból, bár mindig is túl sok volt benne az utópia, de attól még tetszett. Alapvetően mindenki biztonságra vágyik, és ha neki a társadalom szavatolja, hogy ez egész életében neki és az ivadékainak meglesz, akkor természetesen a teendőkből is kivenné a részét képességei szerint - mármint az ideális ember, aki ugye ritka, mint a fehér holló. De most a nyugdíjra összpontosítva: ha az ember tudná, hogy az enyémet nem emelik, mert a nagyon alacsonyakat kell inkább emelni, azt mondaná, hogy ez rendben van, de hát nem ez történik. Nem a legalacsonyabbak rendezésére fordítják a plusz pénzt, hanem mondjuk stadionra vagy valami rettentő fontos egyházi célra például, hát akkor én nem adom az enyémet, adják csak ide, ami engem illet.

élhetetlen 2018.03.09. 14:57:00

@pietnik: „há’ így jártál”. Pofára esni könnyű. A harmincas éveimben több év is volt, hogy többet kerestem a jogvédőn keresztül, mint a főállásomban (szoftver). A jogvédő levonta az adót, a TB-t, elég nagy kezelési költséget, tehát ugyanúgy a fele pénz jött haza, mint a rendes állásból, ezért nem vettem észre, (meg, mert harminc éves voltam), hogy mindent vontak, csak a nyugdíj járulékot nem. Tök jó volt a NYUFI adathalmaza, igen, a NAV-tól kapták, ott voltak a leadózott összegek, csak nem számítottak bele a nyugdíjalapba. A másik az, hogy volt egy nyugdíjjárulék levonási plafon, ez is egy nyugdíjplafon volt. Nekem fél évig vonták, akkor értem el a limitet. Ezt eltörölték. 6 éve vagyok nyugdíjas, ugyanakkora fizetéssel, mint az enyém volt, négy év múlva valaki már kb. 50 %-kal magasabb alappal mehet nyugdíjba, mert neki már beleszámít a második félév is tíz éven keresztül. Szóval, jó ez, csak nem nekem.

élhetetlen 2018.03.09. 15:28:52

@pettra01: „ha az ember tudná, hogy az enyémet nem emelik, mert a nagyon alacsonyakat kell inkább emelni, azt mondaná, hogy ez rendben van, de hát nem ez történik.” És, ha már nem akarják megoldani, hogy emberek ne dögöljenek éhen, legalább ennyi kéne, mert ehhez plusz ráfordítás sem kéne. Ezt már valakinek leírtam régebben, most csak bevágom.
„Egyik ember kap 100 eft, a másik 200-eft nyugdíjat. Az átlag 150, 3%-kal az átlagos emelés havi 4500 ft. Ezt a 4500-at adnák oda minden nyugdíjasnak. Nem ördögtől való, mert, az hogy az egyik kevesebbet fizetett be, mint a másik, már az alapösszeg megállapításában benne van, az infláció meg nem függ attól, hogy 20 éve mennyit fizetett be valaki. Csak azt kéne elfogadnunk, hogy a magasabb nyugdíjúnak sem kell több kenyér, vagy krumpli, és neki így is telik másra is. Most az van, hogy aki 100 kapott, az 3000 emelést kap, aki 200-at, az 6000-t. (és azért 6000-ből kétszer annyit lehet vásárolni, mint 3000-ből). Ha az átlagnyugdíjra eső emelést adnák oda minden nyugdíjasnak, attól nem kerülne több pénz kifizetésre, tehát az államnak mindegy lenne. A kisnyugdíjas a saját nyugdíja százalékában kapna csak magasabb emelést, nem összegben, tehát soha nem érné utol a magasabb nyugdíjast, csak nem nyílna tovább az olló. Mert az olló nyílik, és ezt semmi nem indokolja. Mondom ezt úgy, hogy nyugger vagyok, az átlag feletti nyugdíjjal, tehát én az átlag fejenkénti kiosztásával kevesebbet kapnék, mint amennyit most kapok, de megérteném. (Bocs a szép, kerek számokért, de így volt egyszerűbb)”.
És ehhez még hozzájön, ha ez a rendszer marad (márpedig a kiútat, MANYUP-ot beszántották), amit Pietniknek írtam, hogy pár év múlva jöhet, hogy maradnak a 30-50 ezres nyugdíjak, de jönnek a 250 eft helyett az 500 eft-s nyugdíjak. Az lesz a szép világ!

