Csak mondom

Csak mondom

Nyugdíjasok, harcra fel!

2017. június 17. - pettra01

Kitalálták most nekünk, nyugdíjasoknak, hogy lehetőséget biztosítanak a munka világába való visszatérésre. Persze nem azért, mert ezzel rajtunk akarnának segíteni, hanem mert abban bíznak, hogy akadnak közöttünk, akik még nem estek le teljesen a lábukról és az összes eszük se ment el, így képesek leszünk enyhíteni az egyre kínzóbb munkaerőhiányon. Kósa Lajos szerint egymillió olyan nyugdíjas van, akit hadra lehetne fogni - hogy honnan vette ezt a számot, elképzelni se tudom. Mellesleg nagyon sok olyan nyugdíjas van, aki eddig is dolgozott nyugdíj mellett, de most új lehetőséget nyitottak, a szövetkezeti formát. Ez annyiban roppant előnyös, hogy időszakosan is lehet rajta keresztül munkát vállalni, és hogy motiválva is legyen a szépkorú, azt a vonzó lehetőséget is beleépítették, hogy aki a szövetkezeten át vállal munkát, mentesül a mindenféle  járulékok fizetésétől, elég lesz csak a személyi jövedelemadót befizetnie a busás keresete után. 

Máskülönben ugyanis a nyugdíjas munkavállalónak mindent ugyanúgy vonnak a fizetéséből, mint bármelyik másik munkavállalónak. Tehát a jövedelméből levonják a nyugdíjjárulékot és a TEB-járulékot, összesen 10+4%-ot, Ez, ha havi százezer forintos jövedelmet veszünk alapul, 14 ezer forint, ami teljes egészében jogtalan. Ennek fejében a nyugdíjast megilleti az egészségügyi ellátás, ami nyugdíjasként amúgy is megilletné, a nyugdíjjáruléka pedig feljogosítja arra, hogy minden nyugdíjasként munkában töltött év után 0,5%-kal megemeljék a nyugdíját - hogy ez utóbbival ki jár jól, azt nem kell talán mondanom. Havi tízezer forint levonás mellett esélye nyílik arra, hogy egy év után 0,5%-ot emeljenek a nyugdíján. Mondjuk ha kétszázezer a nyugdíja, ami átlag fölötti, akkor annak  fél százaléka ezer forint, tehát az államkassza szép nyereséggel jön ki az üzletből. 

Furcsa módon az a lehetőség föl se merült, hogy a munkára kész nyugdíjasokat általában mentesítsék a nyugdíjjárulék és a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, pedig cserébe egészen biztosan minden érintett azonnal lemondana az évenkénti fél százalékos juttatásról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr7412602299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.06.18. 07:16:34

Kedves Pettra!

Nem tudom, miért cikizi ezt a nyugdíjas szövetkezetet, mielőtt kiderülne, mi is ez. Több okból is lehetséges, hogy még jó is kisülhet belőle.

Nekem is vannak egyébként félelmeim, hogy amit a FIDESZ kitalál, abból nem sok jó sülhet ki.

Az, hogy mit kell levonni a nyugdíjas munkavállaló béréből, az lehet vita tárgya, hogy mi igazságos és méltányos.

Ön speciel szeretné, ha a 65 éves bankigazgató vagy vállalkozó visszamenne, és utána adó és TB mentesen venné fel a továbbiakan a bruttó 1,5 milliót mint nettót a nyugdíja mellé?

Xilit 2017.06.18. 09:47:27

Ez a nyugdíjas-munkaerő közvetítő akkor lenne jó ötlet, ha a társadalom minden munkaképes tagja tehetsége, szorgalma, kedve szerint dolgozhatna, kortól, nemtől függetlenül, és semmilyen szempontból nem lenne kiszolgáltatva egyetlen munkaadónak sem. Ehhez mindenekelőtt kell egy új Munka Törvénykönyve, valamint reálisan megállapítani a létminimum összegét, amely alatt ne lehessen fizetést ajánlani.
Persze, hogy életképes a ma ráérek, de holnap unokázom, és milyen jó, hogy időszakosan , kedvem, elfoglaltságom szerint még pénzt is kereshetek, társaságban is vagyok, meg sem szakadok, haza érek a délutáni kis szunyókára gondolat.
Csakhogy jelen felállásban mindent el tudok képzelni, csak tisztességet nem, de pénznyelőt, pénzmosodát, visszaélésre módot adó gyakorlatot annál inkább.

Nem tudom, a diákszövetkezetek most hogyan működnek, a gyerekek a maguk idejében rendszeresen igénybe vették, és nem panaszkodtak.

