Csak mondom

Csak mondom

Mi lesz a medvével?

2018. június 09. - pettra01

maci.jpgItt volt ez a szegény jámbor maci, megbolondította az országot, Szombathelytől Záhonyig attól rettegtek a magyarok, hogy szembetalálkoznak vele. Nyugtatgattak ugyan bennünket, hogy nem kell olyan nagyon félni, mert egyáltalán nem agresszív, ha nem támadnak rá, nagy valószínűséggel ő se fog támadni, de azért biztos, ami biztos, ha erdőben járunk, csapjunk minél nagyobb zajt, mert akkor a medve világgá szalad. 

Lehet, hogy éppen ez volt a baj, túl zajos volt neki a környezet, mert nekiindult az országnak és eljutott egészen a déli határig, én már attól féltem, hogy véletlenül fennakad a szögesdróton, aztán migránsnak nézik és átkísérik az ideiglenes biztonsági határzáron, de aztán most sikerült eltalálni egy altató lövedékkel. Az emberben azért előjön a kérdés, hogy nem lehetett volna csak úgy hagyni, hogy menjen, amerre ő gondolja? Más országokban csapatokban járnak a medvék, persze mi nem vagyunk ehhez szokva, de nem lehetne megbarátkozni a gondolattal? Végül is nem okozott semmi bajt, csak kóborolt, valószínű, hogy addig ment volna, amíg talál egy szemre való medvelányt, azzal bevették volna magukat valami erdőbe és családot alapítanak, mi meg tudomásul vennénk, hogy itt meg ott medvék is élnek. Ehelyett rendőrök meg vadászok hajkurászták, csoda, hogy ettől nem vadult meg a szerencsétlen. 

Ma láttam a hírekben, hogy az elaltatott medvét elszállították a Szegedi Vadasparkba. Hogy utána mi lesz a sorsa, ez még nem tisztázott. Az egyik variáció, hogy visszaviszik a Bükki Nemzeti Parkba, mert állítólag odavalósi, előtte tesznek a nyakára egy jeladó nyakörvet, aminek köszönhetően könnyű lesz megtalálni, ha még egyszer csavarogni támadna kedve. Ugyanakkor azt is hallottam, hogy a továbbiakról a minisztérium dönt. Melyik minisztérium? Hova tartoznak a medveügyek? Bízom benne, hogy a miniszterelnök-helyettesnek nincs kompetenciája a maci kérdésében, mert esetleg kedve támadna nem altató lövedékkel telibe találni. 

A lényeg, hogy mostantól kezdve ha bárki medvét látna kertjében, az csak vízió. A veszedelmes fenevad fogságba került.  Stop medve! 

Kiegészítés: Most olvasom, hogy: 

„A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szabadon engedés részleteiről még nem született döntés. A továbbiakról hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is" - ha így megy tovább, összehívják a parlament rendkívüli ülését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr6814035940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2018.06.10. 22:31:12

Pár éve láttam egy videót, ami azt mutatta, hogy valahol Romániában egy medve a szemétben kotorászott, de beszorult egy kukába fejjel lefelé. És csak a feneke és a lábai látszottak ki. Fel se dőlt. Egy sima rendes kukába mint ami itt is volt régen a házaknál.

Aztán egy kocsi után kötötték, hogy majd az feldönti kukástúl és le is húzza róla. De a kuka állva maradt, és úgy húzták kb. 100 méter.

A végén valami bátor ember odament és lábbal feldöntötte a kukát, a kocsi meg lehúzta róla. A medve meg boldogan szaladt vissza az erdőbe.

:o)

pettra01 2018.06.10. 22:37:30

@ZorróAszter: Egyre csak bonyolódik ez a medvehistória, nemrég olvastam, hogy igazából sehol se akarják befogadni Róbertet, akiről időközben kiderült, hogy leányzó.

ZorróAszter 2018.06.11. 10:51:34

Nekem szokásom szerint az se tetszik, hogy az állítólagos baloldali sajtó se forszírozza, ki telepítette be ide a farkasok mellé.

Mert szerintem ezek a fa..orrú semjénék, hogy legyen mire vadászniuk gépágyúval.

Az elmúlt időszakban volt két olyan halálos kutyatámadás, ami akár farkas is lehetett, de a szomszéd kutyájára fogták.