nemecsekerno_007 2018.03.09. 15:44:08

@élhetetlen: "Kár leírnom újra, de azért megpróbálom. A felosztó-kirovó rendszer egy elvileg egy társadalmi szerződés (az más, hogy a törvényhozó oldal önkényesen változtatgatja)"

- "Elvileg" – ez az egyik gond. Igazából nem társadalmi szerződés által jött létre, hanem így alakult. Ezért nem lehet finanszírozni hosszútávon. (lásd.: MANYUP)

" x éven keresztül fizetsz, és ezért a befizetett összeg mértékében majd kapsz valamit"

- x éven keresztül fizetsz másoknak nyugdíjat
- akkor kapsz ha lesz olyan aki ugyanúgy fizet helyetted, ahogy korábban te mások helyett.
- ezt akár az alkotmányba is bele lehet vésni, ha nincs aki fizet járulékot, akkor kurv@ra nem kaphatsz nyugdíjat, csak hitelből. (pl.: IMF)

"Így van, de az az idő nem is számít bele a nyugdíjába, az itt fizetés, külföldön fizetés arányában fogja kapni a nyugdíja egyik részét innen, a másik részét külföldről, tehát ez nem szempont..."

- Kérdezz már meg erről cégvezetőt v. vállalkozót? Meg arról is, hogy őket kérdezte-e valaki v. csak tekertek még rajtuk egyet. Ezért nem volt semmilyen társadalmi szerződés, illetve volt azok oldaláról akik kedvezményezettek, a másik oldal meg kussol és fizet.
- Nem az a kérdés, hogy kap-e innen nyugdíjat, hanem a mostani nyugdíjakba beszáll-e. Mert ilyen a felosztó-kiróvó rendszer. Vagy megint jöhet a hitel, hogy tudjuk fizetni ezeket a drága törvényeket.
Azért , hogy az átlag szavazó megnyugdodjon, a többiek meg le vannak sz@rva.
- Na ilyen ez a társadalmi szerződés, amire hivatkozol...

"Neked meg ezt nem kéne leírnod többször. Beteszed a bankba a pénzedet, az a pénz sincs meg, mert már aznap kiadhatják másnak kölcsönbe, de attól még érvényes az a szerződés, hogy, ha ki akarod venni, akkor ki kell, hogy adják azt, ami neked a szerződés szerint jár."

- Ez akkora ferdítés, hogy fizikai Nobel-díjat kaphatnál érte :D
- Amit beraksz a bankba az nem tűnik el, bármikor kiveheted. (nyílván ha lekötöd akkor jobban megéri)
- Ami járulékot befizetsz, arra meg kb. keresztet vethetsz, mert azt kifizetik másnak.
- Ezt a pénzt max. a temetőben keresheted úgy 20-30 év múlva.
- A bankbetétet meg kifizetik, mert az hitel formájában nem 60+os embereknek adják ki, hanem cégeknek. Jobb esetben.

Ha az állam úgy csinálná mint a bank, akkor akinek bármilyen ingatlana van, az a nyugdíjas halálával az államra szállna, ugyanis az lenne a fedezet a kapott nyugdíjra. Finanszírozási szempontból ez valóság, bármit írunk törvénybe és bármilyen társadalmi szerződésre hivatkozunk.

