Csak mondom

Csak mondom

A Spéder-jelenség

2016. június 14. - pettra01

Bevallom, sokáig nem is hallottam erről a Spéderről. Néhány héttel ezelőtt egy kormányszóvivői tájékoztatón kezdte el valaki feszegetni a Spéder-kérdést valami pénzszállítás kapcsán. Még a neve is ismeretlenül csengett számomra, először Spílernek értettem, na de az utóbbi időben annyit hallok róla, hogy kezd a könyökömön kijönni. Merthogy szegény Spéderre megadták a kilövési engedélyt. Most már tényleg a kelleténél többet tudok róla, például, hogy Lázár jóbarátja, tán szomszédja is, aki egy volt a mi kis félisteneink közül, na de most őt is utolérte a sorsa, már megkapta a sugallatot a célzóstáb, hogy a sarkára kell irányozni. 

Most tele van  vele az internet, mert neki maholnap vége lesz, a vagyonvesztése mellett (ami ráadásul másokat is érint, mert bankja is van szegény embernek) előbb-utóbb az Indexből is kiforgatják. Mit is tegyen a földi halandó ilyen hírek hallatán? Kezdjem sajnálni Spédert talán? Azért annyi fantáziám még nekem is van, hogy odáig nem kellene elmerészkednem, hogy szánakozzak, az ilyen Spéder-félék nem úgy mennek tönkre, mint te vagy én, hogy földönfutó leszel, ők valahogy úgy esnek ki az isten kötényéből, hogy még véletlenül se üssék meg magukat. Csak annyira vesztesek, mint afféle száműzött király, aki elvesztette ugyan a trónt, de azért a javak tetemes része biztos helyen van, amiből futja neki a holtomiglan tartó trónkövetelésre. 

Szóval Spéder most fölzárkózott Simicska mellé, eggyel több kegyvesztett a palettán, na de vannak még bőven a húsosfazék mellett, nagy a tolongás, most pláne, mert a hagyomány szerint a hűtlenségi perek áldozatainak javait elnyerhetik a kegyencek. Attól persze nem kell tartanunk, hogy egészen véletlenül nekünk is leesik valami a nagy osztozkodásban, mint ahogy bennünket nem fenyeget az a veszély sem, hogy úgy járunk, mint Spéder vagy Simicska. 

Pedig most éppen azt fejtegetik itt-ott, hogy a Spéder-jelenség tulajdonképpen üzenet a társadalomnak. Azt mondta Csintalan ma este, hogy ez az üzenet az egész társadalomnak szól, azt kell belőle érteni, hogy senki sincs biztonságban, mert ha megneheztel ránk a hatalom, mi is úgy járhatunk, mint a Spéder. Hát ezen csaknem elkezdtem nevetgélni. Ha valakin eluralkodna az aggodalom és félve nézne körül, hogy ugyan mikor fog ő is úgy járni, hát ezennel megnyugtatom, hogy a hatalom jóvoltából nekünk nem nagyon van félni valónk, köszönhetően annak, hogy összes javaink nem érnek fel egy ilyen Spéder-féle kutyaóljának értékével, csekély a valószínűsége, hogy bárki számára kihívást jelentene, hogy bennünket mindenünkből kiforgasson. 

Ami persze nem jelenti azt, hogy biztonságban vagyunk, Valóban üzenget a hatalom, ráadásul nem most kezdett üzengetni, már jó ideje kapjuk a félre nem érthető üzeneteket, talán végre ideje lenne megérteni. Nem attól kellene félnünk, hogy úgy járunk, mint Spéder vagy Simicska, hanem hogy úgy fogunk járni, sőt, még rosszabbul, ahogyan már évek óta járunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr788807794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.06.14. 08:49:09

Kedves Pettra!

Spíller és Láng szemetet szállítottak, Spéder meg Lázár aranyat.

Előbbiek aranyosak voltak, utóbbiak meg szemetek.

Ez tévesztette meg :o)

ZorróAszter 2016.06.14. 08:50:06

Itt valami maffiaháború tört ki.

De már jó pár éve.

pettra01 2016.06.14. 12:16:25

@ZorróAszter: Ugye, ugye? Így jár, aki elbámészkodik és nem tartja a szemét a fontos eseményeken. De végül is egy hitetlen számára nem életbevágó, hogy éppen hogyan állunk a szentekkel, legfeljebb néha összekeveri őket, de nagy baj nem származik belőle, nem sok dolgunk van egymással. Csak hát úgy fest, hogy most már ez is része lesz az alapműveltségnek :)

pettra01 2016.06.14. 12:29:59

@ZorróAszter: Kár, hogy leginkább akkor figyelünk oda rájuk, amikor egymást ölik, pedig ez vidám része a történetnek. Amikor békés egyetértésben csak bennünket sanyargatnak, azt már észre se nagyon vesszük. Megtanulunk annak is örülni, ha aznap nem húznak deresre bennünket.

