Csak mondom

Csak mondom

Legyen már vége!

2016. október 18. - pettra01

Most már nagyon elegem van ebből a nemzetmentő kampányból. Úgy voltam vele, hogy csak a népszavazásig kell kibírni, utána ünnepelnek egy sort és kész. De most már úgy néz ki, hogy nem képesek befejezni. Két hete a csapból is az új egység folyik, a diadaljelentések végtelen sora a magyarok 98%-áról, mert a rendszerváltás óta még soha, de most aztán igen. És hogy most Orbán Viktor az egyetlen országvezető az EU-ban, aki úgy mehet tárgyalni, hogy a népe felhatalmazta. 

Micsoda baromság ez? A többi országvezető nincs felhatalmazva? 

Hát ezt se gondoljuk végig, amikor egy választásra elmegyünk vagy nem megyünk, rászavazunk vagy éppen ellene. Azzal hogy lehetővé tesszük, hogy valamelyik párt többséget szerezzen a parlamentben, a listavezető lesz a miniszterelnök és a pártból kerülnek ki a miniszterek, államtitkárok, sőt, ha netán kétharmados többségük van, ráadásul elég időt töltenek a hatalomban, megváltoztathatják akár az összes törvényt, előbb-utóbb minden fontosabb pozíciót a párthoz tartozó vagy együttműködési hajlandóságukat bizonyító emberek töltenek majd be. Aki nincs velük, az ellenük van, és aki ellenük van, az nemhogy döntési helyzetbe, de annak közelébe sem kerülhet. A miniszterelnök pedig mászkálhat a világban és akármilyen marhaságokat beszélhet, azt mind a mi nevünkben mondja. Mi meg csak álmélkodunk, hogy jé, hát ezt akarnánk? Mindenféle paktumokat köt atomerőműről, olimpiáról, bármiről, amiknek vagy örülünk, vagy nem, tökmindegy, attól még ezeknek a megállapodásoknak a következményeit viselnünk kell. Ha úgy tartja kedve, a saját képére formálja a Városligetet, átalakíttatja a Budai Várat, Disneylanddé alakítja Felcsútot. Temérdek pénzt öl bele a passzióiba, eközben arcátlanul belehazudtatja a képünkbe a médiáján keresztül, hogy egyre jobban élünk, ugye az általa ígért egymillió munkahelyből hatszázezer már megvalósult. Ja. Ennek nagy része közmunka - erre is jön az ügyes magyarázat, mert igaz, hogy keveset keresnek a közmunkások, na de milyen más érzés megdolgozni azért a pénzért, mint csak úgy megkapni segély formájában. 

A lényeg, hogy megszületett az új egység. Biztosan már fogalmazzák az új plakátokat, alig várom, hogy ezt is megüzenjük Brüsszelnek. Hadd irigykedjenek a nyavalyások. 

Egyre gyakrabban jutnak eszembe a hetvenes-nyolcvanas évek. Mennyire untuk akkor azt az állandóságot, kiszámíthatóságot és hogy sóhajtoztunk, hogy ennek soha nem lesz vége. Hát most ugyanezt érzem, hogy ennek soha nem lesz vége. Na de az is véget ért, és most már csak ebben bízom, hogy az új egység is befuccsol végre-valahára. Csak az a baj, hogy arra, ami az előző rendszerből maradt, lehetett építeni. Vagy legalábbis építhettünk volna valami mást, jobbat is. De ez a mostani nemcsak az alapokig rombol le mindent, az alapokat is lerombolja. Mi marad utánuk, amiből kiindulva létre lehet majd hozni egy emberi, élhető társadalmat? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr211817549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.10.18. 07:05:36

Érdekes, nekem is egyre többször jut eszembe a Kádári időkhöz való hasonlóság. De, csak a politikai megnyilvánulásokban. Meg az államosításokban. Meg a "vezető erő" hangoztatásában. Meg az állami támogatások osztogatásában.

Xilit 2016.10.18. 10:05:02

Gyerekek, nem ugyanabban a rendszerben éltünk? Mert nekem semmi hasonlóság nem jön át. Létbiztonságban éltem, nem féltem munkanélküliségtől, hajléktalanságtól, igazi paradicsom és őszibarack , meg hatalmas starking almák képei vannak előttem, a suszteré, aki megvasalja az új cipőmet, a balatoni nyaralások emlékein nosztalgiázom .........30 éve nem nyaraltam.
Persze, biztosan én vagyok ügyetlen, hogy nem tudtam megcsinálni magam ebben a szép magyar kapitalizmusban, talán politizálnom kellett volna, kard ki kard vagy odasimulni valamelyik lókötőhöz, de az nem én lennék, így boldogabb sem.
Azt sem feledem, hogy volt közbiztonság és közegészségügy, meg nívós iskolák és tiszta rendelők, hogy imádtam végig menni a kis boltokkal tömött belváros utcáin, beugrani a November 7-e tér Vajas sütemények boltjába egy-.két Habos túrósra vagy a Jégbüfébe , magamba tömni a Sarokházat és/vagy a Francia kémeseket. Idilli béke, szerelem, gyermeknevelés, sok-sok könyv a polcokon, amelyekből aztán cipő lett a gyerek lábára és kenyér az asztalra ebben a szép magyar kapitalizmusban.

Ti tényleg untátok azt, ami jó volt? Ami meg nem, azon miért nem változtattatok? Hogy megvolt kötve a kezünk, csak ürügy.

Nem ugyanabban a világban élhettünk, mert én nem éreztem rabnak sem magam, a véleményemet soha nem gyűrtem a zsebembe, igaz, tüntetésekre sem jártam, és szamizdatot sem gyártottam, mert az én szabadságom a saját személyes döntésem, nem mások függvénye.

Xilit 2016.10.18. 10:16:06

Na de el ne felejtsem! Tegnap többször is végighallgattam a mi hőn nem szeretett vezérünket erről az új egység nevezetű blabláról - amit papírról olvasott fel, nehezen követve a szöveget, mint aki nem lát vagy nem tudja kivenni a betűket - hablatyolni. Úgy figyeltem, mint egy esettanulmányt: látványosan épül le.
Erősen csodálkoznék, ha a fidesz számára vállalható lenne a következő években is. Ilyenkor szokták érdemei elismerése mellett megköszönni a fáradozásait a nem kívánatos személyeknek.

Drizari 2016.10.18. 10:56:44

@Xilit:

Kinek mekkora volt a rálátása a rendszerre, az úgy élte meg. Mellbevágó volt találkozni az árnyoldalával, már aki találkozott vele. Sokan nem ismerték ezt az oldalát, nekik szerencséjük volt. Azt azért ne felejtsd el, hogy proletárdiktatúra volt, ezt Kádár sose titkolta, sőt!

Xilit 2016.10.18. 12:50:58

Drizari, volt rálátásom. Mint ahogy ideáim is vannak, ám tökéletesen tisztában voltam vele, hogy mit jelent a " szocialista embertípus ", s hogy ez a minőség egyelőre álom. Nagy-nagy álom, amely egyszer ugyan teljesül, de nem a mi életünkben. Tömegesen, legalábbis, és most kérjek sűrű elnézést, aktuálisan a dalai lámától, aki éppen Pozsonyban tesz látogatást, s akinek nem kellene elmagyarázni,milyen szándék, milyen evolúciós folyamat hozta létre a szocialista rendszert.
Én azt is látom, amit sokan még nem , hogy maguk a pártok abszolút feleslegesek, semmi szükség közénk és a választottaink közé különböző szervezeteket beiktatni. Közvetlen demokrácia, minél több és aktívabb részvétel a saját ügyeink vitelében, ez a jövő. Nyilván ezért nem jelentett a számomra problémát a pluralizmus hiánya, ugyanis az én látóteremben ennél sokkal fejlettebb létformák vannak.

