Csak mondom

Csak mondom

Télvíz idején

2017. január 10. - pettra01

Mikor kezdjen el haldokolni az ember fűtése, ha nem a legnagyobb hidegben? Nálunk amúgy is a csodával határos, hogy még valamennyire működnek a készülékek, tekintettel arra, hogy egyik öregebb, mint a másik. Összesen négy konvektorunk van, az idősebbek harminc év fölöttiek, a két fiatalabb is legalább húsz, úgyhogy nálunk gyakori vendég a gázszerelő, aki a múltkor célzott már rá, hogy erősen megértek a cserére a régi jószágok. Most a verandán lévő szörnyeteg lehelte ki a lelkét, de ő most már nagyon. Ha naponta százszor begyújtjuk,  akkor százszor elalszik, mert csak addig ég, amíg ki nem nyitja valaki az ajtót, és mivel a kérdéses ajtó a ház bejárata, a sűrű nyitogatás elkerülhetetlen. Ráadásul a begyújtás is külön kunszt, leszedni a burkolatot, kipiszkálni az az átlátszó kis ablakot, aztán nagy nehezen valami nyeles gyújtóval talán sikerül. Mert a szikráztatója már alapból rossz volt. 

Na szóval itt álltunk, lecke feladva, a bedöglött konvektor volna hivatott a verandát és a konyhát is fűteni, de mivel nem fűti, rémes hideg van a konyhában is. Az ember meggondolja, hogy kimenjen-e mondjuk mosogatni, mert esetleg megfagy közben. Tele vagyok ötletekkel, nosza, szétnéztem a vaterán, találtam is egy alig használt konvektort 18 ezerért - ez nagyon baráti ár, egy új készülék 70 és 100 ezer között van árban, tehát az szóba se jöhet. Licitáltam, megnyertem, igaz, hogy Pécsen volt, de az eladó elküldte valami ismerősével, ma meg is érkezett. Élőben se csalódtam, valóban jó állapotban van. 

Erre ma olvasom a neten, hogy 2018-tól betiltják a konvektorokat, mert pazarlóak. Ezt most komolyan gondolják? Akkor a hozzám hasonlóak hogyan és mivel fognak fűteni? Átállni fára vagy szénre sem egyszerű, ráadásul azt is kezdik üldözni, nekem nincs kéményem se. Mi marad? Villanyfűtés? Szereltessünk napelemeket a tetőkre, persze. Ha az olyan egyszerű lenne. Központi fűtés,ó, igen. Több millió forint. 

Adva van egy ország, ahol temérdek embernek már laknia sincs hol, aztán van a következő fokozat, akiknek van fedél a fejük fölött, de fűteni már nem tudnak. Nem tudom, hányan lehetnek ebben a stádiumban, de szerintem nagyon sokan. Aztán következnek azok, ahová én is tartozom, van fedelem is, a gázszámlát is ki tudom fizetni, de az összes lehetőségem abban áll, hogy a jelent fönntartsam, nagy tatarozások, felújítások, fűtéscsere, ilyesmi nem férnek bele. Gyanítom, hogy mi vagyunk azok, akikről azt beszélik, hogy egyre jobban élnek, annyira  persze nem jól, hogy figyelemre méltó tartalékaink lennének. És persze vannak a kevesek ott messze fönt, akik az ilyesféle problémákat nem ismerik, viszont könnyedén rendelkeznek arról, hogy például szabad-e konvektorral fűteni. 

Jó, elrendelik, hogy másképpen kell fűteni. Mi lesz azokkal, akik nem cserélik ki a fűtésüket valami korszerűre? Megbüntetnek? Nagyszerű módszer, attól biztosan megváltoznak a körülmények, a gonosz konvektorosok előszedik a millióikat és mégiscsak belefektetik valami kényelmesebb és gazdaságosabb készülékekbe. Elzárják a gázt? Remek, akkor majd jól megfagyok, mert hiába is hoznának ide nekem a kegyelmesék tűzifát, se kályhám, se kéményem, legfeljebb a szoba közepén rakhatnék tüzet. 

