Csak mondom

Csak mondom

A mások keresztje

2017. november 03. - pettra01

A francia államtanács úgy döntött, hogy el kell távolítani egy bretagne-i kisváros terén álló, II. János Pál pápát ábrázoló emlékműről a keresztet. El nem tudom képzelni, miért olyan nagy  horderejű ez a kérdés, hogy egy ország államtanácsának kell ezzel foglalkozni, de legyen ez a franciák ügye, végül is az ő egyik városuk, az ő államtanácsuk. Nekem és bárki másnak lehet erről véleményem, de hogy mi lesz a kereszt sorsa, az már nem a mi dolgunk, hanem a franciáké. 

Persze nem mindenki látja ez így. Szijjártó Péter azt közölte tegnap, hogy a magyar külügyminisztérium már meg is kereste a francia külügyminisztériumot az ajánlattal, mely szerint mi befogadnánk a keresztet, el is hozatjuk, sőt, már egy iskolát is találtak neki, ahol készek befogadni a szimbólumot. Válasz egyelőre még nem érkezett erre a felajánlásra, aztán kérdés, hogy mi lesz végül, mert közben a lengyelek is aláírásokat gyűjtenek kereszt-ügyben, sőt, Németh Szilárd is szervezkedik, ő meg Csepelen találna helyet a jakobinus francia kormány által elüldözni kívánt keresztnek. 

Az ilyen kérdésekben én nem szoktam állást foglalni, talán mert rám nem hatnak a jelképek. A különféle szobrok és emlékművek nem igazán befolyásolnak, az én városomban is vannak például olyan szobrok, amelyek kifejezetten nem tetszenek, de nem hiszem, hogy bármikor azért kezdenék harcolni, hogy távolítsák el azokat. Ha vannak, hát vannak, ha nem tetszenek, nem nézegetem és kész. Ha keresztet állítanak minden sarokra, attól nem válok kereszténnyé, mint ahogy azt sem hiszem, hogyha most arról a szoborról leszedik a keresztet, az bármelyik francia keresztényt hitehagyásra késztetne. 

Mindenkinek megvan a maga keresztje. Nekünk is...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr7313161402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2017.11.04. 08:02:42

A miénk nagyobb és nehezebb...

Xilit 2017.11.04. 08:06:50

és a valaha volt legálságosabb.

pettra01 2017.11.04. 11:30:32

Ha az ember belegondol, mekkora kampánylehetőséget rejt ez a kereszt-história, hát tényleg, harcolni is érdemes érte. Már akinek.

Xilit 2017.11.05. 10:46:33

Nem élesítetted az új bejegyzésed.

pettra01 2017.11.05. 10:54:09

@Xilit: köszi, tényleg, már megint :)

ZorróAszter 2017.11.06. 02:29:54

Én a franciákat nem nagyon értem kereszténység ügyben.

Például nagyon sok éve láttam egy francia filmet, amiben egy gaulleista vidéki polgármester megtiltotta a fiának hogy ministráljon.

Holott ugye a gaulleista párt az ugye kb. olyan mint a KDNP legalábbis a politikai palettán való elhelyezkedése szerint valami olyasmi. De szerintem ki is mondták hogy kereszténydemokraták.

Szóval akkor hogy is van ez?

pettra01 2017.11.06. 11:21:38

@ZorróAszter: Én se értem, mi értelme van ennek a cirkusznak, ráadásul meg a pápa szobrán a kereszt pont a helyén van, szóval nem is hiszem el, hogy bárkit tényleg zavarna. Lehet, hogy ez is afféle túlkapás, amit azok szoktak elkövetni, akik el akarnak hitetni magukról valamit, holott valójában nem olyanok. Igazából a történet egésze érdekelne, hogyan kezdődött, kinek jutott egyáltalán ez eszébe, de hát ezt úgyse tudhatjuk meg.

pettra01 2017.11.06. 12:30:12

@ZorróAszter: tev.hu/miert-szedeti-le-francia-allamtanacs-keresztet-ii-janos-pal-szobrarol/
A dolognak csak annyi a szépséghibája, hogy ezt nem utólag kellene csinálni, már akkor észre kellett volna venniük, amikor engedélyezték a szobrot. Akkor senkinek eszébe nem jutott volna, hogy miért nincs rajta kereszt.

KapitányG 2017.11.06. 14:06:32

@pettra01: Nem utólag csinálják. Mielőtt 2006-ban felállították volna a szobrot, tüntetést szerveztek ellene, aztán petíciót nyújtottak be, amiben azt kérték, hogy a szobrot helyezzék át valami olyan helyre, ami nem közterület, aztán azt akarták elérni, hogy legalább a keresztet távolítsák el a szoborról, ezt viszont a szobrot a városnak ajándékozó (azt hiszem, grúz) szobrászművész hozzájárulása nélkül nem lehetett megtenni. Nem a kereszt, hanem a szobor (!) eltávolítását már vagy két évvel ezelőtt elrendelte valamelyik területi közigazgatási bíróság, gondolom, azóta is huzakodnak, hogy végül, sokadik fórumként a francia államtanácsig jutott az ügy.
A franciák komolyan gondolták (és gondolják) az állam és az egyház szétválasztását.

pietnik 2017.11.08. 08:05:20

Az internacionalizmus és a kereszténység nem férnek össze,lévén a kereszténység is ---internacionalista!
Ki nem hiszi?!

pettra01 2017.11.08. 12:20:02

@pietnik: Orbán ezek szerint összeegyeztethetetlennek tartja, kár, hogy erre is nem kreált valami új szót, mondjuk ilkeresztény...

pettra01 2017.11.10. 17:38:12

Miért? Orbán is épp hogy rá nem könyökölt az úr asztalára, vagy mi az ott a templomban, amikor a református ünnepségen előadta, hogy őt az isten választotta ki. Most már annyira nem lesz különbség az állam és az egyház között ebben a mélyen keresztény országban, hogy lassan már esketni meg temetni is fognak a politikusok.
süti beállítások módosítása