Csak mondom

Csak mondom

Időkapszula

2017. november 29. - pettra01

Akkora nagy szenzációba botlottam ma, hogy ezt feltétlenül meg kell osszam másokkal is. Van ez a Határok nélkül című műsor a Kossuthon, amihez fogható érdektelen és unalmas készítmény aligha akad az éterben. Ma például izgalmas beszélgetés volt a csíkszeredai néppárti elnökkel, aki előadta, hogy felvonták a székely zászlót még valamikor tavaly a csíkszeredai főtéren, mire a rendőrség meg a csendőrség ezt megakadályozta, ráadásul meg is bírságolták őket jó sok pénzre, persze elmentek a bíróságra, aztán a még nagyobb bíróságra, és most már a strasbourgi bíróságon is megszületett az ítélet, hogy rendben van a büntetés, de hát ők nem hagyják annyiban és továbbmennek - hogy hova, az sajnos nem derült ki. A riporter persze még tovább faggatta, hogy csinálnak-e mást is azon kívül, hogy a zászlójukkal szaladgálnak, mire elmondta az elnök, hogy hát persze, most kampányolnak a regisztráció mellett, van rádiós reklámjuk, meg fölhívnak minden ottani magyart, akinek tudják a számát, hogy regisztráljanak és szavazzak, mert nekik ahhoz joguk van. Éppen csak azt nem mondta el, hogy kire kell majd szavazni, de szerintem azt úgyis tudja mindenki. 

Ha ez nem lett volna elég, jött egy másik riport, amelyet úgy vezettek fel, hogy időkapszulát találtak Erdélyben. Nocsak, mondom, ez már igen. Az úgy volt, hogy Pusztakamaráson felújították Sütő András szülői házának az udvarát, és a kerítés alapjában találtak egy papírt. Nagyon régi papír volt, 1974-ből származik, mert akkor csinálták a kerítést, és akik ott dolgoztak, a betonba csak úgy belerakták ezt a cetlit, amire föl volt írva mindenkinek a neve, aki a nagy munkában részt vett, és külön érdekesség, hogy ezt pont azon a napon írták, amikor meghalt a falu hirdetője. Később egy öregasszony, aki őrzi a ház kulcsát és ha valaki meg akarja nézni, akkor megmutatja neki, elmesélte, hogy ő még emlékszik azokra az emberekre, akik ott voltak. Illetve nem mindegyikre, de biztosan mind falubeliek voltak. Aztán a házat gondozó egyesülettől egy nő olyanokat mondott, hogy majd, hogyha a csűrt is felújítják, akkor utána lehet, hogy ők is elhelyeznek egy időkapszulát. A cetlit meg, amit a betonban találtak, majd meg lehet tekinteni az emlékházban. Gondolom, üveg alá teszik, nehogy baja essen. 

Igen, tudom, egy érzéketlen barom vagyok, de valahogy nem tudom átérezni a székely zászló körüli fölhajtást, meg eszembe nem jutna, hogy megnézzem bárkinek a szülőházát, a csűrt meg pláne. Elképzelni se tudom, mit nézegetnek emberek egy házon csak azért, mert valaki egyszer benne lakott. Közben a lakók meghaltak, az egész környezet átalakult, az egésznek már köze nincs a későbbi híres emberhez, talán neki magának se volt már érdekes idővel, hát egy hely nem a falaktól fontos az ember számára. Ha Sütő András érdekel, olvassak tőle, róla. Na de mindegy. 

Kellene nekem is egy időkapszulát elrejteni valahol. Mit tehetnék bele? Hirtelen csak egy nemzeti konzultációs kérdőív jut eszembe, és az elég is lenne, mindent elmond a mostani életünkről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr9513402553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2017.11.29. 03:00:29

Hogy ezek a székelyek menyi bajt okoznak. És képzeld ide Kanadába is eljönnek, és itt Ottawában már a magyar ház vezetőségében is többségben vannak. Most lehet felháborodni!!!

