Csak mondom

Csak mondom

Bayer Matyi

2016. augusztus 27. - pettra01

Érdemes elolvasni a Mandineren Stumpf András interjúját Bayer Zsolttal. 

 

A nemrég lovagkereszttel kitüntetett és ezzel nem kis vihart kavart publicista magába tekint és azt mondja, tulajdonképpen igazuk van azoknak, akik a stílusát kifogásolják. Mindebből az következik, hogy változásra szánja el magát, a jövőben tartózkodni fog a trágárságoktól. Ezek szerint ezzel rendben is lesz minden, nem a tartalommal volt itt a baj, a formát nem bírta megemészteni a finnyásabbak gyomra. 

Jó kérdéseket kap és válaszol is rájuk, és lényegében ezekből az derül ki, hogy alapvetően kétfelé osztja a világot: vannak ők és vagyunk mi Jóllehet, mi,  kelet-európaiak is összerondítottuk az osztrák tereket, de az más volt. Helyesen tették, hogy megtűrtek bennünket, mert csak idő kérdése volt és felnőttünk a civilizációhoz. Most már mi is kultúremberekké váltunk, azzal a különbséggel, hogy míg a nyugat türelmesen kivárta ezt, mi nem adjuk meg ezt a bizalmat a mostani jövevényeknek. Közben megemlíti, hogy beutazta még a boldog békeidőkben Szíriát és remek ország volt, pedig hát bizonyára azok éltek ott annak idején, akik most Európában megjelennek, de erre az ellentmondásra nem tér ki bővebben. Szóba kerülnek a családi vonatkozások is, többek között az egyik nagypapa, aki a gettóban volt orvos, utóbb pedig III/III-as ügynök lett - hát igen, neki is egy élete volt, és ezek szerint a "van az a pénz" szemléletnek, amely Bayert a Népszabadságtól Széles Gáborig vitte, családi hagyományai vannak. 

Aztán kiderül, hogy az ő indulatossága lényegében természetes: 

"Nézzük meg Kohlhaas Mihályt. Sérelem, igazságtalanság éri és mit tesz? Végigjárja az összes hivatalos fórumot, s csak akkor borít lángba mindent, amikor már az utolsó hivatalosságnál is kudarcot vall. Mit csinál ezzel szemben a mi Lúdas Matyink? Fogja a furkósbotot és elégtételt vesz maga, mert tudja, hogy nincs kiépített, legális útja annak, hogy számon kérje a hatalmasabbat. Két ellentétes mentalitás ez. A polgári világé és nem polgári világé."

 

Mindaz, amit mond, tele van ellentmondással. Polgári világot nehéz furkósbottal építeni. Elsősorban persze nem ettől nem hiteles az egész. Jókora zavar van ebben a fejben, és attól még, ha többé nem káromolja senkinek az anyját, a gondolatok nem fognak kitisztulni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr211655700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.08.27. 18:25:04

Olvastam én is ezt a cikket, nem tudom, mit lehet ebből elhinni. Nem valószínű, hogy bármit megbánt volna. A lényeg nem a káromkodása volt, hiszen azt majdnem mindenki gyakorolja, igaz ő nagyon trágár módon teszi. Nem emlékszem, hogy az uszításról és gyűlölködésről, mondott volna egy megbánó mondatot is. Lehet, hogy nem elég figyelmesen olvastam el az interjút.

CsipkeRózsa 2016.08.27. 18:36:43

Még a múltjával kapcsolatban akartam elmondani,, hogy erről a sokféle változatról eddig nem hallottam, talán mert nem nagyon néztem az életrajzát. Persze, attól még mások tudhattak róla.

CsipkeRózsa 2016.08.27. 20:08:41

Előző hozzászólásomban a múltja alatt a felmenőit értettem.

Ezt most találtam, éppen készültem kilépni a gépből:

hvg.hu/itthon/20160827_Sokaig_nem_tartott_Bayer_csendje#rss

Drizari 2016.08.27. 21:06:23

Nem olvasok Bayer Zsoltot, a vele készült interjút se olvasom el. A fogadkozása csak addig tartott, amíg és amit ide belinkelt CsipkeRózsa.

pettra01 2016.08.27. 21:35:52

@CsipkeRózsa: Szerintem se az a legnagyobb baj vele, hogy káromkodik, bár nála ez egy póz, és amiről érzi az ember, hogy hamis, az zavarja. A gyűlölködés szerinte jogos, elvégre nemcsak ő gyűlöl, az uszítást pedig nem tartja uszításnak, ő csak elmondja a véleményét. Az azért érdekelt volna, mit gondol mondjuk a Mészáros Lőrinc-jelenségről - érinti, hogy nem ilyen polgárosodást szeretett volna, de nem megy bele, hogy tulajdonképpen mi is a baja a mostani világgal..

pettra01 2016.08.27. 21:44:36

@Drizari: Érdekes pedig az írás, én nem bántam meg, hogy végigolvastam. Nem is tudom, hogy olvastam, hogy nem kellene ennyit foglalkozni vele, ez teljesen igaz, éppen erre utazik, egy botrányhős, újra meg újra bedob valami hajmeresztőt, mert akkor felhördül a közvélemény, tele van vele az ellen oldali sajtó és szerinte ez a hírnév. Egyébként most csak kilátásba helyezte, hogy a beígért változást nem kell nagyon komolyan venni, de ami késik, nem múlik.

Drizari 2016.09.03. 10:14:01

Kis ország vagyunk ... ez így van, de az ilyen című írásod nem látható és nem olvasható. Talán piszkozati állapotában várja a nyilvánossá tételét?

pettra01 2016.09.03. 10:51:06

@Drizari: Kösz, élesítettem - hát nem először fordul elő...
süti beállítások módosítása