Csak mondom

Csak mondom

Saját otthont mindenkinek!

2016. augusztus 01. - pettra01

Két államtitkár is odaállt a betonkeverő mellé, hogy előadják, milyen nagyszerű lehetőségeket ad a CSOK a magyar családoknak. Először persze elhangzottak a számok, hogy 61 ezren érdeklődtek már a lehetőség iránt - nem is érti az ember, ez miért adat? Olyan, minthogyha a vasút arról számolna be, hányan gondoltak az idén arra, hogy el kellene utazni valahova, hát számít ez? A tényeket tessék mondani, hányan kértek és hányan kaptak ilyen kedvezményt, és igazából nem a teljes összeget kellene mondani, hanem az lenne az érdekes, hogy mennyit kapott egy kétgyerekes, egy háromgyerekes család - azokról ne is beszéljünk, akik állítólag a leendő gyerekekre igényelték meg a kedvezményt, ott ugyanis valami nagy büntetések lesznek, hogyha nem hozzák a teljesítést időre. 

Na de ne keressük a kákán a csomót, kaptunk egy létező, hús-vér magyar családot, akik a saját példájukon mutatták be, milyen remek dolog ez a CSOK. Megszólalt az anya, valamilyen Mineának hívják, hát én még sose hallottam ezt a nevet, de biztosan létezik, ki is volt írva a képernyőre, úgyhogy nem kételkedünk. Három gyerek is szaladgált körülötte, tehát nagycsaládosról van szó. Elmondta, hogy ezidáig egy egyszobás albérletben éltek, de most jött ez a lehetőség, elővették a spórolt pénzüket, vettek egy telket, nem maradt sok pénzük ezek után, mindössze ötszázezer forint, na de szerencsére ott a CSOK, ami teljes egészében fedezte az építkezés költségeit. A háttérben egy jókora ház állt, hát ezek után biztos, hogy minden lakástalan hanyatt-homlok rohant valamelyik bankba, hogy haladéktalanul megigényelje ő is ezt a kedvezményt. Zárásképpen az államtitkár a jövőbe tekintett és elmondta, hogy amíg ez a kormány vezeti az országot, ezzel a lehetőséggel számolhatnak a magyar családok, mert a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család saját otthonhoz jusson. 

Igazán meggyőző volt a riport. Remélhetőleg el is szégyellte magát mindenki, aki mindezek dacára még mindig albérletben él vagy netán a szülei fedele alatt, mert semmi kétség, itt csak az nem boldogul, aki nem akar vagy nem képes. Bár arról nem szól a fáma, hogy milyen esélyei vannak a saját otthonhoz való jutásra annak, aki minimálbéren tengődik vagy közmunkás egy eldugott faluban. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr838928434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2016.08.01. 19:34:07

Mint kívül álló, érzem kormány ellenességedet a posztod minden sorából....nem lehetséges, hogy egy ilyen program azért mégis csak segít egypár családot?

pettra01 2016.08.02. 01:10:29

@littke: A kormányellenességet jól érzed, a baj az, hogy kétségkívül segít egy pár családot, de a többség számára ez nem jelent segítséget. Több ismerősünk is van, akik fellelkesültek, vannak is gyerekeik, azt hitték, hogy most tényleg könnyebben juthatnak lakáshoz, aztán kiderült, hogy a valóság nem ilyen szép. Ez a számokkal való zsonglőrködés se kellene, hogy hányan érdeklődtek, mert nem ez számít. Az meg pláne nem kellene, hogy még itt is ilyen direkt propagandát folytatni, hogy amíg a Fidesz van kormányon, addig van jó világ - még ha történetesen így is lenne, ez akkor is gusztustalan.

ZorróAszter 2016.08.02. 02:26:37

Kedves Little!

Olyan ez mint a rezsicsökkentés: a szegényeknek a fogyasztásuk alapján pár ezer forint, a gazdagoknak, akik minden téren (víz, villany, gáz, stb.) a maximumot veszik ki, azoknak a sokszorosa.

A CSOK nyaralóépítésre is igénybe vehető. Hirdetik is.

Ha viszont egy szegény veszi igénybe, óriásit kockáztat megint, mint a devizahitellel.