Xilit 2017.11.29. 09:25:36

Az biztos, hogy ha külföldre költöznék - sajnos, már aligha - , ugyanúgy megnézném, melyik magyarral tartsam a kapcsolatot, mint itthon. A nemzetieskedő magyar házakat nagy ívben kikerülném.
A székelyekkel szemben mindaddig nem viseltettem ellenszenvvel, amíg ki nem derült róluk, hogy nem kevésbé számító, sunyi náció, mint az anyaországi magyarok. Mindenkori tiszteletem a kivételeknek, itt is, ott is.

Sütő András zsigerileg taszít. A háza és környéke viszont kívülről kellemes látvány, de hát Erdély mint földrajzi környezet önmagában fenséges.

pettra01 2017.11.29. 11:10:31

@littke: Ahol lakom, az a hatvanas évekig egy kis falu volt, aztán megépült az olajfinomító, és nagyon sokan jöttek ide Zalából, mivel ott már nagy múltja volt az olajiparnak. Arányaiban lehet, hogy többen voltak, mint az őslakosok, így érhető, ha előbb-utóbb ők voltak a fontosabb pozíciókban, ezt viszont a bennszülöttek nem vették jó néven. Mára ez már nem akkora probléma, a későbbi generációknál meg teljesen el fog tűnni, a zalaiak unokái már nem Zalához, hanem idekötődnek, nagyjából ugyanígy lesz ez a kanadai székelyekkel is, gondolom...

pettra01 2017.11.29. 11:21:05

@Xilit: Azon már sokat spekuláltam, miért keménykednek a románok emiatt a székely zászló miatt, mennyivel egyszerűbb lenne, ha nagyvonalúan nem törődnének vele, hogy ki hogyan lobogózza fel magát, na de valószínű, hogy akkor kitalálnának a székelyek helyette valami mást, hogy legyen konfliktus. Mint például a katalánok, akiknek minden joguk megvan, mégse elég jó nekik. Szóval a nacionalizmus egy feneketlen kút, és minden nációban vannak, akik pont erre játszanak rá, mert ezzel könnyű megbolondítani sokakat.

pietnik 2017.11.29. 12:26:43

Valahogy nekem évek óta az az érzésem,főleg,mikor mára kiderült,hogy a fideszes,meg könödöpös képviselők zöme erdélyi,és harsányan éneklik a székely himnuszt a parlamentben,hogy nem is Magyarországot illetné meg Erdély,hanem Erdélyt Magyarország!Már ha illetőségről közel száz év után lehetne beszélni!
De így van ez a Felvidéken is!Na ,itt jön a szemműtétem!Velem együtt várakozott a Sanatban a műtétre egy házaspárral,ahol a férj egyik szemét itt műtötték meg,mert Nové Zámky csak jövő májusban fogadta volna ,egyébként engem is oda irányítottak volna,ha ......
Na,szóval, szóba elegyedtünk egymással,mint sorstárs,és mikor kiderült,hogy magyarországi magyar vagyok,akkor a férj,a feleség buzgó fejbólogatása mellett,fenhangon kijelentette,hogy nekem milyen jó,mert hogy Orbán Viktor mennyit tett Magyarországért!Csak illendőségből nem visítoztam,de nagyon irritált a dolog,lévén,hogy egy másik itteni magyar nyugdíjas előtte párhéttel Kövér Lacikáról ömlengett,és kifejtette,hogy majd októberben Áder Janival(sic)lesz találkozójuk!
Tehát a sok szines ceruza,meg érdemtelen nyugdíj,meg szavazati jog megtette a hatását,én meg azon vagyok kiakadva,hogy az EU-ban csak most kezdenek ezen picsogni!!
Ha az únió nem olyan lenne,mint Orbán,csak színesben,akkor már Orbán valahol alulról szagolná az ibolyát,így meg milyen jól elvan,a külhoni magyarok pofátlan nyálcsorgatásával kísérve!!