De ezt is leírtam már ezerszer, ha te továbbra is kegyes hazugságokban szeretnél éldegélni, akkor lelked rajta, csak akkor nem kell rinyálna azon, hogy nem újul meg a politikai garnitúra.
Ahhoz előbb nekünk választóknak kéne változni...

pettra01 2018.03.09. 16:29:28

@élhetetlen: A MANYUP-ot azért nem kellene idealizálni, valójában kockázatosabb, mint az állami nyugdíjbiztosítás, a befizetéseidet jól is forgathatják meg rosszul is, szóval én egy pillanatig nem sírok érte, ráadásul abban a társadalomban, ahol az emberek többsége megélni se tud rendesen, elképzelhetetlen, hogy képes legyen előre gondoskodni a majdani öregkoráról. Igazából szerintem csak az állam által működtetett és az állam által szavatolt nyugdíjrendszer működőképes hosszú távon, arról nem is beszélve, hogy a felső réteg számára egyáltalán nem fontos se a nyugdíjbiztosítás, se az egészségbiztosítás, ő köszöni szépen, megoldja magának, ezek a szegények számára fontos kérdések. Ezért látjuk ma is azt, hogy az egészségügy kérdését meglehetősen mostohán kezelik, valójában nem is értik, mire ez a nagy felháborodás, hát miért nem megy mindenki magánkórházba? De mégiscsak az állam kötelessége működtetni a világunkat, hát neki lenne kötelessége az is, hogy kitalálja végre, hogyan lehet a gyalázatosan alacsony nyugdíjak helyett valami emberi összeget adni.

élhetetlen 2018.03.09. 16:52:37

@nemecsekerno_007: Nem kicsit vagy zavaros. „- ezt akár az alkotmányba is bele lehet vésni, ha nincs aki fizet járulékot, akkor kurv@ra nem kaphatsz nyugdíjat, csak hitelből. (pl.: IMF)„. Ja, azt ne vegyük be az alkotmányba, hogy ha egy bank csődbemegy, akkor így jártál? Nem kapsz vissza semmit? Pedig milyen tiszta helyzet lenne, nem? A bankcsődre elvileg ott van az állami garancia. Az állam fölött már nincs semmi, nem illenék saját magáért garanciát vállalnia? Teljesíteni amit ígért? Ha hitelből, hát hitelből. Mert hitelet felvenni csak a Budepest –Belgrád vasútra lehet, amiről senki nem tudja, mit hoz majd, (mert az, hogy Varga szerint majd itt fognak vámoltatni, és ettől felvirágzunk, az nevetséges), arra nem érdemes, hogy az emberek öregségükre legalább annyit kapjanak, amennyit ígértek nekik?
"Így van, de az az idő nem is számít bele a nyugdíjába, az itt fizetés, külföldön fizetés arányában fogja kapni a nyugdíja egyik részét innen, a másik részét külföldről, tehát ez nem szempont...", írtam. Erre te: „Kérdezz már meg erről cégvezetőt v. vállalkozót? Meg arról is, hogy őket kérdezte-e valaki v. csak tekertek még rajtuk egyet. Ezért nem volt semmilyen társadalmi szerződés, illetve volt azok oldaláról akik kedvezményezettek, a másik oldal meg kussol és fizet.”. Mi köze egy cégvezetőnek ahhoz, hogy, ha valaki 10 évig külföldön dolgozik, és ott fizet nyugdíjjárulékot, vagy biztosítás, és azután itthon nem jár semmi, csak az itthon fizetett idő után? Te legalább érted, hogy miről beszélsz? „Nem az a kérdés, hogy kap-e innen nyugdíjat, hanem a mostani nyugdíjakba beszáll-e”. Te még a felosztó-kirovó rendszert sem érted, csak emlegeted. Aki MOST nem fizet itt, annak MAJD nem kell innen fizetni. Nem érted, mi?
„- Amit beraksz a bankba az nem tűnik el, bármikor kiveheted.”. „A bankbetétet meg kifizetik, mert az hitel formájában nem 60+os embereknek adják ki, hanem cégeknek. Jobb esetben.„. Csak sarkítás. Minden cég, aki hitelt kapott, felszámoltatja magát 0 vagyonnal, (aztán majd nyit másikat). Egy sem fizeti vissza a hitelt, amit felvett. De a bankban nem veszett el a pénzed, majd kifizetnek a be nem jött törlesztőkből, azaz a semmiből. Ja. Te hol élsz? És nem ferdítettem. Az hogy negyven éven keresztül fizet valaki valamennyit az államnak, és ezért elvár valamit, az pont ugyanolyan, mintha havonta berak valamennyit egy bankba, és elvárja, hogy részletekben kivehesse. Szerinted én élek kegyes hazugságokban, szerintem te élsz teljes sötétségben. Na, mindegy megpróbáltam. Most sem ment. Egyébként, ha nem titok, hány éves vagy?

