Csak mondom

Csak mondom

A sajtó és a piacgazdaság

2016. október 10. - pettra01

Sajnálom, ami a Népszabadsággal történt. Nem egyszerűen egy országos lapról van szó, hanem egy szimbólumról is, ami - ha változott is az utóbbi időben - mégiscsak egy baloldali újságnak számított, sőt, nem egy baloldali újságnak, hanem A baloldali újságnak. Azt, ami a Nolbloggal történt, ettől el kellene választani, az egy külön történet, ott a vég bekövetkeztéért maguk a bloggerek is szorgalmasan megdolgoztak. 

Nem tudom, hány újság jelenik ma meg Magyarországon, szerintem a lakosság számához viszonyítva aránytalanul sok. Annyira sok, hogy ennek a töredékét se lenne képes a piac eltartani. Valójában tehát egy lap megszűnését piaci okokkal magyarázni nevetséges. Az újságokat nem az olvasók tartják el, hanem a tulajdonosok, szponzorok, hirdetők. 

A baloldalnak valamiért nem fontos, hogy legyen médiája. Ha fontos lenne, tennének róla, hogy legyen. A Népszabadságra nagyon kellett volna vigyázni. Ha  most észbe kapnak, és gyorsan kreálnak egy másik lapot, az már nem lesz ugyanaz. Annak meg kicsi az esélye, hogy a volt népszabadságosok összehoznak egy internetes megjelenést legalább és megpróbálnak ott boldogulni. A lelkesedésből született médiának általában rövid élete van, elég csak a Pacsirta Rádióra gondolni, amelyik néhány hónapig működött, aztán be is fejezte a működését, mert pénz nélkül azért nem megy. 

2016-ot írunk. 2018-ban választások lesznek. Milyen médiája lesz az ellenzéknek? Klubrádió? ATV? Népszava? Az is kérdés, hogy ezek meglesznek-e még akkor, vagy a Fidesz elintézi, hogy ne legyenek. Nem kell feltétlenül megszüntetni, a Népszabadság megszüntetése után éppen elég lesz, ha Orbán összeráncolja a homlokát, és attól kezdve úgy fognak muzsikálni, ahogyan elvárják tőlük. 

Valahol olvastam, hogy tulajdonképpen a baloldali emberek a hibásak, mert nem fizettek elő a Népszabadságra. Tényleg? Százezer előfizető megmentette volna? Nem hiszem. A kiadó tulajdonos döntésétől függ egy lap léte vagy nem léte. Az előfizetések csak szépítenek a mérlegen, de nem határozzák meg, hogy gazdaságos vagy nem az. 

Van persze most tüntetés, de nem hinném, hogy bármi eredménye lenne. Azt azért nem hiszem, hogy a demokratikus oldal pénzemberei - mert azért vannak szép számmal - nem tehetnének valamit. Nem is akarnak tenni. Igazából nem érdekli őket az egész. A baloldalinak nevezett politikusok magára hagyták a Népszabadságot. De ami nagyobb baj, hogy a baloldali érzelmű embereket is magukra hagyták. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr7211787967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.10.10. 18:49:54

Kedves Pettra!

A baloldali lapok, média ugyanúgy a gyarmattartóink kezében van, mint a jobboldaliak. És nemcsak a média, hanem maguk a pártok is.

Mindezt meg előzte a baloldali pártok és a baloldali média árulása: amikor elárulták a dolgozókat, munkásokat, és az ő képviselésük helyett fű alatt beálltak liberálisnak.

Ha nem tették volna, a dolgozók is kiálltak volna mellettük.

Az hogy így alakult, egy kiváló forgatókönyv alapján megvalósított terv volt.

littke 2016.10.10. 20:12:41

Na most tényleg mi történt azzal a baloldallal ami után MO-n és talán máshol is egypáran vágyódnak? Mégis hallott valaki a régen befolyásos olasz vagy francia kommunista pártról? Mert én nem.
Talán az NB III-ban fociznak de ki törődik vele?

És ezoknak egykor aránylag ismert lapjairól, mint az L'Humanité vagy L'Unita??? Hallottatok valamit is? Nagy a csend.
Lássuk már be, hogy a baloldal a szoros értelemben, a szocializmus meghalt. Kaputt, finitó.
Miért mert azok a délibábok amik halytották nem bizonyultak elérhetőnek.

Zorró barátunk aszongya összeeskűvés. Szerintem egy fenét az.

A Népszabi próbált a balról a liberálisra átváltani, de sikertelenül. Nem ők az első balodali lapok ebben a kudarcban. Tipikusan nincsenek követőik, nincsen fentartásukban haszon....hálál vár rájuk.

Nyugodjanak békében.

ZorróAszter 2016.10.10. 21:31:41

Kedves Little!

Ön tudatosan állt be azok közé, akiknek a zsebét a világ kirablói évről-évre jól megtömik, csakhogy hozsannázzanak nekik, és tudják, mely pártokra szabad szavazni a demokráciának nevezett bábszínházban, és melyekre nem.

Ezért nyomja a maga által se hitt rizsát sajtószabadságról, szabadpiacról meg demokráciáról ide nekünk.

Például hányszor próbálta lenyomni a torkunkon az elmúlt években, hogy a tulajdonost a (nem létező) profit érdekli csak, de nem szól bele az újságírók munkájába vagy a lap irányvonalába? Nem kell hát félni hogy német jobbosok vásárolták fel a médiát?

Hányszor, kedves Little?

És persze: ezek a kollaboráns patkányok az Önök kollaboráns patkányai és nem a magyar népé.

Nem véletlenül fogják Önök annyira a pártjukat.

A gyarmattartók juttatták őket hatalomba. Ők ültették őket a nyakunkba.

Ők korrumpálták és vágták zsebre a teljes magyar politikai elitet és a teljes magyar médiát. És az ő parancsukra marta el magától a baloldali szavazókat az MSZP és vált fű alatt liberális párttá. A Népszabadság meg fú alatt liberális újsággá.

Mennyiben különbözik ez a recept Olaszországban vagy Franciaországban?

Annyiban, amennyire Franciaország és Olaszország gyarmattartó és nem gyarmat. Vagyis képesek korrumpálni a polgáraikat a gyarmatokról a kollaboránsok asszisztálásával kirabolt pénzből.

Mint ahogyan Önt is.

littke 2016.10.10. 22:10:13

@ZorróAszter:
Kedves Z. nem mondtam soha. hogy a pénz nem befolyásolja a dolgokat a kapitalista demokráciákban, de még azt is állítom hogy ez nem jó, de még mindig jobb ami anno volt a Szabadnéppel, ahol egy beteg ideológiát tömködtek belénk, akarjuk vagy sem, és szótlanul kellett moindezt tűrni. És cenzura volt Aczél et és okos Kádár bácsi, és hasonló manapság népszerű mesék.
Itt egy lapnak valahogyan pénzt kell csinálni, vagy cukros bácsit találni, vannak balrahajló cukrosok, pl. Soros, nem kell félni a jobboldaltól.

Drizari 2016.10.10. 23:34:42

Addig stimmel, hogy liberálisba ment át a Népszabadság, de a kommunista múltját 1990-ben maga mögött hagyta, ezt jó volna, ha Littke is megjegyezné. Azt sem ártana megjegyezni, hogy a baloldal nem egyenlő a kommunistával, ahogyan nem baloldali lapok a fölemlegetett francia és olasz napilapok, hanem kommunista lapok. Magyarországon kommunista lapot egyedül Thürmer Gyula jelentet meg Szabadság néven, de azt hiszem, csak internetes formában.

