Csak mondom

Csak mondom

Dinnye

2016. augusztus 04. - pettra01

Panaszkodik a Dinnyetermelők Országos Szövetségének az elnöke, hogy összeomlott a dinnyepiac. Ez is a multik miatt van, mert lenyomják a felvásárlási árakat, ez az exportárakra is hatással van, és olyan megalázóan alacsony árat kínálnak a dinnyéért, hogy sok termelő már be is zárta a boltot, mert nem éri meg a dinnyével foglalkozni. 

Értem én a kesergést, és mégse értem. A piac már csak ilyen. A termelő elveti a magot, reménykedve nézi, ahogy fejlődik a növény és közben álmodozik, mennyi bevétele is lesz neki ebből az egészből. A másik oldalon meg ott a vevő, aki alig várja, hogy megjelenjen a boltokban a dinnye, és minél alacsonyabb áron kapja meg, annál jobban örül neki. A kereskedő pedig a kettő között közvetít, amikor még csak éppen érni kezd a gyümölcs, magasabb árat ad érte, de ha jön a dömping, az ár is zuhanni kezd. Főleg a dinnyénél, amit minél gyorsabban el kell adni, mert különben ránk rohad. A dinnye még csak nem is olyan, mint a többi gyümölcs, amit le lehet fagyasztani, lekvárt, szörpöt vagy akár pálinkát főzni belőle. Ráadásul rövid a szezon, mindjárt itt az augusztus vége és akkor jön Lőrinc és belepisil, ezért aki ezt követően mégis dinnyét vesz, az már magára vessen. 

El lehet azt mondani persze naponta, hogy mennyi lenne az az ár, ami mellett megérné a termelőnek dinnyével foglalkozni, de miért lenne az jó a termelőnek, ha többet kapna érte, de a fele a nyakán maradna, mert ha drágább, kevesebbet veszünk belőle, azt azért nehéz elhinni, hogy tiszta ráfizetés a termesztése, az igaz lehet, hogy nem hozza meg a remélt hasznot, de ezért kár lenne akár a multikat, akár a vásárlói öntudatot hibáztatni, és annak sincs sok értelme, hogy azzal riogassa a szövetség elnöke a dinnyekedvelőket, hogy majd jól abbahagyják a dinnyések a termelést és akkor a továbbiakban nem is lesz szezon. 

Ennyit a mai dinnyékről. Persze a régi dinnyék is eszébe jutnak az embernek. Mikor gyerekek voltunk, egyszer elmentünk dinnyét lopni. Nem hiszem, hogy azért, mert borzasztó szegények voltunk, sokkal inkább a kaland kedvéért. Biciklivel mentünk, a dinnyeföld a főút mellett terült el. Sikerült is elcsenni néhány dinnyét, a nagyok vitték a zsákmányt, mi kicsik leginkább csak ott asszisztáltunk a művelethez. A csősz természetesen megkergetett bennünket, mert neki az volt a dolga. Mi menekültünk, a főúton még nem volt aszfalt, kövekkel volt felszórva. Az eszeveszett menekülés közben egy borzasztó nagyot estem a biciklivel és olyan sikeresen összetörtem magam, hogy állítólag utána jó ideig nem lehetett rám ismerni, mert még az orrom is eltört. Ráadásul még be is kellett vallani otthon, hogy milyen dicsőséges akció következtében szereztem a harci sebeket. 

Egyébként régen létezett az úgynevezett cukordinnye. Lehet, hogy nem ez volt a hivatalos neve, de mi így hívtuk. A sárgadinnyék családjába tartozhatott, de zöld volt a belseje, az íze pedig fantasztikusan finom. Néhány évtizede egyáltalán nem láttam ilyet. Hova lett? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr138944678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.08.04. 17:20:24

Kedves Pettra!

Egy multi, akinek éves árbevétele millió dollárok, simán megteheti, hogy pár évig veszteséggel áruljon termékeket egy országban csak azért, hogy az azt termelők tönkre menjenek, aztán már csak azt lehet kapni és olyan áron, amit ő akar.

Aztán ha a földjük kell, akkor a tönkrement gazdáknak bagóért meg lehet venni a földjét, és még amire kimehet ilyen játék.

Például hogy egy ország legyen maximálisan kiszolgáltatva, mert az élelmiszert is külföldről hozza be.