Egyébként, amikor proletárdiktatúráztak, mindig éreztem egyfajta lenéző fílinget a főzelékszagú prolinépség iránt , meg hát, diktálni mindig is az "értelmiség" diktált - a lózungokat akkor sem díjaztam, most sem.
Nagyon sajnálom, hogy Kádárnak így kellett távoznia, rajtam nem fog múlni, hogy méltó emléket állítsunk neki.

ZorróAszter 2016.10.18. 12:53:50

Most meg a külföldi nagytőke diktatúrája van.
Csak a hülyék hiszik, hogy Orbán önállóan önti itt a baromságait.

A nyugati nagytőke ültette a nyakunkra, és úgy táncol ahogy fütyülnek neki. Megteszi azt, amit a németek nem akarnak nyíltan megtenni. Cserébe hagyják, hogy lopjanak mint a szarkák.

Ők ültették a nyakunkra, és ők mondták meg az ellenzéknek, hogy most nyolc évig játsszák a tehetetlen hülyét.

Ha majd megunják Orbánt, szólnak nekik is meg a szocialistáknak is hogy most csere. És attól kezdve Orbán játssza majd a tehetetlen hülyét, aki hagyja kicsúszni a kezéből a hatalmat, mi meg majd tapsikolunk a szocialisták régvárt sikerének mint hülyegyerekek a bábszinházban.

pettra01 2016.10.18. 15:33:44

@Drizari: Igen , egészen olyan bizonyos szempontból, mint egy kópia, viszont lényeges különbségek vannak. Akkor azért a sokak szociális biztonságát nagyon fontosnak tartották, valóságos kedvezmények voltak, ha például egy fiatal el akarta kezdeni az önálló életét, meg tudta tenni valamilyen módon, ma tömegesen vannak azok, akiknek erre lehetőségük nincs. Például olyan lakáshiány van, hogy az iszonyú, és ezt nem oldja meg a CSOK. A kisebbik fiamék például már egy éve lázasan keresnek lakást, de egyszerűen nincs, még sok pénzért sincs. Most már havi 70-80-nál járunk, plusz a rezsi, és még így is, ha meghirdetnek egy lakást, százan jelentkeznek. Önkormányzati lakást évente ötöt hirdetnek meg, ráadásul olyan feltételekkel, hogy aki azoknak megfelel, beköltözve nem fogja bírni a költségeket. Az olimpia sokkal fontosabb, a népszavazás sokkal fontosabb például.

pettra01 2016.10.18. 15:49:09

@Xilit: Az állandóság vált unalmassá, az állandó melegben elpilled az ember, és elkezd vágyni valami izgalomra. Aztán amikor jött a rendszerváltás, érdekes módon nem izgalmat éreztem, sokkal inkább szorongást, mert igazából nem ilyen lovat szerettem volna. De hogy milyet, azt nehéz lenne megmondani még most is. A mi generációnknak nem volt tényleges tapasztalata arról, hogyan is működik a kapitalizmus, csak kapkodtuk a fejünket, mert azért nem így képzeltük el a rendszer átalakulását. Persze, sokan nyertek az újfajta lehetőségekkel, de a többség csak veszített, és még ma sem látja, mennyit is veszített.

pettra01 2016.10.18. 15:56:48

@Xilit: Azért nagypn megterhelő lehet ez a folytonos közszereplés, még akkor is, ha valaki ezt olyan nagyon élvezi, mint a mi Viktorunk. Főleg az utóbbi időben annyit beszél, hogy a beszédírói megszakadhatnak a fene nagy munkában. Néha talán át se tudja olvasni a beszédet elmondás előtt. Érdekes lenne, ha egyszer beleírnának a beszédébe valami bődületes marhaságot, kissé biztosan összezavarodna, bár biztosan van valaki, aki lektorálja a szövegeket, mielőtt a szent kezekbe adnák. Nem irigylem a beszédíróit, biztosan jól meg vannak fizetve, de ez akkor is egy förtelmes munka lehet.

pettra01 2016.10.18. 16:01:54

@Xilit: A múltkor olvastam egy blogot, meg nem mondom, hogy hol. Arról írt, milyen hasznos lenne a politikusokat eltávolítani az irányításból, szerinte meg lehetne valósítani az ideális társadalmat szakértői kormánnyal, mert a politikusok csak arra jók, hogy félrevigyék a dolgokat és összekuszálják a szálakat. És szerinte ez a jövő útja, nemcsak nálunk, hanem globálisan is, mert a politika valójában csak a háttérben álló tőke akaratát érvényesíti a társadalomban. Milyen igaz!

pettra01 2016.10.18. 16:03:56

@ZorróAszter: Nyolc évig? Nagyon úgy néz ki, hogy lesz az még 12 is vagy ki tudja, mennyi. Hogy a szocialisták jönnének utána, azt azért kétlem, ők most már lassan elfogynak, a kérdés, hogy ki lesz helyettük?

ZorróAszter 2016.10.18. 16:24:05

@pettra01:

A gazdaság az EUs pénzek nélkül válságban van. Ezt világosan mutatják azok a negyedéves adatok, amikor az EU kevesebbet fizet ilyen-olyan okból. Aki a 18-22 közötti kormányzást átveszi, annak valamikor 2020 körül a fejére szakad a csőd.

Az ATV nagyon belekezdett a Vonáék sztárolásába, de remélhetően csak politikai sakkhúzásnak szánják a gyarmattartóink, és nem akarják ténylegesen is a nyakunkba ültetni a Nácipártot.

Legalábbis remélem.

pettra01 2016.10.18. 17:06:21

@ZorróAszter: Hát aki utánuk jön - már ha tényleg lesz váltás -, annak bizony nagyon nehéz dolga lesz. Ha 2017-ben netán az olimpia rendezését elnyerjük, szerintem épeszű ember nem akar majd 2018-ban nyerni, szörnyű terhet jelent majd az az országnak. '18-ban vissza lehet még lépni? Paksot le lehet mondani, de az elállás is olyan baromi sokba kerül, hogy az se éri meg. Ráadásul az EU-s pénzek is fogytán, hát bele se merek gondolni, mi lesz itt. Talán tényleg ki kellene vándorolni, amíg még lehet.

Drizari 2016.10.18. 17:08:03

@pettra01:

Annak a szociális biztonságnak nem volt pénzügyi fedezete. De elismerem, sokaknak volt jó ez a helyzet, ami végül a gazdasági összeomlás szélére vitte az országot. A bajok első jelei a tömeges vgmk-k megjelenése és a Csepel Művek Tröszt önálló gyárrészekre szabdalása volt Rt. és Kft. formákra 1983-ban, de nem sokan tudták, hogy az ilyen javítgatások már nem lesznek eredményesek. A többség jól érezte magát, boldog tudatlanságban.

pettra01 2016.10.18. 17:34:55

@Drizari: Azért milyen megnyugtató, hogy a szociális bizonytalanságnak sincs pénzügyi fedezete, hát nem?

CsipkeRózsa 2016.10.18. 18:27:42

Jó idegzetűek vagytok, hogy Orbánt meg tudjátok hallgatni, nézni.
Én már egyáltalán nem bírom őt személyesen elviselni, inkább a cikkeket olvasom vele kapcsolatban is.