Ami a Népszabadságot illeti, pályafutása 2016. október 8-án befejeződött. Előre eltervezett játszma végeredménye ez, ami folyamatot felgyorsította a Rogán helikopterezéséről és Matolcsy nőjének juttatott állami vezetői állásokról szóló tényfeltáró cikksorozat. Nem volt véletlen Rónai Balázs Médiaworks vezérigazgató múlt heti lemondása, pedig csak tavaly június 1-el lett kinevezve. Tavaly augusztusban hogy hogy nem, az MKB bank jelzálogra nagy összegű hitelt adott a Médiaworks-nek, és a jelzálogjog csak a print Népszabadságra, a Nol.hu-ra, a névhasználatra, még a Népszabi névre is, a szerkesztőségi számítógépekre és a Népszabadság archívumára, vagyis a szellemi termékekre terjedt ki. A Nemzeti Sportra, a Világgazdaságra, az Autó-Motorra, vagy a megyei lapokra nem terjed ki a jelzálogjog. Rónai Balázs ezt a melót elvégezte, de amikor megkapta utasításba, hogy írja alá a felfüggesztő értesítéseket és zárolja a Népszabadságot, erre nem volt kapható és lemondott. Helyette Katona Viktor intézte a kivégzés befejezését, ami megfeküdhette a gyomrát, mert 3 naptári nap ténykedés után betegségre hivatkozva lemondott-fölmondott.

Most az a helyzet, hogy az MKB bank hozzájárulása nélkül a Népszabadság nem adható el, és a bank egyik tulajdonosa szoros kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, aki Felcsút polgármestere és gázszerelője. A bank tuti nem járul hozzá az eladáshoz, talán csak ha azt az irgalmatlan nagy hitelt valaki kifizeti.

Most az újságírók munkaviszonya rendezetlen, másik főállású munkahelyre elhelyezkedni nem tudnak, mert a munkáltató nem mondott föl nekik, cikkeket nem írhatnak más lapokba, mert az a szellemi termék is a Médiaworks tulajdona és rajtuk az MKB bank jelzáloga. Vagyis ahogy telik az idő, muna és fizetés nélkül maguk az újságírók is az egzisztenciális megsemmisülés felé tartanak.

Na ez az a pont, hogy aki ezután is kiáll a kormány és Orbán Viktor politikája mellett, az bűnrészessé válik. Ezt ismerhette föl lemondásukkal Rónai Balázs és Katona Viktor.

ZorróAszter 2016.10.10. 23:39:18

Kedves Little!

Sem itt, sem Önöknél nincs se sajtószabadság, se demokrácia.

Bábszínház van helyette hülyegyerekeknek.

Az, hogy jelenleg Magyarország nem rosszabb, és nem cirkálnak éjjelente halálbrigádok, az azért van, mert nem álltunk és nem állunk ellen a kirablásunknak.

Amikor Acél és Kádár alatt mi itt senyvedtünk, akkor közben a világ amerikaiak által ellenőrzött területein bizony azok cirkáltak, és ölték ezrével a saját állampolgáraikat.

Amerikai pénzből.

pettra01 2016.10.11. 01:51:27

@ZorróAszter: Ezt a gyarmattartós elméletet olyan meggyőződéssel mondja, mint aki tud valamit. A sajtószabadság egy illúzió, amíg egy lap a tulajdonostól, szponzortól függ, meghatározott elvárásoknak kell megfelelnie. Mert ugye alapszabály, hogy az rendeli a muzsikát, aki a zenekart fizeti. Végül is nincs ezzel nagy baj, amíg van valamiféle egyensúly, tőlem lehet MTV és Magyar idők, amíg van választásom és nem kötelező azt nézni-olvasni. Csak hát ha átmegy pártpropagandába, akkor bizony pártpénzből kellene fizetni, csakhogy ezek a közpénzt fogyasztják, amit nem így kellene szétszórni az egyes médiumok között.

pettra01 2016.10.11. 02:00:15

@littke: A baloldaliság nem veszett el, a baloldali pártok lettek egyre kevésbé baloldaliak. Nem egy irányzat halt meg, hanem a képviselői úgy döntöttek, hogy jobban kifizetődik nekik, ha módosítanak a világnézetükön. Közben elvárnák, hogy a baloldali emberek rájuk szavazzanak, csak most már ott tartunk, hogy a lehetséges szavazóik inkább el se mennek szavazni. A Népszabadságnak se volt kevesebb olvasója, mint a Magyar Hírlapnak, sőt. Csak míg a Magyar Hírlapba talicskán tolták be a pénzt számolatlanul, aközben a Népszabadságot nemcsak hagyták eladósodni, de dolgoztak is rajta, hogy ez megtörténjen.

pettra01 2016.10.11. 02:10:51

@Drizari: Ez olyan fondorlat,ami mondjuk Habony keze nyomát viseli talán. Ezek után nincs más hátra, mint hogy valami alternatív cimen jelenjenek meg, mondjuk visszavennék a Szabad Nép címet, vagy valami hasonlót. Elképesztő, amilyen módszereket használnak. Holnap valami ügyvédekkel fognak beszélni, remélem, okos tanácsokat kapnak. Az nem létezik, hogy a továbbiakban se írhatnak sehova, hát azért az emberekre már csak nem terjed ki a jelzálogjog, az rendben van, hogy a már megjelent cikket újból nem adhatják el máshova, de ha most írnak valamit, az már az övék, ahhoz a banknak semmi köze nincs. Ha most hoz a kiadó egy olyan szabályt, hogy sehova nem dolgozhatnak, azt csak egyoldalúan hozhatja meg, mert ezt már biztosan senki nem fogja aláírni.

pettra01 2016.10.11. 02:30:03

Ja, igen. Hogyha belegondolunk, ez még egy pozitív fejlemény, ahhoz képest, hogy a tulajdonosváltás után a lap továbbra is megjelenik, csak szépen átalakul és lesz belőle egy Magyar Idők. Azért arra kíváncsi vagyok, mit akarnak kezdeni a névvel , szimbólummal, stb? Odateszik mondjuk Bayer Zsoltot főszerkesztőnek? Elképzelni én már ezt is el tudom. De sokkal valószínűbb, hogy nem lesz többet Népszabadság, vettek jó sok pénzért valamit, amit nem is akarnak használni. Az is közpénz volt nyilván, úgyhogy nagy veszteség nem érte őket. Tehát nem kellene ábrándozni a változatlan néven való megjelenésről, legyen az övék a múlt, de cserébe most már nagyon jó lenne, ha jövőhöz nem lenne közük.

littke 2016.10.11. 04:21:43

@Drizari:
Írod: "Most az újságírók munkaviszonya rendezetlen, másik főállású munkahelyre elhelyezkedni nem tudnak, mert a munkáltató nem mondott föl nekik, "
Hogyan lehetséges ez? Ha nem fizetik őket, mint ahogy én a helyzetüket elképzelem, akkor joguk van felmondani és máshol, máshogyan elhelyezkedni és/vagy írásukból élni.
Én nem kicsinylem ezt le, ez nagy változás, de mont munkanélküliek és szabadon kereshetnek munkát.
Vagy nem?

@ZorróAszter: Nincsen összeesküvés, a pénz és a hatalom beszél. Mindig is így volt és lesz, mit szörnyülködik Ön??? Felnőtt ember létére ezt látnia kell. Mi meg átlátunk ezen, remélhetőleg nem teljesen hülyítenek meg, van szabad akaratunk/itéletünk/véleményünk.

@pettra01: OK ha mondod, a magyar Hirlapnak tehát több a pénze. Mint mondám egy baloldali lapnak is kell mecénás, vagy párttámogató. Tudtommal Gyurcsány gazdag ember meg balodali, ő vagy hasonlóak nem tudtak beinvesztálni a Népszabiba?? Egy ilyen lap igazgatójának más dolga sem szabadna lenni mint támogatást pénzt felkutatni....

