Csak mondom

Csak mondom

A mi rozsdánk

2016. november 13. - pettra01

Az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan mostanában sokat hallhattunk az ottani rozsdaövezetről és arról, hogy ez milyen feszültségeket okoz a társadalomban. Na de tulajdonképpen ilyet közelebb is láthatunk, hiszen nekünk magunknak is van saját rozsdavidékünk. Én is egy ilyen pusztulófélben levő városban élek. Ötven-egynéhány évvel ezelőtt a hajdani kis falu látványos fejlődésnek indult, hőerőmű épült, olajfinomító, özönlöttek ide az emberek az ország minden részéből, egyre terebélyesedett a lakótelep, a falucska várossá nőtte ki magát, sokáig úgy tűnt, a fejlődés megállíthatatlan. A rendszerváltás után is évekig még töretlen volt a haladás, aztán fordult a kocka. Az olajfinomító fejlesztése befejeződött, a halszaporító gazdaság megszűnt, a volt téglagyárból már csak néhány kupac rom maradt. Az erőmű egyre kevesebb embert foglalkoztatott, néhány éve pedig felhagyott az energiatermeléssel. Időnként vannak ötletek, vállalkozók jelennek meg, hogy kezdenek valamit a területtel, nemrég dőlt dugába egy terv, amely szerint a használt gumiabroncsokat dolgozták volna fel itt valami csodálatos technológiával, ám kiderült, hogy a módszer messze nem olyan környezetbarát, mint ahogyan hirdetik, és a lakossági tiltakozás hatására odébbálltak az ötletgazdák, egészen Kaposvárig jutottak, ahol szintén zátonyra futottak. Volt egy olyan kezdeményezés is, hogy a kéményeket kilátóként és vendéglátóhelyként lehetne működtetni, a pletyka szerint a terepszemle balul sült el, a kémény belsejében felfelé vivő lift valahol félúton elromlott, és miután kiszabadították a pórul járt vállalkozókat, többé hallani sem akartak a híres kilátásról. Most újabb álommal hozakodtak elő, itt létesül majd a legnagyobb magyar naperőmű, részben a Dunamenti Erőmű jelenleg használatlan területén. Természetesen horribilis pénzbe kerül, élettartama pedig 20-25 év - hát én nem értek hozzá, de ez a két évtizednyi működés nem tűnik hosszú távú megoldásnak. 

Valamit persze ki kellene naperomu.jpgtalálni a lehetőségek kiaknázására, a hanyatlás kellemetlen mellékhatásait ugyanis már érezzük. Fájdalmasan csökkentek a város bevételei, és ezt különösen egy olyan közösség viseli nehezen, amely nem ehhez volt szokva, néhány évvel ezelőtt még a leggazdagabb magyar települések egyike volt, Pénz tehát nincs, a régi reflexek viszont még működnek, most például azon gondolkodnak, hogy az amúgy már tényleg lepusztult sportközpontot felújítják. Több milliárdos a terv, a rá valót pedig majd a TAO-ból szerzik meg hozzá állítólag. Valóban, a TAO-ból hatalmas pénzek folynak ide-oda, de hogy  hogyan fogják errefelé téríteni azokat a támogatásokat, amelyek jelenleg mondjuk a Puskás Akadémia jobb működését segítik elő, hát azt el se tudom képzelni. Meg az se világos, miből lesznek majd fenntarthatók ezek a létesítmények, ha történetesen elmarad a TAO. 

De ezek már a jövő kérdései, a jövő rozsdája, az utókornak kell majd megoldania. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr1211956737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2016.11.13. 02:56:59

Egy nap erőmű az nem rossz ötlet, de nem hinném hogy túl sok embert foglalkoztat.

pettra01 2016.11.13. 10:42:12

@littke: Mondjuk egy gumiégetővel összehasonlítva tényleg kellemesebb jövőkép, átmenetileg biztosan nem károsítja olyan durván a környezetet, például nem füstöl, persze 25 év múlva ez is hulladékká válik. A foglalkoztatás kérdését biztosan nem oldja meg, hacsak nem kombinálják valami mellékes tevékenységgel, mondjuk a több hektárnyi napelem alatt krumplit termelnek vagy mit tudom én...

ZorróAszter 2016.11.13. 14:56:31

Ezt csak úgy lehetne megtenni, hogyha az állam felajánlja az extra adókedvezményt, ha a befektető adott helyre viszi a befektetését.

Azonban a kollaboráns kormányok élből azzal nyit, hogy nem kell adót fizetni. Legfeljebb névleg SZJA-t. (Mindenki döntse el, hogy azt most a vállalat fizeti, vagy a bérből vonja le.) Így nincs eszköz arra, hogy ne minden Budapestre jöjjön, ami a legkényelmesebb megoldás a külföldi befektetőknek.

pettra01 2016.11.13. 16:44:12

@ZorróAszter: Érdekesen szabályoz a kormány, hát ez a TAO akkora nagy szemétség, hogy öröm nézni, még csak lokalitása sincsen, de hát itt ezt is meg lehet tenni.

ZorróAszter 2016.11.13. 20:05:37

TAO a tahóktól tahóknak. Bár ez lenne a legnagyobb tétel.

De ez eltörpül az összes többi baromsághoz meg a ménkűnagy lopásokhoz képest.

Meghogy mint mondtam, Magyarország utolsó lehetőségének az elherdálása folyik hatodik éve, és még minimum két évig.

pettra01 2016.11.13. 21:53:19

Jaja, nekem könnyű, mert én már öreg vagyok, meghalok és kész, de a fiatalokat nem irigylem, lassan elkezdhetnek gondolkodni, hol kérjenek menedékjogot. Na meg azon is, hol kaphatnak...

ZorróAszter 2016.11.14. 00:29:48

Ne tessék ilyeneket mondani. Hacsak nem akar végképp elszomorítani.
süti beállítások módosítása