Csak mondom

Csak mondom

Az ismeretlen előválasztás

2016. október 26. - pettra01

Egy új termék bevezetése a piacra sok munkával és fáradsággal jár. Bármilyen változást szeretnénk elérni, fel kell készülnünk a kőkemény ellenállásra, még akkor is, ha egészen nyilvánvaló, hogy az új klasszisokkal jobb, mint a régi. Ha nem tervezzük be a sok időt, amely ahhoz szükséges, hogy megismertessük ezt az újdonságot, egyszerűbb, ha hozzá se kezdünk. Sokan már látatlanban utasítják el, azon egyszerű oknál fogva, hogy az ember általában idegenkedik a változásoktól, szereti, ha a polcon azt találja, aminek ott a helye, a járt utat nem szívesen hagyja el a járatlanért. 

Egyre közelebb kerülünk a 2018-as választásokhoz, ideje megkezdeni a felkészülést. Az ellenzéki pártok abban tökéletesen egyetértenek, hogy Orbánt el kell tüntetni a színről, már csak a hogyan felől kellene megegyezésre jutniuk. Némelyik úgy gondolja, hogy majd ő egyedül fog megküzdeni - hát lelke rajta, a mesében is van olyan, hogy Jankó egy szál egyedül ront neki a sárkánynak, jól lekaszabolja és ezek után természetesen ő lesz a király. Ábrándnak nem rossz, de azért azt se ártana figyelembe venni, hogy a mesebeli győzelem leginkább csak a mesében jön  össze, ott is csak annak a Jankónak, akinek van csodakardja és némi varázsereje, az esély erre a valóságban olyan minimális,  hogy gyakorlatilag nincs is. Mások azt üzenik, hogy elfogyott a regimentjük, meg akarnak ütközni az ellennel, de ehhez mindenek előtt egy hadsereg szükségeltetik. Ebben nincs is vita, bár a vezérek egy része úgy gondolja, megfelelő lesz az a módszer, amelyikkel a korábbi csaták előtt is toboroztak, mondván, majd csiszolgatnak rajta itt-ott, persze van azért másfajta elképzelés is. 

Pillanatnyilag úgy tűnik, nincs ellenükre az előválasztás. Karácsony Gergely már egy ideje mondogatja, hogy azt feltétlenül nyélbe kell ütni, de az a gyanúm, hogy igazából senki se érti tökéletesen, miben is állna tulajdonképpen ez az előválasztás, ami nem is csoda, mert ilyet mi még soha nem csináltunk. Gyanítom, nem arról szól, hogy a jól ismert szereplők összeállítanak a saját csapataikból egy kínálatot, amiből mi választhatunk - ez is jobb lenne a korábbi gyakorlatnál, mert így azért befolyásolhatnánk, ki kerüljön a tényleges szavazólapra, kérdés viszont, hogy miképpen kerülhet valaki az előválasztás jelöltjei közé. Az is kérdés, hogy például a majdani listát befolyásolja-e az előválasztás? Jó lenne, ha arra is hatással lenne, úgy legalább azt elkerülhetnénk, hogy olyan emberek kerüljenek a parlamentbe, akik nem az ismertségükkel, korábbi cselekedeteikkel érdemelték ki a tisztséget.

A puding próbája persze az evés. Lehet, az fog kiderülni, hogy ez nálunk nem működőképes, ám az is lehet, hogy valóban hatalmas sikere lesz és eredményeket hoz. De ehhez az kell, engedjük meg, hogy aki ért hozzá, megfőzze nekünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr3111839031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2016.10.26. 15:35:07

Képzeld, egészen véletlenül rábukkantam ma Atlaszra itt a blog.hun. Te tudtad, hogy ő is errefelé vette az utat?

pettra01 2016.10.26. 15:41:46

@Xilit: Nem vettem észre. Továbbra is Atlasz?

Xilit 2016.10.26. 15:43:48

Hát, nem tudom, ízlelgetem ezt az előválasztást........ hogy ezáltal jobb elnökök kerülnének ki , semmi nem szavatolja. Amcsiban is nyomják a befektetők a maguk választottját, nyomják a Krahácsot az önjelölt messiások, szóval , szóval.
Igazából nem hoz lázba, de ellene sem vagyok.
Kapkodunk, kísérletezgetünk, magunk sem tudjuk, mit akarunk - kollektíven.