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 05:28:42

Ők megszüntették a NolBlog-ot, majd más meg őket szöntették be. Ilyen a piac léthatatlan keze.

Drizari 2016.10.11. 07:16:31

@littke:

Világosan fogalmaztam, a munkáltató nem mondott föl nekik, a lapkiadást a közleményük szerint "felfüggesztették", vagyis nem szüntették meg, sőt, állítólag a mai napon (kedden) folytatják tovább a tárgyalást. A magyar munkajogban létezik egy olyan formula, amikor a munkaadó engedi, hogy a dolgozója ne végezzen munkát. Ezt jogi nyelven úgy hívják, hogy "munkavégzés alól fölmentve". Ennek többféle oka lehet, ezek közül többet a munkavégzése nélkül is fizetik, de egy részénél nem fizetnek. Ilyen köztük pl. a fizetés nélküli szabadság engedélyezése.

Ebben az esetben azt találták ki, hogy "új üzleti modellt" akarnak a lapnak kialakítani, de a veszteség termelésre és a megjelenési példányszámra hivatkozva leállították a lapkiadást és az internetes működést. A "dolgozóknak", az újságíróknak nincs mit dolgozni, bemenni se kell a munkahelyre, de a munkájukra még számítanak, nem bocsátották el őket.
Egy napilap esetében ilyen leállást ilyen indokkal és ilyen módon, a világon sehol nem hajtanak végre, hiszen ez előfizetés lemondással és bevétel kieséssel (hirdetésekben is) jár.

Munkaviszony felfüggesztése is létező munkajogi megoldás, de ez csak fegyelmi eljárás idejére és csak 30 napra rendelhető el, és erre az időre távolléti díjat kell fizetni, ami szinte egyenlő a fizetéssel.

ZorróAszter 2016.10.11. 08:41:04

@littke:

"@ZorróAszter: Nincsen összeesküvés, a pénz és a hatalom beszél. Mindig is így volt és lesz, mit szörnyülködik Ön??? Felnőtt ember létére ezt látnia kell. Mi meg átlátunk ezen, remélhetőleg nem teljesen hülyítenek meg, van szabad akaratunk/itéletünk/véleményünk."

Akkor Ön milyen demokráciáról és szabadságról hadovált eddig, ha mindezt így tudja és mindigis tudta?

A sosem létezőről????

ZorróAszter 2016.10.11. 08:48:03

@pettra01:

Az, hogy Magyarország gyarmat, az Önnek csak azért furcsa, mert a gyarmatokat tollforgós kalapos alkirályokkal képzeli el, akik előtt díszelegve elvonulnak a gyarmati hadsereg parafasisakos katonái.

De ez a gyarmatoknak csak a külsőségei voltak. Drága külsőségei.

Ezeket cserélték le az Orbán-féle kollaboránsokra világszerte.

"Mert ugye alapszabály, hogy az rendeli a muzsikát, aki a zenekart fizeti."

Csakhogy ezek az újságok végsősoron ugyanazoknak a kezében vannak. A jobboldaliak is, a baloldaliak is.

Úgyhogy ez mindig bábszínház lesz hülyegyerekeknek és nem sajtószabadság.

Drizari 2016.10.11. 10:11:44

A legújabb "pletyka" szerint az Opimus Group Nyrt. egyik leágazása, az Opimus Press Zrt. veszi meg a Mediaworks-öt. Az Opimus Nyrt. többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc. Az Opimus-leányvállalat 20 millió euró (kábé 6 milliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsájtást hajtott végre, aminek célja vállalatfelvásárlás finanszírozása. A kötvény lejárati ideje 3 év.
A Népszabadság biztosan nem fog újra megjelenni, ezzel a névvel a levédettség miatt más kiadó se jelentethet meg lapot.

pettra01 2016.10.11. 11:11:39

@littke: Igen, szerintem is a baloldali pénzembereknek lett volna itt feladatuk, de hát egyáltalán nem biztos, hogy ez ilyen egyszerű. Ha mondjuk megveszi egy ellenzéki beállítottságú tőkéscsoport a Népszabadság kiadóját, azzal nem áltathatja magát, hogy valaha is nyereséges lesz, holtbiztos, hogy időről időre veszteséget termel. Ezt a befektető akkor engedheti meg magának, ha másik irányból számíthat rendszeres hozzájárulásra, amit csak a közpénz valamilyen formában történő bevonása jelenthet. De ha a hatalom egészen nyíltan megüzeni, hogy nem lesz ilyen bejövő pénz, akkor kár is belefogni. Azt nem hinném, hogy létezik Magyarországon olyan borzasztóan gazdag tőkés, aki megengedheti magának azt az úri passziót, hogy puszta kedvtelésből eltartson egy ilyen drága újságot.

Anna Mikulás 2016.10.11. 11:19:04

@Drizari: Ez nem a legújabb pletyka. Ezt már júniusban megírta 24.hu, szinte ugyanezekkel a szavakkal, mint ahogy most ezt maga prezentálja. Azt nagyon jól látja, hogy a Népszabadság többet nem fog megjelenni. Az is igaz, hogy nem az etika aranyszabályai szerint jár el a tulajdonos Mediaworks, de ez ellen éppen a hasonló eszközöket napi szinten használó lap munkatársai veszik éppen zokon? Felmondhatnak - csak akkor nincs se végkielégítés, se perlési lehetőség, viszont szabadok lesznek, akár a madár! (kínosan ugyan, de röhögök). Azt viszont nem hiszem, hogy a nagyon feltáró riportoktól ijedt volna meg a kormányzat, eddig is tártak fel hasonló s"szörnyűségeket", mint luxua táskás, pina ügyek, a kormány mégse szarta össze magát! Gyanítom meg is hagyta volna a Népszabadság működését kis létszámmal, lélegeztetőn, hogy ne károghasson az ellenzék (ami nem tudom kinek az ellenzéke is valójában), de valószínűleg olyan igényekkel léptek fel és akkora arccal, amit a nem éppen képzetlen kormánypárti média szakemberek nem nyeltek le. Mint ahogy a maga anyázását se a nem fizetett bloggerek, anno.
Azt meg csak halkan súgom, csak magának: ha a Népszabadság újságírói valós problémák, a jogtalan munkáltatói szerződések, az üzleti élet összefonódásainak visszásságai után oknyomoztak volna, a komcsizás meg a nácizás helyett, talán lett volna több olvasójuk is! Mert azt azért már egy OKJ-s tanfolyamot végzett kezdő média marketinges is tudja, hogy szponzort, támogatót csak úgy lehet találni, ha olvassák is azt, amit írnak! De ehhez azért már eddigre el kellett volna jutnia valakinek, a számlűáló manipulálásán túl.
Eredményt csak munkával lehet elérni, mutogatással valahogy nem nagyon. Sem Magyarországon sem máshol a világon.

pettra01 2016.10.11. 11:22:07

@bircaman maxval szerkesztő: Na persze, fogjuk rá a nyuszira. Méghogy a piac láthatatlan keze - az a jelzálog-szerződés mindent elárul, nagyon is jól tudták előre, mit és hogyan akarnak. Nyiiván egy sereg ügyvéd dolgozott azon, hogy megtámadhatatlan legyen a szerződés. A Nolblogot megszüntették - és? Kitaláltak hozzá olyan rafinált körülményt, hogy az ott blogolók nem férnek hozzá az ott megjelent írásaikhoz? Elég időt hagytak, hogy aki akarta, eltehette magának akár az összeset, de vajon mit szólt volna bármelyik blogger, ha azt is kikötik, hogy ami náluk megjelent, máshol már nem jelenhet meg?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 11:39:43

@pettra01:

A NolBlog esete tök ugyanaz - a tulaj azt mondta, nem lesz, és kész, Akinek meg nem tetszik, az vessen magára.

