Csak mondom

Csak mondom

Versenyben

2017. március 26. - pettra01

Kikaptunk a portugáloktól 3:0-ra. A portugálok győzelmére tippeltem, de ott nagyon minimális lett volna az odds, ezért inkább a pontos végeredményt tippeltem meg, 3:1-et, úgy voltam vele, hogy azért ez a magyar válogatott már csak összehoz legalább egy becsületgólt. Ott 11,5 lett volna a szorzó, de a nyavalyások még egy vacak gólt se tudtak rúgni, így aztán elvesztettem mind a 100 forintomat. 

Ha a csapat nem is tett ki magáért, a magyar szurkolótábor derekasan megküzdött a dicsőségünkért, csodálatos molinókkal öregbítették a hírnevünket. Ahogy mutatták, volt ott minden, Ronaldot lebuzizták, meg a románokat is szidták - hogy erre mi okuk lehetett, azt ép gondolkodású ember elképzelni se tudja, mint ahogy az se világos, mi értelme van elbumlizni Lisszabonig csak azért, hogy valaki hülyeségeket ordibáljon, amikor ezt itthon is megtehetné. 

Na de hát két fő jellemzőnk van újabban, hogy keresztény nemzet vagyunk és sportnemzet. Ha van egy kis szabadidőnk, vagy imádkozunk, vagy sportolunk. Aki nem, az szót se érdemel, mert idegenszívű és hazaáruló. A hit a lelki, a sport pedig  a testi egészségünket szolgálja, másra nem is igen van szükségünk. A mindennapos testnevelés alapozza meg az életre szóló sportbarátságot.

A sport eredendően egy öncélú tevékenység, azért művelte az ember, mert örömet okozott neki. Aztán egyre inkább versennyé vált, ki tud leggyorsabban, legmesszebbre, legmagasabbra, legügyesebben futni, ugrani, lebirkózni másokat, csapatba állva a labdával többször eltalálni a másik csapat kapuját vagy kosarát. Egyre inkább az élsportra helyeződött a hangsúly. A mai Pistike elsősorban nem azért jár az uszodába, mert szereti a vizet, hanem mert vagy a szülei, vagy a tanárai úgy döntöttek, hogy ő egy úszótehetség. Nem akkor és nem annyit úszik, amikor és amennyi neki jól esik, hanem napi edzései vannak, ahol orrvérzésig rója a hosszokat, mert különben sose lesz belőle bajnok, és ha történetesen megnyeri az első versenyeket, utána igazi rabszolga lesz belőle, aki csak enni meg aludni száll ki a medencéből. 

Néhány évtizeddel ezelőtt még lehetett látni igazi örömfocit, a lakótelepi úgynevezett ketrecekben focizó alkalmi csapatokat, ma már ez nincs. A ketreceket elbontották, műfüves pályák vannak helyettük, azaz mégsem helyettük, mert oda már közönséges halandó csak pénzért mehet be, kibérelheti a pályát alkalmanként több ezer forintért - ez az opció a nem kimondottan aranylábú gyerekeknek elérhetetlen, ők jelentkezhetnének az ifjúsági egyesületekbe, ahol persze a kevésbé tehetséges gyerekeknek nem nagyon nyílik virág. a szó szoros értelmében labdába se rúghatnak. Tömegsport? Hát lehet hogy létezik, ha valaki tudja, hogy hol és milyen formában, árulja el, mert én nem tudok róla. 

A nagy többségnek marad a sportkedvelésnek az a formája, amikor ül a lelátón vagy a tévé előtt és szurkol. Ettől úgy érzi, hogy köze van a sporthoz, részese az eredményeknek. Ennek a népszerű össznépi hevületnek a kormány is igen nagy barátja, a TAO-támogatások élsportra célzásával tetemes támogatást juttat a megfelelő helyekre. Persze van ennek hátulütője is, azokon a helyeken, ahol nincs a településnek valami országos barátja, nem találkoznak TAO-val, így nekik még arra se telik, hogy hálót vegyenek a kapura. 

Visszatérve a lisszaboni mesés eseményekre, remélhetőleg Ronaldo most már gondolkodóba esik, nem járna-e jobban, ha ő is a Videotonhoz szerződne például, idővel még a magyar állampolgárságot is fölvehetné, akkor a végén még szobrot is kapna...

A bejegyzés trackback címe:

https://csakmondom123.blog.hu/api/trackback/id/tr3612372075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pettra01 2017.03.27. 12:15:56

Ilyen sűrűn van hiba az uw.hu-n? Már megint eltűnt az exnolbloggerről, amit az éjjel fölraktam.