Drizari 2016.08.02. 07:59:03

@littke:

Eltaláltad, egypár családon segít, a többségén nem. Sietve és kapkodva lapátolták össze a támogatási rendeletet, emiatt pl. nem lehet a CSOK segítségével új lakást/házat építeni. Ugyanis a szerződés aláírásától számított 120 nap alatt kell igényelni a CSOK-ot, ekkorra viszont el kell érnie az építkezésnek egy adott (el)készültségi fokot. A gyakorlatban ilyen nincs, építkezni általában egy év. A kért kedvezmény mellé lehetetlen benyújtani a használatbavételi engedélyt is. A Pettra által leírt tévériportban bemutatott család házépítése állami támogatással, hazugság.

Félkész ház vételére se jár a támogatás, a rendelet pontosan kimondja, hogy új háznak (építkezés esetében) az alapoktól felépített ház számít. Vagyis aki a telkén belekezdett egy építkezésbe, de azzal leállt, már nem kap. Ha lebontottad a régi épületet, mert a meglévő alapra húznál föl új falakat, nem kapsz pénzt, mert az alap nem újonnan épített.

Tetőtér beépítésre se kapsz támogatást, vagy ha a meglévő házadra építenél egy újabb emeletet. Csak akkor kapod a pénzt, ha két lakást (két új albetétet) építesz, amire a legtöbb családi ház alkalmatlan. A budai és az Andrássy úti villák, valamint a kastélyok viszont alkalmasak rá.

Kitétel még a TB jogviszony folytonossága, legfeljebb 30 nap biztosítatlan napja lehet a kérelmezőnek, amit igazoltatni kell. Igen ám, de az angoloknál dolgozó férjnek az angol hatóság csak adóévre ad ki igazolást, így aki nem az adóév fordulójakor igényli a támogatást, annak az itthon albérletben élő felesége hiába álmodik a gyerekekkel egy új lakásról.

Végül: a kormányzati szándék a középosztály alsó szélének, a leszakadásnak kitett réteg segítése. Akik ez alatt vannak, azoknak coki. Érthetőn: hiába dolgozik a háromgyerekes házaspár a Tescoban, az alacsony fizetésük miatt a "minimális" önerőt se bírják fölmutatni, nemhogy 25 év alatt fizetni a plusz 10 milliós hiteltörlesztés havi összegét.
A támogatás 10+10 millió, vagyis kp 10 millió, és 10 millió forint hitel. Lakásnál a hasznos alapterületnek minimum 60 négyzetméternek kell lenni, tehát egy ilyen lakás legalább 75 négyzetméteres.
75 négyzetméteres lakás átlagáron számolva Budapesten 40 millió forint, vidéken 21,5 millió forint. Tescoban, vagy szalag mellett dolgozók és hasonló foglalkozásúak ne is álmodjanak állami támogatásra. Ugyanis a plusz 10 milliós állami hitel havi törlesztőrésze a 3%-os kamattal havi 47421 forint, amit a lakás havi rezsije mellett, a két minimálbéres fizetésből és a 3 gyerek után kapott családi pótlékból és az adókedvezményből se bírják kifizetni, ha enni és ruházkodni akarnak.

Littke, így már érthető Pettra írása?

ZorróAszter 2016.08.02. 08:34:09

@Drizari:

"Sietve és kapkodva lapátolták össze a támogatási rendeletet, emiatt pl. nem lehet a CSOK segítségével új lakást/házat építeni."

Naivitás azt gondolni, hogy itt a sietség miatt hibák csúsztak be.

Ellenkezőleg: ez prímán ki lett tervelve. Tíz millió forintot adnak ingyen a gazdagoknak, plusz a kamattámogatásokat a szegények bőrére.

Mint ahogy az is ki lett tervelve, hogy a rezsicsökkentésből a szegények a fogyasztásuknak megfelelő párezer forintot kapnak, míg a gazdagok általában ki tudják venni a lehetséges maximumot, ennek a sokszorosát havonta.

Okádtató hazaáruló tolvaj banda.

Az ember alig bírja türtőztetni magát.

Drizari 2016.08.02. 09:14:43

Akkor hozzá nem értés miatt lett ilyen a rendelet. Ugyanis zömében használt régi lakásokat vásárolnak a CSOK igénybevételével, és nem újakat a felsorolt rendeleti hibák miatt. A "kitervelés" a középosztálynak szólt, a tőlük gazdagabbak meg nem 75 négyzetméteres lakásokban gondolkodnak, legfeljebb azon, hogy az egyik gardróbszobájuk legyen ekkora alapterületű. Esetükben befektetésnek, bérbeadási szándéknak lenne jó, mivel nem kizáró ok a már meglévő lakás vagy ház. Ez mennyire kivitelezhető, nem tudom, az ingatlan ügyvédjeik biztosan találnak rá megoldást.