Pedig az is érték volt, nem? Ott is megvolt a hátsó gondolat. Mi a különbség? Semmi.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 11:41:53

@pettra01:

Manapság nyugaton is az van: a közéleti médiák veszteségesek, azaz valakinek állnia kell ezt a veszteséget. Másképp nem megy.

Az internet miatt ma már képtelenség nyereségesen közéleti sajtóvállalkozást működtetni.

pettra01 2016.10.11. 11:45:05

@ZorróAszter: Az újságok ugyanannak a kezében vannak. ez igaz. A mesebeli sajtószabadság igazából csak a blogvilágban létezik, ezért blogokat kell olvasni. Csakhogy a bloggerek is a sajtóból informálódnak, azzal a különbséggel, hogy a véleményüket szépítés nélkül mondják el - ennek viszont másik kockázata, hogy az ő véleményüket is a hatalom által szabályozott sajtó befolyásolja, minden információhoz csak sokadkézből jutnak hozzá. Ha így nézzük, akkor esély sincs a tényleges sajtószabadság megvalósulására.

pettra01 2016.10.11. 11:55:11

@Drizari: Ez a szüneteltetés meg a munkavégzés alóli felmentés mocsok egy húzás. Lebegtetik a dolgot, meghagyják a látszólagos esélyt, hogy lesz még munkájuk ott az újságíróknak, akik éppen ezért sem mondanak fel, hiszen akkor elvesztik az esélyt arra, hogy végkielégítést kapjanak vagy hogy peres úton nyerjenek valamit. Mellesleg nem hiszem, hogy rosszul lettek volna megfizetve, tehát igazából megtehetnék, hogy lesz ami lesz alapon beleugranak a semmibe, de nyilván nem fogják megtenni. Az, hogy Mészáros Lőrinc a csodalény, aki már meg lapkiadással is foglalkozik, hát ez egy nagyon hülye vicc. Milyen párt az, amelyiknek ilyen tirpákok a kulcsemberei? Azért nagyon kíváncsi vagyok, merre alakul ez az ügy.

pettra01 2016.10.11. 12:10:35

@bircaman maxval szerkesztő: Nem ugyanaz. Ingyen kaptunk megjelenési lehetőséget, nem fizettünk érte semmit és ők sem fizettek nekünk. Nem voltak kizárólagossági feltételek, tehát aki a Nolblogon megjelent, nyugodtan ugyanazt megjelentethette még ötven blogban, mint ahogy nagyon sokan meg is tették. Akinek fontos volt, kiszedegethette a saját írásait és felpakolhatta máshova, még időt is hagytak rá, hogy erre legyen lehetőségünk. Más kérdés, hogy nem kerülhetett annyira sokba annak a rovatnak a fenntartása, hogy valóban üzleti okai lettek volna a megszűnésnek, de azért legyünk őszinték, eléggé belterjessé vált a Nolblog az utolsó időkben, túl sokat foglalkoztunk egymással, a kívülállót ez nemhogy nem érdekelte, de egyenesen taszította, úgyhogy a vége felé a kutya se kattintott ránk kívülről.
Igen, az internet átveszi a nyomtatott sajtó szerepét, csak működő megoldást még nem találtak arra, hogy ez valódi üzletté váljon. Azért is említettem az Ést, mert ők próbálkoznak valamivel, de szerintem még nem az igazi. Mert ha az internetes változatot szeretném olvasni, előfizethetek az egész újságra, de lehet, hogy engem csak egyes cikkek érdekelnének, és akkor minek vegyem meg az egészet, ha mondjuk csak Váncsát szeretnék olvasni? Ezt is nyilván meg lehetne oldani, csak még nem találták ki.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 12:15:25

@pettra01:

A Népszabadság szerkesztősége fizetett a tulajdonosnak, hogy ott dolgozhatott? Ugye nem?

pettra01 2016.10.11. 12:27:34

@bircaman maxval szerkesztő: Hát azért össze se lehet hasonlítani a tulajdonos és a szerkesztőség, valamint a szerkesztőség és a bloggerek közötti viszonyt. A tulajdonos szerződik az újságíróval, aki ezért nem megjelenési lehetőséget kap, hanem kötelezettséget vállal, hogy ennyit vagy annyit kell írnia, ráadásul nem azt, amit ő akar, hanem amit a szerkesztője jóvá hagy. Írhat a saját örömére is, csak éppen az nem fog megjelenni. A blogger annyit ír, amennyit akar, ha hónapokig nem ír semmit, akkor sem szólnak rá, de ha naponta több posztot is termel, azért legfeljebb a többi bloggerek fognak morogni. Szóval nincs itt semmiféle egyenlőség vagy párhuzam.

Anna Mikulás 2016.10.11. 12:38:08

@bircaman maxval szerkesztő: Ez nem egészen igaz. Az internet miatt megváltoztak a média viszonyok, de ezekhez kell alkalmazkodni. Vannak már felmérések az olvasói szokásokra, amik évek óta azt mutatják ki, hogy nem elsősorban komplett site-okat olvasnak, hanem inkább tematikus blogokat, különösen a fiatalok. Ezért vannak óriási lehetőségek a blog piacon, ezért igyekeznek inkább a bloggereket bevonni a közéleti onine felüleletekre. De ez csak akkor lehet kölcsönösen sikeres, ha a fizetett szerkesztői csapat elég erős ahhoz, hogy értékelni és kezelni tudja a blogírókat, nem pedig lekezelni, úgy, mint ahogy azt a Népszabadságnál tették. Ami a NolBlogot illeti szerintem a tulajdonosnak első körben kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy ezzel foglalkozzon. A megszüntetés a regnáló szerkesztői vezetés dilettantizmusának tudható be. Tévedés az, hogy a jó tollú bloggerek ugyanazt hozzák, mint ami már saz interneten fent van. Ugyanis nekik van egy óriási előnyük a téma választáshoz: benne élnek a helyzetben! S ha erről írnak elsőként, akkor már szüret! :-)))) Aki viszont úgy indul neki blogolni, hogy elsősorban pénzt akar keresni vele, biztos, hogy veszít!

ZorróAszter 2016.10.11. 21:05:13

@pettra01:

"A mesebeli sajtószabadság igazából csak a blogvilágban létezik"

Ne feledkezzünk el arról, hogy a találatokat a google manipulálja.

Sajtószabadság nincs, és a híreket és történelmet a világsajtó manipulálja. És bábszínházat játszik nekünk.

Ha ezt tudjuk, az már egy eredmény ahhoz képest, mintha úgy tennénk pláne hinnénk, hogy van sajtószabadság vagy van demokrácia.

Xilit 2016.10.11. 23:01:34

Nagyon vastag bőr kell ahhoz, olyan fideszesen durva,, hogy Manetti éppen ide tolja a képét.
Ennyit róla.

Amondó vagyok, hogy, ez az orbáni attitűddel felvértezett társadalmi réteg - mint a magyarság feudális csökevényeként fennmaradt , fejlődésképtelen vagy annak látszó halmaza - politikailag az utolsókat rúgja. Erről árulkodik nyílt, már leplezetlen agressziója.
Tudják ők, hogy a végét járják, mint ahogy tudták a németek is a háború végén, hogy minden öldöklés felesleges már, mert veszítettek.
De az elmeháborodottak és a primitíven egyszerűek nem a szellemi erejükről ismerszenek meg.

Tulajdonképpen hálásak lehetünk, olyan lehetetlen helyzeteket állítanak elő, amelyek már nekünk dolgoznak.