CsipkeRózsa 2017.03.27. 16:56:07

Olyan sok sportcsarnok, stadion, uszoda készült el, vagy tataroztak. A sportolni vágyó gyerekek, felnőttek mégsem tudják ingyen, vagy olcsón igénybe venni azokat. Az volna a minimum, hogy legalább az iskolákban oldják meg a tornaórákat kulturáltan.

pettra01 2017.03.27. 18:32:09

@CsipkeRózsa: Nem igazán értem, mi a célja a sportberuházások eltúlzásának. Lehet, hogy előbb-utóbb ez ellensúlyozza majd a gazdaság lerohadását, kinevelnek egy csomó élsportolót és eladják őket? Ez lesz a legkelendőbb exportcikk? Most van ez a nagy felháborodás, hogy a gyerekek kizsákmányolására hivatkoznak a filmforgatásokon való részvételük megkönnyítése kapcsán, hát ha valahol kizsákmányolják a gyerekeket, az a sport, csak hát erre rá lehet fogni, hogy milyen egészséges, ami mondjuk nem igaz.
Az iskolai testnevelés: én középiskolás koromban láttam először tornatermet, általánosban különböző helyeken, osztályteremben, folyosón, udvaron, stb. tornásztunk, nem nagy minőségi különbség volt, hát jó, nem, volt bordásfal meg rúd, meg kötél meg felemás korlát, nem nem is hiszem, hogy ez lenne a lényege.

Xilit 2017.03.27. 21:11:03

Az előbb feljött egy ablak, hogy ez nem biztonságos oldal, ne adjam meg a jelszavam, az adataim. Hívtam a fiam, megnézte, legyintett, és itt hagyott.
Hát akkor minden rendben. Azért gondoltam, szólok, hátha 'Aszter utána néz egy kicsit.

pettra01 2017.03.28. 01:18:58

@Xilit: Ilyenekkel én is szoktam találkozni, hogy az oldal nem biztonságos, meg olyannal is, hogy nincs jogosultságom a megtekintésére, ráadásul nem is valami titkos oldalak, hanem például a HírTv néha nem enged be. fogalmam sincs, hogy miért, lehet, hogy aznap valami rossz fát tettem a tűzre :)

Xilit 2017.03.28. 21:44:37

Írtam, de elszállt, mint pietniknek szokott. Úgy látszik nem volt olyan fontos.
Hogy elszaladt ez a nap is.

ZorróAszter 2017.03.29. 12:29:30

@pettra01:

Szerintem el tetszett felejteni leokézni a második oldalon, amikor visszakérdez, hogy jó-e így.

ZorróAszter 2017.03.29. 12:35:07

@Xilit:

Nem mindegy, hogy melyik lap volt épp a böngészőben, mikor feljött az az ablak.

Az olyan oldalaknál, amik nem használnak titkosítást és azonosítást, de nem is kérnek jelszót, mint például az exnolblogerek, azoknál nem szokott előfordulni.

pettra01 2017.03.29. 15:35:01

@ZorróAszter: Hát az biztos, hogy nem, mert most már rögeszmém, hogy amikor fölteszem, az exnolblogos oldalról még egyszer megnyitom, hogy láttam, nem felejtettem-e el élesíteni, mert arra erős hajlamom van, és ugye ez a művelet csak úgy hajtható végre, ha ott van az oldalon. Nem érdemes ezzel a kelleténél többet foglalkozni, pedig milyen jó kis konteót hozhatnék ki belőle :)

Xilit 2017.03.29. 15:57:52

@ZorróAszter:

Itt voltam , pettra blogjában.

ZorróAszter 2017.03.29. 16:15:33

@pettra01:

Azért gondoltam, hogy az, amit a múltkor írtam, az nem lehet, mert egyszer még előfordulhat, és életszerű is. De kétszer is egy héten belül már nehéz elképzelni ilyen véletlent és kétszer is ugyanannál.

ZorróAszter 2017.03.29. 16:26:17

@Xilit:

Ja, bocs. Azt hittem, az exnolbloggereknél.

Az autentikáció általában külön szerveren van. De legalábbis egy teljesen külön szoftver. Ha leállítják, akkor általában tévesen nem azt mondják, hogy bocs, de nincs autentikáció, hanem azt, hogy rossz jelszót adtál meg. Ami nagy disznóság, viszont általános.

Sok szerveren viszont az van, hogy például a szerver biztzos azosításra nincs szükség, mint mondjuk bankoknál, csak a titkosításra.

A szerver biztos azonosítását szolgáltató végzi, a titkosítás viszont ingyenes.

Ezek a szolgáltatók viszont úgy szereznek ilyen fizetős kuncsaftokat, hogy aki csak a titkosítást használná, annál is sikítozik a böngésző, hogy nincs azonosítva a szerver.

Amire a kuncsaftok elkezdenek ijedezni, mire a szerver tulajdonosának nincs más lehetősége, mint hogy előbb-utóbb előfizet az azonosításra. Holott egyébként semmi szüksége rá, mert semmi értelme sem lenne őt hamisan leklónozni.

Xilit 2017.03.30. 17:59:55

Bokros Lajos nem tartozik a kedvenceim közé, de ez az írása nagyon bejön:

magyarnarancs.hu/belpol/bokros-lajos-paros-labbal-szallt-bele-orbanekba-103242

Xilit 2017.03.30. 18:02:31

@ZorróAszter:

Nem véletlen, hogy tartok a facebooktól, ezért távol is tartom magam tőle - a technika meg én valahogy nem találkozunk, vagy, ha igen, akkor az nekem nem sikerélmény.

ZorróAszter 2017.04.01. 11:27:54

@Xilit:

Én azért igyekszem hinteni, hogy ezek nem ördöngősségek. Inkább sok apró információ, ami megérthető és megtanulható.
süti beállítások módosítása