De de  most még 2017-et írunk, nem kell előre mérgelődni, ebben az évben még vígan melegedhetünk a konvektornál. Hogy aztán mi lesz, majd meglátjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr2912114629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2017.01.10. 10:31:44

Hoaxként volt olvasható 2015-ben: "Mivel fűtsek 2016-ban?!" - előtted már megírták a tiltást. Elkéstél.

pettra01 2017.01.10. 10:39:56

@Drizari: Hiába, na, le vagyok maradva, késve értesülök mindenről.

CsipkeRózsa 2017.01.10. 12:29:53

Szerintem, a konvektorok cseréjére is az vonatkozik, hogy a régi készülékek árusítása és beszerelése lesz tilos 2018-tól. Utána már csak a nagyobb hatásfokú készülékeket lehet forgalmazni és beszerelni.

Ameddig jó a konvektorod, addig működhet, nem kötelező kicserélni. Viszont, ha betegeskednek, akkor cseréld le még idén.

pettra01 2017.01.10. 12:52:56

@CsipkeRózsa: A legrosszabbat most kicseréljük egy kevésbé rosszra, ez további húsz év haladékot jelent :) Igazából engem már nem fog ez érinteni, úgyse élek addig, ha meghalok, akkor meg a gyerekek eladják ezt a kócerájt, az új tulaj meg eldózeroltatja az egészet, ahogy itt a környékbeli házakkal is megtörtént.
Azért az nagyon érdekelne, miket terveznek a fűtésekkel, azt is hallottam, hogy ellenőrizni fogják, ki mivel fűt, mert ugye egyesek mindenféle szemetet eltüzelnek, amivel rontják a levegő minőségét. Igen, tény, hogy egyre több kéményből száll fel brutális sűrű füst, de nyilván nem mások bosszantására csinálják, hanem minden éghetőt eltüzelnek... Éppen tegnap hetvenkedett ez a Hollik nevű KDNP-s képviselő azzal a szöveggel, hogy a kormány minden rászorulót ellátott szociális tűzifával. Meg hogy ezt az MSZP is megtehette volna az elmúltnyolcévben, de nem tette. És biztosan vannak olyanok, akik ülnek a tévé előtt és ezt hallva elismerően bólogatnak.

ZorróAszter 2017.01.10. 15:28:37

Én is azt hiszem, hogy ez a tiltás csak a gyártásra és behozatalra vonatkozik. Persze az várható, hogy utána nehéz lesz a végképp elromlott készülékek helyére használtat kapni. Úgyhogy várhatóan fel megy majd a használtak ára. Mert ugye nem nagyon lehet félig áttérni másik fűtési módra.

Szóval lehet hogy spórol az aki már most áttér az energiatakarékosabb megoldásra.

pettra01 2017.01.10. 15:59:44

@ZorróAszter: Éppen most néztem egy videót a tömegkályha építéséről, szó se róla, nagyon szimpatikus, ha fiatal lennék meg barkácsolós fajta, talán bele is vágnék, persze annak is kell például kémény...
Aztán vannak még remek ötletek az olcsó fűtésre, a mécses és a virágcserép mondjuk :)

ZorróAszter 2017.01.10. 16:07:54

Sajna nem értek a fűtési témákhoz. Így azt sem tudom, hogy van-e valami olyasmi megoldás mint ami most van önöknél, és hogy arra apródonként le lehet-e cserélni a mostanit.

Gondolom itt az a fő gond, hogy az égéstermékkel együtt rövid úton távozik a hő nagy része is. Ez nem tűnik első hallásra megoldhatatlan problémának.

A virágcserepes megoldásról még nem hallottam, de érdekelne.

pettra01 2017.01.10. 16:45:01

@ZorróAszter: A konvektorról elejétől fogva tudtuk, hogy nagyon gazdaságtalan, de amikor átálltunk a gázfűtésre, ez volt az elérhető. Akinek központi fűtése volt, kicserélte a kazánt és kész, de mi előtte olajjal fűtöttünk, hát ahhoz képest a gáz szupermodern volt. Biztosan ha ügyes lennék meg feltaláló, akkor beépítenék a konvektor mögé valami csőkígyót, ahol még vígan fel tudna melegedni a víz, de így jobb híján fűtöm a kinti világot is.
A virágcserepes az egy marhaság, négy mécses, rá egy lefordított virágcserép, amit persze föl kell támogatni, aztán a négy mécsestől fölmelegszik a cserép és lehet mellette melegedni, de hát attól tartok, hogy vagy nagyon sok virágcserép kellene, vagy rá kellene ülni ahhoz, hogy ne faggyon meg az ember, akkor már jobb, ha jó sokan behúzódunk egy szobába és beleheljük.

