Csak mondom

Csak mondom

Szülni és szülni

2019. december 13. - pettra01

A családbarát kormány újabb és újabb kunsztokkal hozakodik elő. Most éppen több mint hárommilliárd forintot bocsátottak pályázatra kórházaknak családbarát szülészetek kialakítására, ugyanis - mint azt a minisztertől megtudhattuk - ezzel segítik a pozitív szülésélmény kialakulását, amely ösztönzi a további gyermekek vállalását. 

Nem tudhatom, hogy ez másoknál hogyan működik, éppenséggel lehet, hogy van olyan, aki a pozitív szülésélmény hatására ahajt úgy dönt, hogy haladéktalanul újabb és újabb gyerekeket akar szülni, nálam ez nem egészen így történt - megjegyzem, hogy három gyerekem van és nem úgy találtam őket, tehát van némi szülésélményem, és a helyzet az, hogy ha engem valami ösztönzött a további gyermekek vállalására, az nem a szülészet családbarátsága volt. A szülés egy folyamat vége, túl kell rajta esni, még ha nagy kedve nincs is hozzá az embernek, és a lényeg nem az, hogy van-e medence a szülészeten, meg hogy körülállnak-e a dúlák, hanem hogy ott és akkor a lehető legmegbízhatóbb emberek kezébe kerüljek, így a gyerek is, én is baj nélkül essünk túl rajta.

Természetesen nagyon fontos, hogy minél jobb körülmények között működhessenek a hazai szülészetek. Kásler Miklós szerint a szülészet nagyon fontos, majdnem emblematikus helye a kórháznak - itt azért hozzátenném, hogy nem kevésbé fontosak a többi osztályok sem. Bár jelentheti ez azt is, hogy míg a szülészeteken olyan körülményeket teremtenek, hogy a nők egyfolytában odakívánkoznak, szülni és szülni akarnak, más osztályok esetében a kevésbé áldásos körülmények a kívánatosak, mert akkor a betegek nem szívesen lesznek ott, sőt, egyre inkább be se szeretnének kerülni, még akkor se, ha ez szükséges lenne, tehát lehet emögött bölcs megfontolás is. 

Hogy ki lehet az ötletgazda a kormánynál, aki ilyen kitartóan fejleszti a magyar szülőprogramot, azt el se tudom képzelni, minden esetre kíváncsi vagyok rá, miket fog még előhúzni a tarsolyából. Mert hogy ezzel még nincs vége, abban egészen biztos vagyok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr4915350642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pietnik 2019.12.14. 13:14:45

Először is olyan Magyarországot kell(ene) teremteni,amelyben legyen kedv a gyermekvállalásra,ahol az sem lenne baj,ha az otthonszülés lenne divat,és olyan szülész-bába segítené világra a nemorbánista biztatásra csinált gyerkőcöket,mint pl.engem több,mint hetven évvel ezelőtt az áldott emlékű Ilonka néni,aki még felnőtt koromban is tudta,hogy mikor,mennyivel születtem,milyen oltásokat kaptam,és azt is,hogy ....na..jó,ezt hagyjuk!.

pettra01 2019.12.14. 13:51:33

@pietnik: A barátnőm húga 1954-ben született otthon, Gólya néninek hívta mindenki a bábát, szerette a szeszt, de profi volt a szakmájában, a 90 dekával született kislány minden baj nélkül megszületett, inkubátor és minden nélkül fel lehetett nevelni, pedig tanyán laktak. Szóval elsősorban nem a materiális körülmények határozzák meg az eredményt. Hogy miért kell feltétlenül otthonosnak lennie egy szülészetnek, azt nem igazán értem, néhány napot tölt ott mindenki jó esetben, annak idején nem tudom, hány ágyas volt a kórterem, ahol voltam, de a fenét se érdekelte, nem ez volt a lényeg. Most azokat ösztönzik szaporodásra, akik amúgy is megengedhetik maguknak, más kérdés, hogy a szegények is szaporodnak, de ez már az ő bajuk, most még az hiányzik, hogy kötelezzék őket a gyerekeik örökbe adására, mert az újszülöttek iránt nagy a kereslet, persze nem minden esetben, például lehetőleg ne nagyon legyen cigány a pici, mert még előtörnek az alantas ösztönei.

pietnik 2019.12.15. 11:15:15

Természetesen nem azt gondolom,nem kellenek kórházak,és szülészetek,hanem azok olyan kihelyezését,amelyek felkészült,és gondos kezek nyomán működjenek,melyek ötvözik a mai modern szülészet,és a sokezer éves tapasztalat hagyományait!.Ugyanez vonatkozik a gyógyászatra ,gyógyszerészetre is!Gyógynövények gyógyító élelmiszerek,és egészséges gondolkodású,félelem nélküli jövőt építő emberek stb.stb.
Én így gondoltam,és így is gondolom!És ettől nagyon messze vagyunk,és az elmúlt harminc év alatt nagyon messze is kerültünk!
Ezeket a dolgokat komplexitásukban kell nézni,az egyik sikere feltételezi a másik sikerét!és elő is segíti azt!Kár,hogy ezt csak néhányan gondoljuk így,"választott(értsd:nyakunkra ültetett!) vezetőink csak a sajátjukkal törődnek!
Pedig náluk is igaz,hogy a nép sikere,egészsége,mentális ereje segíti az ő épülésüket is,ami nincs így,és nem is volt!A következmény:Ha így marad tovább,akkor együtt pusztulnak azokkal ,akiket pusztulásra,nyomorra ítéltek!
És ez így lesz a világ uraival is!Ha a kettes létra egyik fele ledől,akkor az egész le fog dőlni,egyensúlyozni csak pillanatokig lehet!És már dől az egyik,és minden látszat ellenére inog a másik fele is!
süti beállítások módosítása