Mondjuk az igaz, hogy állítólag nem ettek bele az áldozatba, úgyhogy lehet hogy tényleg csak kutyatámadás volt. De ha farkas lett volna, bevallanák?

pietnik 2018.06.12. 12:16:24

A farkas is kerüli az embert,jó okkal!Pár éve betéved egy arra Borsod környékére ,de sikeresen kilőtték olyan altató lövedékkel,amely aztán az örök vadászmezőkre küldte szerencsétlent!(éls lőszer!)
A macilánynak szerencséje volt,nem találkozott sötét Sömjénnel,vagy nem értesítették időben a helikoptert a felszállásról!
A visszatelepült aranysakálnak örvendeztek nem régen,de ki tudja azóta mi van velük!?Már a sakálokkal!
Mondtam a sógornak(itt Sl.-ben!),hogy menjünk el vargányázni,mert én ismerem a gombát,ő viszont nem,de ismeri az erdőt!Erre megkérdezte,hogy tudom-e,hogy a Mo.-ra téved macin kívül maradt még elég a közeli szlovák erdőkben,és nem szeretné,ha hajolgatás közben(már a gombáért) egy medve brummogna a fenekébe!Ebben maradtunk!Nem is voltunk gombázni a jó kiadós esők ellenére sem.A párom már kapott szárított szepét(vargánya itteni neve!) ,úgy látszik,hogy az adományozó nem fél a medvétől,jóban van vele!Vagy gyorsabban tud futni,de ezt nem hiszem!

ZorróAszter 2018.06.12. 14:39:28

@pietnik:

Kedves Pietnik!

Maguk ismerik a szlovák/csehszlovák filmeket?

Érdekelnének olyan filmek, amikben a karakterek között magyarok vannak.

pettra01 2018.06.12. 14:40:57

@ZorróAszter: Nem hinném, hogy valaki készakarva telepítette volna be a medvéket meg a farkasokat, érdekes, hogy az átkosban teljesen eltűntek ezek a veszedelmes vadállatok, én legalábbis nem hallottam róluk, illetve Gödöllőn volt egy ember, aki medvéket tartott, de azok nem ilyen vadonból befogott medvék voltak, hanem talán kiöregedett cirkuszi medvék. A farkasokról még úgy tanultuk mi iskolában, hogy Magyarországon már nincs farkas, ez és érdekes, mert ha az ember Jókait olvas vagy mondjuk a Toldit, tele van farkasokkal és nem volt az annyira régen.

pettra01 2018.06.12. 14:45:17

@pietnik: Mindig azt hittem, hogy ahol sok a medve, ott az emberek is megszokják, hogy néha találkoznak velük és nem félnek tőlük annyira, mert végül is állítólag ok nélkül nem támad a medve, csak ha az ember támad vagy úgy érzi, hogy mondjuk a bocsai veszélyben vannak. Én nem ismerem a gombákat, életemben egyszer gombásztam Erdélyben, de az könnyű volt, mert megmutatták a keserűgombát és azt könnyű is megismerni, ettől függetlenül vegyes érzelmekkel ettem belőle, mert mit lehessen tudni, szóval maradok a bolti csiperkénél :)

ZorróAszter 2018.06.13. 18:58:21

@pettra01:

Ki tetszett hagyni azt az infót, hogy pár éve például farkasokat is telepítettek be Semjéné, mert úgy gondolták a tökkelütött hülye fejükkel, hogy az majd megnemesíti a vadállományt.

Azt hazudják, ezek félnek az embertől és menekülnek előle. Csak éppen azt felejtik ki, hogy rendszeresen előfordul, hogy egy-egy példány megbetegszik, kitaszítják a falkából, vagy öreg, és már nem tud őzed fogni, az ráfanyalodik az emberre.

Aztán ha pech, és nem megdöglik, hanem felépül, akkor marad az embernél, és akkor aztán jön az akár több tucatnyi emberi áldozat. Pláne ha egy egész falka kap rá az emberhúsra.