És ez nemcsak a dinnyére meg ilyesmire vonatkozik, hanem például a munkabérekre is.

Dehát mi akartunk fehérniggergyarmat lenni egyébként.

És ezek a derék gazdák is bizonyosan erre szavaztak, nem a TSZCSre.

littke 2016.08.04. 18:42:00

Jó poszt Petra, örülök, hogy a csősz el nem kapott.
A piac meg olyan, amilyen. Ezt is jól értelmezed. Túl olcsó a dinnye, többet tudnak eladni, túl kevés, magasabb az ára, de sok eladhatalan.
Az, hogy mennyiért termeled, sokat számít, a nagyüzemnek, úgy mint az autógyártásnál, előnye van.
Zorró elmélete ide vagy oda, ez van.
Jobbal még fel nem jöttek.

pettra01 2016.08.04. 18:51:19

@ZorróAszter: Nem látok bele a multik üzletpolitikájába, de valahogy nem hiszem, hogy a magyar dinnye olyan volumen lenne, hogy ezzel kapcsolatban ilyen stratégia készülne. Ha valamiből éppen rogyásig van, akkor fillérekért is meg lehet venni és kész, tény, hogy a termelők kiszolgáltatott helyzetben vannak, de tulajdonképpen a vevők is kiszolgáltatott helyzetben vannak, egyedül a kereskedő van irigylésre méltó helyzetben, akár multi, akár nem. Mellesleg érdekes a termelői hozzáállás is. Például amikor még működött nálunk egy tehenészet, mi kijártunk oda tejért, részben mert az tényleg tehéntej volt, másrészt a gyerekek akkor még kicsik voltak és élvezték a helyzetet. Egy forinttal se adták olcsóbban, mint a boltban, és gondolom, a dinnyések se adnák olcsóbban a dinnyéjüket, ha odamennénk a föld szélére...

ZorróAszter 2016.08.04. 18:53:55

Kedves Little!

Ön élő szobra lehetne Marx A lét határozza meg a tudatot mondásának.

Magyarország egy gyarmat, és itt a kollaboráns kormányok nem hoznak a multik ellen, a gazdáik ellen dömpingellenes törvényeket.

Itt a multi nem köteles igazolni, hogy nem dömpingáron árul. Például a TESCO dinnyét.

Amerikában a Tungsramot félévekre bezárták a vizsgálat idejére, és még kártérítést se ítélt meg nekik a független amerikai bíróság a hamis dömpingvád miatti kiesésért.

Mostanra meg már el is adták a konkurenciának, a General Electricnek, aki annak idején a dömpingvádat benyújtotta.

Hogy is hívják az ilyesmit magukfelé? Ellenséges kivásárlás? Hogy is van az angolul?

pettra01 2016.08.04. 18:56:23

@littke: Megértem én a gazdák baját, mert tényleg sokat dolgoznak vele meg sok a kockázat is, jöhet mindenféle kórság, jégverés, mit tudom én, de valami kis haszon csak van ezen az egészen. Más kérdés, hogy amikor az ember ilyesmivel foglalkozik, a saját munkájának az értékét nem úgy számolja, mintha fizetnie kellene érte - amikor kecskéztem, ha a rájuk fordított időt is számoltam volna, hát kiderült volna, hogy kezdettől erősen ráfizettem, így viszont, hogy csak a takarmányt számoltam, egy darabig úgy-ahogy megérte.

Drizari 2016.08.04. 19:08:53

Pettra:
Létezik ma is az a zöld-bélű sárgadinnye, és közneve változatlanul cukordinnye. Érdekes ez az árvita, megnéztem, mibe kerül a vetőmag. Görögdinnye esetében 25-26 forint egy szem vetőmag, ebből fejlődik ki a 10-14 kilós termés. Idén 55 forint körül mozgott a szezonkezdő felvásárlási ár kilónként, ami nyilván később csökkent.