Ami a két rendszer összehasonlítását illeti, nekem is jobban tetszettek a kádári évek.
A létbiztonság, a lakhatás kérdése, az élelmiszerek minősége, és ami a legfontosabb: az emberi kapcsolatok sokkal - sokkal jobbak voltak. Munkatársi, szomszédsági, segítségnyújtási késztetésben egyaránt, össze sem lelhet hasonlítani.
Az ország megosztottsága nem létezett. Nem volt ilyen nagy szegénység, mint ami most van.

CsipkeRózsa 2016.10.18. 18:36:23

@Xilit:

a Vajas sütemények boltjában én is gyakran vétkeztem, amikor a Jókai téren laktam. Én még a Tejbüfét is nagyon szerettem a Marx téren, és a Pálma cukrászdát a Körúton (ott ritkán voltam). A sétákat a Rákóczi úton vagy a Körúton, nézegetve a kirakatokat.

Drizari 2016.10.18. 18:36:37

@pettra01:

Ez ma politikai döntés kérdése, mert pénz az van. A döntés az, hogy szociális biztonságnak ma mások az összetevői. Jelenleg az EU szerinti szociális védelmet, szociális biztonságot és szociális segélyezést alkalmazzák. Ez nyugaton jól működik, az ottani kereseti és jövedelmi viszonyok között.

A szociális védelem magába foglalja a biztosításon alapuló ellátásokat, az univerzális ellátásokat és a segélyezést is, így a betegség és anyaság, rokkantság és fogyatékosság, munkanélküliség esetén járó ellátások, öregségi ellátások (nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások), hozzátartozói ellátások, családi ellátások és szociális ellátások.
Politikai döntés kérdése, hogy mire mennyi pénzt biztosítanak, a fedezet megvan, mindig annyi, amennyit szét akarnak osztani.

A szociális védelembe nem tartozik bele a lakáshoz jutás, már nem osztanak szét ingyen tanácsi panellakásokat, és megszűnt a fizikai dolgozók részére juttatott bérlakás program. Amit legutóbb bérházakat osztottak, az a devizahitelesek ócsai lakóparkjában volt, de mára (politikai akarat híján) az is befuccsolt, nem építik tovább.

littke 2016.10.18. 18:41:52

@Xilit:
"Ami meg nem, azon miért nem változtattatok? Hogy megvolt kötve a kezünk, csak ürügy. "

A vasfüggöny, a Kelet Német fal, a magánválakozások elfolytása, (próbáltál volna egy éttermet nyitni akkoriban), Aczél úr cenzurája, évekig várni egy Trabantra, (miután azt kifizetted)...és sorolhatnám....ez hiányzik?

Ajánlom nézz meg ujra egy akkori Híradót, hogy lásd az akkori "híreket" és azon rendszer minden fonákságát.
Nem szabad összetéveszteni a nosztalgiánkat a fiatalkori élményeinkinkért, azon rendszer érvényesítésével.

Csak azért mert ma neked nem olyan jól megy mint akkor nem jelenti azt, hogy az akkori rendben volt.

Nyomós oka volt azon rendszer bukásának.
Én a magam részéről nem élnék abban a "kelet német" hamis világban.

Xilit 2016.10.18. 18:54:29

@pettra01:

" Azért milyen megnyugtató, hogy a szociális bizonytalanságnak sincs pénzügyi fedezete, hát nem? "

:)) Számból vetted ki a szót. Mit nekünk szocializmus vagy kapitalizmus , feudalizmus, akármilyen izmus, mi bármit tönkre tudunk tenni, csuhaj, sose' halunk meg! Pohár falhoz vágva, cselédlány meghágva, ló felnyergelve. Így mulat a magyar úr. A grófi szérűn jutott eszembe...........
Tudod, milyen döbbenetet érzek, amikor látom, hogy mit művelnek a földekkel, az igazi anyafölddel? Hogy lebetonozzák a mezőket, kivágják az erdőket, és Ádernek van képe - pofája! - környezetvédelemről hadoválni..........felfoghatatlan, határtalan a felelőtlenségük.

Xilit 2016.10.18. 19:06:21

@pettra01:

Ki írhatta azt a blogot? 100 %-ban ugyanezt gondolom.

Xilit 2016.10.18. 19:15:37

@CsipkeRózsa:

Emlékszem a Tejbüfére is! A Pálma meg egészen elitnek számított, többször is beültünk a gyerekekkel valami finomságra. Nagyon szeretem - szeretjük - az édességet! :)
A Jókai utca kiemelt terület számomra, ottan van a Napos Oldal vega étterem , jobb napjaimban meglátogatom őket. Hogy ott mik vannak!!! :)

Az a Habos túrós , amit a Vajas süteményekben szoktam volt bezabálni, most erősen izgatja a gyomornedveimet. Azóta sem találkoztam vele, hogy bezárt a bazár. Vajon miért? És miért kellett átköltöznie a Jégbüfének? Tényleg, a Mézes Mackó megvan még?

Xilit 2016.10.18. 19:34:36

@littke:

Littke, az értékrend volt egészen más. Tudom, Te már a hatvanas években elmentél, sok mindent nem éltél meg, amit mi, itthon maradtak, igen. Nem csak Trabant volt, meg Zaporozsec, sokféle kocsi szaladgált az utakon, igaz, nem amerikai autócsodák. Aczél úr műveltsége és szakmai hozzáértése a maiakkal összehasonlítva kulturális csúcsokat dönt meg. Soha annyi irodalmi szintű könyv a piacon, olyan pezsgő színházi élet nem volt, mint a hetvenes, nyolcvanas években.
Utána gondoltam, miről maradtam le hozzád képest a hatvanas években. Hetedikben, tehát '67-ben a suli-bulin Beatlest hallgattunk, egy év múlva már mini szoknyát hordtam, férfi inggel, és mezítláb mentem át az Erzsébet hídon - bele akartam kóstolni a hippiségbe. :)
Mondd, hogy mit nem kaptam meg, amit Te, igen.

Hogy nem volt fenntartható a gazdaságunk, annak száz és egy oka volt. Igenis, lehetett volna változtatni, mindenen, ami nem úgy működött, ahogy működhetett volna.
Csakhogy, nem lennénk magyarok, ha nem lopnánk ki egymás szemét, nem szúrnánk hátba , és nem vernénk át egymást.
No, itt van mit és hová fejlődnünk.

Jut eszembe: annyi maszek bolt, falatozó volt a fővárosban, a Balcsin, mint égen a csillag. Még, hogy nem engedték a magánvállalkozásokat?!

CsipkeRózsa 2016.10.18. 19:40:17

@Xilit:

a Mézes Mackó megszűnt a rendszerváltozás után.

pettra01 2016.10.18. 19:40:51

@Xilit: Jaj, most csak erre, mert közben már elkezdtem dolgozni, majd éjjel egy után visszatérek. Az Erzsébet sörözőt imádtam, főleg azért, mert volt ott egy étel, a májropogős hasábburgonyával, hát gyakran mentünk oda csak azért. Az Erzsébetet is rég átépítették, a májropogóssal meg azóta se találkoztam, pedig kerestem, elhiheted, de nincs. Próbáltam elkészíteni, de hát nem sikerült :)

ZorróAszter 2016.10.18. 19:50:08

@littke:

Kedves Little!

