Csak mondom

Csak mondom

Utalványosdi

2016. december 04. - pettra01

Egy szavunk se lehet. Annyit foglalkoztak mostanában a nyugdíjasokkal, hogy már szinte túl sokat. Először úgy volt, hogy 0,9% a nyugdíjemelés, aztán mégiscsak megemelték 1,6%-ra, persze nem mulasztották el kihangsúlyozni, hogy valójában ezt a réteget az infláció nem érinti túl érzékenyen, mivel a nyugdíjas elsősorban alapvető élelmiszerekre költ, és mivel a tej, a tojás és a baromfihús áfája csökken jövőre, hatalmas spórolásra nyílik lehetőség. Arról nem is szólva, hogy éves intervallumot tekintve az emelés összege tetemes. Azt nem ecsetelték, mi lenne, ha ezt az 1,6%-nyi havi pénzt rendszeresen félretenné a nyugdíjas, ki lehetne számolni, hogy ez tíz vagy húsz év alatt mekkorára duzzadna, olyan távlatokat nyit, hogy már pusztán ezért érdemes élni. 

És ez még semmi, a busás emelést megtoldották egy ajándékkal: minden nyugdíjas kap egy Erzsébet-utalványt is, tízezer forint értékben. Persze, ennek is örülni kell, különben is, a mondás is azt tartja, ha adnak, fogadd el, nem akarom én leszólni ezt a figyelmességet, csak éppen nem értem, miért utalvány formájában adják? Aztán most hallottam a hírekben, hogy a honvédségi dolgozók is utalványokat kapnak, Ennek lehet valami nagyon egyszerű oka, hogy hirtelen osztogatni kezdik az utalványokat. Még a honvédségi dolgozók esetében ez akár kézenfekvő is lehet, úgyis bejárnak a munkahelyükre, ott megkapják, aztán egy-két hónapig majd mindenhol Erzsébet-utalvánnyal fizetnek a boltban. De hogy a nyugdíjasokkal miért kellett így kitolni, el sem tudom képzelni. 

Nem postán küldik ki. Miért? Takarékossági okai lennének? Legfeljebb tennének mellé valami kampánylevelet, aztán mindjárt nem számítanak a postaköltség. De nem, ezt a polgármesteri hivatalok munkatársai személyesen kézbesítik minden érintettnek. Nyilván nagyon örülnek ennek a felelősségteljes feladatnak, télvíz idején caplathatnak házról házra, aztán vagy otthon találják, vagy nem, vagy meghallja, hogy csöngettek, vagy nem. Az utalványnak ráadásul van egy olyan csodálatos tulajdonsága, hogy nem pénzként működik, tehát ha egy nyolcszáz forintos tételt fizetek egy ezerforintos utalvánnyal, nem adnak vissza belőle. Ha tízezer forintos utalványt kapunk, az azt is jelenti, hogy egyszerre kell levásárolni, ezzel egy kisnyugdíjas eleve bajban lesz, mert ahhoz, hogy egyszerre elköltse, ez számára tengersok pénz. Esetleg megveszi tőle valaki élelmesebb az utalványt, persze nem tízezerért, hanem jóval kevesebbért. 

Ezt egyszerűbben is meg lehetett volna oldani, ha a nyugdíjfolyósító minden jogosultnak egy alkalommal tízezer forinttal magasabb összeget utal át és kész. Hogy miért döntöttek mégis az utalvány mellett, holott ez se nem célszerű, se nem egyszerű, arra remélem, hogy kapunk valami hihető magyarázatot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr812023203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pietnik 2016.12.05. 08:23:10

Persze!
Kapunk rá magyarázatot!
Már 2010 óta folyamatosan!

CsipkeRózsa 2016.12.05. 13:32:42

Az is kiderült közben, hogy ez az utalvány, ami 10 ezer Ft-ot ér, 15 ezer Ft-ba kerül, mert az állam befizeti utána az adót, és a járulékot. Gondolom, helyettünk, és saját magának.

Szerintem, azt is jelentheti, hogy adhattak volna nyugdíj kiegészítést 15 ezer Ft összegben. Az is lehetséges, hogy a várható infláció miatt kellene is adniuk, de nagy a hallgatás, hogy mi a várható %.