Drizari 2016.06.14. 13:47:12

Politikai hatalom csak akkor ér valamit, ha ehhez gazdasági hatalom is párosul. Spéder megpróbált a bankjával és a médiájával erősödni, ami nagyon nem tetszett az Orbán-Matolcsy duónak. Csányinak és Demjánnak se esett jól a növekedési-terjeszkedési kísérlete, és különben is, Spéder Rajk szakkollégiumos volt, nem pediglen Bibó szakkollégiumos. Ennyi történt és történik, ez nem érinti az egyszerű földi halandókat, a csata a szférákban zajlik.

pettra01 2016.06.14. 18:55:37

@Drizari: Az a baj, hogy a politikai hatalmat mindenki a gazdasági hatalom megszerzésére használja. Persze ez nyilván egy fajta kényszer is, attól még förtelmes. És hát némiképp mértéket is illene tartani, viszont ha már a mértéktartás nem oldható meg másképp, akkor nagyon nagy szükség lenne olyan szabályokra, amelyek ezt garantálják.

Drizari 2016.06.14. 20:26:39

@pettra01: Ez nem magyar sajátosság, így működik máshol is. Régen is így működött nálunk, csak akkor azt hazudták, hogy a nép vagyona: "tiéd a gyár, magadnak építed" - szólt a szlogen, de ebből csak az volt a dolgozóé, amit a gyárból hazavitt. Ma a pártsemleges területeket a külföldi befektetők jelentik, ők dolgoznak akkor is, és termelnek, ha kormányváltás van, nekik a profit a lényeg és a világpiac. Példa rá az öreg Suzuki, aki 1991-ben alapította a gyárát Esztergomban. Ma már hónapokat várhatsz egy új Swiftre, annyira fölfutott és fejlődött a többi típusa, az SX4, a Baleno, a Vitara. A Suzuki gyár biztosan nem fogja politikai szélbe állva visszafogni a termelését, csak hogy buktasson egy kormányt, de nem teszi ezt az Opel, a Mercedes és az Audi sem.

ZorróAszter 2016.06.14. 23:43:20

@Drizari:

"a csata a szférákban zajlik. "

Inkább az alvilágban.

ZorróAszter 2016.06.14. 23:48:23

@Drizari:

" nem fogja politikai szélbe állva visszafogni a termelését, csak hogy buktasson egy kormányt, de nem teszi ezt az Opel, a Mercedes és az Audi sem. "

Azért láttunk már példát ilyesmire is.

Pl. olajtársaságoknál is.

Meg például a Szuezi csatorna államosításánál is.

Amikor oda-vissza járatták a csatornán a hajókat, hogy baleset történjen, amiért Egyiptom tehető felelőssé.

pettra01 2016.06.15. 00:57:58

@Drizari: Azért a kedvező szél nekik is fontos, a kormány intézkedéseitől erősen függ a profit...

Drizari 2016.06.15. 09:10:44

@pettra01: Bármit csak egy kommunista kormány tehetne meg velük. Ha belátható időn belül nem javulna az elképzeléseiknek megfelelő mértékre a profit, szedik a sátorfájukat és odébbállnak. Ezek a nagy német cégek a német politikának megfelelve vannak itt, kevésbé magyar szimpátiából. Eredményességük érzékenyen befolyásolja a magyar GDP alakulását.

Drizari 2016.06.15. 09:53:20

A legfrissebb:
Találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a Népszabadságot is birtokló Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa - értesült lapunk (Népszava). Az egyelőre meg nem erősített tárgyalás témája a politikai napilap sorsa lehet, forrásaink szerint ugyanis Heinrich Pecina osztrák üzletember a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel. Úgy tudjuk, a vevő Habony Árpád - vagy valamilyen érdekeltsége - lehet.

ZorróAszter 2016.06.16. 13:08:49

Akkor végre megtudtuk, mire ment ki a játék.

Ez az enyvespatájú baromcsorda teszi rá az enyves patáját a Népszabira is a tőlünk lopott pénzből.

A tetves kurva anyjukat.

pettra01 2016.06.16. 14:41:35

@ZorróAszter: De hogy a leendő vevő miért a miniszterelnökkel fog ebben az ügyben találkozni, hát az egy érdekes kérdés. Mi köze is van ehhez neki? Most már azt mondom, nem is baj, hogy szélnek eresztettek bennünket.

ZorróAszter 2016.06.17. 01:37:22

Kedves Pettra!

Inkább az a kérdés, hogy a baloldali sajtó (is) a külföldi nagytőke kezében volt és van.

Vagyis a saját érdekeinek megfelelően irányította a baloldalt. Hogy az MSZP ne a bérből és fizetésből élők pártja legyen, hanem változzék liberális választási néppárttá. Vagy nagy szerepe volt abban, hogy az MSZP-s szakadárok szavazókhoz és szerephez jussanak, és ezáltal szétaprózódjon a baloldal.

A választók többsége meg el se menjen szavazni.

Vagyis nem szabadna bízni olyan sajtóban, amiben akárcsak egy dollár külföldi tőke van.

De ezek a mocskok felvásároltak mindent.

Most meg ennek a mocskos tolvaj bandának tolnak oda mindent.

pettra01 2016.06.17. 01:59:42

@ZorróAszter: Na igen, kérdés, hogy a magyar tőke mennyivel jobb nekünk? Vagy mondjuk a közszolgálati média a megoldás? Az igazi a tudatos fogyasztó lenne, aki nem úgy olvas, néz és hallgat, hogy ami a sajtóból jön, az a szentírás. Engem például különösebben nem érdekel, hogy Németh Sándor áll az ATV mögött, és a NOL-nál se zavart, hogy éppen kié. Amíg találok benne engem érdeklőt, nézem, olvasom, ha nem, akkor nem és kész.
süti beállítások módosítása