élhetetlen 2018.03.09. 17:04:44

@pettra01: Amit írsz, azzal nem vitatkoznék, a gond ott van, mikor kitalálják, hogy az öngondoskodás úgy nézzem ki, hogy kötelező szülőtartás, meg éljen meg, és nevelje fel a gyerekét is, mondjuk minimálbérből, és fizessen egy rendes nyugdíjbiztosítást, gondoskodjon az öreg koráról, ne terhelje az államot. Mert kibicnek semmi sem drága. Na ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben…A MANYUP mellett csak az szólt, volt család, ahol a nagy visszaterelési kupiban (aki nem lép vissza, az akkor sem kap egy fillért sem az államiból, ha már húsz éve fizetett oda), nem tudják, merre meddig, az egyik visszalépett, a másik maradt. Aki maradt, az évente megkapja, hogy mennyije van, mennyit hozama volt, míg a másik, kiszolgáltatott az aktuális kitalációknak.

pettra01 2018.03.09. 17:26:15

@élhetetlen: Nem igazán vagyok járatos ezekben a manyupos kérdésekben, nekem is volt számlám, de csak azért, mert a cég, ahol dolgoztam, adott erre a célra havonta valamennyit, és hát ne vesszen el, kötöttem egy szerződést, a végén meg megkaptam, ami befolyt, de hogy ez ilyen húsz-harminc éves távon hogyan működik, azt nem tudom. De ez a megfogalmazás, hogy ne terhelje az államot, hát de, az államot mi tartjuk fenn, mi finanszírozzuk, méghozzá azért is, hogy ne legyen ilyen gondunk, hogy mi lesz velünk, ha megöregszünk és nem gondoskodik rólunk senki se. Vagy nem? Ilyet azért a magánnyugdíj nem igazán tud nyújtani, csak a befizetéseid terhére, ha meg csóró voltál és nem fizettél eleget, akkor megnézheted magad.

élhetetlen 2018.03.09. 18:18:27

@pettra01: Persze, én sem tudom, hogy hosszú távon hogy működne, de el tudom képzelni. „magánnyugdíj nem igazán tud nyújtani, csak a befizetéseid terhére”. Úgy ketdődött, hogy a kötelező MANYUP-ba annak a pénznek egy része ment, amit addig az államnak fizettél. Ehhez adhatott még a cég. Akinek 40 év alatt összejött volna annyi, amiből megél, az kikerült volna az állami körből, csak azzal kéne foglalkozni, aki létminimum alatt van. Működhetett volna. De kellet a pénz az általad említett „mondjuk stadionra vagy valami rettentő fontos egyházi célra például”, ezért a nyugdíjjárulékot átminősítették adóvá, hogy el lehessen költeni stadionokra, vagy várba költözésre, vagy vizes VB-re, tehát nincs elkülönítve, forgatva, és az utolsó szö, ez a nyugdíjjárulék levonási plafonjának eltörlése volt. Most dőljön a lé, aztán utánunk a vízözön. Ennél még a MANYUP is jobban nézett ki. És akkor még az is megeshetett volna, hogy a nyuggereknek nem kéne naponta ötven olyan kommenttel találkozni, hogy élősködnek a társadalom nyakán, meg mondjanak le a nyugdíjuk húsz, harminc százalékáról, mert akkor lehet csökkenteni az adót, és több lehet a keresők nettója. Ja, mert másról nem lehetne lemondani ebben az országban. A saját maga szerint jó menő vállalkozó nő, azt mondja, hogy tele van a puttonya a nyugdíjasokkal. Mikor visszakérdeztem, hogy iskolás korában is tele volt-e a puttonya azokkal a negyvenesekkel, akik akkor az iskoláztatását fizették. Ja, erre nincs válasz. Szóval nehéz.

