Csak mondom

Csak mondom

Debrecenbe kéne menni

2017. május 09. - pettra01

Nagy izgalomban lehettek hétvégén a debreceniek, elvégre képviselőt választottak. Na nem parlamenti képviselőt, csak önkormányzatit és nem örökre, hiszen csak a következő választásokig kapta meg a mandátumot, attól még relatív nagy volt a tét. Nem múlt ezen semmi, ha a Bodri kutyát választják meg, az is nagyjából ekkora eredmény lenne. Leginkább arra jó, hogy mindenféle következtetéseket vonjanak le az eredményből. Természetesen mindenki a saját szempontjainak megfelelően. Például a DK is úgy értékelte a kiemelkedő teljesítményt, miszerint megszerezte a dobogó harmadik helyét, hogy íme, ők a legerősebb ellenzéki erő, tehát okvetlenül érdemes velük összefogni. 

A csemege mégis a Fidesz örömködése a diadal fölött, ahogyan mindent elsöprő győzelemnek nevezik a megszerzett mandátumot, azt már kevésbé hangoztatva, hogy az érintett választók mindössze 21%-a ment el szavazni, ami azért egy köztudottan fideszes városban felér két kudarccal. Persze ez nem csupán a Fidesz kudarca, hanem általában a magyar közélet kudarca, hogy már az emberek többsége semmiféle választással nem foglalkozik, mert úgy érzi - és nem alaptalanul -, hogy a közös ügyekhez neki nincs köze, hiába próbálják elhitetni vele, hogy van beleszólása, valójában ha voksol, ha nem, a lényeg nem változik. Nem csoda, ha úgy dönt, hogy akkor nem is izgatja magát fölöslegesen. 

Az ember belegondol, hogy közben jöttek a hírek a francia elnökválasztásról, ahol a választók közel nyolcvan százaléka járult az urnákhoz, és ez náluk szerény eredménynek számít, mert ennél nagyobb aktivitás szokott lenni. Lehet ezt sokféleképpen magyarázni, a hagyományoktól a francia lélek másságáig, azért mégiscsak el kellene gondolkodni azon, mi lehet az oka annak, hogy nálunk viszont maholnap már csak Bözsi néni fog elmenni szavazni, ő pedig nyilván arra adja a voksát, aki nem mulasztja el megnyerni őt egy Erzsébet-utalvánnyal.

Igaz, mi nem közvetlenül választunk köztársasági elnököt. Nehéz is elképzelni, mire építené a kampányát, ami nem is csoda, a mi köztársaságunk - már amennyire egyáltalán köztársaság vagyunk - nem is hasonlítható össze a franciákéval, a mi elnökünk szerepe most már annyira jelentéktelen, hogy gyakorlatilag nem is érdekel senkit, leginkább a világméretű problémák foglalkoztatják, a hazai életből csak annyi jut el hozzá, hogy juj, de csúnyán beszélnek itt még a parlamentben is - természetesen ez a kitétel is az ellenzékre vonatkoztatva. 

Tehát Debrecen előrevetítette a jövőt. Vagy mégsem? Talán még van valamicske remény, de az is lehet, hogy már késő. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr6112493171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 15:34:14

Időközire mindig kevesen mennek, különösen ha önkori választás.

Összehasonlítása a francia elnökválasztással abszurd.

Jövőre a magyar választásokra el fog menni 60 % szavazni. S a Fidesz kap majd 40 % körül, ezzel meg is nyeri. A Jobbik zuhani fog, s az MSZP pedig javítani fog. A DK bekerül 5 %-kal. Az LMP ki fog esni, s a kis balllib szervezetek nem kerülnek be. A Momentum meg még nem tudható mi lesz, talánmeglesz az 5 %, talán nem.

Ha összefognak a ballibek, kapnak 25 %-ot.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 15:36:12

"a mi elnökünk szerepe most már annyira jelentéktelen"

Mindigis így volt.

pettra01 2017.05.09. 16:44:23

@MaxVal BircaMan HJCD: Korai még a prófécia szerintem. Még bármi történhet.
A Fidesz helyében én nem is akarnám megnyerni, ha mégis összejön nekik, a következő ciklusban minimum agyon fogják őket csapni.

Xilit 2017.05.09. 22:14:00

Szerintem a fiatalok nagy számban fognak szavazni, és könnyen lehet, hogy ők döntik el a választások kimenetlét. Én nagyon bízom bennük, de ez nem újság, fsp-nél is erről povedáltam évek óta.
Fura, de előbb látom Karácsonyt miniszterelnöki pozícióban, mint Botkát. Mintha Botka későn kapcsolt volna.

Drizari 2017.05.11. 11:10:10

Okos emberek mondják: egy politikai rendszer megváltoztatásához elég hat hónap is, gazdasági rendszerváltáshoz kell hat év, azonban a társadalmi rendszer átalakításához hatvan év kell. Jövőre még harminc év se múlt el.

pettra01 2017.05.11. 12:11:21

@Xilit: Érdeklődéssel figyelem a fejleményeket, és csak bizakodom, hogy előkerül valami tényleges esély is, most most még nem nagyon látszik.

pettra01 2017.05.11. 12:14:12

@Drizari: Hacsak nem Orbán módszerével hajtják végre, mert azért igy jelentősen felgyorsul a folyamat.
süti beállítások módosítása