Magyarországon nem nőtt a jövedelem a rendszerváltás óta, csupán át lett rendezve. A pénz nagyrészét átcsorgatták a segghülye seggnyaló "elit" zsebébe, miközben milliók nyomorognak.

A gyarmattartók képesek arra, hogy a világ nyolcvan százalékától kirabolt pénzből megtömjék a saját polgáraik zsebét. Abból korrumpálják Önöket, hogy tudják, hogyan kell nekünk és világ kizsebelt 80%-nak szónokolni szabadságról és piacgazdaság szépségeiről.

Magyarán Önök orgazdái azoknak az államoknak, amiknek a polgárai lettek. Persze hogy tapsikolnak annak, hogy Magyarország is ezeknek a gyarmatoknak az egyike lett.

Arra számítanak, hogy ebből is növekedik az az összeg, amit a gyarmattartó államuk a zsebükbe tömögethet ezekért a szép szavakért cserébe. Miközben itt emberek halnak meg a pocsék ellátás miatt. Hogy nincs orvos, vagy nincs ellátás, vagy akár mert az emberek nem képesek kiváltani a gyógyszereiket.

Xilit 2016.10.18. 20:02:59

@CsipkeRózsa:

Nem emlékeztem rá. Amikor az IBUSZ-ban dolgoztam a Felszabadulás téren, sokszor "ebédeltem" vagy a Jégbüfében vagy a Mézes Mackóban. Hát, nem mondom, régen volt.

Xilit 2016.10.18. 20:08:16

@pettra01:

Melyik Erzsébet söröző, merthogy volt jó pár belőlük?
Tudod, hol ettem még szörnyűséges húsevő koromban isteni májropogósokat? Balcsin, az üdülőkben.
Sűrűn készítették. Érdekes, hogy mégsem éreztem itthon késztetést arra, hogy megpróbálkozzam vele.
Igaz, sosem voltam konyhatündér, talán, ha előbb rájövök, hogy nekem nem smakkol a magyar konyha, ma tapasztaltabb és ügyesebb szakácsné lennék.

littke 2016.10.18. 21:30:22

@Xilit:
Én ugy emlékszem ezt már megvitattuk. Igen volt maszek egész addig amig nem volt X-nél több alkalmazottja! X = 5 volt. Azon túl kapitalista voltál.
Mindenütt, de még Kínában és lassan Kubában is elvetik ezeket a hülyeségeket, de persze szabadság ott nincsen. van nekik Aczél bácsi megfelelője az mondja a tutit mit nézhetnek, stb.

Nem érzed, hogy ami volt irreális volt? Mondhatnám nem önfenntartó (kölcsönök nyugatról) bolondok rövid paradicsoma.
És hogy a Beatles-t megengédték??? Meg a miniszoknyát! Nagyszerű. Hogy oda ne rohanjak! Akkor miért is volt a Szadimizdat? Szabad választások/pártok?

@ZorróAszter:
Öntöl pont ezt vártam. Ha pesze 49 től nem kergették volna el a gyárakhoz értő embereket/tulajdonosokat, Weisz Manfrédot és hasonlóakat, és nem tettek volna oda jó 40 évig kádereket, és maradtunk volna a szabad versenyben, akkor ma mi is versenyképesek lennénk és más lenne a helyzet. Csak pislants oldalra, Austriára, vagy Északra Finn országra. Köszönik jól meg vannak.

Az a rendszer Rákosi majd Kádár óriási károkat okozott a magyar gondolkodásban, gazdaságban és hozzáállásban, hála mindez persze a dicsőséges minket felszabadító szovjeteknek.

És hogy kihasználnak a kapitalizmusban? De mennyire. Nem egy jótékonysági intézmény. normális országokba persze az állam szerepe, biztosítsa, hogy mindenk egyenlő eséllyel indulhat, ugyan ez elismerem tökéletesen persze nem valósítható meg.
Nem tudunk a gyereknevelésbe beleszólni, és ha a polgárok csalják az adót, ha a rendszer korrupt, hát az lesz ami van.
A tükörbe nézel.

ZorróAszter 2016.10.19. 01:24:52

Kedves Little!

Én is ilyesféle csúsztatásokat szoktam meg Öntől.

Például mintha bizony Weisz Manfrédot a kommunisták üldözték volna el, és nem az SS-nek adta volna el a gyárait, bankjait és az egész vagyonát. Persze nem Önként.

És azt a jól begyakorolt amnéziát, mely szerint a szép nyugdíja és szép bankszámlája a zsenialitásának a folyománya lenne, és nem elsősorban annak, hogy volt olyan zseni, hogy időben a világot kirabló britek oldalára állt.

Ami pedig az oroszokat illeti: vajon kinek volt több köze ahhoz, kinek köszönhetjük inkább, hogy itt vendégeskedtek negyven évig Ön szerint: Rákosi Mátyásnak vagy Horthy Miklósnak?

pettra01 2016.10.19. 02:40:26

@Drizari: A szociális biztonságunkról beszélni sem érdemes, most már olyan, mintha nem lenne. Az érdekképviselet is lassan elveszíti még a látszat-jellegét is. Hát mi ez, hogy a kormány a közlekedési dolgozók béremeléséről beszél, de erről elfelejti értesíteni a szakszervezeteket? Döntenek egy új kórházról, de a szakmával egyáltalán nem egyeztetnek. Nálunk úgy van bérlakásosztás, hogy aki megkapja, öt évre kapja meg, utána újra kell pályáznia, ha szerencséje van, kap még öt évet, de ilyen holtig tartó szerződések már nincsenek. Emiatt se háborog senki, hogy tömeges lakásszükséglet van, de tömeges lakásépítés nincs, helyette van mindenféle okos tanács, hogy hát vegyenek vagy építkezzenek. Miből? Mondjuk a minimálbérből? Meg hogy a felelős ember tudja, hogy ma már öngondoskodás nélkül nem lesz nyugodt öregkora. Persze. Majd ha emberi fizetése lesz, amiből vígan meg tud élni, akkor képes lesz félretenni öreg napjaira meg a gyerekei taníttatására, de addig egyszerűen felháborító ilyeneket még mondani is. Hát csoda, ha az embereknek nosztalgiája van az előző rendszer iránt?

pettra01 2016.10.19. 02:44:17

@Xilit: Az utóbbi időben rákaptam a blogaszat.hu-ra, ezt is ott találtam, most visszamentem megkeresni, de már kifutott, mert csak az újak látszanak. De érdemes ott nézelődni, egészen jól válogatnak.