Mai agrárkamarai hír: túlkínálat van Európában is és itthon is, ezért alacsonyak a felvásárlási árak. A túlkínálatot az okozta, hogy a spanyol és az olasz görögdinnye nem fogyott el július közepére, amikor megjelent a piacon a magyar. Ebben az időjárás volt a ludas, mert idén júliusban "Lázár" nem pisilt bele a spanyol és az olasz görögdinnyébe. Így a magyar felvásárlási ár lecsökkent kilónként 30 forint körülire.
Ez ugye azt jelenti, hogy a 25 forintos vetőmaggal szemben (+ talajművelés költsége+egyéb költség) egy-egy darab dinnyére csak 300-420 forint árbevétel jut.
(és tovább bonyolítja a dinnyekrízist ez a "fehérniggergyarmat" státusz is :-))

Végül: a sárgadinnye kicsit drágább, itt egy szem vetőmag hozzávetőleg 45 -52 forint a fajtától függően. A termés átlagsúlya 0,80 - 1,5 kg/db, és kevesebb fogy, mint a görögdinnyéből.

ZorróAszter 2016.08.04. 19:08:59

@pettra01:

"amikor még működött nálunk egy tehenészet" és "nem hiszem, hogy a magyar dinnye olyan volumen lenne"

A multiknak van idejük. És pénzük.

Arra, hogy egyenként apránként lőjék ki a magyar mezőgazdaság elemeit.

Persze egy dinnyeügy nem nagy téma. Mint ahogy mondjuk a cukorügy se volt nagy téma.

Aztán 25 év után körülnézünk, és azt látjuk, hogy eltűnt a tehénállomány, sertésállomány, külföldről hoznak be dinnyét, paprikát, paradicsomot.

És így mostmár vagyunk olyan kiszolgáltatottak, hogyha azt találják ki, indiai éhínséget ereszthetnek ránk, ha nem akarunk ingyen dolgozni.

CsipkeRózsa 2016.08.04. 19:17:53

Én úgy emlékszem, Budai Fideszes képviselőnek a feladata volt többek között a Tesconál és más élelmiszer áruházaknál az alma, dinnye és egyéb gyümölcs, zöldség árának előírása. Akkor felvitték a dinnye árát, azóta sem volt az akkor megállapított alatt. Egyébként, ezt a megoldást Fideszes dinnyetermelők találták ki.

A gazdák fogjanak össze, és értékesítő helyeket létesítsenek, az volna a saját érdekük.

ZorróAszter 2016.08.04. 19:47:04

Kedves CsipkeRózsa!

Nem megoldás. A TESCO árbevétele több millió dollár Magyarországon. Bármelyik termelői csoportot, bármely terméket kipécézheti, és adhatja akár tizedáron is a terméket akár éveken keresztül is.

De a kipécézett kör gyenge, így egy rossz szezont se bír ki.

A nyugat egyébként a tőlünk lopott pénzből támogatja többek között az otthoni mezőgazdaságot.

Versenyezzen a magyar paraszt az agyonkedvezményezett, agyontámogatott nyugatival, aki egyébként is sokkal tőkeerősebb volt.

Nem azért nem gyújtogatják már a magyar kamionokat a francia kulákok csendőri asszisztenciával, mert megbékéltek. Hanem mert már nincs magyar kamion, amit felgyújthatnának.

littke 2016.08.04. 20:00:55

@ZorróAszter:
"Hostile takover" ellenséges bekeblezés. Nem illegális.
A kapitalizmus nem társasjáték, tényleges vesztesek vannak.

littke 2016.08.04. 20:06:46

@pettra01:
"egyedül a kereskedő van irigylésre méltó helyzetben, akár multi, akár nem. "
Ez egy óriási tévedés. Csak beszélj akármelyik kiskereskedővel.
De még a multik is élet-halál harcban vannak egymás ellen, itt nálunk legalább is, mert a legtöbb vevő oda megy ahol a lealacsonyabb az ár, a profitjuk ebben az iparban, az összes közül, tudtommal a legalacsonyabb százalék.

ZorróAszter 2016.08.04. 20:31:54

@littke:

Feltéve ugye, hogy a vállalat vezetői nem játszanak össze a vásárlóval mint amik Magyarországon történtek.

"De még a multik is élet-halál harcban vannak egymás ellen,"

Ha végigkövetnénk a tulajdonosi láncokat, és ki tudnánk szűrni a strómanokat, akkor kiderülne, hogy a TESCOnak végső soron ugyan az a tulajdonosa, mint mondjuk az Auchannak.

Az ádáz harc csak ürügy a termelők kifosztására és a jövedelmek tetszőleges ide-oda csorgatására.

