Csak mondom

Csak mondom

Zavar az erőben?

2019. november 25. - pettra01

Kis meglepetést okozott nekem a Katolikus Rádió egyik szombati műsora. Elsősorban azért, mert nem ilyenhez vagyok szokva, általában a közpénzcsatornák témái és stílusa köszön vissza, bár - elismerem - némiképp szűrt változatban, így ha ettől eltérő tartalommal találkozik az ember, törvényszerűen megdöbben. Van egy műsoruk, A héten történt, amelyben ezúttal nagyobb figyelemre érdemes kérdés került szóba. Farkas Boglárka volt a vendég, a Habitat for Humanity Magyarország kommunikációs menedzserét Kozák Annamária kérdezte annak kapcsán, hogy a szervezet idén hetedik alkalommal jelentette meg éves jelentését a lakhatási szegénységről. A beszélgetés néhány részletét ideteszem: 

Farkas Boglárka: Ma Magyarországon a 4,4 millió lakásállományból olyan 3,5 millió az, ami nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak. Ez is egy kiemelt probléma. Ez azt is jelenti, hogyha valakire kilakoltatás vár vagy nem tudja fizetni a számláit, eladósodott.

A műsorvezető kérdése: A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon sok közpénzt fordítanak a lakhatásra, mégis, az önök adataiból felvázolódik a lakhatási szegénység képe. Mi az oka ennek a lemaradásnak?

Farkas Boglárka: Mi azt látjuk, hogy míg a tavalyi évben csak 9-szeres volt azoknak a támogatásoknak az aránya, amik szociális alapon nem célzottak, tehát gondolok mondjuk a CSOK-ra vagy a babaváró hitelre, addig ez az arány 2020-ra már 11-szeres lesz, ez egy nagyon fontos megállapítás, hogy akár régiósan is nem költünk kevesebbet a lakhatási helyzet javítására, mint más országok, azonban itthon ezek nemcsak, hogy nincsenek szociális alapon célozva, de kifejezetten a középosztályt, a felső középosztályt támogatják, ezen belül a saját tulajdonszerzés és a hitelezés az, ami egy kiemelt fókusza ezeknek a támogatásoknak. Ezekről azt gondoljuk, hogy amellett, hogy nagyon széles csoportot hagynak ki ezek a támogatások, emellett még veszélyesek is, ha azt vesszük, hogy saját tulajdonba és hitelezésbe kényszerítenek családokat, illetve gyerekvállaláshoz kötik ezeket a támogatásokat. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem egy jó irány. Ezért a legszélsőségesebb formája a lakhatási szegénységnek az maga a hajléktalanság, különösen most, hogy a tavalyi év során alkotmányos szintre emelték a hajléktalanság kriminalizációját, az is szélsőséges, hogy mennyi kilakoltatás történt, a tavalyi év során naponta majdnem 9, átlagosan 8,8 ingatlant ürítettek ki. Ezek a nagyon szélsőséges formái, de egyébként ma Magyarországon egymillió ember van, akik közműhátralékkal rendelkeznek, akiknél bármikor kikapcsolhatják az áramot például. 

Érdemes a számokon kicsit gondolkodni. Hogy a 3,5 millió olyan lakás között, amelyek nem felelnek meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, mennyi lehet az, amely még az alapvető emberi szempontoknak sem felel meg, tehát nem az a fő probléma velük, hogy az ablak nem hőszigetelt, hanem hogy például fűtés egyáltalán nincs vagy a plafon éppen leszakadni készül. Vajon a döntéshozók kezükbe veszik-e az ilyen típusú jelentéseket? És ha netán igen, megfordul-e a fejükben, hogy most már tenni kellene végre valamit a leszakadókért is, miután a felső középosztály lassan belefullad a támogatásokba? 

Nem is értem, hogyan került ez a beszélgetés a Katolikus Rádió műsorába, de örülök neki, hogy megtörtént. Hogy ez zavar-e az erőben vagy valami véletlen, az talán majd kiderül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr4915323970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2019.11.29. 22:04:00

Kedves Pettra!

