Csak mondom

Csak mondom

Vörös kód, Vöröskereszt

2017. január 17. - pettra01

Tegnap az összes csatornán megnyugtattak bennünket, hogy a nagy hidegben is megfelelően tudják kezelni a problémákat. Czibere Károly tanácskozott az erre szakosodott szervezetek vezetőivel, és mint elhangzott, van elég hely a menedékhelyeken, olyannyira, hogy bár eléggé nagy most a létszám, de még mindig van 172 szabad hely. Hogy ez sok vagy kevés, én nem tudom megítélni, nekem mondjuk eléggé szerény számnak tűnik, mert azt is megtudhattuk, hogy még a legzordabb fagyokban is vannak szép számmal, akik semmiképp sem hajlandóak betérni az ilyen jótékonysági intézményekbe. Feltehető, hogy nem 172-en vannak...

Meséli egy ismerősöm, hogy nemrég a leghidegebb napok egyikén úgy döntött az ellátó intézmény vezetője, hogy gyakorolja azt a jogát, mely szerint 24 órára kitilthatja az intézményből a nem megfelelően viselkedő rászorulót. Vannak erre valamilyen kritériumok, amiket hellyel-közzel meg is lehet érteni, Például ha ittasan jelenik meg valaki, hogy ott szeretne tartózkodni, meg lehet tagadni tőle ezt a szívességet, a többi bent tartózkodó érdekében is, elkerülendő, hogy a bódult illető odabent randalírozzon, kötekedjen, és így tovább. Ha mindez nyáron történik, senki nem szól egy szót se, ráadásul való igaz, hogy a feltételeket nem ott, az ajtóban közlik az illetővel, hanem ezt - főleg, ha rendszeres vendége az intézménynek - nagyon is jól ismeri. Na de mínusz húsz fokban? 

Az ember, akivel megtörtént, ráadásul mindenféle egyéb bajokkal is megvert. A lábát valamilyen oknál fogva már elvesztette, tehát már a puszta közlekedés is nehezére esik. Persze ha teljesen épkézláb, de eléggé sokat ivott, már akkor is kétséges, hogy el tud jutni egy olyan helyre, ahol átvészelhet egy fagyos éjszakát. 

Végül is nem tudni, hol húzta ki a napot a szerencsétlen, de hogy nem múlt el nyomtalanul, azt az is bizonyítja, hogy olyan kegyetlenül megbetegedett, hogy amikor ismét bebocsátást nyert, mentőt kellett hívni hozzá és beszállítani egy kórházba. Ott nem sok időt töltött, egy vagy két nappal később meghalt. 

Következménye természetesen nem lesz az esetnek, szépen elfelejtjük, kap egy köztemetést, az ellátásra szorulók száma eggyel csökkenni fog és kész. Most ugyan arról beszélnek államtitkárilag, hogy bevezetik majd a vörös kódot, ami azt jelenti, hogy kíméletlen időjárási körülmények közepette nem létezhet olyan indok, amely alapján meg lehet tagadni bárkitől a segítségnyújtást. Ha annyira problémás, hogy az intézmény nem tudja megoldani az elhelyezését, akkor gondoskodni kell másutt való elhelyezéséről és oda el is kell juttatni a delikvenst. Szomorú, hogy erről rendelkezni kell, hogy az ezzel foglalkozó intézmények dolgozói, akik mellesleg szociális munkások, maguktól nem képesek erre...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr9112133161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.01.17. 19:10:24

Kedves Pettra!

Szerintem vannak olyan hajléktalanok, akik kibírhatatlanul viselkednek. És erre nem biztos, hogy egy ilyen intézmény alkalmazottai fel vannak készülve.

Aki amiatt, hogy részeg, azt elviheti a rendőr mondván nincs ítélőképessége birtokában, és ezért nem dönthet jogosan hogy meg akar-e fagyni. Ugyanígy elviheti akár a rendőr, akár a pszichiátria azt, aki nyilvánvalóan elmebeteg, és azért kötözködik.