ZorróAszter 2017.01.10. 18:09:43

Nem arra gondoltam, hogy Ön barkácsoljon, hanem hogy talán van valami fejlesztés, ami megnövelte a hatásfokot, és ami átépítés nélkül berakható a régi készülék helyére. De mint mondtam, nem értek hozzá, csak remélem, gondoltak az Önök esetére is, és kitaláltak valamit. Tudom, sok olyan ház van Magyarországon, amit ilyen hűtéshez terveztek annak idején.

pettra01 2017.01.11. 02:56:54

@ZorróAszter: Ma mondjuk kaptam egy kisebb rohamot, ugyanis jött egy ajánlott levél a Tigáztól, úgy látszik, valami alvállalkozók a Főgáznál, azt írják, hogy február 2-án jönnek és kicserélik a mérőt, egyben elvégzik a teljes belső hálózat ellenőrzését, ami azt jelenti, hogy mindennek működni kell, mert különben lezárják a gázt. Erre mondom a fiamnak, hogy na, hát akkor neki kellene állni a cserének, ő meg közölte, hogy teljesen fölöslegesen vettem azt a konvektort, mert egészen más méret, és semmi nem ott van rajta, mint a másikon. Ezt most hiszem is, meg nem is, nem létezik, ránézésre pont olyan, csak kevésbé lelakott, szóval szerelő lesz a vége, remélem, ő képes lesz megoldani ezt a problémát, mert különben jól nézek ki.

ZorróAszter 2017.01.11. 07:37:38

Tyű! Maga mindig olyanokat csinál, hogy aztán aggódhatunk maga miatt, hogy mi lesz.

Sajna tényleg úgy van, hogy ami teljesen hasonlónak néz ki, az nem biztos, hogy tényleg azonos, cserélhető műszaki szempontból is.

Remélem nincs kiküszöbölhetetlen probléma.

Mennyibe került a cucc?

KapitányG 2017.01.11. 10:51:24

Igaz, ez nem a Tigáz, de tényleg jobb lenne szakemberrel megbeszélni, mit lehet tenni.
index.hu/gazdasag/energia/2016/12/22/gaz_futes_kikapcsolas_szerelo/

pettra01 2017.01.12. 00:42:18

@ZorróAszter: Hát egyre többször van olyan érzésem, hogy én elsősorban azért születtem a világra, hogy az okos emberek az én káromon tanuljanak. Annyi marhaságot csináltam már életemben, hogy nem is tudom, hogyan fért bele az időmbe, de úgy látszik, még mindig képes vagyok bővíteni a repertoáromat. Ráadásul mindig nagyon örülök, hogy hű, most nagyon ügyes voltam, aztán kiderül, hogy dehogy...Végül aztán majd minden jóra fordul, mert így szokott lenni, csak sokkal bonyolultabb a megoldás, mintha valami normális utat választottam volna.

pettra01 2017.01.12. 00:44:17

@KapitányG: A szerelőre már pályáztam, de mivel tél van és mások is romokban hevernek, tenger sok munkája van, ehhez még olyan öreg is, mint én, szóval nem lesz könnyű elnyerni. Azt mondta, majd hív. Hát van még vagy két hetem...

ZorróAszter 2017.01.12. 10:23:20

@pettra01:

Áh! Szerintem ezt mindenki elmondhatná saját magáról.

Mennyibe került a cucc egyébként?

ZorróAszter 2017.01.12. 10:37:31

@KapitányG:

Kedves KapitányG!

Elolvastam a cikket, és nagyon meggyőző. És én nagyon utálom a fontoskodó államot és a hatóságokat.

De.

Itt a szerelővel kapcsolatosan megemlítik, hogy az elszívást kifogásolta.

Én nem vagyok szakértő, de ha az elszívó csak kis mennyiséget is visszaszív a lakásba az égésgázokból, akkor a lakásban megnő a szénmonoxid mennyisége. Ez attól függ, mennyire erős az a páraelszívó.