Pettrának:

A 61 ezer érdeklődővel szemben nagyjából eddig hétezren (7000) vették igénybe. A KSH szerint 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, ami a külföldön dolgozókat is beleszámítva talán igaz lehet. Közülük, ha a 3 gyerekesek, vagy azt vállalók közül évente 30 ezren igényelnék a 10 milliós CSOK-ot, az évi 300 milliárd forinttal terhelné a költségvetést, ami majdnem a GDP 1 százaléka. Ez biztosan bedöntené a költségvetést.
Ezért olyan szabályozás kell, amit dumával fényezni lehet, de a valóság más. Érdeklődni érdeklődhetnének akár 1,6 millióan is, csak ne akarjanak (és ne is legyen lehetőségük) évente 10 ezernél többeknek támogatást igényelni.

ZorróAszter 2016.08.02. 10:58:59

Ne feledkezzünk el az eleve ajándék tízmillió forintról.

És hogy az ATV-n futott hirdetés szerint nyaralóra is igénybe vehető.

Akiknek a törvény szólt, azok már előre tudtak róla és már rég beadták a papírokat.

A többiek meg mehetnek az anyjukba.

Majd azokra esetleg megváltozott szabályok lesznek érvényesek, amazokra meg a rég meghirdetettek.

Esetleg időközben elfogy a keret.

pettra01 2016.08.02. 11:53:28

@Drizari: Köszönöm, Drizari, nagyon alaposan és részletesen leírtad a támogatás fogyatékosságait. Ez is csak olyan szemfényvesztés, mint az összes fideszes törvény, lehet hangoztatni, és akit nem tapasztalja meg, valójában mit takar, el is hiszi, hogy ez valami remek dolog. Akinek viszont valóban segítségre lenne szüksége, az egyre távolabb kerül még a reménytől is.

pettra01 2016.08.02. 11:58:54

@ZorróAszter: Ez lehet, hogy megint csak az én fóbiám, de ennek is van egy üzenete is, nevezetesen, hogy minden csodálatos, csak te vagy az alkalmatlan, miért nem keresel jobban, miért nem származol jobb családból, tehát a rendszer kiváló, a hiba benned van. Ez még külön aljasság az egészben, mert nem elég, hogy nem segít, még meg is aláz mellé.

ZorróAszter 2016.08.02. 13:03:00

@pettra01:

Nem hiszem. Ez szimpla alig kendőzött lopás az állam képviselőinek a részéről.

Az államba beférkőzött hazaáruló kollaboráns tolvajok részéről.

Akiket a gyarmattartóink ültettek a nyakunkba a kezükben lévő un. baloldali sajtó és média hathatós irányításával és közreműködésével.

Az hogy a lopott pénz a kisemberek adója, vagy hogy egyeseket beugrasztanak aztán a gatyájukból is kiforgatnak majd, mint a devizahitellel, az itt most csak mellékszál.

Itt inkább a baloldali média áltöketlenkedése az érdekes. Ami nem is annyira érdekes, ha megnézzük, kik a tulajdonosok.

Szóval zsebben van itt már rég mindenki. Senkinek se lehet egy szavát se elhinni.

ZorróAszter 2016.08.02. 13:08:42

Épp néztem a Népszabadság új tulajdonosának a honlapját. Hát kinek a nevével találkozom a felügyelőbizottságban? Martonyi János.

Most arról ne is beszéljünk, hogy milyen politikai irányzatot képvisel ez az osztrák.

És hogy milyen dumákra utasította a szerkesztőséget 2010-ben vagy 2014-ben.

De ja bocs! A tulajdonos nem szól bele a lap politikai irányvonalába.

A tulajdonost csak a nemlétező profit érdekli.

pettra01 2016.08.02. 13:27:57

@ZorróAszter: Nem lenne pedig nehéz olyan riportokat készíteni, amit az egyszerű ember is megért - ez az ellenzéki pártokra is érvényes, tartják a sajtótájékoztatókat, mondanak is valamit, de összességében értelmezhetetlen. Tegnap pl az LMP bátorkodott egyet azzal, hogy a felsőoktatásban tanulóknak is segítségre van szükségük, de csak ilyen érintőlegesen, hogy kevesebb tandíjat meg több ösztöndíjat, és valami ködös fejtegetés a lakásbérbeadással kapcsolatban, nem is értettem, hogy mit akarnak tulajdonképpen, a többi ellenzéki pártok meg csöndben vannak ezzel kapcsolatban, pedig ez is egy nagy téma, de úgy látszik, ők nem látják annak. És semmi konkrétum nem hangzott el azzal kapcsolatban például, hogy mondjuk a fővárosban mennyi kollégiumi hely van, hány hallgatónak jut, hánynak nem, mikor épült utoljára kollégium, és megszólalhatna néhány érzékenyen érintett család, hogy ők hogyan oldják meg a gyerekeik iskoláztatását.