pietnik 2017.11.29. 13:05:55

Na ,röviden a szememről!Tavaly októberben,vagy talán még előbb is,észre vettem,hogy a jobb szememmel egyre jobban látok!Már zavart a 1,5-ös szemüveg,akkor láttam a tv jól,mikor az egyik szememen nem volt semmi,míg a másikon ott volt a másfeles!!Örültem neki,hogy a sok statin után legalább ennyi hasznom volt belőle,és vártam,hogy majd a másik utána igazodik!Hja,meg ahogy Móricka
elképzeli! Nem hogy a másik utána javult volna,hanem egy évre rá elkezdett homályosodni az addig jól működő szem!És már nem segített semmiféle szemüveg sem,kontúrból legalább hatot láttam!E
Ekkor már sejtettem,mi a baj,utána néztem a neten,és a sejtésem beigazolódott-szürkehályog,katarakta,sivy zákal,sedivi zákal,ahogy itt mondják!
Nagy elhatározással elmentem a szemészetre,ahol megerősítették a szürkehályog tényét,és azt,hogy a bal szemem is kezd elszürkülni!
Egyből mondta doktornő,hogy csak műtéttel lehet javítani,azaz szemlencse csere!
Nové Zámkzt javasolta,de az nagyon körülményes lett volna tekintettel arra,hogy kísérő személy kell,ezért a párom leszólította a Sanat nevű intézményben a szemész főorvost,hogy mit tegyünk,aki azt tanácsolta,hogy pénteken menjek el hozzá!El is mentünk,és rövid vizsgálat után annzit mondott,hogy 1í nap múlva operáció!Ayay okt.3í.-án!
Előtte három nappal szemcseppek orrvérzésig,aztán hétfőn dobogó szívvel be a műtőbe!
Nem tartott soká,,de délutánig pizsamában kellett várnom a vizsgálatra,hogy haza mehetek-e,nincs-e valami probléma!?
Nem volt irány haza!Másnap reggel vissza,le a kötést,szemcsepp,és olyan csodát láttam,hogy azt nem tudom elmondani!
Dőlt a fény sosem láttam ilyen tisztán,és ebből egy hétig nem tértem magamhoz!
Aztán ugyanez a procedura lejátszódott most nov.2o.-án annyi különbséggel,hogy a műtőasztalon olyan feszült voltam,hogy az orvos többször is türelmetlenül rám szólt,ami még csak rontott a helyzeten!
Végül is sikerült,egy kis keserű szájízzel,és ma ebből lábadozom.
Nagyon jól látok,bár még nincs szinkronban a két szemem,de hát 3 hét különbség van a két műtét között,és a jobb szememnél sem járt még le a hat hét gyógyulási idő!
Szemüveg majd januárban,mert olvasáshoz kell majd szemüveg,vezetéshez nem!
Nagyon elégedett vagyok a műtéttel.
Az ára a két szemem világának kb.7o ezer ft.-t.ami elenyésző ahhoz képest,amit cserébe kaptam!
Ennyi!

littke 2017.11.29. 13:55:42

@pietnik:
Nekem is volt ilyen operációm, hasoló a tapasztalat, ugyan itt elkábítanak szóval jól viselkedsz mert valami nagyon erős szert adnak....
Régebben ez egy komoly operáció volt, utána napokigkellett a kórházban mozdulatlanul feküdni. Ma meg reggel be, délbe ki.

Xilit 2017.11.29. 15:23:34

@pietnik:

A jó látásodért irigyellek, a szürkehályogért nem. Egy éve kaptam új szemüveget egy alapos vizsgálat után, s bár erősen romlott a látásom 2006-hoz képest, a doktornő nem látott szervi okot. Sokat ülök a számítógép előtt, ráadásul nem a legjobb fényviszonyok között.
Az ember hajlamos nem törődni magával, amíg a dolgok működnek. Na de, amikor akadozik a gépezet, milyen ijesztő tud lenni!

Xilit 2017.11.29. 15:34:43

@pettra01:

Én meg azt nem értem, miért Kádárra, meg a mai szocikra kenik a trianoni szerződést, annak minden következményével együtt.
Nem kellett volna az utolsó leheletünkig kitartani a németek mellett, sőt, de ebbe most inkább nem megyek bele, akkora szégyennek tartom a II. világháborúban való részvételünket.
Erdély mindig is különálló volt, nem tartozott szervesen Magyarországhoz. Régen elképzeltem, milyen lenne a Havasokban nyaralgatni SZOT-beutalóval, de mára elvesztettem az érdeklődésem a határon túli területek, emberek iránt. Ellenben sokat ábrándozom arról, milyen lehet azokban az országokban élni, amelyekkel szimpatizálok. Kívülállónak, megfigyelőnek érzem magam a saját hazámban.