Drizari 2017.06.18. 10:52:06

Obsidian lassan két hónapja hallgat, valaki tudja miért?

pettra01 2017.06.18. 16:13:19

@ZorróAszter: Emlékszik még a munkaerőkölcsönzés ötletére? Az is lehetett volna jó is, aztán mégis az derült ki, hogy csúnyán kihasználták az embereket, évekig dolgoztak ilyen cégeknél úgy, hogy még be se voltak jelentve, siralmas pénzeket kerestek, miközben a jótevőik meggazdagodtak. Mostanában nem hallok bérmunkás-cégekről, lehet persze, hogy léteznek, de az is lehet, hogy mind megszűnt, miután elkezdtek nyomozni utánuk. Nálunk valahogy gyakran vesznek rossz irányt a dolgok, talán az emberi természet az oka, vagy eleve a körülmények miatt van, hogy amiben ott a lehetőség, hogy nagyon jó is kisülhetne belőle, végül mégiscsak rossz lesz?

pettra01 2017.06.18. 17:09:05

@ZorróAszter: Nincsenek bankigazgató ismerőseim, el se tudom képzelni, hogy valakinek lehet havi másfél milliós fizetése, de aki már ilyen pénzekben gondolkodik, annak megvannak a megoldásai arra, hogy a lehető legkevesebb közterhet fizesse utána, holott valójában neki tényleg nem számítana, míg a kiskeresetűnek a havi pár ezer forintos levonások is sokat jelentenek. Egyébként azt is kitalálhatná már valaki, hogyha van minimálbér, akkor ugyan bizony legyen már maximálbér is, vagy inkább maximál jövedelem, aminél többet semmilyen körülmények között ne kereshessen valaki. bár már ezzel jól elkéstünk, de még mindig biztosan lehetne kezdeni ezzel is valamit, ráadásul mindjárt könnyebb lenne nyomon követni, ki milyen forrásokból gyarapodik.

pettra01 2017.06.18. 17:21:04

@Xilit: Te is ezt pedzegeted, látom, a létminimumot, meg a bérminimumot, de ide lehetne venni a nyugdíjminimumot is, meg hát mellé a maximumot is, szóval a társadalmi elosztás nagyon nincsen rendben, és itt valahogy még a progresszív adórendszer se hozhatna igazán megoldást. Végtelenül felháborító, miféle jogcímeken jutnak emberek horribilis jövedelmekhez, például az ilyen-olyan bizottsági tagságokért, címzetes nagy semmikért, névleges tanácsadásokért horribilis összegeket fizetnek ki, munka alig, még érteni se kell hozzá, felelősség semmi, és egyszerűen nincsenek szabályok, de úgy látszik, ez minden párt szerint rendben van így, mert nem feszegetik.

ZorróAszter 2017.06.18. 18:11:46

Kedves Pettra!

A munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatosan egy emberről hallottam pár éve az ismerettségi körömből. Ő nem panaszkodott. Talán csak hogy teszik ide-oda.

A diákmunkáról se hallottam rosszat egészen a legutóbbi időkig - a szombathelyi MSZP-s politikus letartóztatásáig.

Az adómentes nyúgdíj melletti munkát nemcsak a bankigazgatók használhatnák ki. Valaki fizeti a minimálbér után a járulékokat, aztán 65 éves kora után névleg nyugdíjba megy, és utána törvényesen nem fizet többé személyi jövedelemadót mondjuk 3-400 ezer forint után.

Bérflafon is azért nem lehetséges, mert egy ponton a bérjövedelem és tőkejövedelem összemodódik. Vagyis ahhoz, hogy valóban meg lehessen szüntetni a korlátlan havi kifizetést, ahhoz a kapitalizmust kellene megdönteni.

ZorróAszter 2017.06.18. 18:18:36

A bizottsági tagságokkal és egyebekkel jobb helyeken (Nyugaton benne USA is) a korrupciót, hazaárulást szokták kifizetni. Ott ahol nem divat a Nokiás doboz.

Úgyhogy nem szabad csodálkozni azon, mekkora baromcsorda ücsörög ilyen igazgatótanácsokban havi milliókért.

Amerikában ilyenek a jutinagyköveti posztok is.

Idejön egy nagykövet, és csak pár hónap után jön rá, hogy nem Afrikában van.
"Csodálkoztam is, hogy miért van ilyen kevés néger!"

ZorróAszter 2017.06.18. 18:19:22

"De gondoltam, a rízsföldeken dolgoznak!"