Más cégek vonatkozásában megcsinálták ezt a feltérképezést, és kb. 150 bankból, holdingból, konzorciumból álló csoporthoz jutottak, amely összesen 20 ezer milliárd dollár érték körüli részvényt birtokol. Ezeket pedig az a bizonyos 100 (vagy max. 400) klán birtokolja.

Mivel a TESCO és mondjuk az Auchan is globális cég, kizárt, hogy nem ugyanúgy ugyanezekhez jutnánk.

pettra01 2016.08.05. 01:27:00

@Drizari: Hogy te miket tudsz, hát csak ámulok, hogy milyen drága a dinnyemag - nem is érti az ember, miért veszik, miért nem inkább félrerakosgatják ilyenkor a sok magot - vagy az vetni nem jó? Egyszer valami öregasszony mesélte, hogy a jó dinnyéseknél az asszonyok a mellük között hordták a dinnyemagot, ott volt jó helyen, mert előmelegítették vagy mi, és akkor előbb lett dinnyéjük, mint másoknak, és akkor drágábbért tudták eladni. Hát úgy látszik, ez már kiment a divatból, na meg több hektár dinnyeföldhöz azért jó sok mag kell, akkora melle egyik dinnyésnek sincs talán. Persze a paradicsomnál is van valami olyan, hogy nem lehet akármelyik paradicsomból kinyerni a vetőmagot, hanem mit tudom én, a legfelső paradicsom a jó, vagy valami ilyesmi, már nem emlékszem. Szóval a mezőgazdaságban nagyon nem mindegy, hogy hol van az a föld, milyen minőségű, mikor vetsz, mert néhány nap eltérés is nagy pénzeket jelent. De ők ezt jobban tudják.

pettra01 2016.08.05. 01:34:13

@Drizari: Nincs okostelefonom, meg ha lenne, akkor se valószínű, hogy vén fejjel nekiállnék pokémonokat hajkurászni, de ahogy leírják, teljesen hihető, hogy valójában vannak hátsó szándékok mögötte.

pettra01 2016.08.05. 01:40:06

@ZorróAszter: cukorügy - azért ezeknek a fondorlatos globális terveknek a megvalósításához mindig szükség volt a magyar elitre is, aki abban volt érdekelt, hogy segítse ezeknek az érdekeknek az érvényesülését. Egyébként a magyar mezőgazdaságba is sok támogatás jön be, csak hát azt nem az egy-két holdas dinnyés kapja, hanem a több száz holdas Mészáros Lőrinc például.

pettra01 2016.08.05. 01:42:41

@CsipkeRózsa: Volt még az MSZP-s Karsainak is valami dinnyeakciója annak idején, szóval ez a dinnye-mizéria évről évre előjön.

ZorróAszter 2016.08.05. 05:56:15

@pettra01:

Ezért is beszéltem a gyarmatosítóinkat kiszolgáló kollaboráns kormányokról. És korábban azokról a tolvajokról, akik a rájuk bízott tulajdont bagóért átjátszották a külföldi tulajdonosoknak.

Drizari 2016.08.05. 06:36:21

@pettra01: Mint írtam, megnéztem, mibe kerül a vetőmag, titka ennyi. Például a Crisby F.1 jelű magból 1 zacskó/1000 szem 25940 forint. A Bonta F.1 fajtájú olcsóbb: 250 szem 5398 forint, nagyjából 22 forint egy szem vetőmag.

A termesztésbe még be kell kalkulálni a földalapú támogatások összegét is, ami hektáronként és euróban van meghatározva. Ezt az EU fizeti a "fehérniggergyarmatának". Igaz, meg kell felelni néhány kritériumnak, többek között pl. a műtrágya és a védőszer-használat mennyisége csökkentésének, de 1 hektártól igényelhető és az "integrált szántóföldi növénytermesztési célprogramban" zöldségnövény esetében 223,53 euró/hektár, vagyis mai középárfolyamon számítva ez 69500 forint. Ebből bőven kijön a traktor üzemanyagköltsége és a traktoros zsebből bére.
(150/2004. (X. 12.) FVM rendelet II. fejezete)

Drizari 2016.08.05. 07:16:28

A támogatáshoz még hozzátartozik: a földhasználó/megművelő kapja közvetlenül ezt az összeget. A földtulajdonos éves bérleti díjat kér a földhasználótól, de az is belefér a támogatásba. Aki mondjuk tulajdonosa és megművelője 200 hektár földnek, az bekasszíroz ebből 13 millió 900 ezer forintot. Így buli csemegekukoricát termeszteni ... ha van rá szerződés a felvásárlóval.

