Csak mondom

Csak mondom

Kis ország vagyunk

2016. szeptember 02. - pettra01

Tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János megkapta egyebek mellett azt a kérdést is, hogy ugyan bizony miről tárgyalt Orbán Ráhel és férje Bahreinben. Mesterien kezelte a kérdést, elbagatellizálta, ugyan, kérem, nincs ebben semmi, ezekben a körökben egyébként is így szokás, és ha történetesen Magyarországon tanul vagy turistáskodik valamely más ország vezetőjének családtagja, Orbán Viktor is meghívja az illetőt egy kávéra. Udvariassági látogatás és kész. Hogy a kérdéses találkozón mellesleg megjelentek a térség olajban illetékes potentátjai is, az nyilván valamiféle véletlen, és aki kicsit is ismeri a miniszterelnököt, az tudhatja, mennyire képtelenség maga a feltételezés is, mert az egyszerűen nem fordulhat elő, hogy Orbán Viktor családjából bárki is visszaélne a rokoni kapcsolataival. 

Annyira meggyőző volt, hogy már majdnem elszégyelltem magam, hát tényleg, milyenek vagyunk, mindenkiről rosszat feltételezünk, mit kellett volna Ráhelnek tennie? Álnéven utazni? Ha meghívják a csokoládé-partira, akkor nem elmenni? Csak aztán eszébe jutnak az embernek más apróságok is: a kislány operai kalandja például, amikor egyenesen a királyi vagy milyen páholyba vitte barátait. Emellett teljesen természetesnek tartja, hogy a férje bármihez nyúl is, arannyá változik, dől hozzájuk a pénz. 

Mészáros Lőrinc ugyan nem családtagja a miniszterelnöknek, de a gyerekkori barátság igencsak jól kamatozik, már azt se tudja, hány cége van, több száz holdon gazdálkodik, disznókat tenyészt, a lótenyésztéstől a vasúti sorompók felújításáig mindenben érdekelt, és tényleg nagyon tehetséges ember lehet, afféle százkezű, akinek tengernyi teendője mellett még a polgármesterségre is jut ideje. 

Most éppen arról írt a 444.hu, hogy a Magyar Nemzeti Kerekedőház Zrt.felé a Cider Alma nevű cégcsoportnak horribilis tartozása van, és amikor részletezni kezdik, kik is vezetik ezt a cégcsoportot, kiderül, hogy csupa Orbán-rokon hemzseg a nevek között, akik mellesleg mindenféle más bulikban érdekeltek. 

Enyhén szólva is túlzás, hogy  a miniszterelnök rokonságából senki nem él vissza a helyzetével. Mindenki visszaél, ráadásul ezt nem is érzik visszaélésnek, hanem magától értetőtőnek tekintik, mert nekik ez jár. 

Kis ország vagyunk, szegről-végről rokonai egymásnak. De annyira azért nem kicsi, hogy véletlen legyen, ha feltűnő előnyhöz jutnak azok, akik vezető köreihez tartoznak. Kár arra várni, hogy ez a roppant tehetséges népség valaha is rá fog arra jönni, hogy ezt azért nem kellene. Ha nem ébredünk föl végre, tényleg azt vesszük észre nemsokára, hogy mindenre rátették a kezüket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr4411671412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.09.03. 14:06:42

No, valahogy így vagyok vele én is, miért is ne történhetett volna meg az egyik nap reggelén, amikor Pityu odaszólt Ráhelnek: - gondoltál rá, elmenni Bahreinbe? - Jé, pont erre gondoltam - szólt az ifjú ara, s párbeszédüket a tett követte. Épp a minap filóztam, hogy de jó lenne Kiribatiba elruccanni.

Aztán itt ez a Lörke, vagy Lenci : ékes bizonyítéka, egy gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő mesterember is lehet többre hivatott, mint hőkazánok fúvókáit pucolgatni. Mellette nem ördöngösség az agrárgazdálkodás és ipari létesítmények kivitelezése sem, de futja időből-energiából-tehetségből település igazgatásra is, és a kezdetektől szponzorálta/menedzselte a helyi focicsapatot, aminek serdülő korában oszlopos tagja volt, s a focit ma is imádja.