A Népszabadságnak ugyanúgy van jövője, mint ahogy van jelene és volt múltja. Ne temessük el, csak elrabolták.

Xilit 2016.10.11. 23:09:55

Ma olvastam, hogy a PM programot hirdet, és bocsát vitára, szimpatizánsokat és tagokat keres. Akit érdekel:

parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/ugyek/mindenki-szamit-vitaprogram

Minden történik, aminek ideje van.

pettra01 2016.10.12. 01:16:18

@ZorróAszter: Szerintem a híreket és a történelmet nem a világsajtó manipulálja, hanem az ember. Ha tizen részesek vagyunk egy eseménynek, nem ugyanúgy fogjuk elmesélni. Nem feltétlenül azért, mert hazudni akarunk, hanem egészen egyszerűen mást veszünk észre, mást tartunk fontosnak, emellett az se mindegy, milyen beállítottságú az ember. A sajtóban emberek dolgoznak, mindegyiknek van saját világnézete, különféle tapasztalatai, emellett nyilván ott van a tulajdonosi elvárás is.

pettra01 2016.10.12. 01:24:55

@Xilit: Egyre agresszívebbek és egyre pofátlanabbak. Én ma teljesen megdöbbentem Rogánon a parlamentben. Lendvai Ildikó az Egyenes beszédben nagyon örült, hogy ilyen még nem volt, hogy bocsánatot kért volna egy fideszes. Hát az minden volt, csak nem bocsánatkérés szerintem, nem is tudom, hogyan lehetett azt ennyire félreérteni. Valóban egyre szörnyűségesebb dolgokat művelnek, és tényleg nem értem, mitől ennyire béketűrőek az emberek.

pettra01 2016.10.12. 01:28:12

@Xilit: Egészen véletlenül láttam a Kettős mércén a PM október 2-is tüntetés előtti Kossuth téri rendezvényét, online közvetítették. Nekem nagyon tetszett, aranyosak voltak. A Kétfarkúak is tetszenek. Az MSZP viszont egyre nagyobb marhaságokat csinál, ez, hogy véletlenül megszavaznak valamit, pedig nem is akarták, hát ez közröhej.

Xilit 2016.10.12. 07:18:39

Jó reggelt nekünk!

Még lefekvés előtt átfutottam a híreket, mit gondoltok, melyik csatorna örömködött, hogy a választópolgárok 98 %-a nemet mondott menekültek befogadására? Mondom: a Vajna tévé.
Ez a stíl maradna az ellensúlyok nélkül. Ekkorát hazudni nem lódítás, hanem tudatosan elkövetett gazemberség.
Timike fogta a fejét, hogy lehetnek ilyen emberek, ilyen rosszindulatúak, akik betörik az ő fánkos boltjának a kirakatát, ahol majd gyerekek fognak falatozni. Ez a tálalás minimum olyan hatásvadászó, mintha már működő üzlet ellen követnének ell terrortámadást, akkor, amikor édes kis gyermekek a falvédő anyukájukkal a szájukhoz emelik a porcukros kis fánkocskákat.
Mondom magamban Timikének még az éjjeli órán, a hogyan lehetnek ilyen emberek kérdéssel otthon próbálkozzál, de még adekvátabb lenne először magadnak feltenni.

pettra, Lendvai Ildikó sem gondolhatta komolyan, hogy Rogán valóban bocsánatot kért, bár, olykor úgy vélem, hogy az MSZP-nek már tök mindegy, mit tesz és hogyan nyilatkozik, de ennyire mégsem kéne lejáratniuk magukat. Mint a véletlenül nyomtam a fidesznek a gombot szavazással is. :)
De nyernek 2018-ban - mondá a Gyula.

Előbb kerül a Parlamentbe a Kétfarkú, minthogy a szocik ezzel a fel- és kiállással kormányzóerővé váljanak.
Egyébként a kétfarkúak hasonló mentalitással bírnak mint a PM vagy az Együtt, nálam ez a hármas a befutó - egyelőre.

ZorróAszter 2016.10.12. 08:35:47

@pettra01:

Ez így van általában a nézőközönségnél, de nem az egy kézből irányított világsajtónál.

Ott tudatos tevékenység folyik.

Tudatosan irányítják rá a figyelmet valamilyen manipulált hazugságra, más tényeket pedig egyszerűen kiradíroznak a történelemből.

Például mikor negyven évig tömték a fejünket a Szovjet fegyverkezésről, majd maguk vallották be, sőt dicsekedtek vele, hogy ezzel nyírták ki az oroszokat.

Miért lehet ezt megtenni? Mert a túlnyomó többség olyan hülye, hogy arra se emlékszik, tegnap mit hazudoztak össze, nemhogy 45-től 90-ig.

Vagy ajánlanám figyelmébe az aktuális témát: hogyan radírozták ki az Iszlám Állam családfáját, ahol a mindenkori keresztpapa az USA volt kezdve a mudzsahedektől az al-Kaidáig.

Vagy hogy a menekülthullám miért is indult be? Nem véletlenül attól, hogy az EU és az USA megkurtították a menekülttáborok költségvetését?

Szóval itt a jónép túlnyomó többsége olyan hülye, hogy csak arra figyel, amit az orra elé dugnak a bábosok.

pettra01 2016.10.12. 10:47:57

@Xilit: Hogy a Vajna-tévé félrebeszél, az még akár meg is magyarázható, kereskedelmi csatorna elvileg. De hogy a közszolgálatinak nevezett média mit művel, az példátlan. És persze annyit teszünk ellene, hogy nem nézzük, nem hallgatjuk. Pedig egy közszolgálati csatornának kellene minőségileg a legjobbnak lennie...
Timikének meg egyre több vállalkozása lesz, tehetséges üzletasszony, az egyik kezével fánkot süt, a másikkal castingokat szervez, és még vannak üres kezei, pedig még csak a karrierje elején jár. Majd tesznek a fánkos boltra golyóálló üveget és jól kifognak a merénylőkön.
Meglátjuk, mi lesz ebből a pártmozgolódásból, de tény, hogy az MSZP és a DK egyre értelmezhetetlenebb. Mondjuk nincs könnyű dolguk, most már egyre kevésbé lehet bennük-nekik hinni, nem is sajnálom őket, ha elfogynak. Az viszont nagyon jó lenne, ha eközben a csalódott emberek nem úgy döntenének, hogy nem érdekli őket semmi, hanem elkezdenének valamelyik új párthoz átáramlani.

pettra01 2016.10.12. 11:02:18

@ZorróAszter: Manipulált hazugság? Miért, létezik objektív igazság? Természetes törekvése az embernek, hogy a valóságot szeretné megtudni, de hát mi is a valóság? Nézzük a legegyszerűbbet. A parlagfű ártalmas, irtandó, aki nem irtja, megbüntetik. A parlagfű valójában nagyon hasznos, aki azt eszi, örökké fog élni és sose öregszik meg ráadásul. Innentől rám van bízva, hogy melyiket tartom igaznak. Mondhatom, hogy megpróbálnak manipulálni, de azt is mondhatom, hogy megvalósult a szabadság, nem zárják el előlem az információkat.