:o)

pettra01 2017.06.18. 18:36:05

@ZorróAszter: Igazából nem lenne ellenemre a kapitalizmus megdöntése :)
Nagyon félre lettem értve, nem a személyi jövedelemadó fizetése ellen van kifogásom, hanem a TEB-járulék és a nyugdíjjárulék levonása szerintem nem jogos. Ez nem is sok pénz különben, de miért fizet a nyugdíj mellett dolgozó dupla egészségbiztosítási járulékot például? Mert ugye őt nyugdíjasként amúgy is megilleti az ellátás, szóval ez színtiszta lehúzás, mint ahogy a nyugdíjjárulék is. Mert ha mondjuk egy diák kikerül a diák státuszból és nem fizet maga után TEB-járulékot, akkor nemcsak, hogy nem kap egészségügyi ellátást, hanem még a NAV meg is bünteti, tehát ha én nyugdíjasként még pluszban fizetek járulékot, akkor cserébe valami magasabb színvonalú ellátást kellene kapnom, ehhez képest egy korhatáron túl bizonyos extrák már nem is illetik meg az embert.
A bizottsági tagságok: például a mi polgármesterünk hajdanában elherdálta a város MOL-részvényeit, úgy, hogy átcserélte Postabank-részvényre, amin a város marha nagyot bukott, ő viszont cserébe a bank igazgatótanácsában kapott valami tagságot. Legutóbb az úszószövetség valamilyen bizottságában volt egy ilyen cifra tagsága, lehet, most még most is megvan, de még ilyen helyi szinten is elképesztő pénzmozgások vannak. Ha valaki települési képviselő például, akkor ezzel együtt elnyer különféle ilyen címzetes pénzforrásokat, felügyelő bizottságokban, itt-ott.
A diákszövetkezetről én se hallottam rosszat, lehet, hogy a képviselő körüli lárma valójában erről szól? Meg akarják szerezni a szövetkezeteket?

ZorróAszter 2017.06.18. 19:13:26

@pettra01:

"úszószövetség valamilyen bizottságában volt egy ilyen cifra tagsága, lehet, most még most is megvan"

Hacsak bele nem fulladt a medencébe, mert nem tudott úszni. De nem ciki, mert az uszószövettségi felügyelőbizottsági tagságnak nem feltétele, hogy valaki tudjon úszni, nemde?

"Meg akarják szerezni a szövetkezeteket? "
Nem tudom. Inkább mintha azt pedzegették volna, az volt az eredendő bűne, hogy minden rágalmazási pert megnyert Botkának.

ZorróAszter 2017.06.18. 19:18:52

Ja! Mint mondtam, az hogy mi méltányos az jogos vita tárgya lehet. Nekem nincs ellenemre, hogy nyugdíjas már ne fizessen TB-t meg NyJ-ot. De jogosnak tartom azt a szempontot is, hogy ne nyissunk törvényes kiskaput a járulékfizetés elkerülésére.

Meg azt is, hogy elvben ugyanolyan egészségügyi ellátás jár ötször akkora fizetés után vont egészségügyi hozzájárulás után is.

pettra01 2017.06.18. 23:45:17

@ZorróAszter: A járulékfizetés elkerülése egy szint fölött már remekül működik, könyvelők és ügyvédek hada serénykedik azon, hogy a minél többől minél több maradjon, míg a kisembernek esélye sincs semmiféle ügyeskedésre, tőle egyszerűen elveszik, ami neki nem jár. A tisztességtelen haszon fogalma is csak mondjuk a piaci kofa szintjén működik, hogyha aránytalanul többért adja a répát, mint amennyiért szerezte, de én sose fogom megérteni, miért nem tisztességtelen haszon az, amikor egy cég sok milliárdos nyereséggel zárja az évet, mert szerintem ott inkább az a nyilvánvaló, hogy magasan a reális ár fölött vállalta az ő munkáját. Szóval tényleg nem való nekem a kapitalizmus, akárhogyan próbálom elfogadni, nem fog sikerülni.

Xilit 2017.06.19. 09:55:45

@pettra01:

Még a talpam is ökölbe szorult attól a tehetetlen dühtől, amit ez a szemétnél is szemetebb kormány művel. Több ezer diák nem kapott fizetést ebben a hónapban, mert zárolták a diákszövetkezet számláit .

hvg.hu/itthon/20170618_diakmunkas_botrany_czegledy

Basszus, hol vannak a gyermekeiket védelmező szülők? Behúzzák a nyakukat, fülüket, farkukat? Hú, de pipa vagyok!

