Csak mondom

Csak mondom

A szükség törvényt bont

2016. június 04. - pettra01

Iványi Gábor már megint kiviselte magát. Látogatást tett a déli határnál lévő tranzitzónában, hogy felkeresse az ott várakozókat. Ha már ment, nem ment üres kézzel, olyasmit vitt, amire igencsak nagy lenne a szükség, egyebek mellett négy mobil wc-t szeretett volna letenni, de a helyszínen kiderült, ez nem lehetséges. 

A várakozók - nevezzük őket így - nem állampolgárai se a magyar, se a szerb államnak, egy igen ügyes megoldással sikerült olyan helyet találni számukra, ahol senkinek sincs velük szemben semmiféle kötelezettsége. A senki földjén jár nekik a levegő, a világosság, azon felül semmi, úgy oldják meg az életüket, ahogy tudják. Nyilván megoldják, az ember találékony. Emellett persze vannak arra kijelölt karitatív szervezetek, amelyek a gondoskodást elvégzik. Hogy a gondoskodásba mi tartozik bele, az nem derült ki, de egy egészen biztos: wc nincs a zónában. Nem véletlenül nincs, állítólag nem lehet, mert az már építmény, és a senki földjére ilyesmit senki se telepíthet. Lehetne létesíteni magyar vagy szerb területen, de úgy tűnik, ez a probléma egyik államnak se fontos. 

Eszembe jutott Miska bácsi, akit '45-ben elhurcoltak málenykij robotra, ő mesélt az útról, a különféle táborokról, a körülményekről, a latrinákról - érdekes, hogy a latrina fontosabb eleme volt egy-egy ideiglenes tábornak, mint akár a barakk, és még így is gyakoriak voltak a járványok. De olyat nem mesélt, hogy az embereknek ott és úgy kellett elvégezniük a dolgukat, ahol és ahogy sikerült. Talán volt erre valamiféle szabályzat? Ki tudja? 

A tranzitzóna speciális hely. Akik ott vannak, senki se hívta őket, saját elhatározásukból jöttek, nem ígért nekik senki semmit. Senki se integet utánuk és senki se várja őket a másik oldalon. Nem tudni, meddig maradnak ott és hogy utána mi lesz velük. Ők se tudják. 

Iványi Gábor most botrányhőssé lépett elő. Megjelent a mobil wc-ivel és nem volt hely, ahová letegye. Nem a migrációt támogatta, nem a kvótaellenes magyar törekvéseket ásta alá, mindössze egy olyan problémát próbált megoldani, amely alapvető emberi probléma. Ráadásul nem fondorlattal tette, előzetesen levelet írt az illetékes minisztereknek, amelyben közölte szándékait. Egyik helyről kapott választ, abban közölték, hogy őrá ott semmi szükség, a megoldás jó kezekben van, a másik helyről még csak nem is reagáltak. Mellesleg nem akart ő egyéni akciót lebonyolítani, hívta a történelmi egyházak képviselőit is, hogy tartanának vele, de ebben sem járt sikerrel. A kérdés pedig kérdés marad: megoldja-e valaki a senki földje legalább minimális komfortosítását?  

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr858780084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2016.06.05. 10:18:29

A senki földje........emlékszel? Zsuzsa szokta mondogatni, hogy a föld nem a miénk, csak ajándékba kaptuk az unokáinktól. Hát, ha nem is egészen így gondolom, de abban mindig egyet értettem vele, hogy a föld nem a tulajdonunk, hanem a reánk bízott "telek" a maga minden lehetséges kincsével, tessék, lehet gazdálkodni, megismerni, felismerni, tapasztalni.
Ennek a gondolatnak a fényében hihetetlenül nevetségessé válik az enyém, tied, övé besorolás, a kaparás, a zsákmányszerzési gerjedelem , a rangkórság.
Iványi ma a hétköznapi hősök egyike, teszi, amit kell. Egymagában hitelesebb, mint az egész katolikus egyház.

Xilit 2016.06.05. 10:28:28

Támadt egy gondolatom: mivel a Vatikánnak még nem volt olyan, Jézust követő feje, mint a jelenlegi pápa, őt és a dalai lámát megtenném az emberiség szupervízorának. :)

pettra01 2016.06.05. 13:20:33

@Xilit: Az élet értelmét és célját próbáljuk megfejteni generációkon keresztül, mindenféle fura válaszokat találunk, amelyekről sorra bebizonyosodik, hogy nem helyesek. Gürcölünk, harcolunk, háborúzunk, mindezekről ldővel megláthatnánk, mennyire értelmetlenek, de úgy tűnik, valójában nem is akarjuk látni a valóságot. Elkerítjük a világból a mi országunkat, riadtan kapálódzunk, ha be szeretne jönni az idegen, miközben észre se vesszük, hogy amit olyan nagyon féltünk, nem is a miénk, hiszen már ráültek a mérhetetlen seggükkel a mészároslőrincek. Miért jobb ez nekünk? Mert ő egy keresztény?
Szegény Ferenc pápát annyi támadás éri éppen a hívők oldaláról, hogy nem is tudom, meddig képes megmaradni az egyház élén. Jó gondolat ez a szupervizori megbizatás, de túl sokan vannak, akik nem így látják.

ZorróAszter 2016.06.06. 11:08:16

Volt egy hülye film, amiben a zsidók Auschwitzban a tolódás miatt pár napig tétlenül várakoztak, és hirtelen felindulásukban tárgyalást tartottak Isten felett, és el is ítélték.

A film szerintem hülyeség, mert nincs az az ateista zsidó, aki ilyet tenne, de volt benne egy mondat, ami valahogy úgy szólt, hogy

Ti tényleg azt hiszitek, hogy azért van itt 1000 emberre egy wc, mert egy német mérnök elszámolta magát, vagy nem tudta, hányan lesznek itt és azoknak hány wc-re lesz szükségük? Azért van 1000 emberre egy wc, hogy állatok legyünk, annak megfelelően, mint amit ők gondolnak rólunk.

Ámde Isten nem ver bottal. Nálunk is lehet földrengés, más természeti katasztrófa, máshol is megtörtént már a megtörténhetetlen (pl. Fukusimában)

A világ ránk se fog köpni nemhogy segítene. És indokul azt mutogatják majd, hogy mi hogy bántunk a rászorulókkal.

Vagy hogy hagytuk, hogy ez a FIDESZ nevű enyvespatájú baromcsorda a nevünkben bánjon velük.

pettra01 2016.06.06. 11:58:52

@ZorróAszter: Amióta a menekültválság napi témává lett, visszatérő motívum, hogy micsoda horda ez, akik csak szemetet hagynak maguk után és összeszarnak mindent. Legegyszerűbb úgy lealacsonyítani embereket, ha még a legalapvetőbb intimitás lehetőségét se adjuk meg nekik, ha rákényszerítjük őket, hogy nyílt színen ürítkezzenek, aztán pedig mutogatunk rájuk, hogy ilyenek ezek. Nem véletlen, hogy egy pap nem bibliával a hóna alatt ment oda, hanem mobil wc-kkel...
süti beállítások módosítása