Csak mondom

Csak mondom

Gyökerek

2017. október 01. - pettra01

Tegnap nagy ünnepség volt Kolozsváron, a reformáció ötszázadik születésnapja alkalmából. Természetesen a köztelevízió is beszámolt a jeles eseményről, a tudósítás az alábbiakkal kezdődött: 

"Együtt vonult be több mint hatszáz lelkész, a Kárpát-medence valamennyi református püspöke, az Unitárius Egyház és a Romániai Magyar Evangélikus Egyház képviselői Kolozsvár híres, Mátyás király által építtetett református templomába. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten Orbán Viktor miniszterelnök mellett a magyar kormány több tagja, valamint az erdélyi magyarság képviselői is jelen voltak." 

Van itt persze némi zavaró ellentmondás. A reformáció ötszáz éves, Mátyás király 1490-ben halt meg, vagyis évtizedekkel a reformáció születése előtt, akkor hogyan tudott református templomot építtetni? Erre csak az lehet a magyarázat, hogy ezt a templomot egyáltalán nem a reformátusoknak építtette. Olyannyira nem, hogy a híres kolozsvári templom többször is volt a helyszíne véres vallási incidenseknek. 

1503-ban készült el, ferences rendi templom volt eredetileg. Aztán 1556-ban a protestantizmus térhódításának következtében a szászsebesi országgyűlés úgy döntött, hogy a ferenceseknek el kell hagyniuk Kolozsvárt. A templom és rendház átadása nem éppen békés körülmények között történt, a református tömeg betört a templomba, lekaszabolták az ott makacskodó atyát, majd ripityára törték a templom berendezését. Néhány évtizedes szünet után - mely alatt a templom üresen állt - a jezsuiták vették birtokukba, a rendbehozásához pénzt is kaptak. Rövid békés időszak következett, majd ismét felbőszült protestánsok rohamozták meg a templomot, a teljes berendezést elpusztították, sőt, maga az épület egy része is romba dőlt. 1622-ben kapták meg a romos templomot a reformátusok, azóta - leszámítva, hogy az 1798-as tűzvészben leégett - nyugalmas időszakot tudhat maga mögött. 

Hogy miért éppen ezt a kalandos múltú templomot választották a jubileumi ünnepség helyszínéül, nem tudni, de azért felvet néhány gondolatot a keresztény gyökereink nagyszerűségével kapcsolatban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr8512915059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.10.01. 11:31:58

Kedves Pettra!

És mit tetszik szólni ahhoz, hogy elhallgatták 2014-ben Dózsa Apánk 500 éves fennállását?

Pedig ha nem verik le ilyen gyalázatosan a barom grófok, Magyarország akár olyan köztársaság lehetett volna 500 év óta mint mondjuk Svájc.

Ehhez képest a szuper teljeskörű cenzúrához képest az ilyen kis piszlicsáré történelemhamisításocskák bakfitty.

pettra01 2017.10.01. 12:12:01

@ZorróAszter: A Dózsa-évforduló elhallgatása egyik részről nemzeti szégyen, másik részről az ellenzék egyik elszalasztott nagy lehetősége a sok közül. És szerintem az utőbbi a nagyobb probléma.

CsipkeRózsa 2017.10.01. 13:49:50

A Wikipedia szerint:
"A templom építésére vonatkozó első dokumentum 1486. szeptember 9-ei keltezésű: Mátyás király rendeletére és Báthory István erdélyi vajda jóváhagyásával ekkor adományozta a városi tanács és Szabó Ambrus bíró a ferences testvéreknek a Szabók bástyája melletti területet"

Ez a dátum még belefért Mátyás király életébe is.

A híreket akkor is meg tudják hamisítani, ha nem készakarva teszik, csak nem jól olvasnak.

pettra01 2017.10.01. 13:54:45

@CsipkeRózsa: Most már csak az hiányzik, hogy kiderüljön Mátyás királyról, hogy ő is református volt...

KapitányG 2017.10.01. 16:02:00

@CsipkeRózsa: "....nem jól olvasnak." Vagy nem jól fogalmaznak.
Szerintem nincs ebben semmi szándékos hamisítás.
Igaz, hogy a kérdéses templom ma Kolozsvár híres református temploma? Igaz.
Igaz, hogy ezt a templomot Mátyás király építtette? Igaz.
Nem lenne szabad egyetlen mondatba belezsúfolni azt, ami két mondatba kívánkozik. Sajnos, egyre ritkább az olyan médiamunkás, aki érzi.

pettra01 2017.10.01. 16:34:13

@KapitányG: Pontosan, ha beletesz még egy mondatot, vagy másképp fogalmaz, amiből ez is kiderül, rendben van. De itt már az ember gyanakodni kezd, hogy aki így tálalta, valószínűleg tényleg úgy gondolja, hogy Mátyás a reformátusokat örvendeztette meg a templommal. Különben a vicces bemondások csak úgy áradnak mostanság a tévéből. A múltkor volt egy hír, amelyikben Mészáros Lőrincet főpolgármesternek titulálták :)

KapitányG 2017.10.02. 08:07:27

Azt hiszem, Pettra, itt az ideje elfelejteni mindent, amit az újságírásról tudtunk és gondoltunk.

CsipkeRózsa 2017.10.02. 14:09:15

@KapitányG:

Nem szándékos volt a hamisítás, csak senki nem tudta a lényeget, és a rossz értelmezés mindenki kezén átment. Pettra rögtön tudta, hogy Mátyás király mikor halt meg, akik felelős hírszerkesztők, ezen nem gondolkoztak el.

ZorróAszter 2017.10.02. 15:25:34

@CsipkeRózsa:

Meg egyébként is úgy hírlik, makacs ember volt. Sokat ellenkezett.

Úgy hogy azt is mondhatjuk, hogy akkor voltaképpen protestáns volt.

Minimum tiszteletbeli :o)

pietnik 2017.10.07. 15:02:11

Csak azt nem tudom,hogy a régi gyökerek hogyan kapcsolódnak ezekhez a mai,szánalmas tuskókhoz?!!!
süti beállítások módosítása