pettra01 2016.10.19. 03:20:07

@littke: Hamis világ? A mostani világ mitől nem hamis?
"Csak azért mert ma neked nem olyan jól megy mint akkor nem jelenti azt, hogy az akkori rendben volt." - hát ehhez azért hozzátoldanék ezt-azt. Nem feltétlenül az határozza meg egy rendszer szerethetőségét, hogy nekem jól megy-e. Nekem például semmivel se ment jobban, mint most, és ha valamilyen oknál fogva most nagyon gazdag lennék, akkor se szeretném ezt a mostani világot. Egyszer régebben már említettem egy volt kolleganőmet, aki amiatt kesergett, hogyha ez egy civilizált ország lenne, az ember gondolhatna egyet, felülne egy repülőre és elmenne, ahová éppen kedve tartja. (ez még a hetvenes években volt). Tény, hogy az apja maszek volt abban a sanyarú világban, a lánya is csak azért dolgozott, hogy agyoncsapja valamivel az időt, már 16 éves korában hatalmas lakást vettek neki a Károly körúton, szóval ő egészen más irányból nézte a dolgokat, mint a nagy többség. Egy másik ismerősöm is nagy utazó volt, és bár nem lehetett bármikor utazni, azért ők minden évben nyugatra mentek. Három évenként egyénileg, máskor meg valamilyen csoportos útra fizettek be, mert azt nem korlátozták. Engem például egyáltalán nem nyomasztott, hogy korlátozva van az utazás, mert nem is akartam utazni. De azért lehetett lakásom (bérlakás!) és még kocsim is volt, nem vártam rá három évet, mert jó volt nekem a használt is, azt meg bármikor vehetett az ember. A sajtószabadság, hát az valóban érdekesen működött. Egyszer írtam egy cikket egy cigány családról, akik bent laktak a faluban, de a tanácselnök kiköltöztette őket valahova az isten háta mögé, mert a kis házuk útban volt valami fejlesztésnél, talán utat akartak oda építeni, nem emlékszem már pontosan. Ők először belementek ebbe, de rájöttek, hogy mégse jó, onnan még ellátni se lehetett sehova, nemhogy eljutni, a tanácselnök meg ott háborgott, hogy micsoda hálátlan emberek ezek, pedig mennyivel jobb ház az, amit cserébe kaptak. Ez ugye részben igaz volt, de mégse volt igaz, mert más körülmények is vannak, mint az, hogy szebbek az ablakok például. A család otthagyta a kapott házat a fenébe, és beköltöztek a faluba valami rokonhoz, hát el lehet képzelni, hogyan fért el egy népes család meg még egy egy olyan helyen, ami még egynek is kevés. Na, én megírtam, leadtam, aztán megjelent, de tökéletesen átalakítva. Szerinted hova mehettem panaszra?
Úgy egyébként igaz, hogy kölcsönökből finanszírozták abban a rendszerben a gazdaságot, de nem azért, mert nem volt szabad verseny. Nem lehetett annál szabadabb, egyrészt volt a KGST a maga sajátos szisztémájával, na meg a vasfüggönynek is két oldala volt, ha emlékszel még a cocom-listára például.

pettra01 2016.10.19. 03:27:42

@Xilit: Jókat tudsz kérdezni, mit tudom én, melyik? Az akkori Lenin körúton volt. Az a májropogós egyszerűen felejthetetlen. A jó kajákról: a nagyanyám olyanokat tudott főzni, hogy hű. Például gombás palacsintát. Valami jól fűszerezett gombás töltelékkel megtöltötte a palacsintákat, de nem fölcsavarta, hanem valahogy ügyesen hajtogatta, bepanírozta és kirántotta. Azt is próbáltam én előállítani az emlékeim alapján, hát ne tudd meg, rájöttem, hogy sose lesz Bocuse d'Or díjam :)
Én is dolgoztam egy időben a Felszabadulás téren, a nyolcvanas évek közepén. Ott kaptunk két helyiséget és az egyik az enyém volt, nagyon előkelő volt, hatalmas ablakkal, ami az útra nézett, ennek ellenére nem szerettem ott lenni, gyakorlatilag tök egyedül voltam. Az utódom aztán belakta, egyszer fölmentem oda hozzá és rájöttem, hogy ott is lakik...

littke 2016.10.19. 04:15:19

@pettra01:
Értem. Mindenestre az akkori világ eltünt. Értem a nosztalgiát, én is vidám voltam, a tizen
/ huszon éveikben a fiatalok, szeretnek bulizni. stb, és nem politizálnak. Ez így van rendben.
De én hiiszek abba, hogy ma MO-n szabadabb a világ és ha nem tetszik? mehetsz fel is út le is út. Nem kell engedélyt kérni senkitől, nincsen vasfüggöny.

@ZorróAszter:
Kedves Z.
OK szoval sok zsidó gyártulajdonos a nácik miatt ment el. De a nem zsidókat meg a komcsik államosították, telepítették ki Bivalybasznádra.

Amit akartam mondani az az, hogy a szakértelmet semmibe sem vették, és hogy fogalmuk sem volt hogyan kell normálisan gazdálkodni.
Pedig az fontos. Kérdezz csak meg egy üzletembert. Pl egy étterem tulajdonost, akár csak egy piaci kofát.

ZorróAszter 2016.10.19. 08:31:08

Kedves Little!

A kommunisták nem romhalmazt, egy szétlőtt, szétbombázott országot hagytak hátra.

Hanem nyomott áron is és hatalmas környező országbeli túlkínálat mellett is 60 milliárd dolláros állami vagyont. Aminek a 10% maradt állami vagyon, és 10%-át kellett sok év üresjárat után jogutód nélkül felszámolni 1993-1994 körül.

A 80% pedig elkelt. Eladták főleg a nyugati konkurenciának. A Tungsramot a General Elektricnek, a Kábel Műveket a Siemensnek, a csokigyárakat a svájci és osztrák konkurenciának.

Ha ezek semmit sem értek, akkor miért nem hagyták őket egyszerűen összedőlni. Mint azt a maradék 10%-ot?

10% bedőlés főleg ilyen körülmények között a legjobb kapitalista országokban a tisztán magáncégek között is simán előfordul.

Szóval hogy is van ez?

Drizari 2016.10.19. 10:26:29

A kommunisták egy csőd szélén álló országot hagytak maguk mögött hatalmas hitelfelvétellel. A kommunisták a gazdaság működését majdnem megbénító körbetartozásos helyzetet hagytak maguk mögött. A kommunisták egy elhanyagolható világpiaci részesedéssel bíró gyártást-termékelőállítást hagytak maguk mögött. A még úgy ahogy használható ipari vállalatok világpiaca nem jelentős, a külföldi megrendelésállomány alacsony, a termékek előállítási költsége magas, a gazdaságos eladási áraik (mert ez magas) és maguk a termékek versenyképtelenek a világpiacon. A gyártási technológiák színvonala alacsony, az ország kohói elavultak és működtetésük rendkívül költséges.

Ez a helyzet nyilván a Szovjetunió érdekterületéhez (a keleti blokkhoz)való tartozás miatt alakult ki, ami hovatartozás eldőlt a Jaltai konferencián. Magyarország számára a "világpiacot" a Szovjetunió, a KGST országok, és a Szovjetunió támogatta fejlődő országok jelentették, ahol a nyugati világpiacon eladhatatlan, vagy csak nagyon kis mennyiségben értékesíthető ipari termékeink voltak eladhatók a sajátos "rubelelszámolási" módszer alapján.

Mindegyik volt KGST országnak, a felbomlás és a rendszerváltozás után, a gazdasága mélypontra került, beindult az inflációs spirál. Ebből ki korábban, ki későbben bírt kilábalni. A magyar gazdaság ma is szenvedi a kommunista befolyási övezethez tartozását, saját ipari végtermékekkel csak egy jelentéktelen szeletet tulajdonol a világpiaci tortából.

Köszönet illeti Németországot, hogy az autógyártásának egy részét hozzánk telepítette, ezzel jelentős mértékben járul hozzá az ország bevételéhez, és ad munkát belföldön több tízezer magyar szakembernek.

ZorróAszter 2016.10.19. 11:09:33

" A kommunisták a gazdaság működését majdnem megbénító körbetartozásos helyzetet hagytak maguk mögött."
Honnan vette például ezt a körbetartozásos sztorit?