Xilit 2016.10.26. 15:50:31

Azt rebesgetik - valahol olvastam, de hogy hol? - , Karácsony nagyon rákészül a kormányzásra : mint miniszterelnök.
De lehet, hogy egyszerűen csak komolyan veszi a politikai munkát, és ezért dicséretet érdemel, nem kell különösebben mögé látni hatalmi szándékot. Ő csak nem olyan mint Orbán!
De, még azt is el tudom képzelni, hogy tele van az ő hócipője is a töketlen ellenzéki társasággal, és vannak határozott elképzelései a kormányzásról.

PM- Együtt-Kutyafarkúak : nálam egyelőre ők a befutók. Aztán, hogy mi lesz?

pettra01 2016.10.26. 16:34:34

@Xilit: Karácsony nagyon okos, és láthatóan komolyan veszi a politikai munkát - ráadásul neki ez a szakmája is. Egészen biztosan nem olyan, mint Orbán, láthatóan nem teng túl az egója, róla el tudom képzelni, hogy nem ölné meg a politikai riválisait, tehát meg vagyok győződve róla, hogy nem önös érdekek vezetik az előválasztás szorgalmazásával. Egyébként Botkának is az a problémája az egésszel, attól tart, hogy megint csak a mandátumokon való osztozkodásról szólna az összefogás, abban meg inkább nem venne részt.

ZorróAszter 2016.10.26. 23:57:53

Kedves Pettra!

Én olyanról nem hallottam, hogy valahol előválasztás lenne úgy, hogy az nem része a választási rendszernek, hanem egyes pártok kitalálják, hogy egymás között tartanak ilyet.

Ez megint egy figyelemelterelő manőver. Az ellenzék játssza a hülyét hogy a parancsnak megfelelően hagyja Orbánt még a hatalomban és még véletlenül se zavarja a köreit.

Itt akkor változik bármi, ha esetleg úgy döntenek, hogy a 18 után várható összeomlásért vigye el a balhét a baloldal.

Akkor majd Orbánék kezdik el játszani a hülyét, mi meg örülünk majd, hogy megtáltosodott végre a baloldal.

pettra01 2016.10.27. 01:21:39

@ZorróAszter: Nem hiszem, hogy manőver lenne, sokkal inkább azt, hogy Karácsony Gergely a nagyon rossz ellenzéki szereposztó-gyakorlatot szeretné megváltoztatni. Nem is kérdés, hogy az borzasztó rossz, kérdés, hogy akik ezt megszokták és ebben érzik jó magukat, engednek-e bármilyen változtatásnak. Nem tudom elképzelni ezt az egészet, azért is nagyon drukkolok, hogy megcsinálják, mert élőben hátha megértem, miről is szól, mert Karácsony egyfolytában ezt magyarázza, és én például egyfolytában képtelen vagyok megérteni. Ezt a gyarmattartós elméletet nem vagyok hajlandó elfogadni, ha elhinném, hogy ez igaz, akkor mi értelme lenne akár annak is, hogy holnap fölkeljek?

ZorróAszter 2016.10.27. 07:39:12

Kedves Pettra!

Mások is pont ezért nem akarják elhinni.

Az előválasztás egyszerű: meghírdetnek egy szavazásszerűséget, amin a résztvevők beixelhetik, hogy
MLP (Fodor), MSZP, DK, Együtt, PM

Aztán ez az öt párt egy név alatt elindul, és ha győz, ha nem, ennek alapján osztják a parlamenti helyeket.
Ha meg győznek, a miniszterelnököt meg a minisztereket.

Szóva

ZorróAszter 2016.10.27. 07:40:42

l ez minden, csak nem ÚJ.

És már látom a lelki szemeimmel, ahogy a FIDESZ elküldi a pribékjeit, CÖF-ösöket meg a többi seggnyalót, hogy szavazzanak Gyurcsányra.

Drizari 2016.10.27. 07:53:14

Választópolgárokkal előválasztást tartani a jelenlegi politikai helyzetben bohóckodásnak látom, nemcsak azért, mert nálunk nincs hagyománya, hanem a bárki részéről végzett közvéleménykutatási eredmények alapján sem látom értelmét.
Más volna a helyzet, ha a ma létező mérsékelt baloldali és liberális pártok lehetséges szavazóinak együttes száma szignifikánsan lenne több a Fidesz-KDNP és a Jobbik táborára szavazóinál.

Szerintem bohóckodjanak maguk között, döntsék el a pártgyűléseiken, hogy melyik párttal indulnának közösen a valóságos országgyűlési választáson.

pettra01 2016.10.27. 08:03:39

@ZorróAszter: Ha csak ennyi az előválasztás, akkor valóban semmi értelme, de remélem, hogy ennél többről van szó. Látatlanban nem kellene elutasítani szerintem.

pettra01 2016.10.27. 08:06:39

@Drizari: Mondom, én nem igazán értem az egészet, de annyit azért igen, hogy ennek kettős célja lenne, csak az egyik, hogy a tényleges választás előtti esélylatolgatás, a másik viszont, hogy egy ilyen jobb lehet, mint akármilyen kampány, a figyelmet ráirányítja az ellenzékre, szerintem egyáltalán nem rossz elképzelés.