pettra01 2018.03.09. 18:35:06

@élhetetlen: az, hogy adó lett belőle, tulajdonképpen rendben van, végül is ez egy állami kiadás, az állampolgárokról gondoskodni kell, nem lehet külön kezelni a nyugdíjkasszát, hogy orbán most kiszórja mondjuk a pénzt kampányadományokra, jövőre meg nem lesz nyugdíj esetleg, jól is néznénk ki. De hogy másképp kellene ezt az egészet számolni, az biztos. Anyám pl. pedagógus volt, az a fajta, aki a belét is kidolgozta, persze ingyen, mert ha valaki elhivatott, akkor nem a pénzért csinálja, és olyan nyomorúságos nyugdíja volt, hogy én szégyelltem, a rezsit nem tudta volna kifizetni belőle. Nekem szerencsém van, nem rossz a nyugdíjam, ráadásul dolgozom is mellette, nem szükségből, inkább terápiás céllal, hogy legyen valami rendje a napjaimnak, de szinte nekem van bűntudatom, hogy vannak emberek, akiknek még az ételre se jut, pedig ők is végigdolgozták az életüket, most mindegy, hogy nem jól fizető állásban, hogy világéletükben keveset kerestek, de akkor ez rendben van, hogy míg a világ világ, ők legyenek ilyen nyomorultak?

ZorróAszter 2018.03.09. 20:32:46

@pettra01:

Sajnos mindenki így csinálja. Ezért tehetik meg ezek a patkányok, akik befészkelték megint magukat az államba, hogy maguknak és a fajtájuknak osztogassanak a nép kárára.

Tehát biztos lehet benne, hogy akik számoltak, parancs szerint Ön ellen dolgoztak. És azt a pénzt, amit Önről leszedtek, azt "véletlenül" a csókos köztörvényes haveroknak juttatták.

Így működik az APEH és így működik az egész magyar állam.

élhetetlen 2018.03.09. 20:40:04

@pettra01: Na, feladom. „: az, hogy adó lett belőle, tulajdonképpen rendben van, végül is ez egy állami kiadás, az állampolgárokról gondoskodni kell, nem lehet külön kezelni a nyugdíjkasszát, hogy Orbán most kiszórja mondjuk a pénzt kampányadományokra, jövőre meg nem lesz nyugdíj esetleg, jól is néznénk ki.”. Hát most is jól nézünk ki, mert, mint adót, arra költhetik, amire akarják, mert nincs elkülönítve, ami a nyugdíjra kellene. Tehát mehet várba költözésre, Múzeumi negyedre, aztán a sínek fölé telepített parkra, mert ugye fordítva kéne, tehát akármire költhető. Ez szerinted rendben van. Orbán most kiszórja az adó egy részét kampány adományokra, meg azokra a dolgokra, amit felsoroltál, és felsoroltam, de ez tulajdonképpen rendben van. Itt feladom.

sandokan50 2018.03.09. 22:40:47

@pettra01
Azt még meg akartam kérdezni, hogy ha fontosabb neked az a pár száz forint emelés, mint az Erzsébet utalvány, akkor 2012 óta miért nem kérted, hogy állapítsák meg. Bármelyik évben kérhetted volna. Lehet, hogy akkor egyszerűbb lett volna a munkáltatóddal tisztázni a dolgot. És akkor biztosan nem kellett volna pereskedni. :-)
Azért az nem rossz, hogy most kérés nélkül megkapjuk, ráadásul visszamenőlegesen és az időközben történt emelésekkel növelt összegben. Bár lehet, hogy ez is csak egy kampány fogás, azért van mostanra időzítve. Egy barátnőm - aki ugyanúgy nem kérte korábban, mint te - a napokban kapta meg az emelést 2011-12-13-14 évekre. A négy év munkára 2300 ft emelést kapott, de az visszamenőleg került kifizetésre, ami nem kis pénz.