És mivel magyarázza, hogy a magyar gazdaság 80%-a elkelt, 10% meg maradt állami tulajdonban. És csupán 10%-át kellett jogutód nélkül felszámolni?

Magyarország eladósodását elsősorban az okozta, hogy a Carter kormányzat a hitelkamatokat az égbe tornászta. És ami több kapitalista ország eladósodását és sokak államcsődjét okozta. Magyarország államcsődjét nem. Azóta az adósság majdnem a négyszeresére nőtt sokkal kisebb nemzetközi kamatok mellett.

Sztálinnak nem kellet Kelet-Európa. Kelet-Németország és Ausztia mégkevésbé. Ezeket az országokat a Nyugat dobta oda Sztálinnak cserébe különféle engedményekért.

Sztálin kívánsága az volt, hogy a környező országok ne legyenek a háború előttihez hasonlóan ellenségesek vele, és kereskedhessen rajtuk keresztül a világgal. Tehát kb. olyasmit, mint ami csak Finnországgal kapcsolatban valósult meg részben. Ezt a Nyugat nem akarta, és ezért velünk együtt zárta be a Szovjetuniót.

Mellesleg Oroszországnak ugyanez volt a kívánsága és feltétele a rendszerváltáskor is, de a Nyugat most teljes nyíltsággal szegte meg a megállapodást.

--------------------------------------
A General Electric rendszeresen feljelentette a Tungsramot dömpingváddal, aminek következtében rendszeresen leállították az amerikai érdekszférában a termelést. És a részrehajlás nélküli amerikai bíróságok sosem ítéltek meg kártérítést a hamis vád és termeléskiesés miatt.

Hazaáruló gazemberek játszották át és tették gyarmattá Magyarországot. Saját zsebre, az okozott kárhoz képest alamizsnáért. De jól élnek belőle máig is. A magyar milliókhoz képest pláne. (Ne vegye magára.)

pettra01 2016.10.19. 12:45:46

@littke: Na ez az egy, ami hatalmas nagy vívmány a korábbiakhoz képest, hogy ha nem tetszik, elmehet az ember. Csak hát a legtöbb ember, aki itt még az egyről az egyre se jut, nem rendelkezik azokkal az adottságokkal és képességekkel, amik ahhoz szükségesek, hogy máshol szerencsét próbáljanak. Ha mondjuk menekülnöd kell, az már, akkor még egy gumicsónakkal is nekivágsz a tengernek, máskülönben inkább maradsz, mert már annyira sem bízol magadban, hogy idővel képes leszel megtanulni egy másik ország nyelvét, itt meg legalább megérted, ha rád mordulnak, hogy menj már odébb. Szóval ez a nagyszerű lehetőség se létezik mindenki számára, sőt, a többség számára nem létezik. Például egy magyar nyugdíjas már hova mehetne? Itthon legalább már beletanult, hogyan tud a semmiből is megélni, van akármilyen fedél a feje fölött, hát lehet ahhoz bátorsága, hogy elmenjen innen?

pettra01 2016.10.19. 12:53:05

@Drizari: A rendszerváltáskor másfelé is lehetett volna venni az irányt, hatalmas változások voltak a nemzetközi helyzetben, amiket nem feltétlenül csak úgy lehetett kiaknázni, hogy dobra verjük az egész országot. Az elit herdált el mindent, miközben nagyon ügyesen elmagyarázták, hogy nincs más választásunk és ez mindenkinek nagyon jó lesz. Hát egyeseknek tényleg nagyon jó lett, ők most már abban versenyeznek, hogy kinek van több milliárdja, mi meg még kalapot is emelünk nagy elismeréssel, hogy ez igen, milyen jól megcsinálták magukat. Nem magukat csinálták meg, bennünket használtak ki nagyon csúnyán.

pettra01 2016.10.19. 12:57:36

@ZorróAszter: Hogy ki dobta oda 45-ben az országot kinek, az most már tulajdonképpen mindegy, azon siránkozni körülbelül annyit ér, mintha most azon keseregnénk, mennyire másképp alakult volna a magyarok sorsa Mohács nélkül. A hazaáruló gazemberek ügyében nagyon is egyet értünk.

Drizari 2016.10.19. 13:05:40

A "hazaáruló gazemberek" 1987-1990 között árusították ki az országot. Ebben nagy szerepet játszott a hozzá nem értés, a kapkodás, a kommunisták menekülése a csőd elől. Erre az időszakra esik az iszonyú összegű körbetartozások időszaka is, amit csak hosszabb idő után és egy sor törvény meghozatalával lehetett megfékezni. A balfasz dilettáns kommunistákat kihasználták a befektetésekben és a vállalat alapításokban jártas külföldi tőkések.
Ma hihetetlennek tűnik a tény: a spontán privatizáció 1986 végétől, a Medicor Orvosi Műszergyártó Vállalat átalakulásától számítható. Megjegyzem, 1987-ben egy külkereskedelmi vállalat(!) is 100 %-os külföldi tulajdonba került, aminek a nyugati relációs irodáiban a titkosszolgálatok emberei is elvoltak helyezve.
Ráadásul a kommunisták által hatályban hagyott (igaz, oka volt) 1875. évi kereskedelmi törvény tette lehetővé, hogy technikai okokból a Kőbányai Gyógyszerárugyár, vagy az Egyesült Izzó mindig részvénytársaságként működött, így ezek tulajdonváltása sem okozott különösebb problémát a gyakorlott külföldi tőkéseknek!

Az 1988. évi társasági törvény és a külföldi befektetéseket szabályozó törvény, illetve az 1989. évi átalakulási törvény szélesítette ki a spontán privatizációs folyamatot, ezek a törvények adtak igazán lehetőséget a nagy állami vagyonok, gyakran erkölcstelen, magánkézbe juttatására!

Ám a Köztársaság kikiáltása csak 1989. október 23., és a 4 igenes szavazás 1989. november 26., és az országgyűlési választás 1990 tavaszán következik két fordulóban! Az új demokratikus polgári kormány csak ezután bírta elkezdeni a spontán privatizáció megfékezését!

Úgy hogy a kommunisták magukra mutogassanak, amikor "hazaáruló gazemberek"et kiáltoznak a rendszerváltáskori spontán privatizációról!

Drizari 2016.10.19. 13:22:24

A körbetartozásokról:

"Az adórendszer megteremtésének évében, 1988-ban kiderült: a gazdálkodók értékesítési gondokkal kényszerülnek szembenézni, és jelentős nagyvállalatok, egész iparcsoportok (például a kohászat, szénbányászat) jövedelmezősége alacsony vagy egyenesen veszteséges. Az érintett cégek a piaci problémákra reagálva, valódi megoldások helyett úgy "finanszírozták" magukat, hogy nem fizettek szállítóiknak és hitelezőiknek. Azok a cégek pedig, amelyek emiatt nem jutottak pénzükhöz, kénytelen-kelletlen tovább növelték a kinnlevőségeket.

A körbetartozásnak elnevezett jelenségről az első hivatalos kimutatások 1989-ben kerültek nyilvánosságra. Az akkori nyilvántartás szerint a 25 millió forintnál nagyobb fedezetlen adósságok összege egy év alatt a háromszorosára nőtt, így 45,5 milliárd forintot tett ki. A nem fizető vállalatok számát pedig 227-ben állapították meg. Az évek múlásával azután az adatok egyre bizonytalanabbá váltak, az összegek pedig növekedtek. 1991-ben a 25 millió forint feletti tartozásokat a szaktárcánál 100-120 milliárd, a körbetartozás teljes összegét pedig 200 milliárd forintra becsülték."