ZorróAszter 2017.06.19. 20:30:24

@pettra01:

Kedves Pettra!

Szerintem ez egy olyan téveseszme megint, amit maguk a burzsujok terjesztenek. Gumicsont a jónépnek.

Hogy modjuk a banktulajdonos jelentse be magát alkalmazottként a saját bankjába, és minden bankból származó haszna után fizessen SZJA-t, TB-t meg nyugdíjjárulékot.

Ezt persze lehet, hogy a külföldi konkurencia még propagálja is.

Persze csak itt Magyarországon.

A lényeg. Ott nem működik remekül a járulékelkerülés, mert nincs. Ott más mechanizmusok vannak más törvényekkel.

ZorróAszter 2017.06.19. 20:34:22

@Xilit:

Nem ha a botrányt rá tudják tolni Czedlédyre és az MSZP-re.

Márpedig övék a sajtó.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az úgynevezett baloldali média miért hagyta szó nélkül kb. 2000 óta, mióta a FIDESZ meghirdette a sajtókiegyensulyozást, hogy ez zavartalanul jusson idáig.

Ha nem voltak mindannyian zsebben, és nem parancsoltak rájuk, hogy hagyják.

pettra01 2017.06.20. 02:07:15

@ZorróAszter: Hát nekem komoly hiányosságaim vannak ezen a téren is, nemhogy a külföldi gyakorlatot, de a hazait se ismerem, nagyon mezítlábas vagyok, és még mindig ott tartok, hogy elsősorban nem is azt nem értem, hogyan lehet bizonyos embereknek ilyen horribilis jövedelme, sokkal inkább az a rejtély számomra, hogy ezek az emberek még csak nem is szégyellik, hogy havonta akkora fizetéseket visznek haza, amennyiért egy átlagos keresetű ember évekig dolgozik. Szóval hogy szerintük ez így rendben van. Épp most olvastam Ceglédi Zoltán blogját, amit Morvai Krisztinához címzett, hát mélyen egyetértek vele, aztán nézelődtem a kommentek között és megállt az eszem, milyen sokan vannak, akik szerint ha valaki ilyesmit szóvá tesz, az irigy. Pedig nem arról van szó. És egyáltalán nem biztos, hogy aki így gondolja, az maga is érintett, tehát valami kőgazdag, hanem esetleg pont olyan kis átlagos, mint a többi, csak meg van róla győződve, hogy ez így helyes és ennek így kell lennie. Hát ez a legszörnyűbb.

pettra01 2017.06.20. 02:19:18

@Xilit: Úgy látszik, most ez a legújabb módszer, a NAV csap le a Fidesz összes ellenségére, hát már az is elég, ha csak hosszasan vizsgálódnak és addig befagyasztják a számlákat, hatalmas károkat tudnak okozni a diákszövetkezetnek, egyrészt a diákok nem vállalnak munkát, másrészt elveszítenek egy csomó ügyfelet - főleg ha valaki ügyesen hamar csinál egy ugyanilyen szövetkezetet, mert ha néhány hónap után tisztázódik is, hogy hamis volt a vád, a piacot már elvitte valaki más. Különben én azt se értem, amit Simicskával művelnek, mert mondjuk ha úgy dönt, most ettől eddig ingyen adja a portékáját, kinek mi köze hozzá? Ha nem kap érte semmit se, akkor annak nincsen áfatartalma, és akkor mit keresgél a NAV? Ha holnaptól valamelyik pártnak az összes szimpatizánsa úgy dönt, hogy szendvicsemberként fog közlekedni és eleven plakátként támogatja a kedvenc szervezetének a kampányát ingyen és bérmentve, nincsen neki ehhez joga?

Drizari 2017.06.20. 12:21:09

@CsipkeRózsa:

Köszönöm a közvetítést, olvastam a válaszát - jelenleg hanyagolja az írást.

Xilit 2017.06.20. 19:21:03

@ZorróAszter:

Kérdezem sokadszorra, hol van ennek a népnek a baloldalisága? De tovább megyek: csak jó érzésűnek kéne lennie, minden ideológia nélkül. És nem hagyni a gyerekeket kisemmizni, sem a jelenben, sem a jövőjüket illetően.
És nem tűrni, hogy az út szélére lökjék az érdekérvényesíteni nem képes társakat.

Nekem az nem indok, és nem magyarázat, 'Aszter, hogy a német nagytőke zsebében vagyunk.
Szíve, lelke, akarata, esze mindenkinek van, ha akarja, használja is.