Végül abban sincs semmi meglepő, hogy ismerősök körében nyernek pályázatokat, állami megrendeléseket, hiszen okos emberek szívesebben bíznak meg ismerőseikben, mint az idegenekben.

pettra01 2016.09.03. 14:41:51

@Drizari: Igen, a bizalom a legfőbb kérdés - a sokat emlegetett múltban is lehetett gyárigazgató például, aki ideológiailag megbízható volt, a tényleges tevékenységhez nem kellett értenie, ahhoz ott voltak a szakemberek. Érdekes dolog ez a bizalom, sokszor nincs is rá magyarázat, például mi indokolhatja, hogy a gyömrői polgármestert az emberek újraválasztották, ráadásul feltűnő többséggel? Vajon mi működteti az emberek bizalmát?

Drizari 2016.09.03. 15:49:02

@pettra01: Szerintem úgy voltak vele a gyömrőiek, hogy a számlagyártással az államot károsította meg, nem a települést, ami végül igaz is. Sőt, állítólag a polgármestersége alatt sokat fejlődött Gyömrő, és ha a bíróság nem zárta börtönbe, a közügyek gyakorlásától se tiltotta el, akkor nekik ilyen ember kell továbbra is. Az államtól lopni ma is dicsőség, az EU-tól lopni meg különleges érdem. Hát így választották őt újra.

Drizari 2016.09.03. 16:39:29

Még egy kérdés jutott eszembe a gyömrői esettel : mióta számít leleményesnek az, aki az államot károsítja? Hirtelenjében azt találtam itt a neten kutakodva, hogy ez a "nemes" hagyomány a török hódoltság idejére nyúlik vissza. Adózni kellett a töröknek, adózni kellett a végvárúrnak (Eger, Esztergom, Kanizsa, Buda, stb.) és a földesúrnak is. A törökök kialakította közigazgatásban kellő kenőpénz ellenében átengedték a magyar uraknak a bíráskodást, a megnövekedett adóterheket ugyanakkor tetézte a kötelezővé tett megvesztegetés gyakorlata. Ennek ellenére, és a határ menti településeken szinte állandó jelleggel folyó háborúzás ellenére, a népesség száma mégis több lett a török hódoltság megszűnése idején, mint 1526 előtt volt. Vagyis nem éltek olyan rosszul a török uralom alatt, csak ügyesen kellett megkárosítani az államot (értsd: a törököket), és kenőpénzzel előnyös helyzetbe kerülni a magyar és a török uraknál. Állítólag, a békésebb időszakban (voltak ilyenek is a 150 év alatt), még fejlődés is volt tapasztalható. Ennek máig fennmaradt nyomai a törökfürdők, ilyen Budapesten a Fő utcai Király fürdő, vagy a Rudas fürdő egy része.

CsipkeRózsa 2016.09.03. 18:39:13

A gyömrői lakosság egy része azt hálálta meg, hogy ő volt az első, aki Horthyról közterületet nevezett el, másik része pedig azt, hogy később megváltoztatta a Horthy park nevét Fő térre.
Az, hogy a polgármesterek lopnak, csalnak, hazudnak, természetessé vált, hiszen a kormány és a Fidesz alapműködése ebből áll.

pettra01 2016.09.03. 21:15:09

@Drizari: Ez valóban így van. Nálunk pl az olajmaffiázás időszakában több ember megbukott, el is ítélték őket, de a közvélemény szemében ez valahogy nem számít bűnnek, ha valaki emiatt börtönben ült, attól még simán megválasztanák képviselőnek, ez annyit se nyom a latban, mint egy parkolási bírság.

pettra01 2016.09.03. 21:18:19

@Drizari: Szóval ez is a muzulmánok miatt van. Hát tényleg veszedelmes egy népség, micsoda évszázadokon átnyúló hatást tettek a magyar néplélekre, ez megbocsáthatatlan.

pettra01 2016.09.03. 21:22:01

@CsipkeRózsa: A fene se figyelte ezt a gyömrői ürgét, nekem igazából most tűnt fel, amikor az Egyenes beszédben megszólalt az ellen-polgármesterjelölt, akit elkísért a Barabás Richárd nevű érdekes PM-es gyerek, és annyi marhaságot beszéltek, hogy már csak attól fölkapta az ember a fejét, hogy mi ez az egész? Nagyon csodálkoztam volna, ha ez a másik jelölt nyerni tudott volna akár a patás ördög ellenében is...
süti beállítások módosítása