Xilit 2017.11.29. 15:39:36

Amúgy ostobák a románok, hogy nem adják meg Erdélynek az autonómiát. Tőlem akár országot is alapíthatnak, sőt, megkaphatják az elmaradott keleti országrészeket, orbánnal a kalpagjukon.
Mi meg alakítsuk meg azt a Magyarországot, amely alkalmas a civilizált európai létezésre. De jó lenne!

pettra01 2017.11.29. 16:15:16

@pietnik: A múltkor Tőkés László tett ki magáért, amikor előadta, azon gondolkodik, hogy följelenti vagy beperli azokat a magyar képviselőket, akik az Európai Parlamentben megszavazták a felső határ nélküli kvótát, mert ez hazaárulás meg nemzetárulás. Szóval azért mindennek van határa.
Én még abban az időben járkáltam át, amikor ott keményebb világ volt, eleinte vonattal, állandóan cipeltem át a kávét meg a gyógyszert, meg a fene se tudja mit, mert állandóan tele voltak panasszal, hogy ott nincs semmi, és de jó nekem. Amikor kocsival mentem, mást se csináltam, mint tankoltam, amit aztán leszívtak különféle garázsokban. Aztán mikor megváltozott a rendszer náluk is, már nem voltam érdekes többet, nem mintha hiányoznának.
Az egyik szememet még a régi módszerrel csinálták, körbeinjekciózták, hát azért nem nem volt semmi, de a másiknál már lézerrel, szemcseppes érzéstelenítéssel. Aztán volt közben egy retinaleválásom is, szóval voltak kalandjaim a szememmel, de most rendben, annyira, hogy van ugyan szemüvegem, de például a számítógéphez nem kell, meg nagyon sokszor nem is veszem fel, mert anélkül is tűrhető. Van egy ismerősöm, állandóan nyavalyog, hogy nem lát, tipikus hályogos, javasoltam neki a műtétet, de hát ő nagyon fél. Már annyiszor elmondtam neki, hogy nincs mitől félni, mert egy vicc az egész, az egynapos sebészeten futószalagon csinálják, de ő fél, mert mégiscsak a szeme. A múltkor már olyan dühös lettem, hát ha nem látsz vele, akkor az már nem szem, nincs rajta mit félteni, hát nem? Na mindegy, az ilyen megérdemli, hogy vakuljon meg.

pettra01 2017.11.29. 16:21:49

@Xilit: Hát igen, tényleg úgy néz ki, hogy az lenne a legegyszerűbb, hogy húzni egy vonalat, aztán jobbra menjenek az ilyenek, balra meg az olyanok, persze ez se olyan egyszerű, mert úgy lenne, mint a viccben, hogy hova álljanak a belgák, momentán itt sok kicsi országot kellene alapítani. Én azt az országot választanám, amelyik soha nem valósulhat meg, körülbelül úgy, mint a Jehova tanúi egyik füzetkéjében volt, hogy majd az oroszlán is legelni fog, persze beérném egy olyannal is, ahol mindenki csak úgy tenné a dolgát, a miniszter miniszterkedne, a rendőr rendőrködne, a bíró bíróskodna, a Mészáros meg például gázt szerelne, mert állítólag ahhoz ért.

pietnik 2017.11.30. 08:33:05

Mészáros már nem ért a gázszereléshez,a gazdálkodáshoz meg nem is fog,ami maradt az a lopás,de ahhoz is Orbán,és tanácsadóinak esze kell neki,bár a tanácsadás is könnyű,ha a lopás dicsőítése,és büntetlensége törvénybe van foglalva!Ha jól tudom,akkor némely esetben a lopás menete is!!

Xilit 2017.11.30. 11:22:02

Simicskára vagyok kíváncsi, tartogat-e bármit is a tarsolyában. Most látszólag megnyugtatta orbánt, mondván, öngyilkosság lenne bármit is felfedni a közös múltból. Tényleg csak szájhős lenne, és beérné a plakátfirkálásokkal? Nem hiszem. De, hogy a jobbikot patronálja, ugyanúgy nem illik a képbe, mint a gyermeteg gecizés.