Xilit 2017.06.20. 19:24:38

@pettra01:

Ahogy a múltkor megegyezted: egy rugóra jár az agyunk - általában. :)

ZorróAszter 2017.06.21. 10:39:08

@pettra01:

Ekörül sok probléma van. És nem a fizetés a legnagyobb.

Hanem hogy kontraszelektíven tenyésztett barmok kezében van a gazdasági hatalom, akik akkora ökrök, hogy képtelenek a lopott vagyont piaci körülmények között működtetni, hanem továbbra is a korrupt állam fosztogatásából képesek megélni.

Az államot pedig megszállta egy enyvespatájú baromcsorda a vezérürüvel az élen. Amely a kollaborálását adja bérbe hidegen hatalmaknak.

A többi ezekhez képest másodlagos.
Az is, hogy egy idióta miért keres tízszer többet, mint egy világszerte elismert eredményeket elért magyar tudós.

ZorróAszter 2017.06.21. 10:52:20

@Xilit:

Én meg válaszolom sokadszorra, hogy ha a magyar nép nem lett volna alapvetően baloldali, akkor nem lett volna szükség a Horthy érában a Bethlen-Peyer paktum korlátozásaira.

A rendszerváltásnál nem kellett volna össze-vissza hazudozni, hogy ki milyen párt. Még az MDF is a reformkommunistákat lebegtette sokáig. Nagy Imrét meg hasonlókat is.

Hazudoztak szociális piacgazdaságról meg hasonlókról.

Hatalmas energiát fektettek a baloldal szétverésébe a külfölddel karöltve. A baloldali pártok szétverésébe, a médiái, újságjaik tönkre ételébe, elliberalizálásába, ellenszakszervezetek létrehozásába, a többi szakszervezet leválasztásába az MSZP-ről. Szakszervezet ellenes propagandába. A szakszervezeti vezetők lekenyerezésébe, korrumpálásába. A baloldali szavazók fontorlatos elmarására a választásoktól és a politikától.

És ez nem múltidő. Erre ma is folyamatosan költeni kell és költenek is. Méghozzá nagyon sokat.

Ezek mind hatalmas pénzekbe kerültek egyenként is. Miért kellettek volna mindezek, ha a jónép alapvetően nem baloldali.

Akkor ezek a költségek megspórolhatók lettek volna.

Abból sok szép kocsi, kurvahadsereg, villák és minden szép és jó finanszírozható.

pettra01 2017.06.21. 11:16:51

@ZorróAszter: Azt hiszem, ha ötször újraszületnék, akkor se lennék képes felfogni a mai valóságot. Most itt van ez a 3-as metró-ügy, hát ilyen hogyan lehetséges, hogy tízmilliárdos eltérések vannak a kért összeg meg az ajánlott ár között? Úgy, hogy nem hasra ütve írják ki a tendert, hanem mindenféle szakértők állapítják meg a lehetséges költségeket. Vagy ennyire dilettánsok a szakértők, és akkor mire fel fizetnek nekik, és hogy lehet, hogy még nem zavarták őket világgá, vagy ők értenek hozzá, és az ajánlattevők nyilvánvalóan csalók, szóval itt az ember leginkább azon van felháborodva, hogy az ilyen borzasztó tévedések után senkinek nem esik bántódása, újra és újra kiírják a közbeszerzést, mintha ez lenne a normális, pedig hát nem.

pettra01 2017.06.21. 14:53:01

Szenzációs, köszi!

pettra01 2017.06.21. 15:23:35

@Xilit: Nagyon sokféle gondolatot ébreszt az emberben, nekem a legfontosabb most, hogy ezek a mi gazdagjaink miért nem úgy működnek, mint más gazdagok, tehát nem építenek cégeket, nem fejlesztenek, hanem leginkább kimentik a pénzt, mert nincs jövőjük. Pedig lehetne ez másképp is, még ha tudomásul is vesszük, hogy az első millió eredetét nem szabad firtatni, nem is firtatná az ember, ha aztán felnőnének a feladathoz, de eszükben sincs.

ZorróAszter 2017.06.21. 16:12:56

@pettra01:

Ilyen hatalmas munkáknál képtelenség tételesen kalkulálni. Itt csak arról lehet szó, hogy felmérjék, nincs-e valami csapda jellegű horribilis költség, ami elviszi a hasznot.

Aztán mondanak egy számot, ami mellett feltételezik, hogy nyereséges lesz a munka.