"Ez a fél százalék egyébként tényleg egy vicc, mennyivel egyszerűbb és tisztességesebb lenne, ha a nyugdíj melletti keresetből vonnának le kevesebbet, de hát az föl se merül."
Egyetértek. Ez a nyugdíj növelés parasztvakítás. Állítólag kb. 20 év alatt kapjuk vissza azt, amit levontak járulékként. Ezt a marhaságot viszont nem lehet a mostani kormány nyakába varrni, mert 2007-ben vezették be. Csak a korrektség kedvéért mondom.

sandokan50 2018.03.09. 22:51:57

@pettra01

"...nem kell hozzá különösebben okosnak lenni, de a jelek szerint valamiért ez meghaladja az ONYF képességeit."

Nekem az ONYF-fel a tapasztalataim jók. Amikor a nyugdíjamat állapították meg a fővárosi nyugdíjfolyósítóban többszöri panaszt követően sem voltak hajlandóak levezetni, hogy hogyan jött ki az összeg, amit egyébként egy halandó ember nem tud megérteni.

Akkor az ONYF-hez fordultam, ahol nagyon udvarias és felkészült kollégák segítettek és még azt is megállapították, hogy a nyufig rosszul számolt, így 4000 forinttal nőtt az amúgy nem túl magas nyugdíjam. Egy kedves hölgy még a számítást is levezette nekem. (Nem mintha megértettem volna, de megnyugtató volt, hogy foglalkoztak velem... :-))

pettra01 2018.03.09. 23:46:10

@ZorróAszter: Éppen ma hallottam Bolgár György műsorában, hogy már van 2 millió fölötti nyugdíj is. Ez azért elképesztő, és nem érdekel, hogy mennyit fizetett be, azért fizetett annyit, mert bődületes magas jövedelme volt, de hát szörnyű ez a kasztrendszer, hogy amibe beleszületsz, abból nem nagyon van lehetőség kitörni. Illetve csak úgy, ha véletlenül te vagy mészáros lőrinc, akkor bezzeg.

pettra01 2018.03.09. 23:53:13

@élhetetlen: na igen, ha történetesen úgy alakul, hogy borul a gazdasági egyensúly és valamiért a nyugdíjkasszába nem folyik be a szükséges összeg, akkor egy elkülönített kassza esetén a nyugdíjasok várják meg a fellendülést? Mégiscsak úgy kellene, hogy az ember öregségére legyen olyan, mint a gyerek (amúgy is egyre inkább olyan), és darab-darab, legyen egy tarifája a nyugdíjasnak, de olyan, amennyiből tényleg meg lehet élni és nem nyomorogni. Persze ha világéletében kastélyban lakott meg utazgatott a világban, hát azt finanszírozza a családja vagy takarékoskodjon rá előre, de nem kellene ezt az igényét holtáig jogosnak elismerni. Érdekes fordulat állna be a családokban, sok helyen megnőne az öregek értéke, mert pénzt hozna a házhoz. Hülye elképzelés? Lehet, de nekem nagyon tetszik.