Ez a körbetartozás "sztori".

Xilit 2016.10.19. 14:21:17

@pettra01:

Még az is lehet, hogy találkoztunk! :)

Xilit 2016.10.19. 14:43:46

@Drizari:

Ezek a dilettáns kommunisták, akik hazaáruló gazemberek, egész rendesen felépítették az országot.
Iparilag, a mezőgazdaságát, a szociális ellátó rendszerét, az államigazgatást. Ezek a szemetek felszámolták a nyomort, fedél került minden polgár feje fölé, a többség számára természetessé vált az angol WC és a fürdőszoba használata.
Mint már említettem, ezeknek a hazaárulóknak más volt az értékrendjük, egészen pontosan: volt értékrendjük, a közjó.
No, a mai szemét hazaárulók ezt csinálják utánuk, utána beszélhetünk.

pettra01 2016.10.19. 14:49:11

@Drizari: Ezek a tartozásfelhalmozási sztorik egyébként ma is léteznek, ebben a legnagyobb mester maga az állam...
Körbetartozás: hát én nem értek a pénzügyekhez, de mondjuk ha én tartozom neked, te tartozol valaki következőnek, aki viszont nekem tartozik, akkor lehet ezt úgy értékelni, hogy a három tartozást összeadom és jajveszékelek, hogy mennyi sok tartozás van, holott lehet, hogy valójában nincs is tartozás. Tehát annak idején is inkább rendet kellett volna ebben tenni, nem pedig azon pánikolni, hogy itt mindeninek adóssága van, mert ugye lehet, hogy volt ugyan adóssága, de adósa is, és akkor mindjárt más a végeredmény.

ZorróAszter 2016.10.19. 14:49:17

Kedves Drizari!

Nagy kamugép maga. Hány százalék privatizáció zajlott le az Antall kormány hivatalba lépéséig és mennyi utána?

És miért magas még ehhez képest is az előprivatizáció? Mert akkor még úgy-ahogy áron mentek el az értékek, utána meg egyre inkább fillérekért? És még így se jön ki, hogy 1990-ig privatizálták a többséget?

És kik is voltak az előprivatizáció nagymesterei? Kommunisták? Érdekes. Ma nem dicsekednek vele. Ma mást mondanak magukról.

De engem amúgy nem érdekel, hogy melyik hazaáruló tolvaj minek nevezi magát. Vagy régen minek nevezte.

Ezt csak Ön és az Önhöz hasonlók veszik ennyire a lelkükre.

ZorróAszter 2016.10.19. 14:58:22

@Drizari:

Ez is nagy humor lenne, ha valaki nem tudná, hogy 1989-ben már mindenki a rendszerváltásra készült. A kisgazdák meg más pártok képviselője jártak a kormány nyomában, és mondogatták a külföldi bankároknak, hogy ne adjanak kölcsönt Némethnek, mert úgyse fogják visszafizetni, ha ők kerülnek hatalomra.

A rendszerváltó politikusok gondoskodtak róla, hogy az összes vállalat arra várjon, mikor kinek privatizálják őket. Csoda hogy nem állt le az ország teljes termelése.

De ehhez képest is gondolja, nem vesszük észre, hogy a 91-es adata ha hinni lehet önnek, több mint négyszerese a 89-esnek?

ZorróAszter 2016.10.19. 15:01:32

@pettra01:

Kedves Pettra!

Mindegy lenne, ha nem ugyanazoktól vártuk volna a sorsunk jobbra fordulását, akik egyszer-kétszer már jól kicsesztek velünk a történelmünk során.

Beleértve a magyar "úri" osztályt, no meg a Nyugatot.

littke 2016.10.19. 17:27:34

@pettra01:
Nem nyugdíjasokról beszéltem hanem fiatalokról.
Az hogy ők mehetnek külföldre, ha akarnak, az nagy eredmény.
Szerintem.

Ha egy fiatal magában nem bízik, ha nem beszél más nyelvet az megváltozhat, ha egy feladat előtt áll.
Vvagy keressük az alkalmakat, vagy várunk a falunkban sült galambra.

A választás az egyéntől függ.

pettra01 2016.10.20. 01:46:37

@littke: Én se elsősorban a nyugdíjasokról beszéltem, az csak egy példa volt, a nyugdíjasok sorsa az már végképp meg van pecsételve. Na de ahány fiatal, annyiféle körülmény. Egy falusi fiatalnak ahhoz nincs bátorsága, hogy a faluját otthagyja. Amikor nekivágtál a világnak, azért gondolj bele, mennyire lettél volna merész, ha nem lettél volna iskolázott, ha sose jártál külföldön, nem lettek volna kint rokonaid, ismerőseid, szóval az önbizalom az nem elhatározás kérdése.

ZorróAszter 2016.10.20. 06:13:16

Kedves Pettra!

Little nem is erre gondolt. Kanadának az a hatalmas biznisz, ha egy kész, végzett mérnököt vagy orvost csábítanak oda mondjuk 25 évesen. Egy mérnök vagy orvos kiképzése több tízezer dollár.

Valamelyik nyomorult, szegény ország kiképzi őket a nyomorultak adójából, aztán a pali veszi a kalapját, és megy Amerikába.

Ez aztán a hatalmas üzlet.

Igen. Ez a szabadság.

Nekik.

Azt pedig, hogy milyen az, amikor valaki az ő gazdasági érdekeiket veszélyezteti, azt a szabadságot megtapasztalhatták Chilében, Argentínában és a többi fasiszta junta országában, amiket ők hoztak létre, ha ott veszélyeztették az anyagi érdekeiket.

littke 2016.10.20. 16:38:06

@ZorróAszter:
Így igaz.
De persze ma már Argentinában és Chilében is jobbra fordult a dolog.

@pettra01:
Ez is igaz.

littke 2016.10.20. 17:11:51

Xilit:
Uttörővasutat építettek és Sztalinvárost.
Rossz hírek sajtóban köz@lése bűn volt. Példa: Sétarepülőgép lezuhan, nyicsta hír erről.

Idézek tőled:
"Mint már említettem, ezeknek a hazaárulóknak más volt az értékrendjük, egészen pontosan: volt értékrendjük, a közjó. "
Ezt te sem hiszed. A Pasarétre és a Svábhegyre költöztek, urizálni kezdtek, a népnél jóval jobban éltek. Külön boltban vásároltal, külön iskolákba jártak, fiaik lányaik francia bicikliket kaptak ajándékba nem Csepelt.
Azt csináltak ami most megy és amit se te (és én se) szeretsz.
Kedves Nyirfa én tudom én ott laktam, láttam. Náluk ettem életemben először banánt, narancsot. Soknak mág szolgájuk is volt, bocsi nem cselédnek hívták.
Hogyan is mondja a magyar: "Ők sem voltak jobbak a Deák né vásznánál!"
Kivéve Kádár apót, azt elismerem hogy ő végül is szerény ember volt. De persze rajta Nagy Imre vére szárad....

ZorróAszter 2016.10.20. 18:52:50

Kedves Little!

Könnyedén elintézi Chilét és Argentínát. Holott én az Önök szabadságfelfogásáról írtam elsősorban, nem is a sok ezer vagy sok tízezer halottról.

Akiket Ön a Rózsadombon meg a Pasaréten látott, azok nem kommunisták voltak, hanem karrierista törtetők. Minden rendszer könyöklő-seggnyaló senkiházi siserehada. Nem véletlenül találja őket ismerősnek ma is. Ugyan azok. Vagy épp a gyerekeik, unokáik.