Ha nem így lenne, akkor pontosan tudnák előre, hogy mennyi lesz a haszon. De valóban nem tudják előre.

pettra01 2017.06.21. 16:57:11

@ZorróAszter: Akkor még tovább merészkedek, mert tényleg nem tudom, hogy van ez. Mondjuk a becsült költség 100 milliárd - ennyiért elvállalja x cég. Ha mégis többe kerül, akkor a többletet is ki kell fizetni? És ha kevesebbe, akkor kevesebbet is kérnek a munkáért? Nekem az az érzésem, hogy ezek nagyon egyoldalú megállapodások, sose a megrendelő jár jól, vagy tévedek?

ZorróAszter 2017.06.21. 17:15:02

@pettra01:

Vannak különféle trükkök, amikkel több pénzt lehet kicsalni a megrendelőből. Például felvenni a listára egy munkát, amihez később "derül ki", hogy még sok mást is meg kell csinálni, amiről nyilvánvalóan nem szól a szerződés..

Olyanokat kell kiválasztani, amire a megrendelő nem mondhatja, hogy akkor azt nem kérem.

Az, hogy kaphat-e vissza pénzt a megrendelő, azt a szerződés mondja meg. Általában nem. Ha hibás a kivitelezés, akkor is általában pereskedés lesz belőle. Akkor esetleg.

A megrendelőnek ugyanolyan rafináltnak kellene lennie, mint a vállalkozónak, de általában nem az.
Így csak a vállalkozó trükközget és húz ki a lehető legtöbbet a megrendelő zsebéből.

ZorróAszter 2017.06.21. 17:19:29

Apropó: mi lett a radiátorral amit meg tetszett venni? Be lehetett építeni?

pettra01 2017.06.21. 17:27:20

@ZorróAszter: Na, hát ez az, gyanítottam, itt csak vállalkozónak lenni érdemes, persze lehetőleg kormányközeli vállalkozónak.
Az egy konvektor, nem lehetett beépíteni, a fiam azt mondja, hogy teljesen más méret, szóval van egy eladó használt konvektorom, ha érdekel valakit :)

Xilit 2017.06.21. 18:02:31

Olvasva Titeket eszembe ötlött a Hét krajcár.

epa.oszk.hu/00000/00022/00019/00423.htm

Előbb jön össze a hét krajcár, gondoltam, mint ahogy megtaláljuk a tisztességet a szénakazalban.

Xilit 2017.06.21. 18:06:29

Ja: azér' a link - mert , persze, el is olvastam, ha már beugrott összehasonlításként a novella -, hogy miként lehet egy rövid kis elbeszélésben remekművet alkotni.

Xilit 2017.06.21. 18:15:34

@ZorróAszter:

Egy többségében baloldali hajlandóságú nép így el tudta adni a szocializmusát?
Vagy inkább csak rá lett kényszerítve az átkos?
Persze, ez az oroszokról is elmondható lenne, de náluk még annyi kapitalizmus sem volt, mint nálunk, úgyhogy érthetőbb, hogy visszaléptek egy történelmileg kihagyott lépcsőfokra.

Semmi nem működik, ami erőszakkal valósul meg.

Xilit 2017.06.21. 21:50:54

Nyíltan fasiszta irány - meddig tűri a társadalom? Most elválik, mire , merre hajlik ez a nép. Bár, már egyszer bizonyította, éppen a Horthy-érában.

Ja, az apropó: 168ora.hu/orban-viktor-horthy-miklos-kiveteles-allamferfi-volt/

Mondanám, hogy köpni, nyelni nem tudok, de nem lenne igaz. Köpni nagyon is.

ZorróAszter 2017.06.21. 22:46:41

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Nehéz komment terjedelemben válaszolni.

A bővebb válaszban szó lenne hibákról, árulásról, hatalmas összegekből folytatott propagandáról, és sok egyébről.

Magyarországon önmagától nem nyerhetett volna a Magyar Dolgozók Pártja. Vagy ha nyert is volna, valamilyen módszerrel rövid úton elintézték volna.

Oroszország 1917-ben a világ ötödik ipari hatalma volt. Igaz, ez az ipar eléggé egyoldalú és fejletlen volt. Nagy része bányászat és alacsony szintű előfeldolgozás, kevés nehézipar, gépipar, valamennyi könnyűipar.

Azonban mint említettem az Ön blogjában, a marxizmus szerint a termelőerők általános fejlettsége határozza meg a lényeget. Eszerint a Szovjetunió a díszletek ellenére valójában az állammonopol kapitalizmus sajátos formája volt, és hatalmasat fejlődött 70 év alatt.