Xilit 2016.10.12. 14:29:57

Ma nyilatkozott Tölgyessy, szerinte Orbán Mussolini fasiszta rendszerét másolja, de bukni fog az ellenzékével együtt. Hogy kiknek a kezétől esik el? A mienkétől - a civilekétől. Van benne valami.

pettra01 2016.10.12. 14:39:36

@Xilit: Minél több időt tölt el a hatalomban, annál inkább lesz az a meggyőződése, hogy ő egy kiválasztott, és mint ilyen, tévedhetetlen. Ákármekkora baromságot csinál, az látszik rajta, biztos benne, hogy ő aztán a legjobb döntést hozza meg. Az udvartartása lelkesen felel meg a rá osztott szerepnek és tapsolnak a császár új ruhájához. Belülről ezt a majmot nem fogják megdönteni, mind egy szálig lekötelezettek, ha disznóságot csinálnak, az is meg van bocsájtva. Viszont a társadalomnak egyre inkább elege van belőle, úgyhogy nem fog ez örökké tartani. Már ennyi is sok volt belőle.

ZorróAszter 2016.10.13. 00:38:57

Kedves Pettra!

Igen. Vagyunk páran akik szerint létezik objektív igazság.

És ezek úgy hiszik, hogy az emberiségen évezredek óta úgy uralkodhatnak gátlástalan, hülye gazemberek, hogy elhitetik, nem az az igazság, ami a valóságnak megfelel, hanem az, amit érdekünk igazságnak hinni és mondani.

És ha engem kérdez: ne hallgasson rájuk: ne egyen parlagfüvet.

pettra01 2016.10.13. 01:11:08

@ZorróAszter: Egy volt osztálytársam nagy parlagfű-hívő, állítólag naponta elrágcsál néhány szálat, és őt ez tartja fiatalon. Ami azt illeti, tényleg olyan sok tekintetben, mint aki második gyerekkorát éli - lehet, hogy a parlagfűtől van?
A valóság nem olyan egyszerű, ha nem olyan nyilvánvaló dolgokról van szó, hogy 2x2=4. Az eseményeknek vannak előzményei, körülményei, emberek vesznek részt benne, akiknek mind vannak elképzeléseik, szándékaik, lehetnek bennük egymásnak homlokegyenest ellentmondó történések. Attól függően, hogy miről szerzünk tudomást, vagy hogy mit hangsúlyoznak ki belőle, változik a megítélésük is. Akkor hol van itt az objektivitás?

pettra01 2016.10.13. 01:49:59

@Xilit: Most olvastam el Tölgyessyt az Indexen, hú, de jó!

ZorróAszter 2016.10.13. 02:36:49

@pettra01:

Én szétválasztanám a politikai témákat a magánéletiektől. Mondjuk a menekültválságot egy családi esemény megítélésétől.

De mindegyikre vonatkozik az, hogy minimum ötezer év óta az emberiséget ostoba hazugságokkal vezeti orránál fogva néhány gátlástalan és mellesleg hülye, csak mindenre képes gazember.

Ennek egyik legfontosabb pillére az igazság relatív voltának hirdetése beleértve hogy nem létezik objektív valóság, hogy több igazság létezik, és hogy az igazság nem az, ami a valóságnak megfelel, hanem az, ami az érdekünk hogy annak mondjuk.

Az, hogy ez ötezer éve áthatja az egész világot, része lett az egész emberi kultúrának és megjelenik a magánéletben is, az egyáltalán nem meglepő.

Mit lehet ellene tenni?

Először is felismerni ezt. És nem megelégedni a bábszínházzal. Azzal sem, ami állítólag a mi politikai nézeteinket hirdeti.

pettra01 2016.10.13. 10:27:58

@ZorróAszter: Jó, az ember gyanakvóvá lett, talán túlságosan is, sokszor már azt sem hiszi el, ami nyilvánvaló. De mi a megoldás? Nem járhatok utána mindennek saját magam, csak arra van lehetőségem, hogy másod- harmadkézből tájékozódjak. Egyrészt ki vagyok szolgáltatva mindenféle fondorlatoknak, másrészt úgy járhatok, mint a sugdosós játékban, hogy mire eljut hozzám egy hír, teljesen elferdül. Nem biztos, hogy akik közvetítik, ferdíteni akarják, csak mindenki értelmezik a saját képességeik, tapasztalataik szerint, a legvégén pedig ott vagyok én, aki arról ábrándozom, hogy megismerem az objektív igazságot, csak éppen ez lehetetlen. Mégiscsak arra a felismerésre jutunk a végén, hogy nincs objektív igazság.

Xilit 2016.10.13. 11:08:31

Pettra, hajlok arra is, amit Tölgyessy felvázol, de még nem tettem le arról a teóriámról sem, hogy Orbánt és a sleppjét a saját , fideszen belüli ellenzéke zavarja el, éppen a párt túlélése és jövőbeni elfogadottsága érdekében.
Hogy mi, civilek személyesen és a szerteágazó mozgalmaink révén mennyire játsszunk szerepet az elkerülhetetlen változásokban, és milyen mértékben hatunk ösztönzőleg a pártjainkra, az majd csak később fog kiderülni.
Valamekkora és mérhető hányadban, mindenképpen.

Az igazságról már vitáztunk 'Aszterrel, itt csak megismétlem a magamét: szerintem vannak alapigazságok, amelyek akkor is léteznek, ha mi nem veszünk róluk tudomást, és van rengeteg igazsághit és -élmény, amelyeket mi gyártunk le, élünk meg, halmozódva és önálló életre kelve, amióta csak elkezdtük benépesíteni a földgolyót.
Úgy érzem, az egymás iránti tisztelet feltétlen jele, ha ezeknek az igazságoknak a valóságtartalmát nem kérdőjelezzük meg. Azonban sem arra nincsen szükség, hogy egymásét szajkózzuk, bárkiét is magunkra vegyünk, azaz magunkra nézve érvényesnek tekintsük, sem arra, hogy a miénket vetítsük előre kötelező haladási irányként.
Közös nevezőt találnunk azonban ajánlatos, hacsak nem akarunk remeteként élni valahol egy kerek erdő kellős közepén. :)
Bár, ahogy öregszem, fel-felvetődik a gondolat, hogy aki érti a természetet, az sosem lesz egyedül. :)

Xilit 2016.10.13. 11:13:30

Milyen jó, ha az ember átolvassa a saját irományát, mielőtt közre bocsátja, és mennyire hiba, ha ezt nem teszi meg. Szóval, az általunk legyártott igazságokat mi keltjük életre, nem maguktól kelnek. :)

ZorróAszter 2016.10.13. 11:13:55

@pettra01:

Azok, akik a bábszínházat játsszák nekünk, azoknak az egyik legfontosabb célja, hogy arra a következtetésre jussunk, hogy objektív igazság nincs is.

Speciel ez ellen az egyik védekezési lehetőségünk, hogy ezekre eleve gyanakodva nézzünk.

És ne higgyük el egy szavukat se.

A másik lehetőség az, hogy ne engedelmeskedjünk, amikor a "bűvész" azt mondja, csak a kezemet figyelje. Hanem nézzünk más felé is, mint amerre a bábosok vagy bűvészek mutogatnak.

Például most is milyen szépen leragadtunk a felkínált témánál, és eszünkbe se jut már, hogy hogyan változtatták liberális párttá az MSZP-t, hogyan és kik változtatták liberális újsággá a Népszabadságot.

És hogy mindennek mi volt a jó előre kiszámított következménye: a lap olvasóinak lassú lefogyása a tizedére, a baloldali választóik elfordulása a politikától és otthonmaradása.