ZorróAszter 2016.08.05. 08:21:59

@Drizari:

Akkor már csak két kérdés maradt a Magyarországnak nevezett fehérniggergyarmaton:

1. Hány millió forint támogatást kap egy magyar dolgozó aki mondjuk a csirkék nyakát nyiszálja a csirkegyárban?

2. Milyen törvény garantálja, hogy a földtulajdonos hogyan növelheti a bérleti díjat elszedve a támogatást, és hogy a földtulajdonosok ne kartellezhessenek a bérlőkke?

Drizari 2016.08.05. 08:59:08

@ZorróAszter: Nem vagyok orvos, így a kettőnk közti beszélgetés egyenlőtlen.

ZorróAszter 2016.08.05. 11:32:50

@Drizari:

A kérdéseim világosak voltak.

Csak Ön hiszi, hogy az olvasók elhiszik Önnek, hogy méltóságán alulinak érzi válaszolni.

Szerintem mindenki tudja, hogy ködösít, és ez annyi lefoglalja, hogy az ellentmondások kiküszöbölésére, érvekre már semmi energiája nem marad.

pettra01 2016.08.05. 11:45:59

Jól érzékelem, hogy valami rút viszály kezd bokrosodni itten holmi dinnye-ügyek kapcsán? Ér ez annyit, kérem szépen?

ZorróAszter 2016.08.05. 12:03:05

Két kérdés - válasz nulla.

Ez nem viszály, csupán valóban egy egyenlőtlenség.

Igaz, nem orvoshiány hanem észhiány okán :o)

Xilit 2016.08.07. 11:31:27

Gyerekkoromban annyi gyümölcsöt ettünk, hogy nem is tudtunk volna elhízni, ugyanis tele voltunk az elfogyasztott - elfogyasztott? befalt :) - almával, barackkal, dinnyével. Igen, tudom, az átkosban, amelyben rabok voltunk, nem szabadok, s kelletlenül ugyan, de elfogadtuk - ha már muszáj volt - a létbiztonságot, hogy jóformán ingyen volt a lakás, az élelem, s roskadásig tele a piac , amelyet lelkesen látogattam az édesanyámmal - imádtam vásárolni járni, a piac hangulata semmivel össze nem hasonlítható - , szóval, az átkosban, amelyet ma illik utálni, bírálni, de, amelyben én felhőtlenül jól éreztem magam, fillérekbe került a gyümölcs. Persze, az állam irányította az árakat, nem a piac, de az is igaz, hogy az állam viselte gondját a földeknek, is, amelyek magas hozamot tudtak produkálni - talán, mert jó gazdáik voltak?
Mit is akartam mondani? Ja, hogy gyerekkoromban annyi gyümölcsöt ettünk, hogy gyakran az ebédet is kihagytuk, csak délután jutott eszünkbe, hogy melegíteni kéne.
Tegnap jó szokásomhoz híven igen csak elidőztem a piacunkon, és csak a sokadik köröm után vettem egy dinnyét, egy kistermelőtől , 149 ft-ért kg-ját. 390 ft-ot fizettem , a dinnye most került terítékre, isteni finom. A kereskedők, akik maguk csak akkor kerülnek kapcsolatba az áruval, amikor felvásárolják, 199 ft-ért adták.
200 ft egy kg dinnye. Szerintem ez horror ár. Egy nagy család, amelynek nem fog kölcsön adni 167 milliót a szülői ház, tud az asztalra tenni egy 5-6 kilós dinnyét? 3-4 kg őszibarackot, almát? Még most is láttam cseresznyét 1100 ft-ért.