Xilit 2017.06.21. 23:34:38

@ZorróAszter:

Hajlandó vagyok beismerni, hogy harag van bennem, és ez érzelem, buta, önző , gyerekes érzelem.
Néha magam is meglepődöm, milyen előítéletek buknak ki belőlem, Önnek rovom fel a címkézést, holott egészen demagóg gondolatoknak adok helyt , lett légyen szó akár a saját nememről vagy akár erről a komplexusait felfuvalkodottsággal kompenzáló népről.
De tudom, hogy ezek érzelmek, haragvások, vagdalkozás, forrása pedig a csalódás, mert van egy álmom, nem csak Kingnek, nekem is, és ezt az álmot a jelen életemben sárba taposta, bakanccsal , kéjjel az emberi ....minek nevezzem? , hogy ostobaság, kevés, hogy gonoszság, egysíkú, valahol e kettő keveréke. Igen, rettenetesen haragszom, bár meg lehet kérdezni, milyen jogon? Mert volt egy álmom? Mert lassan ott tartunk, ahol apám 16 évesen? Hogy előállhat egy volt párttitkár fia, akiből miniszterelnököt csinált az ő és a magyarok kalandvágya, hogy a szemünkbe mondja, Horthy kiváló férfiú volt?
Elnézést, hogy így kiömlöttem, de ez a hír kirobbantotta belőlem az indulatokat, és, igen, nekem is dolgom van a saját érzelmi életemmel.
A legszívesebben a marszejezt énekelve hívnám a jónépet: előre ország népe! :)

Erre most mit mondana az apám, arról jobb nem is beszélni. De mikor hallgattam rá? :)

Xilit 2017.06.21. 23:42:08

@ZorróAszter:

Tudom, hogy nehéz kommentben válaszolni, nem egyszer ezért is hallgatok el egy-egy vita során magam is, vagy próbálom annyira tömöríteni, ami már a mondanivalóm rovására megy.

De van lehetőség a kifejtésre, posztban. Úgyis régen írt már. És majd jövünk pietnikkel, hogy több oldalas gondolatfolyammal árasszuk el. :)

ZorróAszter 2017.06.22. 10:27:38

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Ne tessék szabadkozni, nem vettem észre haragot.

Azt a tényt, hogy ha Hitler győz Horthyék segedelmével , akkor itt ma nem Nagy Magyarország van, hanem Gross-Ungarn magyarok nélkül, azt azért kellett eliminálni, mert akkor nyilvánvaló, hogy Horthy és Szálasi akkora hazaáruló volt, hogy hozzájuk képest még Rákosi Mátyást és Péter Gábort is minimum szentté kellene avatni.

Ha győz Hitler, a magyarokat kitelepíti az Uralon túlra, vagy inkább ha már megvolt a jólbevált infrastruktúra, a zsidók után vonatoztatja Auschwitzba.

Nem véletlen, hogy ezek a patkányok pont ezt a barom Horthyt ajnározzák és próbálják a szaros gatyáját tisztára mosni.

Én ezt minden lehetséges fórumon elmondom, de mindigis ez volt a legcenzúrázott cikkem. Ezt a google is blokkolja.

Xilit 2017.06.23. 09:04:32

@ZorróAszter:

Van egy olyan érzésem, hogy a Hitlert kiszolgálók részben maguk is őrültek voltak, részben abban bíztak, hogy ha Braun Éva zsidó létére lehet Hitler társa, akkor ők is eljátszhatnak valamilyen feltétlenül fontos szerepet az általa teremtett világban. No meg ki hiszi el, hogy éppen vele történhessen meg az a szörnyűség, ami másokkal , s amely történésekre csak bólintunk egyet: ilyen az élet.

Az " árja" magyarok lettek volna a leginkább meglepve, ha az emberiség fajtisztítása okán sor kerül rájuk is: hiszen olyan jó, engedelmes, alázatos, hűséges , lelkes inasai és szolgálólányai voltak a náciknak. Látja, amikor a haragomról beszéltem, annak kiváltó okaként pontosan ezekre a ma is meglévő attitűdökre gondoltam: érdekből, félelemből elkurvulni.

" Horthy és Szálasi akkora hazaáruló volt, hogy hozzájuk képest még Rákosi Mátyást és Péter Gábort is minimum szentté kellene avatni. " Ezt dettó így gondolom.

Van, aki hasonlóképpen vélekedik , ráadásul történész:

www.atv.hu/videok/video-20170622-karsai-laszlo

ZorróAszter 2017.06.24. 02:26:53

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Isten ment, hogy bosszantsam, de a pontosság kedvéért hozzá kell tennem, hogy Eva Braun nem volt zsidó, és a háború végéig nem tudott róla szinte senki.