Lám jól működnek a bábosok, mert ezek már eszünkbe se jutnak.

pettra01 2016.10.13. 11:50:56

@Xilit: Igen, ebből az egymás iránti tiszteletből van egyre kevesebb. Ha nem fogyna el belőlünk, nem lehetne ilyen szörnyen egymás ellen fordítani embereket.
Fideszen belüli ellenzék? Gondolod, hogy létezik? Ha elnézem a megnyilatkozó politikusokat, elképzelhetetlennek tartom, hogy bármelyikükben is felmerülhet a kétely, hogy esetleg nem egészen helyénvaló, amit művelnek. Saját istent teremtettek maguknak, akinek a kinyilatkoztatásait soha nem kérdőjelezik meg. De a második vonalban tényleges trónra alkalmas várományos nincs, nyilván, ha egy szép napon Orbánt megütné a guta, próbálnák folytatni, de elég hamar megennék egymást, azt hiszem.
Tölgyessy mond jó néhány elgondolkodtató dolgot, például az ellen-MSZP-ről. Tényleg már szánalmas, ahogyan újra meg újra újra próbálják éleszteni, fel van kötözve a lóra, mintha élne, de most már szaga is kezd lenni.

pettra01 2016.10.13. 12:06:50

@ZorróAszter: Végül is amikor az MSZP átfordult más irányba, a többség ezt úgy értékelte, hogy ez az idők szava, a baloldalnak ebbe az irányba kell menni és kész. Nem sokan maradtak meg a hagyományoknál, ha igen, hát ott van nekik Thürmer. Érdekes, hogy akik csalódtak az MSZP-ben, nem a Munkáspárthoz pártoltak át, vagy ezt is a gyarmattartók intézték így?
Hogy a Népszabadság népszerűsége miért zuhant meg, hát annak azért nagyon sok oka van. Akik saját maguk előfizettek rá, azok többsége azt hiszem, maradt, illetve az internet térhódításával úgy döntött, hogy megfelel neki az online változat is. Nagyon sok közületi előfizetője volt, akik a hatalomváltás után úgy gondolták, hogy nem illik most már a Népszabadságra előfizetni - nem is kellett feltétlenül ebbe hatalmi szóval beavatkozni, azért úgy működünk, hogy a feltételezés is működik, és ha azt gondolom, hogy előnyösebb lesz a megítélésem, ha kormányoldali lapot járatok, akkor azt teszem.
Most néztem egyébként az És előfizetési lehetőségeit, van olyan is, hogy csak egy hétre fizetek elő. Ők megpróbálják az online piacot így használni, jó lenne tudni, milyen eredménnyel.

Xilit 2016.10.13. 13:57:38

@pettra01:

Nem is arra gondolok, hogy a fidesz maradjon egyedül kormányon, hanem egy átmeneti szakértői kormány megalakítását vizionálom. Esetleg szóba jöhet a nagykoalíció is, szintén csak az új választások kiírásáig.
Azonban mindez nélkülünk, a civil, ám mégis közéleti képviselőink nélkül nem valósulhat meg. Én már közvetlen beleszólást akarok, azért is tetszik a PM hírlevele.

Erről jut eszembe, megérkezett a jobbik konzultációs levele is, hát, meg kell állapítanom, Vona még halvány másolata sem lehet a fidesz hóhányóinak, olyan sután vannak megfogalmazva a kérdéseik.
Mintha meg is ijedtek volna a lehetőségtől, hogy közel kerültek a vágyott tűzhöz.
Hogy suták a sugallatok, hagyján, de rém unalmasak és általánosak, ezekre csak a megszállott jobbikosok fognak válaszolni.
Van azonban egy iszonyúan undorító, a jobbik lényegét abszolút kifejező és megjelenítő kérdés, és ez a szegregációt érinti. Meg tudták tenni, hogy a cigányok feje felett megkérdezik a társadalmat, akarjuk-e, hogy a "kezelhetetlen" gyermekeket bentlakásos iskolában nevelje az állam. (Vagy az egyház, de ezt már én teszem hozzá.)

Ez van. Tegnap egy jót beszélgettem a fiammal. Az a baj, mondtam én, hogy nincsenek meg a fejlődési lépcsőfokaink, igen, a magyar torlódó társadalom, mondta a gyerek. Mi ketten már egyet értünk. :)

pettra01 2016.10.13. 14:28:40

@Xilit: Nem találkoztam még a jobbikos szerelmes levéllel. Az a kérdés a kezelhetetlen gyerekekről egészen jellemző a Jobbikra, ami viszont még szomorúbb, hogyha történetesen megnyernék a választást és nekifognának egy ilyen csodálatos ötlet megvalósításának, sokan helyeselnék. Pedig hát éppen mostanában derülnek ki borzasztó dolgok az intézetekről. Most már utána kell, hogy nézzek ennek a PM-es valaminek. Nagyon sokban tetszenek, bár nekem vannak olyan hülye dolgaim, hogyha egy-egy pártban nagyon előtérbe tolnak valakit, aki nekem nem szimpatikus, elkezdek gyanakodni az egész pártra. A szóvivőjük nagyon nem tetszik...

pettra01 2016.10.13. 14:32:21

@Xilit: Én is az idősebbik fiammal szoktam jókat beszélgetni meg a lányommal. A középső tele van jobbikos haverokkal, de ő nem beszélgetős fajta, vagy csak velem nem akar beszélgetni ilyesmiről, mert nem akar magára haragítani? Az idősebbik fiam sajnos, nagyon magának való fajta, ritkán fogja el a beszélgethetnék, kár pedig, mert nagyon tetszik, ahogyan a világot látja.

Xilit 2016.10.13. 14:39:57

hvg.hu/itthon/20161013_friderikusz_interju#rss

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Én Fridinek hiszek.

No, nem mintha az ATV összecsinálná magát attól, amit mondok, de a csatornalista első helyét ezennel elveszítette. Hátra sorolom, ami azt jelenti, hogy már nem napi szinten nézett. Ki még nem rakom, mint az M1-et, de ki tudja , mit hoz a jövő?

Csak....tényleg, az embernek mosolyogni van kedve, látom, ahogy kormányváltás után Némethék hogyan törleszkednek majd az "új hatalomhoz", magyarázkodva, miért is feküdtek le a fidesznek.
Egyébként nagyon felhígult , bulvárosodik. Engem nem tudnak lekötni Csisztu Zsuzsival vagy a Magánszférával ... és már Havassal sem.

Xilit 2016.10.13. 14:47:09

@pettra01:

Meg kellett néznem, ki a szóvivő. Nekem most semmi nem ugrik be Tordai Bencéről. Neked miért unszi?

pettra01 2016.10.13. 15:51:18

@Xilit: Bocsánat, nem szóvivő, hanem aktivista, csak annyit nyüzsög, mint egy szóvivő. A gyömrői polgármester-választás előtt láttam vele és az általuk is támogatott jelölttel egy beszélgetést, ott viselte ki magát nálam, nagyon nem kellett volna úgy kampányolni. Lehet, hogy nincs igazam, de a felfüggesztett börtönre ítélt régi-új polgármester csak nyert azzal, ahogy ez a két ember támadott. Az meg, hogy meleg, igazából nem érdekelne, csak nem értem, miért kell ezt kiplakátolnia? Mi közöm hozzá?

Xilit 2016.10.13. 19:35:00

@pettra01:

Nem tudom, kiről van szó.

Viszont, képzeld, elég sokáig "allergiás " voltam Szigetvárira. Aztán úgy gondoltam, éppen ezért majd jól megfigyelem. És láss csodát: a szívem csücske ugyan nem lett, de elkezdtem rokonszenvezni vele. Ma már elfogadom, nem ágálok, hogyan lehet éppen ő az Együtt elnöke.
Azért Juhászt jobban csípem. :) Szabó Szabolcsról, a parlamenti képviselőjükről nem is beszélve.

pettra01 2016.10.13. 19:40:27

@Xilit: Baranyai Viktor - a nevét persze nem írtam. Aztán lehet, hogy idővel megkedvelem...
Szigetvárival én is így jártam, nemrég, amikor a népszavazás előtt hármasban voltak az Egyenes beszédben Kovács Gergellyel és a liberális Szent-Iványival, hát egyenesen szerethető volt...