ZorróAszter 2016.08.02. 15:17:41

Kedves Pettra!

Mint mondtam, nekem régóta az az érzésem, hogy itt mindenki ugyanannak a zsebében van: a gyarmattartóinkében.

Én már azon se csodálkoznék, ha kiderülne, hogy 2009-ben behívatták a német követségre az ellenzéki pártok és média képviselőit, és megmondta nekik a német nagykövet, hogy most a FIDESZ jön, ők meg addig adják a hülyét, amíg megunják őket és füttyentenek.

ZorróAszter 2016.08.02. 15:18:35

És úgy látszik, még nem füttyentett a német helytartó.

Akarom mondani nagykövet.

pettra01 2016.08.02. 15:28:52

@ZorróAszter: Végül is ki lehet találni ilyen elméleteket, még hihetően is hangzanak, na de akkor mi értelme lenne ennek az egész fideszes ámokfutásnak? Ha valóban ilyen háttérhatalom irányítaná a dolgokat, akkor sokkal nyugalmasabb lenne a közélet, mindenki ismerné a játékszabályokat és nem trükközne folyamatosan, elüldögélnének türelmesen, amíg rájuk nem kerül a sor. Nem?

ZorróAszter 2016.08.02. 23:13:49

Kedves Pettra!

A dolog csak akkor működik, ha a baloldali tömegek azt hiszik, hogy a baloldal próbálkozik csak valamiért mégis sikertelen.

Ha mindenki számára egyértelmű lenne, hogy mindenki (MSZPs politikus, baloldali média, újságíró, stb. is) zsebben van, akkor a dolgozók és a hozzájuk kapcsolódó rétegek elkezdenének azon spekulálni, hogy hogyan lehetne ezen változtatni, összehozni egy őket képviselő pártot vagy őket képviselő médiát, sajtót.

És a végén még meg is találnák a megoldást.

Így viszont mindenki ül otthon és bámul, és ezektől a kollaboránsoktól várja a megoldást.

pettra01 2016.08.03. 01:02:43

@ZorróAszter: Hát nem tudom, hogy valóban várja-e még tőlük valaki a megoldást, egyik bénább mint a másik. Most például itt van ez a letelepedési kötvény. Hány éve megy ez? Most vették észre, hogy ez egy nagy szélhámosság?

ZorróAszter 2016.08.03. 04:47:40

Mint mondtam, az ellenzék és az ellenzéki média hülyesége bőven elérte azt a határt, hogy felkeltse a gyanakvásunkat, hogy ez a gyarmattartóink parancsára megjátszott hülyeség.

Drizari 2016.08.03. 06:43:02

@ZorróAszter: Kíváncsivá tettél. Erre a háttérhatalmi gyarmattartókra magadtól jöttél rá, vagy mások segítségével?

ZorróAszter 2016.08.03. 07:06:05

@Drizari:

Nem kell különösebb erőfeszítés hozzá, legfeljebb némi ész.

Nem vitatom, hogy ez utóbbi valóban hiánycikk.

Tehát nem kell nagy erőfeszítés hozzá, hogy az, hogy a magyarországi vállalatok túlnyomó többsége külföldi tulajdonban van, annak egyenes következménye, hogy Magyarország gyarmat.

Attól, hogy nincs tollforgós alkirály vagy gyarmati kormányzó, hanem nagykövetek és GYOSZ, attól még ugyanolyan gyarmat, mint volt mondjuk India.

A hagyományos gyarmati hadsereges, gyarmati háborús, gyarmati közigazgatásos gyarmati rendszert a költséghatékonyság érdekében alakították át neokolonializmussá. globalizációvá.

De a lényeg maradt. A jövedelmek átpumpálása a gyarmatokról a gyarmatosítókhoz.

Drizari 2016.08.03. 07:25:43

@ZorróAszter: Magabiztosságod lenyűgöz.

ZorróAszter 2016.08.03. 07:37:30

Jól látom, hogy mindezzel együtt egy picúrka érve sincs, vagy csak képzelődök?

:o)
süti beállítások módosítása