pettra01 2018.03.10. 01:47:56

@sandokan50: Miért nem kértem korábban? Mert nem foglalkoztam vele, én is azt mondtam, hogy pár száz forint, mit szaladgáljak utána, de aztán tavaly elkezdték mondogatni, hát ha meg itt dicsekszenek vele, hogy most már ezt is megcsinálják helyettem, akkor csinálják is meg. Most nem mosakszom itt, hogy igazából nem is vagyok szarrágó, de tényleg, ez amolyan elvi kérdés. Soha nem érdekelt a pénz különösebben, illetve, de, ha nem volt, akkor ki kellett találnom, hogy hogyan legyen mégis, de hogy harácsoltam volna, hát azt nem. Amikor elmentem nyugdíjba, az egy rémes korszak volt, előtte sokáig kórház, táppénz, amit nagy késésekkel fizettek ki, közben a lányom még iskolás volt, az idősebbik fiamnak nem volt munkája, a kisebbik minimálbérért gályázott, szóval akkoriban volt minden, rezsitartoztástól elkezdve a hét krajcár előadásáig, ráadásul akkor találták ki a vizitdíjat is, csoda, hogy egyáltalán életben maradtunk, aztán amikor végre megállapították a nyugdíjamat, az akkora boldogság volt, hogy el se lehet mondani, akármennyit állapítottak volna meg, örültem volna neki, szóval eszembe nem jutott volna bárhol reklamálni. De most ezek a fél százalékok nagyon felbosszantottak, és azért se hagyom magam.

sandokan50 2018.03.10. 22:27:47

"...A nyugdíj mellett dolgozók egyébként tavaly óta kérhetik a külön – tehát a rendes nyugdíjemelésen kívüli – növelést. A Gyurcsány-kormány ugyanis korábban a dolgozó időskorúakat nyugdíjjárulék megfizetésére kötelezte. Ennek mértéke 2007-ben a nyugdíj melletti munkával elért jövedelem 8,5, 2008-tól pedig 9,5 százaléka. A kormány úgy döntött: ezért cserébe a keresmény fél százalékát kérelemre, külön nyugdíjnövelés formájában visszaadja. A kormány bőkezűsége a következő példával szemléltethető: ha a dolgozó nyugdíjas munkájával havonta százezer forintot keres, akkor abból tavaly – a jövedelemadón felül – egy hónapban 9500 forintot vontak le nyugdíjjárulék címén, míg a külön nyugdíjnöveléssel havi ötszáz forintot kaphat vissza. A félszázalékos emelés viszont csak akkor jár, ha a dolgozó nyugdíjas 2007 eleje óta minimum 365 napot munkában töltött. Kiss Sándor elmondta: ezt az időt nem szükséges egyhuzamban munkával tölteni; tehát az előírt napok több részletben is összegyűjthetők.
A külön növelés azonban nem jár automatikusan. Azt az érintetteknek kérelmezniük kell, méghozzá a dolgozó nyugdíjas lakóhelye szerinti regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságtól. A külön növelés egyébként beépül a nyugdíjba, vagyis a későbbi rendes emelésekkel annak összege is gyarapszik majd. Ám így is legalább tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nyugdíjjárulékként egy év alatt befizetett összeget a dolgozó időskorú külön nyugdíjemelésként visszakapja."

pettra01 2018.03.11. 00:57:45

@sandokan50: Igen, ez egy csodálatos, nagyvonalú gesztus, hogy a fél százalékot visszaadják :)

ZorróAszter 2018.03.11. 20:18:56

@pettra01:

Én már korábban is hallottam ilyenekről, bár lehet hogy nem 2 millió feletti nyugdíjról csak több mint 1 milliósról.

Ebben az a vicc, hogy ezek valószínűleg egész életükben minimálbér után fizettek járulékot, és csak az utolsó öt évben fizettek 2 milliós fizetés után, és ez alapján állapították meg ezt a nyugdíjat.
Vagyis befizettek öt év alatt összesen pár millió járulékot, és ezután életük végéig kapnak havi 2 milliót.

Igen. A rendszerváltásnál kellett volna megéreznünk, hogy ezek egytől-egyik haszonleső mocskok, akik a saját népük elárulásából, kifosztásából akarnak jól élni.
süti beállítások módosítása