Ha nyugdíjkiegészítésként szerepelne ez az összeg, akkor beépülne a nyugdíjalapba, és ezzel a megemelt összeggel kellene felszorozni a 2017-es nyugdíjemelés %-át.

A jövő évre megállapított 1,6 %-os emelés egy nagyon óvatos szám, hiszen az MNB is ennek másfélszeresét várja a 2017es infláció alakulásában. Biztos, ami biztos, nehogy túlfizessék a nyugdíjasokat, mert azt már nem vehetnék vissza.

Az Utalványozást pedig azért találták ki, mert túl sok Erzsike maradt rajtuk, és azon akartak túladni, mert minden munkafolyamatban van egy-két Fidesz-közeli haszonélvező.

pettra01 2016.12.05. 14:50:51

@pietnik: Nem mintha boldogabb lennék, ha megmagyaráznák...

pettra01 2016.12.05. 14:58:29

@pettra01: Ez az, biztosan valakinek jó üzlet ez az idióta utalvány, amit szerintem egyébként mindenki utál, csak a baj van vele. Emlékszem, úgy tíz éve én is kaptam üdülési csekket, nem is tudtunk vele mást kezdeni, mint hogy elmentünk egy étterembe és fölettük az egészet. A múltkor hallottam, hogy a nemzeti bankban valami saját utalványt kapnak, amit csak a bank saját üzletében használhatnak fel, de volt olyan vezető itt nálunk, aki kávéutalványokat adott fizetéskiegészítésként a dolgozóinak, amit aztán az ő büféjében vásároltak le.
Azért ehhez is tehetség kell, úgy adni valamit ajándékba, hogy a megajándékozott nehogy örülhessen neki, hát nem?

osszian 2016.12.05. 20:52:15

Amint megjósoltam, Lázár észbekapott, és mégis postán küldik ki.

pietnik 2016.12.06. 09:49:34

Semmire nincs pénz,de a hülyeségre ,arra van!Hozzám hogy a francba fogják eljuttatni?!
Az itteni címemet már vagy hatszor megküldtem a nyugdíjfolyósítónak,de még mindig az unokahúgom címére küldik az értesítőket!Pl.hogy mennyi a nyugdíjam az év eleji emelések után,nem tudom,mert az értesítők már nem kerülnek elő,ráadásul szegény unokahúgom meghalt a tavasszal,nem tudom,ki lakik a helyén!
Még szerencse,hogy az OTP tudja a címemet,és értesít,hogy mennyi a számlám bevétele,és mennyi a kiadás róla!
Prsze,arról csak a bankautomata cetlijéből értesülök,hogy számomra a nyugdíjamból itt kivett eurót 365 ft.-ért méltóztatik az OTPá kiadni !
Ez az igazi nyugdíjcsökkentés!!Mit akarnak a Böske-útálványokkal pótolni nekem?!
Eszem-iszom dínom-dánom ezt a fideszt de útálom!!

Xilit 2016.12.09. 23:16:17

Azért megérdeklődtem a Sparban, hogy mikre lehet elkölteni. :)
Ez a cirkusz kezd mulattatni. Olyan szinten nézik agyalágyult népségnek a társadalmat, hogy nem is veszik észre, közben önmaguk karikatúráivá váltak.

pettra01 2016.12.10. 01:11:02

@Xilit: Komolyan mondom legszívesebben visszaküldeném, de hát ezeknek semmit nem szabad visszaadni. Ha valami jótékony szervezet elkezdené gyűjteni azzal, hogy odaadja az egészen kis nyugdíjasoknak, az lenne az igazi, de hát nem hallok semmi ilyesfélét.

Xilit 2016.12.10. 10:46:37

@pettra01:

Nálunk az Együtt már közzé tett egy felhívást, hogy szívesen fogadják a Böskéket, az aktivistáik ki tudják vinni az általuk már ismert címekre.
De, ha az ember odaadja egy hajléktalannak , vagy a környezetünkben tudunk olyan családról, ahol örömmel elfogadnák, magunk is léphetünk.
Azt nem tudom, hogy a beváltási határideje dec. 31., vagy átvihető jövőre is.
süti beállítások módosítása