Szerintem ilyen mindig is volt, legfeljebb az egyház kétezer éves történelmében nem ez volt a jellemző. Inkább az, hogy hogyan lehet elnyomni a szociális problémákat felvető hangokat és hogyan lehet kifogni a szelet a vitorlából.

pietnik 2019.12.08. 11:52:45

Ma is ez a tendencia,ez a riport nem a valóságot tükrözi!Na nem azt mondom,hogy számszerűségében ,és szomorúságukban nem igazak,csak pontosan olyan helyzetben hangzanak el,ahol a megoldáshoz elegendő,ha a plebános azt mondja,hogy:Isten irgalmazzon neked,fiam,ebben a téli zimankóban!
Aztán vagy megfagy,vagy rászakad a tető,vagy éppen rendőri segédlettel kirángatják az addig tulajdonát képező lakásból,házból!Ez a valóság!
A megoldáshoz annyi minden kellene,hogy azt felsorolni sem lehet!
Kellene jól fizető munkahely,olcsó építőanyag,engedékeny építési engedély,Olcsó kivitelező,aztán meghatározott alapú lakásbérleti alapok,melyek nem a csillagos eget ostromolják,azaz a megfizethetetlenség határát,és még...még... még..!
Ma semmi sincs,lassan betevő falat sem,tehát a fentiek nemm is létezhetnek!
Ami létezik, az a nyomor, a kilátástalanság,és az egyre mélyülő szakadék a jólét,és az arra áhítozók között!

pettra01 2019.12.08. 15:43:09

@pietnik: Röviden úgy is mondhatnánk, hogy kormányzati akarat kellene hozzá, de ez a probléma is a kicsit se fontos kategóriában szerepel. Miközben felfoghatatlan pénzek folynak el színtiszta baromságokra, most éppen ez a vadászati lóversennyel spékelt világkiállítás mérgesített föl, szóval ezeket én már annyira utálom, hogy szabályosan ideges leszek, ha csak a képét is meglátom ennek a rohadék orbánnak, hogy ütné már meg végre a guta. Ilyen förtelmes népség, mint a fidesz, nincs több a világon, és ezeket tényleg nem legyőzni kellene, hanem elpusztítani.

pietnik 2019.12.08. 16:39:29

Ilyen fertelmes népség,mint a fidesz,nincs még egy?!
Ajaj!Ez alapvető tévedés,ugyanis a fidesz csak "gomba" a micélium az egész kapitalista világ,benne az összes Rohtschild-Morgan-Rockefeller,és bankárjaik,testőreik,sleppjeik,szinészeik,stb,stb,kb másfél milliárd fő!
Lehet,hogy nincs annyi,és jóval kevesebb,de az egyház,a római katolikus egyház az vezető főgenya!Gondolj csak a pedofil-buzeráns botrányra,és arra,hogy a Vatikánnak kb. 14 ezer billiárd dollár a vagyona,pedig az egyház szegénységet fogadott(hogy kinek,azt ők maguk sem tudják,csak a népet vezetik félre!)
Iszonyatos az eltolódás az uralkodó kisebbség javára,és hogy ez nem isteni felhatalmazás,az is biztos!
Moldova György pedig az utolsó riportban azt nyilatkozta,hogy Orbán ugyan egy végtelen büdös görény,de az utána következő,talán őt harsányan leváltó ellenfele még rosszabb lesz,és az azt követő pedig még rosszabb,és Magyarországnak vége van....és nem most,hanem már a rendszerváltáskor vége volt,csak nem vettük észre!
Ez úgy hangzik,mint egy végítélet,és lehet,hogy igaz!A világot veszélyes,pénzéhes bohócok igazgatják,esély sincs arra,hogy csak úgy létezhetnek ők maguk is,hogy a hatalmat megosztják a néppel!
Csak ott a bökkenő,hogy a világ vezetőit(a bandát lebontva egészen Orbán -valag-szintjéig!) olyan mély,megbocsáthatatlan bűnök terhelik,hogy egy szelíd hatalomátadás esetén sem bocsáthatók meg,és az emberiséget csak úgy lehet tőlük megmenteni,hogy egy visszafordíthatatlan apoteózison kell őket keresztül hajtani! Érted,ugye!?
És ezt ők is tudják,és ragaszkodnak a kiváltságaikhoz a halálunk árán is!
Orbán sem különb,és mindenre képes,beáldoz mindenkit,és mindent a hatalomért,hiszen "fönt" is ezt várják tőle!
És hogy rajtunk mi segít?! A fentiek ellenkező előjele!Mese nincs,és más választás sincs!

pettra01 2019.12.09. 01:13:10

@pietnik: Igen, ezt én is olvastam és sajnos van benne valami, nem is kevés, nagyon nem tetszenek a politikusok, van néhány, aki más, de ha ők hatalomhoz is jutnának, rögtön jön a második vonal, akik már előre tartják a markukat, és ez aztán elveszi az ember kedvét mindentől. Persze ez nem jelenti azt, hogy kevésbé fogom utálni a fideszt, náluk rosszabb azért nem lenne könnyű lenni.
süti beállítások módosítása