Ne higgye, hogy csak Önök utálták őket, mint a szart.

Ma is pont úgy utáljuk őket.

Nem csak ők voltak a rendszer hívei. Pontosobban ők annak se voltak, meg a mostaninak sem. Egyszerű haszonévezői mint ma is.

Aztán ha már Nagy Imre - apropó - érdemes megnézni az ő életútját is. Részletesen. Nem leállva annál a vonalnál, ami a mai propaganda megszab.

Azonkívül vicces, mikor a jobboldal a milliós hullahegyek tövéből (meg a romhalmazból), amit ők hagytak ránk az első meg a második világháború nyomán, krokodilkönnyeket hullajtanak Rajkért meg Nagy Imréért, meg a többiekért.

És Rajkkal meg Nagy Imrével, meg a többiekkel sikeresen takarják el a saját milliós hullahegyeiket.

Naja. Ebből is látszik, nem mindegy, kinek milyen propagandagépezete van a lopott pénzből.

Xilit 2016.10.22. 06:27:19

@littke:

Te láttál külföldön olyan kormánytagokat vagy kormányközeli funkcionáriusokat , akik nem élnek jobban az átlagpolgárnál?

Amúgy 'Aszter már megválaszolta a rózsadombi előkelőségek kilétét. Inkább hozakodom elő megélt példával: apám jó helyzetben volt, mégis Óbudán laktunk egy lakótelepen. Az egyetlen luxus., amit igénybe vett a fater, az a nyaralásra felkínált gépkocsihasználat volt. Hozzá teszem, akár munkába is járhatott volna vele - sofőrszolgálattal -, de ő inkább zötykölődött a hatos buszon.
El vagy Te tévedve, little, olyan homályos szemüvegen keresztül nézed a szocialista időket, hogy nem tudok elvonatkoztatni a személyes sértettségtől.
Ami Kádárt illeti, lassan ott tartok, hogy a személyes védelmem alá veszem! :)
Hogy kinek milyen vér szárad a lelkén, ezt majd a pártatlan utókor fogja megítélni. Számomra Nagy Imre nem jelent semmit.. Nem kommunista volt,, csak egy nyugatbérenc áruló, aki pluralista polgári demokráciára váltotta volna a szocialista népköztársaságot.
És szilárd meggyőződésem, hogy a rendszert jobbítani akaró egyetemistákat belevitték az előre megírt forgatókönyvű ellenforradalomba.

littke 2016.10.22. 12:18:45

@Xilit: Szabad hinni azt amit akarsz.

pettra01 2016.10.22. 14:17:59

@Xilit: Ezek olyan örökzöld dolgok, aki a hatalomra hajt, azt mondja, azért, mert jobbá akarja tenni a világot, és ugye egy névtelen macskajancsi milyen hatással tud lenni bármire? Valójában azért törekszik minél magasabbra jutni, mert úgy kinyílnak előtte az egyéni gyarapodás olyan lehetőségei, amllyenekről huszadik senkiként még csak nem is álmodhat. És minél inkább nincs saját tényleges értéke, annál fontosabb, hogy a látszatot keltse - lásd helikopterezés.
Kádár: Megérdemelne egy szobrot, persze isten őrizzen attól, el tudom képzelni, mit művelnének vele az igazságtevők...

Xilit 2016.10.22. 14:39:19

@pettra01:

Akik igazán jobbá akarják tenni a szűkebb-.tágabb környezetük életkörülményeit, azok elsősorban önmagukhoz hűségesek , amíg csak le nem hunyják a szemüket.
A Nolblogon többször is említettem Matics Erzsébetet, a valaha élt egyik legjobb magyar- és történelemtanárt, aki ugyan az egyetemet éppen '56-ban elvégezve , s rögtön oktatói státuszba kerülve vitte a diákjait a felvonulásra, de olyan tiszta volt a szándékuk, annyira ártatlanok voltak, hogy közülük senkinek nem esett komolyabb bántódása. Igaz, Erzsi néni hamar ki is józanodott, csak az első puskát és a megcsonkított zászlót kellett meglátnia. Annyi büntetést végül is kapott, hogy az egyetem helyett általános iskolában kellett utána tanítania. Mi nagyon jól jártunk vele. Ő pedig alázatosan, a hivatása iránt érzett olthatatlan szerelemmel nevelt minket. Tényleg a tanítással jegyezte el magát, nem ment férjhez, nem szült gyermeket. Mi, a tanítványai adtuk köré a családot.

Hol van tőle egy Nagy Imre, vagy egy mai megélhetési politikus?
A Kádár-szoborra - mert lesz! - majd isteni védelmet kérünk, hogy senki illetéktelen ne tudja bepiszkítani. :)
Nem sokára megkapom az első nyögdíjamat, szóljatok, ha gyűjthetünk rá! :)

pettra01 2016.10.22. 16:17:08

@Xilit: Négyéves voltam '56-ban. Október 23-án anyám vitt haza az óvodából, a Városház utcából. Hatalmas tömegen kellett keresztülverekednünk magunkat, az a kép nagyon megmaradt, hogy a Március 15-e térre alig tudtunk eljutni, teherautókról szónokoltak, röplapokat dobáltak, tüzek égtek itt-ott. Félelmetes volt. Amikor hazaértünk, anyám egyből közölte, hogy ellenforradalom van. Apám aztán vagy két nappal később kiment a városba a barátjával, hogy szerezzenek valami ennivalót és azzal jöttek haza, hogy borzalmas, ami történik, rombolnak és gyilkolnak, és akkor levonultunk a pincébe. Aztán jelentek meg a nagyanyámék vidékről egy nagy kenyérrel, amit ő sütött, gyalog jöttek föl Pestre, mert a vonatok nem jártak, aztán engem is magukkal vittek, természetesen gyalog, biztosan izgalmas volt, arra már nem emlékszem. A vidék azért biztonságosabb volt, de a fejsze azért ott volt az ajtó mellett, az egyik ismerős meg, aki katonatiszt volt, meg lett fenyegetve, hogy neki vége, ezért az apósához menekült, aki bolgárkertész volt, és rajta is maradt az emberen, hogy '56-ban a karfiolban bujkált.

Xilit 2016.10.22. 16:55:52

@pettra01:

Nekem is vannak emlékeim. Az egész kiterjedt család egy helyen gyülekezett, mi, gyerekek csak azt éreztük, hogy valami nagyon fontos dolog történik, egyrészt, hogy ennyien együtt vagyunk, másrészt, mert a szüleink alig szóltak, a mindig tréfálkozó egyik nagybátyám komoly , sőt, komor volt.
Arra emlékszem, hogy apámat hiányolom -.igen apás voltam egész életemben, féléves korom óta nagy volt köztünk a szerelem. :) - , féltem őt, és félek nélküle. Azt csak nagyobb koromban mesélték el - érdekes, hogy nem maradt meg, nincs velünk a nővérem - , hogy apa a testvéremért ment, akit rábízott valakire, mert a lakásunkban nem maradhattunk, és , ha egyszerre megyünk mindannyian, akkor nem tud ránk úgy vigyázni.
10 éve, októberben ment el az öregem, a városban állt a bál, nem akarta, hogy látogassam a kórházban, nehogy bajom essék az úton, de nem féltem semmitől, mert tudtam, hogy ezek az utolsó napok.
süti beállítások módosítása