Xilit 2016.10.13. 22:26:37

@pettra01:

Feladtam. Égen-földön nincs ilyen ember! :) Mármint a Baranyai.

pettra01 2016.10.13. 22:35:22

@Xilit: De olyan van, hogy Barabás Richárd - én meg egy hülye vagyok, hogy eltévesztem a neveket...

Xilit 2016.10.13. 23:40:49

Barabás Richárd......:))
Hát, nem mindegy. :)

Kicsit túlteng, de nekem nincs bajom vele. Most olvastam, hogy a PM együtt fog ünnepelni 23-án a szocikkal, a liberálisokkal, a Szolidaritással, civil közösségekkel.
Örülök, hogy a résztvevők nem finnyáskodnak, hanem csatlakoztak a közös fellépéshez.
Én nem megyek, mert nekem '56. nem ünnep.

pettra01 2016.10.14. 01:10:37

@Xilit: A PM-nek egyre több szimpatikus megnyilvánulása van, meg az Együttnek is. Meg a kétfarkúaknak is, bár el se tudok képzelni a parlamentben egy viccpártot. Nekem már igazából mindegy, hogy melyik párt, csak a Fidesz kapjon minél kevesebbet, mert ha még egy ciklusra maradnak kormányon, abba beledöglünk.

pettra01 2016.10.14. 01:59:35

@Xilit: Na, most olvastam el Friderikuszt. Nem hinném, hogy ferdíti a történteket, de azért az megdöbbentett, hogy egy időben ingyen dolgoztak, aztán meg adásonként húszezerért, miközben Hajdu Péter csillagászati összeget kapott. Az egy nagy rejtély, hogyan adja el ilyen ügyesen magát az a semmi különös pali - mitől ér olyan sokat?
Nagyon mélyen nem ismerem az ATV-t, az Egyenes beszéddel naponta találkozom, a híradójukkal is, meg néha a Starttal, aztán kész - ezeknek a leírására van megbízása a cégnek, amelyiknek dolgozom. A többi csatornát is ebben a formában fogyasztom, ezekből a napi hat óra pont elég, előtte és utána még véletlenül se kapcsolok ezekre az adókra. A kampányhirdetésekre való szerződése az ATV-nek végképp elgondolkodtató. Persze nincs min csodálkozni, miért is hinné az ember, hogy Németh Sándor tévéje valamiféle zászlóshajó lehet?

ZorróAszter 2016.10.14. 06:19:45

Kedves Pettra!

Azt, hogy a politika teljes palettáját hogy kell kézben tartani, zsebrevágni és kézivezérléssel irányítani, azt a nemzetközi nagytőke száz év alatt gyakorolta be és fejlesztette tökélyre. Azt is, hogy hogyan kell egy zsebre vágni az egész világsajtót, benne mellékesen a magyar médiát.

Nagyon elnéző tetszik lenni az MSZP liberálissá változtatásával kapcsolatosan. Holott a folyamat fú alatt zajlott. A Népszabadságé szintén. Nem kérdezték meg a baloldaliakat, hogy ezt akarják-e. Úgy gondolták, ezek a barmok úgy se vesznek észre ebből semmit.

A folyamat lényege az volt, hogy a baloldaliak politikai képviselet nélkül maradjanak. Elmarják őket a politikától. Maradjanak otthon a szavazástól. Aki meg nem, az váljék liberálissá.

Ez pedig a nemzetközi nagytőke érdeke volt, hogy a dolgozók, bérből és fizetésből élők képviselet nélkül maradjanak.

Ehhez asszisztált az MSZP és a Népszabadság.

Persze hogy a nemzetközi nagytőke nem reklámozza, hogy a teljes politikai paletta és a teljes média az ő zsebében van, és marionett figuraként bábozik velük. Sőt! Az ellenkezőjét állítja.

De akinek minimális esze van, annak elegendőek az erre utaló nyilvánvaló jelek.

Mint ahogyan az is nyilvánvaló, hogy belekezdtek a Nácipárt és Vona népszerűsítésébe. Az ATV is, a "baloldali" sajtó is. Úgyhogy úgy tűnik, Orbánékat a Nácipártra szándékoznak lecserélni.

Azért ugye ez már talán Önnek se mindegy.

ZorróAszter 2016.10.14. 06:36:15

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Némethék és a Gyüli nagyon nagy valószínűséggel csupán stróman.

Az ATV mögött valójában nagyon nagy valószínűséggel a 700-as klub mögött álló, republikánus CBN áll. Ők pedig feltehetően a CIA strómanjai.

De mindezt ahogy minden mást is csak akkor lehetne bizonyítani, ha ismernénk a szerződéseket.

Azok meg a kapitalizmusban lehetnek titkosak még egy egész nemzetet manipuláló orgánumra vonatkozóan is.

Ki van ez találva!

pettra01 2016.10.14. 14:37:15

@ZorróAszter: Azért most már egymást érik a furcsa események, mármeg eladták a Népszavát is. Na, ezt hogyan lehet értékelni?

Xilit 2016.10.15. 14:30:46

@pettra01:

Áll a bál Fridi és Hajós között, Tilla nem nyilatkozott, Havas hármójuk közé nyomakodott, ki ne maradjon már valamiből - pedig senki, még csak meg sem említette a nevét. :)
Havas mintha leépülőben lenne, sem a beszéde, sem a viselkedése nem vall egészséges emberre. Mondjuk, ez utóbbi egyébként is kritikán aluli tud lenni, mióta Havas a pályán van.

Olvastam Hajós reagálását, nem is tudom.....tulajdonképpen szinmpi, csak....és ott van az a csak.

Xilit 2016.10.15. 14:44:16

@ZorróAszter:

Megnéztem az amerikai elnökök listáját, kik voltak demokraták, illetve republikánusok, döntően a demokraták kerültek ki győztesen, már az általam is "ismertek" közül.
Nehéz ügy, nagyon nagy falat az amerikai gazdasági/politikai lobby. Óriási pénzek, klánok, azt hiszem, nem is akarom tudni a teljes igazságot.
Nekem elég - mármint, még az is sok -, hogy tudom, a szocializmust kik és hogyan szorították a szakadék szélére.
Néha tényleg elgondolkodom, hogy a jelenünkben lehetséges-e teljes pártatlanság.
Egyelőre annyit mondhatok, hogy én a magam életében próbálkozom vele. :)

pettra01 2016.10.15. 15:23:50

@Xilit: Érdekes Hajós levele. Tulajdonképpen teljesen logikus, mert ugye ha felhányja a farát és nagy dérrel-dúrral kivonul a TV2-ből, mi történik? Legfeljebb három napig tart a csoda, aztán szépen elfelejtjük, nemcsak a kiállását, de őt magát is. Neki ez semmiképpen nem jó, abból él, hogy ismert, népszerű. Csak hát pont az ismert emberek állásfoglalása fontos, mert irányt ad sokaknak, akik azt látják, hogy ott van, ott lehet a Vajna-tévében, ebből azt a következtetést vonják le, hogy lám, ő, aki bevallottan Orbán ellenzéke, helyet kap az Orbánhoz köthető nyilvánosságban. Ez azért nagy felelősség, és lehet azt mondani, hogy az is egy fajta küldetés, amikor pont a kormánycsatornán bátorkodik valaki, ez egy orbitális hazugság, mert ezzel azt hirdeti, hogy van szabadság, holott nincsen. Nem félünk - mondja. Addig nem fél ő, amíg rá nem ijesztenek, de valóban biztonságban van, mert efféle visszaigazolásokra szüksége van a diktatúrának. Valójában ő egy díszellenzéki...
süti beállítások módosítása