Hogy is monda, little? " A kapitalizmus nem társasjáték, tényleges vesztesek vannak. "

Pedig az az igazi társadalom, amelynek csak győztesei vannak. És ez kizárólag a mi akarásunkon, a mi döntéseinken múlik. Csak engedni kell, hogy mindenki a maga tehetségét élhesse. Nem szemináriumot akarok tartani, de felhívni a figyelmet arra, hogy minden a mi döntésünk következménye, s hogy lehet, mindig lehet az elavult szokásokon, az önzésen változtatni, azt igen, az határozottan a szándékomban áll. Most éppen a dinnye apropóján.

pettra01 2016.08.07. 11:57:17

@Xilit: Tegnap volt nálunk látogatóban egy régi ismerős testvére, és a régi ismerős küldött vele őszibarackot a saját fájáról. Évek, vagy inkább évtizedek óta nem ettem ilyen finom barackot, amit akkor szedtek le, amikor megérett, már majdnem el is felejtettem az ízét. A paradicsom is ilyen, megveszed a boltban, akármilyen szép, de érezni rajta, hogy éretlenül szedték le. Régen, amikor volt minden a saját kertünkben, nem is tudtam értékelni, most mit nem adnék érte, ha lenne...
Régen ha végigmentél az utcán, a kapukhoz mindenki kitette azt, amije volt eladó, háztól meg lehetett venni mindenfélét, ez is kiment a divatból, hogy miért, nem tudom. Vagy nem termelnek már semmit, vagy nem látják értelmét, kár.

Xilit 2016.08.07. 14:33:13

@pettra01:

Tényleg, nálunk - Óbuda - is nyitva álltak a kertkapuk, s kinek mije volt, kitette a kerítése tövébe, hokedlire, kis sámlira, csak úgy, otthonosan. Virágra, zöldségre, gyümölcsre emlékszem, de , mintha kézimunka is rémlene. Nagyon szép utca vezetett a piacunkhoz, rendben tartott porták mentén. A fák lombjai összeértek az utca közepén, s ahogy átszűrődött rajtuk a napfény, az valami csoda volt. De nem ez volt az egyetlen barátságos, meghitt utca, akadt belőle a régi Óbudán, több is.
Ma, ha rám tör a honvágy és nézegetem az Óbuda Anno-t, meg összevetem az emlékeimmel, nem is értem, mi a szép, mi a jó ebben a nagyon fogyasztói , elidegenedett világban.
Nekem a Balaton is a régi kúriákkal volt az igazi, a zsalugáteres ablakaikkal, teraszos , lépcsős feljáróikkal.
A minap volt nagy örömöm, kár, hogy lorddal már nem tudom megosztani: megtaláltam Balatonújhelyen azt az utcát, ahol gyerekként töltöttem a nyarakat a szüleimmel, s ahol lord is táborozott a kis cserkészeivel. Egymás mellett voltak az üdülők.

Szerettem azt a békét, biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ezek nélkül nem lehet tervezni.
Hova nem jutottam a dinnyétől?
De , nagyon zavar ez a mohó, kapzsi fogyasztói mentalitás.

Drizari 2016.08.08. 12:23:19

@Xilit:

Szépek a magyar kúriák, a valamikori nemesi udvarházak, a földbirtokok központjai. Érdekes, hogy nem verték szét őket, mint egy letűnt kor mementóit. Vajon mit érezhettek a kúriák egykori gyereklakói felnőtt fejjel visszatekintve ezekre az épületekre a hatvanas-hetvenes években?

A minap bukkantam egy kordokumentumos rövidfilmre, a hetvenes évek közepén készült egy településről, érdekessége a kocsmatemplom, ami egyedülálló az országban. A filmben nem említik. A település lakói, mint az kiderül a filmből, nem éltek valami rózsás körülmények között. Ami nagyon meglepett, hogy ennek ellenére 1758 lélek lakta 192 házban. Ma, ha igaz, hatszázan lakhatják, ezt a wikipedia 2001-es adatnak hozza. A Kádár-rezsim alatt is elszigetelve éltek lakói, nemcsak Rákosi idején, mert megbízhatatlannak számítottak. A kisfilm elkészülte csodaszám, de nem kevesebb csoda, hogy épségben megélte napjainkat. A kommunisták őrizték egy páncélszekrényben. Bemutatni tilos volt.

Falu a határszélen:
www.youtube.com/watch?v=_0H6VT8osIA

Ma tipp-topp kis falu lett takaros házakkal és kertjeikkel. Feltevésem szerint sok osztrák vásárolhatott itt ingatlant.

Xilit 2016.08.08. 17:55:28

@Drizari:

A bányászfaluról van szó?
süti beállítások módosítása