A német származású magyarok abban bízhattak, hogy átesnek a nácik faji ellenőrzésén, ha ilyen-olyan német származást igazolnak.

A svábokat olyasmikkel hitegették, hogy majd itt maradhatnak valamiféle rabszolgahajcsárnak, azonan láthatták volna, mi lett a dél-tiroli németek sorsa. Széttelepítették őket egyenletesen Németországban.

A nácik ugyanis nem mondták ki, de a szorványnémetség kultúráját idegen kultúrával szennyezettnek tekintették, és nem kívánták, hogy fennmaradjon. Ezért szórták őket szét. Ezt tervezték többé-kevésbé a svábokkal is. Már aki megfelelt volna a faji elvárásoknak.

A túlnyomó többségük gyébként annak megfelelt, bár gyanakodtak rájuk, hogy azért pár évszázad alatt becsúszhatott ez-az..

Xilit 2017.06.24. 07:49:14

@ZorróAszter:

Eva Braun: meg is esküdtem volna, ezek szerint hamisan. Így tanultuk? Nem tudom, honnan vettem.

ZorróAszter 2017.06.24. 09:55:17

Talán onnan, hogy Hitler régi, 20-as évekbeli sofőrje és testőre, akivel együtt is ült Landsbergben, és aki az SS alapítója volt, Emil Maurice tényleg zsidó származású volt. Hitler SS száma volt a Nr. 1., Emil Maurice SS száma volt a Nr. 2.

Még Himmler SS száma is három jegyű volt. Aztán mikor a tyúktenyésztő Himmler ráment a pedigrékre, ki akarta rúgni Mauricet, de Hitler nem engedte.

Viszont Maurice kikezdett Hitler unokahugával, akkor meg majnem agyonlőtte.

Hitler egyébként megmentette azt a zsidó orvost is, aki az anyját kezelte azt hiszem, ingyen, és végig vele is volt, amíg meg nem halt. Göring meg azt az orvost, aki a sörpuccsnál kapott golyót kiszedte belőle, amikor mások előbb a rendőrt akarták hívni.

Érdekes hogy az már nem jutott eszükbe, hogy ez a két eset élesen ellentmondott az egész hazug ideológiájuknak.

ZorróAszter 2017.06.24. 10:02:09

Ja! Esetleg még onnan, hogy amikor a zsidókat kötelezték családnév felvételére a Jichak ben Mordechai meg hasonlók helyett, akkor csak német fantázianeveket vagy egyszerű létező német családneveket (Weiss, Roth, ...) vehettek fel. Érdekes, hogy pl. a Schmidtet nem, de a Grubert igen.

De ebből még nem következik, hogy ha valaki Weiss vagy Gruber, akkor zsidó.

Viszont ha fantázianév (nem létező településnév vagyhelynév), akkor majdnem biztos (pl. Rosenthal).

Xilit 2017.06.24. 11:28:58

@ZorróAszter:

Egy kicsit olvasgattam e témában, állítólag 2014-ben egy angol DNS-vizsgálat igazolta Braun Éva askenázi zsidó származását - a hajkeféjében talált maradványok alapján - , ezután viszont fel kellett elevenítenem, mit is fed pontosan az askenázi, és, ha már itt tartottam, böngészgettem a zsidó történelmet, de bevallom, ez nekem most sok. :)

Emlékszem, Lehar próbálkozott beavatni minket a zsidóság történetébe, rítusaikba, de már akkor is nagyon bonyolultnak tűnt.

ZorróAszter 2017.06.25. 13:34:35

@Xilit:

Szerintem ezzel az a baj, hogy valójában zsidó etnikum már nincs. És lehet, hogy sose volt. Erre utalhat, hogy már jézus idejében néhányan azt mondogatták, hogy például a galileaiak nem is igazi zsidók, ami lehet hogy arra utal, hogy például asszírokkal keveredtek, és ez látszott is rajtuk.

Aztán a diaszpórában annyira megnőtt a betértek száma, hogy mikor Hadriamus caesar kiadta a tiltórendelkezést, a birodalomnak már a tizede zsidó vallású volt.

Aztán meg az askenázi zsidók feltehetően a kazárok leszármazottjai, türkök vagyis törökök és nem sémi nép.

Ezek után valami persze kimutatható genetikailag egy adott embernél, de valójában nem az hogy zsidó, hanem esetleg hogy egy jellegzetes arányú keveréke a földközi-tengeri, európai és ázsiai etnikumoknak.

Ami keverék akkor is előállhat elvben, ha 2000 év alatt egy zsidó vallású őse sem volt.
süti beállítások módosítása