Drizari 2016.10.27. 10:24:57

@pettra01:

A másik, ami miatt nem látom értelmét: az alacsony szavazási hajlandóság. Sokakat nem érdekel a politika, a fiatalok sincsenek elragadtatva. Ők megfelelő adottságokkal és körülmények között vállalják a külföldi munkavégzést, akár végleg. Ma sem értem, hogy volt képes annyi fiatal magát fölhergelni 2006-ban, hogy gyújtogatott és tévé székházat foglalt. A passzív szemlélők zöme is a fiatal korosztályhoz volt közelebb.

Ma az öregek óbégatnak és vernek békés fiatalokat és egymást.

pettra01 2016.10.27. 11:35:39

@Drizari: A rendes választáskor alacsony a hajlandóság, de ez csak egy játék, ez talán meghozza a passzívak kedvét is, nem tudom, de engedjük meg, hogy hátha ez valami zseniális ötlet.

pettra01 2016.10.27. 11:44:37

@Drizari: Hogy kik vernek és kiket - ez a fütyülős-história azért nem olyan egyszerű. Attól még, hogy most Orbánt fütyülték ki, még nem tetszik, ha valahova csak azért akarok odamenni, hogy ott botrányt okozzak, akkor ne háborodjak föl, ha nem engednek oda. Tételezzük fel, hogy a közönség tényleg Orbánt akarta hallgatni, hát érthető, ha földühödtek, amikor egy csomó huligán ebben meg akarta őket akadályozni. Ez egy hülye ötlet volt szerintem. Akkor kell fütyülni, amikor jön vagy megy, oda kell menni a tüntetésre és ott óbégatni.

ZorróAszter 2016.10.27. 13:58:14

@pettra01:

Hát! Márpedig szerintem ennyi.

Már persze azon kívül, hogy a kis pártok így akarnak bejutni a Parlamentbe az MSZP maradék 10-15%-a rovására.

Plusz arra is számítanak, hogy az előválasztásokra jobban tudnak mozgósítani mint ez a töketlen MSZP, és így relatíve több helyet kapnak, mint ami a valós, de ellenőrizhetetlen éles 2018-as választások alapján járna, ha tudhatnánk az akkori bontott eredményeket.

De mint mondám, ez a tetves tolvajbanda odaküldi a cöfös embereit, és Gyurcsányt hozzák ki elsőnek.

pettra01 2016.10.27. 14:25:33

@ZorróAszter: Azért kíváncsi lennék nemcsak az eredményre, persze arra is, de az is nagyon érdekelne, technikailag hogyan képzelik ezt az egészet - eddig annyit hallottam róla, hogy vannak erre nagyon jó, bevált módszerek, de hogy mik azok? És hogy aztán az előválasztás eredménye befolyásolja-e majd az igazi választást, vagy ha nem tetszik egyeseknek az ott kialakult ranglista, akkor nem fogják-e az egészet lesöpörni az asztalról, hogy marhaság, és maradjunk inkább a szokásainknál?

CsipkeRózsa 2016.10.27. 15:17:31

Az előválasztás nem hoz ki igazi eredményt. Szerintem, sok baloldalra váró embernek nincs internethozzáférése, vagy nem is ért hozzá. Így egy nagy csoport kimarad belőle.

Azon kívül, én is úgy gondolom, a Fidesz szimpatizánsai félre vihetik az egészet, a "besegítésükkel".

Egy előnye lehet, hogy a szavazók hozzászoknak ahhoz, hogy az összefogás elkerülhetetlen, és tudomásul veszik, hogy a területükre jutó jelöltet elfogadják.

pettra01 2016.10.28. 01:31:01

@CsipkeRózsa: Nem tudom, lehet, hogy tényleg kudarcba fullad, bár én nagyon bízom benne, hogy nem. Hátha ez egy jobb folyamat kezdete, amiben kicserélődik végre a magukat baloldalinak nevező pártok eléggé haszontalan színe-java...

ZorróAszter 2016.10.28. 09:49:36

@pettra01:

Szerintem ebben ne tessék bízni. Ez egy nagyon könnyen manipulálható dolog lenne.

Azon kívül megint azt sugallná, hogy ezek megint az állásokon osztozkodnak.
süti beállítások módosítása