Gyakorlatilag kiszámíthatatlan, mi fog történni jövőre. Nagyon-nagyon kéne az a szakértői kormányzás. Én rábíznám az országot Gémesire is, csakhogy ő az LMP-vel szövetkezik, velük viszont nem vagyok kibékülve.
Most azért drukkolok, hogy a szegediek legalább a városukból ne engedjék kitúrni Botkát.
Meg egyáltalán, hogy térjenek már észhez a magyarok, legyen önbecsülésük, és álljanak már ki magukért és a gyermekeikért. Hát milyen apák, anyák, hogy nem harcolnak tigrisként az utódaikért?

Xilit 2017.11.30. 11:24:13

@pettra01:

Igen, én is azt az országot választanám, amelyiket Te. De az még ezer év. Itthon.

pietnik 2017.12.05. 09:10:57

Na ,lássuk,be tudok-e ide lépni,mert a másikba sehogy!

pietnik 2017.12.05. 09:26:56

Ugyanis a"Kapcsolat"-hoz írtam egy bejegyzést ,ami elszállt,és be sem tudok lépni!
Itt viszont Simicska ügyéhez szólnák hozzá!
Simicska annyit mondott,hogy Orbán nagy g...i,de nem akarja a közös múlt szálait feltárni,mert az nagyon káros lenne mindkettőjük,és az általuk létrehozott új Magyarország életére nézve!
Tehát Simicska maradt ugyanaz a gazember,mint ami eddig is volt!
Orbán leváltása csak duma,ha meg nem,akkor talán ő lenne/lehetne az új vezértolvaj!
Ugyanis anélkül egyetlen pacalpofájúnak sem lehet elhinni,hogy valódi váltást akar,ha a múltat fel nem tárják teljesen meztelenre vetkőzve,beleértve a saját aljas szerepüket is!Ez főleg vonatkozik Simicskára erről az oldalról,de vonatkozik ez Gyurcsányra,Botkára,és még sok másokra is!
Bár ma már senki sem hisz abban ,hogy a rákos daganatot,operációval,és sugárkezeléssel meg lehet gyógyítani,rávetítve a Simicska problémára,illetve Mo. kérdésére ezt a terápiát ,csak úgy lehet orvosolni a jelen helyzetet,hogy a eákos daganatot ,az összes rothadó résszel együtt kivágjuk,előtte elemezve a daganat tipusát,összetételét.majd a kivágás után jöhet a nagy dózisú sugárterápia!
Magyarul,ezzel azt akarom mondani csak úgy lehet a rohadtját eltávolítani,jelen esetben Orbánt,hogy az áttétet,azaz Simicskát is "kezelésbe" vesszük,bár az nem baj,ha önként dalol!
Most abban reménykedik,illetve úgy hiszem,hogy valamiféle vádalkut próbál kötni,és addig nem beszél,míg vagyona,és személye biztonságban nem lesz!
Nem lehet vádalku,,azért,hogy idáig juttatták Mo.-t nem is lehet,akkora a romlás,hát akkor jöjjön az igazságszérum,vagy a tökei villanyozása,vagy egyéb terápia,a rothadó részek eltávolítása nélkül nincs gyógyulás akkor,ha a valós terápia ellenére is nagy a valószínűsége a páciens halálának!És a Páciens nem más,mint Magyarország, a HAZÁNK!

pettra01 2017.12.05. 15:19:47

@pietnik: Ha Simicska kipakol, akkor azért Orbán is kipakol, szóval nem hiszem, hogy létezik olyan vádalku, ami Simicskát megvédené, ezt mindketten tudják, úgyhogy nem fognak ők egymás ellen menni különösebben, hacsak meg nem öleti egyik a másikat, mert az esetleg változtatna a helyzeten, de ahogy látjuk, egészen jól elvannak ők ebben a mostani állapotukban.
Azt el nem tudom képzelni, miért nem tudsz belépni hozzám, amúgy eléggé antiszociális vagyok, de nem ennyire :)
süti beállítások módosítása