A gond azokkal van, aki se nem részeg, se nem bolond, mert az szabadon eldöntheti, hogy megfagy az utcán vagy az erdőben.

pettra01 2017.01.18. 15:38:18

@ZorróAszter: Bocsánat, az éjjel már valaszoltam, de elszállt a komment és elment a kedvem az egésztől...
Szóval azt hiszem, azt senki se állítja, hogy a hajléktalanok könnyű emberek, mint ahogy az alkoholisták se azok, a drogosok se, ettől függetlenül nem csapkodjuk őket agyon. Aki egy ilyen intézménybe megy dolgozni, ezzel meg kell, hogy birkózzon, azt tudja, hogy ez nem egy leánynevelde. Ha nem tetszik neki, ha nem érzi feladatnak, akkor ne vállalja el, erre nem mentség, hogy kevés a fizetés, mert ez nem gályarabság, nem kötelező csinálni. Mellesleg mondjuk engem fel se vennének, mert kell hozzá valami spéci szociális végzettség, szóval elvileg ki is vannak képezve. Tehát ha én az utcán találok egy hóban fekvő hajléktalant és ott hagyom, az nem akkora vétek, mintha azért kapnám a fizetésem, hogy oldjam meg ezeket a problémákat. Azt nem tudom, mit követett el az a szerencsétlen, amiért ki kellett utasítani, de akkor még mindig rá lehet hívni a rendőröket, akik mondjuk elviszik a fogdába, és még ott is jobb helyen van, mint az ég alatt.

pettra01 2017.01.18. 15:43:41

@ZorróAszter: Ja, még valami: Egyszer - igaz, az nyáron volt - engem felhívtak a mentősök, mert egy ismerősöm részegen feküdt valahol egy utcán, és azt mondta a mentősöknek, hogy engem hívjanak fel, majd én megmondom, hogy ő kicsoda. A kérdésük az volt, hogy akkor elhozhatják-e hozzám. Erre persze egyből kiveszett belőlem minden empátia, mert akkor ezzel az erővel az összes részegest ide lehetne hurcolni nekem, hát mire föl istápoljam? És mondtam valami olyat, hogy csináljanak vele, amit akarnak. Nem volt szép, az biztos, de igazából azóta se bántam meg. Végül kicsit verekedtek vele, aztán bepakolták a mentőbe, elvitték valami kórházba, de állítólag mire odaértek, úgy-ahogy magához tért és szabadon is engedték.

ZorróAszter 2017.01.18. 18:36:37

Szerintem nagyjából ugyanazt mondjuk. Legfeljebb szerintem a hajléktalan szállók személyzete nem biztonsági vagy kidobóemberekből áll, hanem szociális munkásokból, akik nincsenek felkészítve arra, hogy mit tegyenek akárcsak egy ordítozó részeggel is. Nem még egy agresszív nagydarabbal.

Erre vannak más intézmények.

Viszont ami probléma, hogy foglalkozunk a hajléktalanokkal, drogosokkal, meg akik látszanak, esetleg még ordítoznak is.

De mindenki leszarja mondjuk azt a unkást, aki mondjuk 50 éves korában rokkant lett, nem ordítozik, nem csinál balhét, ám büszkeségből nem megy segélyért és ingyenkonyhára. Kifizeti a számláit és csendben nyomorog. Csendben megfagy a lakásában esetleg csendben éhenhal.

Őket leszarja mindenki, pedig én is ismertem pár melóst, akiről biztosan tudom, nem állna soha sorba segélyért vagy ingyenkonyhán. Inkább éhenhal.

pettra01 2017.01.18. 18:43:45

@ZorróAszter: Hát oda talán sose jutunk el, hogy a csöndben nyomorgókat észrevegyük.

pettra01 2017.01.18. 18:52:26

@ZorróAszter: Különben tényleg arra születni kell, hogy valaki segélyt kérjen. Egyszer engem is rábeszéltek, amikor tényleg nagyon nagy szarban voltunk és előadtuk itthon a hét krajcárt, aztán mondta egy ismerősöm, hogy miért nem kérek segélyt. Be is mentem, aztán meg is futamodtam, nem való az mindenkinek.
süti beállítások módosítása