Aztán nem győzik presszionálni a rendőrséget meg a tisztiorvost, hogy kutyatámadást írjanak a boncolási jegyzőkönyvekbe.

pettra01 2018.06.13. 19:16:40

@ZorróAszter: Én nem vagyok túlképzett farkasügyben sem, és olyat még tényleg nem hallottam, hogy nálunk emberre támadtak volna farkasok, ennek nem biztos, hogy az az oka, hogy eltitkolták, hanem hogy esetleg tényleg nem csináltak ilyet. A kutyatámadásoknál tudomásom szerint eddig mindig megkerült az illető kutya, és tény, hogy vannak is veszedelmes kutyák, sőt, az általában szelíd kutyák is meg tudnak bolondulni. Itt volt a mi kutyánk, Goldi, aki engem akart megenni, vagy az előző kutyánk, a skót juhász, aki a világ jámbora volt, mégis sikerült neki megharapni a szomszédasszonyt, amikor azoknak a kutyája megtámadta a mienket, a szomszédasszony meg szét akarta őket választani.

ZorróAszter 2018.06.14. 10:18:18

Nem akartam semmi ilyet mondani, csak jeleztem, hogy akkor ezek szerint nem tetszett hallani, hogy pár éve Semjénék farkasokat telepítettek Magyarországra.

Nem állítom, hogy a kb. egy éve történt halálos támadás farkas volt, hanem csak azt, hogy az eset körüli sunnyogás miatt felmerült bennem, hogy talán azt leplezték ezzel.

Plusz azt, hogy nem igaz, hogy a farkas soha nem támad emberre amiről itt hazudoznak folyamatosan.

A tigris se támad emberre, csak amikor legyengül valamiért, betegség vagy egyéb miatt és nem tud a szokásos zsákmányra vadászni.

És az a legnagyobb baj, amikor felépül és megerősödik, és marad az embervadászatnál.

Farkasoknál ez egész falkákkal is előfordulhat, nemcsak egy-egy falkából kivetett, beteg egyeddel.

ZorróAszter 2018.06.14. 10:21:36

Itt egyébként megint az a bajom, hogy az ellenzéki sajtó arról cikkezhet, hogy Semjén helikopterről gépágyúval vadászik a svéd parasztok rénszarvascsordájára, de arról nem írhat senki, hogy mi is a helyzet a farkasokkal.

Pedig amit itt leírtam, az egyáltalán nem titok. Ez evidencia.

Akkor már megint hogy van ez?

pettra01 2018.06.14. 12:41:10

@ZorróAszter: Semjén, ahányszor megszólal ebben az ügyben, mindig elmondja, hogy ő egy nagy vadász, ez nem titok, ebből következik, hogy ehhez ő ért, mi meg nem, tehát fogjuk be a pofánkat.

CsipkeRózsa 2018.06.14. 13:47:36

A medve sorsa megoldódott, szabadon engedték a szlovák-magyar határ közelében szerda éjszaka.

ZorróAszter 2018.06.14. 14:05:44

@pettra01:

Jó, csak éppen úgy ül a lovon mint majom a köszörűkövön. Ha meg vadászik, akkor kilométeres körzetben mindenki hasal tarkóra tett kézzel körülötte.

Úgyhogy mi nem nagyon bízunk az ő szakértelmében.

Semmilyen témában. :o)

pettra01 2018.06.14. 17:06:06

@CsipkeRózsa: Most már csak az a kérdés, hogy a szabadon engedett mackó merre indult, lehet, hogy lemegy újra Sándorfalvára, mert nagyon megtetszett neki. Bár lehet, hogy átzavarták a határon és hamar húznak oda is egy kerítést :)

pettra01 2018.06.14. 17:09:14

@ZorróAszter: Amikor most megalakult az új kormány, azt mondták, hogy Semjén valami kormánybiztos lesz, már megörültem, hogy végre kevesebbet fog lovagolni, de aztán újabban mégiscsak miniszterelnök-helyettesként emlegetik. Aztán lehet, hogy a miniszterelnök-helyettesség mellett még kormánybiztos is, az is plusz pénz.

ZorróAszter 2018.06.14. 19:38:36

Szerintem a címeres szakáll amtitkár a legszebb titulus :o)

pettra01 2018.06.14. 20:02:51

@ZorróAszter: Hát elképesztő funkciók vannak ebben a kormányban, az már biztos. Például a Révész Máriusz titulusa csak két sorban fér el, nem is értem, ő hogyan bírja megjegyezni :)
süti beállítások módosítása