Csak mondom

Csak mondom

Törvénytisztelet

2016. szeptember 08. - pettra01

A barátnőm táskáját ellopták. Egy bevásárlóközpont parkolójában pakoltak a csomagtartóba, eközben az utastérből valaki kiemelte a táskát. Benne az összes irata, bankkártyája, telefonja, pénztárcája, orvosi papírjai. Persze a bankkártya mellett egy papíron a kód, mert különben elfelejtené. 

Rendőrség, kétórás tortúra, de semmi jót nem ígérnek, általában a tettes sose kerül elő. A barátnőm törvénytisztelő ember, túlságosan is az. Már másnap elkezdte intézni az új igazolványait. Közben tele van panasszal, hogy micsoda tortúra, mindenhol várni kell, ráadásul a férjének is, mert ő egyedül nem megy sehova, a férje viszi. Kérdezem tőle, miért olyan borzasztóan sürgős? Azt mondja, mert igazolvány nélkül nem lehet menni sehova. És ha valahol igazoltatják és nincs nála igazolvány, akkor elviszik a rendőrök. Hát ezt mondjuk nehezen tudom elképzelni, először is már miért igazoltatnának egy öregasszonyt? Aztán meg ha nincs nála, hát nincs nála, azt mondják, ejnye, néni, aztán kész. De ő már elképzelte, hogy akkor fogdában kellene töltenie egy éjszakát...

Hogy a személyit megcsináltatja, azt még értem, de hogy az adókártyája pótlása miért okoz neki gondot, az végképp rejtély. Háztartásbeli volt világéletében, sose fizetett adót, nem volt jövedelme, minek neki az adókártya? Még belegondolni se hajlandó, az kell és kész. Mindenkinek van, még az egyéves unokájának is, mert annak lennie kell. Azért, hogy legyen, át kell menni a szomszéd városba a NAV-hoz és ott tipródni a sorban. Hát ő tudja. 

Két hete rohangálnak a papírcsere-ügyben. Ma felhívott, képzeljem el, megtalálták az iratait. Valahol bedobták egy postaládába, holnap állítólag meg is hozza a posta. Most futhatnak egy újabb kört, mindenhol bejelenteni, hogy mégiscsak előkerült minden. Most arra vár, hogy hátha a telefonját és a pénztárcáját is visszaküldik, de erre már nem is tudok mit mondani. 

Azt mondja, a jövőben nagyon fog vigyázni a táskájára. Kérdezem, biztos-e, hogy magával kell örökké hurcolnia az összes fontos papírját? Miért nem tudja az igazolványát odaadni a férjének, az beteszi a sajátja mellé és kész, aztán ha annyira igazolni kell őt valahol, hát ott lesz. De azt mondja, az nem jó. Visszakérdez: miért, te nem viszed magaddal az igazolványaidat? Jó kérdés. Tavaly decemberben lejárt az összes papírom, miért is hordanám magammal? Az egyetlen dolog, amiben ez akadályozhat, hogy nem népszavazhatok, azt meg úgyse akarok. A végső kérdése volt a legjobb. Ha elmegyek valahova iratok nélkül és ott meghalok, honnan fogják tudni, hogy ki vagyok? Tényleg. Az szörnyű lenne. Találnak egy felségjel nélküli halott öregasszonyt, mihez kezdjenek vele? Legfeljebb elnyernék egy köztemetést, nem is járnék rosszul...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr3211688649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2016.09.08. 18:33:25

re "Persze a bankkártya mellett egy papíron a kód, mert különben elfelejtené."
Ez persze fatális ostobaság.
Tudom, a sok jelszóra nehéz emlékezni, de speciel a bankkártyáé nagyon fontos, azt talán nem kellene amellett tárolni.
Sok ember egy olyan szavat vagy számot használ amire könnyen tud ő emlékezni, pl. hol vesztette el az ártatlanságát, első gyerek születésének éve, stb.
Nem olyan nehéz ezt kitalálni...

pettra01 2016.09.08. 18:55:32

@littke: Bizony, ostobaság, mégis nagyon sokak ezt teszik. Különben tényleg nem értem, minek hurcol magával pénzt, kártyát, mindent, amikor ráadásul a férje szokott fizetni... Ez a barátnőm állandó félelemben él, folyton attól retteg, hogy kirabolják, betörnek, beléjük csap a villám, szóval azt hiszem, szeret félni. És ha néha egy ilyen eset történik vele, ez csak megerősíti a félelmeiben. Ja, és még ő volt felháborodva, mert a bankban fizettettek vele valamennyi pénzt a kártya letiltásáért és másik kártya kiadásáért. Úgy gondolta, hogy ez ingyen járt volna neki... Remélem, annak a kódját is melléteszi.

Drizari 2016.09.09. 07:17:03

"Egy bevásárlóközpont parkolójában pakoltak a csomagtartóba, eközben az utastérből valaki kiemelte a táskát."
Sokszor leírták már, utastérben nem szabad hagyni semmit, ha elhagyjuk azt. A csomagtartóba pakolás közbeni lopások előfordulása a világon olyan nagy, hogy már az újonnan gyártott Suzuki Swiftekben is kinyitható a csomagtartó anélkül, hogy a többi ajtó kinyílna. Nálunk még nem terjedt el a tankolás közbeni utastérből való lopás, amikor a tolvaj guggolva settenkedik a tankolóval ellentétes oldalon, és az ajtót kinyitva viszi el az ülésre rakott táskát, értéket. Ezért az új gyártású autóknál csak a vezetőoldali ajtó nyílik ki a távnyitásnál, s ha az összeset akarjuk nyitni, akkor ismételni kell a távnyitást.

Minek megy bejelenteni a postán visszakapott igazolványait? Amikor jelezte a lopást, azokat az igazolványokat letiltották, mint ahogyan a bankkártyáját is, vagyis nem veszik el tőle az újat és nem kapja vissza a régit. Az ellopottak már érvénytelenek, ha véletlenül azokat használná, akkor kerülhetne kellemetlen helyzetbe. A kártyaformátumúakat vágja össze ollóval és dobja ki, mást tennie nem kell.

pettra01 2016.09.10. 05:40:38

@Drizari: Azért nagy merészség így lopni, bármikor észrevehetik, szóval kockázatos egy foglalkozás. Ezt hiába is mondanád neki, hogy nem kell bejelenteni, ő ez a típus. Szerintem azt hiszi, hogy tíz rendőr azóta is az ő iratait keresgéli és semmi mást nem csinál. Az ilyenre mondják, hogy bevonzza a bajt, meg tudok őrülni az állandó rettegésétől. Magas vaskerítésük van, kapu zárva, lakás zárva, spéci betörésbiztos ajtó rajta, riasztó bekapcsolva, de ezek után esténként még valami szekrényt tol az ajtó elé, mert nehogy a betörő bejöjjön. És ezt nem eljátssza, hanem tényleg halálosan komolyan műveli. Ehhez képest nekünk még kulcsunk sincs, állandóan nyitva vagyunk - igaz, mindig itthon is vagyok, de már miért jönne ide be valaki?
süti beállítások módosítása