Tehát itt tényleg van életveszély, amiért mint szakértő a gázszerelő a továbbiakban a felelős.

Tehát ha bekövetkezik egy tragédia, akkor elővehetik ezért a mulasztásért.

Az neki nem elegendő, ha a háziak azt mondják, hogy elzárják az elszívónyílásokat. Az őt csak részben menti a felelősség alól.

Az más kérdés, hogy a TIGÁZ miért nem tett ki hivatalos figyelmeztetést a házban, hogy mások is életveszélyben lehetnek, ha használják az elszívójukat.

Ha másik lakásban tragédia történik, magyarázkodhatnak a bíróságon, hogy az adott lakásban tapasztalt életveszélyből nekik kellett-e következtetni arra, hogy életveszély a többi lakásban is lehet, vagy hogy nekik csak a tények alapján kötelességük intézkedni és nem kötelességük következtetgetni.
(Egyébként valószínűleg nem kötelességük, csak a közvetlen tapasztalat, tényállás alapján.)

De nem jó mulatság a bíróság előtt ilyeneken vitatkozni meg magyarázkodni.

pettra01 2017.01.12. 11:48:38

@ZorróAszter: Nem volt drága, 18 ezer, de tényleg alig használt, szóval szinte új. Lehet találni 5 ezerért is, de az olyan állapotban is van. Zűr csak akkor van, ha tényleg nem lehet beszerelni, mert hát akkor ér valamit, ha fűteni is tudok vele. De nem hiszem el, hogy ne lehetne beszerelni, esetleg valami pótcsövekkel, de nyilván megoldható.
Arról valóban sokat olvasni, hogy szellőzési problémák miatt van gond sok helyen, ez hihető is, mert az ablakcseréknek köszönhetően agyon vannak a lakások szigetelve, és a kéményes készülékek a belső légtérből veszik a levegőt, szóval egy kisméretű fürdőszobából egy benne működő kazán elég gyorsan elfogyaszthatja az oxigént. A parapet előnye például az, hogy ő a lakás felé teljesen zárt égésterű, mi nem fulladhatunk meg, esetleg felrobbanhatunk :)

ZorróAszter 2017.01.12. 13:19:56

Na akkor most izgulhatunk, amíg azt nem tetszik mondani, hogy épp most ment el a szerelő és prímán beüzemelte.

Ezzel a páraelszívóval meg egyéb elszívókkal azt hiszem nagyobb a baj. Mert így az égésgázok pár százalékát visszaszívja a szobába, és így dúsul fel a szénmonoxid.

És főleg hogy magától senki se gondolna rá, hogy ennyire veszélyes lehet a dolog, hisz az csak egy egyszerű páraelszívó ugye.

pettra01 2017.01.12. 15:54:11

@ZorróAszter: Azt hiszem, ez főleg a lakótelepeken problémás. Sok helyen a konvektoros fűtést átépítik cirkóra, a cirkót pedig beteszik a fürdőszobába, mert ugye leginkább ott van az egyetlen kémény, amibe korábban csak a vízmelegítő volt belevezetve. Az sokkal nagyobb kapacitású, a fürdőszobák meg általában kicsik, aztán persze, hogy megfulladnak fürdés közben, főleg, ha emeletes házban mindenki áttér a cirkós fűtésre, hát persze, hogy a kémények se bírják. Erről persze nem utólag kellene felvilágosítani az embereket, hanem amikor eltervezik a nagy átalakítást, akkor megmondani, hogy mit lehet és mit nem.

CsipkeRózsa 2017.01.13. 16:28:08

Tisztelt Pettra,

Most olvastam, olvasd el, ha érdekel:

www.nlcafe.hu/otthon/20170113/gazkonvektor-futes/

pettra01 2017.01.13. 18:50:28

@CsipkeRózsa: Tényleg jobb lenne, ha jobb hatásfokkal működnének a konvektorok, csak hát bele se merek gondolni, mennyiért adnak majd egy ilyen csodakészüléket...

KapitányG 2017.02.17. 05:00:42

Pettra, mi a helyzet (fűtéssel, kutyával, meg amúgy egyébként is)?
süti beállítások módosítása